mielone - 47549 przepisów (strona:2092/3170)

Roladki w cieście filo z mięsem mielonym i dipem miętowym 185

się do zapiekania z warzywami, mięsem lub serem. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 1 łyżka orzeszków piniowych 3 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik serowy na zimno 2 388

agrestowe +250 ml wody 1 galaretka o smaku coli + 250 ml wody  1 galaretka turkusowa + 400 ml wody spory wybór kolorów i smaków  (KLIK) 1 kg sera mielonego ( wiaderko) polecam PILOS z (KLIK) 2 banany Tortownicę o średnicy 26 -28 cm, wykładam papierem do pieczenia. Układam na dnie biszkopciki. Nasączam je przestudzoną galaretką o smaku coli ( galaretkę

Takie tam pichcenie
Pieczeń z papryką i pieczarkami 227

stół. SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 20 dag pieczarek, po 1/2 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 1 cebula, 2 jajka, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Pieczarki kroję w ćwiartki i podsmażam 5 minut na oliwie. Papryki oraz cebulę obieram, kroję w kostkę i smażę na oliwie około 5 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Indyjskie kofty i Przypomnienie :) 208

pozostały sos pożarła także do frytek :) Indyjskie kofty pomidorowy sos curry: 1 duża cebula 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy garść orzechów nerkowca 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili  1/2 łyżeczki cynamonu 600 ml przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dyniowy chlebek z czekoladową nutą 195

pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli ¾ tabliczki posiekanej ( nie za drobno, nie chodzi o wiórki, tylko o małe kosteczki)  gorzkiej czekolady ½ szkl. rodzynek przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po ¼ łyżeczki mielonych goździków i imbiru Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Przygotuj sobie foremkę do chleba

Roślinna - blog wegański
Wegańska wersja granoli 180

górskich płatków owsianych 150 g migdałów 100 g nerkowców 100 g łuskanych pestek słonecznika 80 g białego sezamu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka soli 2 jabłka 1 dojrzały banan 3 łyżki syropu klonowego ½ szkl.  pasty daktylowej 200 g rodzynek Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dwie duże blachy wyłóż papierem

Roślinna - blog wegański
Wegański chlebek kokosowo-bananowy 164

zaopatrzyć się w proszek bez dodatku związków glinu) 4 dojrzałe banany 2 łyżki syropu klonowego lub pasty daktylowej 2 łyżeczki nasion chia + 3 łyżki gorącej wody lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/3 szkl. mleka roślinnego (najlepiej kokosowe) ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 garście rodzynek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia

Roślinna - blog wegański
Dostojny jarmuż w pomidorach 124

głównej. Składniki: 1 duża cebula kilka dużych liści jarmużu 4 pomidory 150 g wędzonego tofu 300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej ekologicznego w butelkach lub domowego) ¾ szkl. mleka kokosowego ½ łyżeczki mielonego kuminu 1 czubata łyżeczka curry ½ łyżeczki papryki odrobina bulionu lub oliwy garść uprażonych płatków migdałowych Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej bulion/oliwę i wrzuć cebulę. Poczekaj

Roślinna - blog wegański
Wytrawny chlebek na bazie siemienia lnianego 191

bardziej kupnego. Bardzo polecam, warto go upiec i sięgać po kolejne kromki. Składniki: 1 szkl. mleka sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 2 ¼ szkl. pełnoziarnistej mąki orkiszowej 60 g mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka soli morskiej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bez dodatku związków glinu) 160 g musu jabłkowego (niesłodzonego) lub startych na drobnych oczkach jabłek Piekarnik rozgrzej

Roślinna - blog wegański
Czekoladowe ciasto z tofu 171

szkl. mleka sojowego 1 dojrzały banan ½ szkl. musu jabłkowego (lub startych na drobnych oczkach jabłek) ¾ szkl. syropu klonowego 1 łyżka octu jabłkowego 2 porcje zamiennika jajek – 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalane 6 łyżkami ciepłej wody Polewa: ¾ kostki naturalnego miękkiego tofu ½ szkl. nerkowców 100 g daktyli 1 szkl. mleka sojowego 3 kopiaste łyżki kakao Piekarnik rozgrzej

Roślinna - blog wegański
Słodkie środy - Ciasteczka kawowe - ziarenka kawy 249

pożyczonego od mamy, za wypożyczenie również dziękuję ;-) Przyznam szczerze, że kawę jako taką pijam bardzo rzadko, więc ciężko mi określić walory smakowe kawy jako napoju. Natomiast uwielbiam zapach świeżo mielonej kawy oraz wszystko co kawowe. Zapach kawy unosił się w całym mieszkaniu podczas robienia ciasteczek, a i one bardzo intensywnie pachniały. Smak kawy jest również wyczuwalny w ciasteczkach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polędwiczki z kurczaka z boczniakami królewskimi w kremowym sosie 458

kurczaka 3 boczniaki królewskie 1 szalotka 200 g śmietanki kremówki 30% 50 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej świeżo mielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Na początek marynujemy polędwiczki z kurczaka. Mięso myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Rozmaryn bardzo drobno siekamy i posypujemy nim polędwiczki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką

kulinarnyJa
Indyk po meksykańsku (porcja - ok. 410 kcal) 312

indyka 30 g ryżu (tu: ryż naturalny) 50 g papryki czerwonej 55 g kukurydzy z puszki (odsączonej) 1 łyżeczka (10 g) koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju przyprawy: kolendra mielona, chili, oregano, sól Przygotowanie: 1. Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, solimy, smażymy na łyżce oleju. 2. W międzyczasie gotujemy na sypko ryż (ja zrobiłam to jak zawsze

Malowane smakiem
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 219

uwodzicielskim kolorze użyłam czerwonych grejpfrutów i syropu barmańskiego o smaku grenadina. Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie Składniki:  Masa serowa: 4-5 czerwonych grejpfrutów,   500 g  mielonego  sera,   300 ml śmietany 36%,   100-200 ml syropu barmańskiego o smaku,   10-11  płatków  żelatyny (1 płatek = 1,6 g).   Ciasto

SzczyptaSmaQ
Klopsy w sosie pieczarkowym 189

kości, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 30 dag pieczarek, 5 łyżek śmietany 30%, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mięso razem cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję niewielkie kuleczki. Klopski obsmażam z dwóch stron na oleju. Przekładam

Tradycyjna kuchnia Kasi