mielone - 47549 przepisów (strona:2085/3170)

Ryż z kurczakiem po hiszpańsku 290

łyżek oliwy z oliwek 1400 – 1500 ml bulionu drobiowego (domowego lub z ekologicznej kostki) 1/2 szklanki wina białego (wytrawnego lub półwytrawnego) szczypta szafranu sól morska i świeżo mielony pieprz dodatkowo: cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a papryki w paski (nie za długie). Pomidory sparzamy wrzątkiem

Poezja smaku
Domowy budyń czekoladowy z cynamonem i truskawkami 169

dodać dowolną ilość cukru. Do dzieła! Składniki : 1 żółtko 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 250 ml mleka 1 łyżeczka miodu* 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka otrębów 1 łyżeczka lnu mielonego 1 łyżeczka kakao Żółtko zmiksować z mąką, miodem, kakaem, cynamonem i 4 łyżkami mleka. Pozostałą część mleka zagotować. Wlać masę jajeczną i gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje.  Podawać

Chocolate Muffin Blog
Caprese 192

powstało już wiele różnych wariantów tej sałatki. W tamtym roku prezentowałam Wam Caprese po polsku.     Składniki: 1 duży pomidor malinowy 1 mozzarella 9-10 listków bazylii świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek   Wykonanie: Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Układać na talerzu na przemian Czytaj dalej... Artykuł Caprese pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Wołowina w ciemnym sosie 165

odmiany wołowina w sosiku, z ziemniaczkami i surówką.     Składniki: -mięso wołowe - ok. 0,7 kg -sól, pieprz -płatki słodkiej czerwonej papryki -czosnek niedźwiedzi -świeża lub mielona kolendra -olej -łyżka masła -2 łyżki sosu sojowego -łyżeczka mąki kukurydzianej -woda Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. i rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim, skrapiamy olejem

Maminek kulinarny
Sałatka z mozarellą i awokado 206

kuchni zjeść zdrowy posiłek? Zamiast ulegać marketingowcom i sięgnąć na sklepową półkę po coś gotowego = niezdrowego, zróbmy sałatkę! Składniki: pomidor pół miękkiego awokado kulka sera mozzarella łuska gryczana mielona musztarda Wykonanie: Awokado, pomidor i mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Cukinie kroimy w grube plastry i smażymy na klarowanym maśle z obydwu stron. Dodajemy do pozostałych składników, polewamy oliwą

Taste Of My Day
Sałatka z grillowanym kurczakiem w curry 250

łyżeczkami curry. Grillujemy na złoto z obu stron. Wystudzoną kroimy na cienkie paski. Rukolę myjemy, dodajemy kurczaka, oliwki i przekrojone na pół pomidorki i plasterki mozzarelli. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i polewamy oliwą. Gotowe :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Saudações de Lisboa 209

surowego boczku, szklanka czarnych oliwek z pestkami, 1000 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 0,5-1,5 łyżeczki płatków papryczek piri piri lub chili, liść laurowy, szczypta mielonego ziela angielskiego, natka pietruszki lub kolendra, sól i pieprz cayenne do smaku,  oliwa. Przygotowanie: W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek, dodać posiekaną cebulę

SzczyptaSmaQ
Moussaka (Musaka) 163

pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku liść laurowy 50 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz suszone oregano oliwa

wyzwania kuchenne
Duszone ziemniaki z kapustą i boczkiem 169

parzonego boczku w plasterkach, 250 g młodej kapusty, 1 łyżeczka kminku całego, świeży rozmaryn,              sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki bez obierania myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ziemniaki i podsmażamy je kilka min.  Zalewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy sól

Moniki Smakołyki
Sernik kajmakowy Leniwiec 323

czasu w kuchni, to goraco polecam Wam Sernik kajmakowy dla leniwych ;) Bez jajek, bez ubijania… tak na leniucha! :)   Sernik kajmakowy – Składniki: 1kg twarogu w wiaderku (kilkukrotnie mielony) 1 budyń czekoladowy w proszku 1 budyń śmietankowy w proszku 1 opak. cukru wanilinowego 1 puszka kajmaku (460g)   Sernik kajmakowy – wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski

Kulinarne Przeboje
Boczek Parzony z Szynkowara 189

znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 1 kg surowego boczku 9 g soli 9 g soli peklowej gorczyca kolendra kminek grys chili papryka słodka mielona pieprz 3 - 4 ząbki czosnku Z przygotowaniem takiego boczku zejdzie nam około 3 dni, czwartego dnia boczek można kroić i jeść :) Bardzo ważne są proporcje soli i soli peklowej

Blondynka Gotuje
Mleczny sernik z granatem i kwiatami 167

przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego chętnie dodaję je do moich pysznych deserów :) 600 g mielonego twarogu 1,5 szklanki mleka 2% jajko i 2 żółtka opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 5 łyżek oleju rzepakowego   3 łyżki zagęszczonego, słodzonego mleczka ziarenka z połowy

Mienta blog
Zupa krem z pomidorów z migdałami i śmietaną 135

duże lub 4 małe porcje) 1 kg dojrzałych pomidorów 700ml bulionu – np. wg naszego przepisu na bulion , natomiast nie wchodzi w grę żadnego rodzaju kostka bulionowa 50g prażonych mielonych migdałów 100ml słodkiej śmietany 18% 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru garść posiekanej świeżej bazylii do podania Instrukcje Pomidory

Kulinarna Pokusa
Tosty z łososiem i sadzonym jajkiem 198

najlepiej średnie M) 100g plastrów łososia wędzonego na zimno 3-4 duże łyżki twarogowego serka koperkowo-czosnkowego (gotowego lub sporządzonego jak niżej) 4 łyżeczki oliwy sól pieprz czarny świeżo mielony Serek koperkowo-czosnkowy (jeśli nie mamy gotowego ze sklepu) 3-4 duże łyżki serka twarogowego „naturalnego” 1 czubata łyżeczka drobno siekanego koperku 1 mały ząbek czosnku Instrukcje Jeżeli samodzielnie

Kulinarna Pokusa
Duszony dorsz z warzywami korzennymi 216

Drukuj Składniki na 2 porcje 600g dorsza – w formie wg uznania – filetów, dzwonek lub samych polędwiczek 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 100ml bulionu pół płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka soli świeża i chrupiąca bułka / bagietka (opcjonalnie jako dodatek) Instrukcje Dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, po czym obsypujemy ze wszystkich

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania