też o przesadzaniu, bo we wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek. A oto przepis na makówkę jaką się nauczyłam robić u mojej Teściowej :) Składniki: 1 duża chałka (czerstwa)* 30 dag mielonego maku 1300ml mleka 3.2% 100ml śmietany kremówki 30% 3 – 4 łyżki cukru lub miodu Bakalie: 100g migdałów 100g orzechów włoskich 200g rodzynek Ewentualnie wiórki kokosowe * Czerstwa chałka lepiej wpija
Smakowy Rajporcji, zwłaszcza ten wg II sposobu. Pomarańcze parzymy i obieramy ze skórki i białej grubej błony (miąższu), kroimy na kilka kawałków (jeśli są pestki to je wyjmujemy), a następnie mielimy w dzbanku do koktajli, blenderem lub maszynką do mięsa. Jeśli nie posiadacie takich urządzeń możecie posiekać pomarańczę drobno nożem. Do wersji z dynią: dynię obieramy, kroimy w kostkę, a następnie(...)mielimy razem z pomarańczą. Z skórki z 1 – 2 pomarańcz* wykrawamy nożem większość białego miąższu i kroimy ją w cieniutkie podłużne paski, długości około 1 – 2cm. * Większe ilości skórki pomarańczowej mogą spowodować, że dżem będzie zbyt gorzki. Sposoby przetworzenia pomarańcz: I - najprostszy i najszybszy z proszkiem żelującym 3:1, czyli Dżem. Zmielone pomarańcze (lub pomarańcze i dynię) przelewamy
Smakowy Rajdeserowej lub gorzkiej) 50g cukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki 30% 100g orzechów włoskich i/lub laskowych (drobno posiekanych lub mielonych) Warstwa z białej czekolady: 150g białej czekolady 50g cukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki 30% 100g migdałów lub kokosu (migdały drobno posiekane, najlepiej bez skórki
Smakowy Rajkiszenia ani do konserwowania. Składniki: 2 ½ kg ogórków 3 duże cebule 2 łyżki soli Zalewa: 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki Curry 2 łyżeczki papryki czerwone 2 – 3 łyżeczki suszonego kopru Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Ogórki (obrane lub w skórce) kroimy w słupki lub plasterki. Cebulę
Smakowy Rajogórków 1 kg białej kapusty 1 kg cebuli Dodatkowo: 250 ml oleju (można dodać mniej) 1 szklanka octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Pieprz (mielony) Około 10 ziarenek ziela angielskiego Na początek przygotowujemy wszystkie jarzyny. Obraną marchewkę kroimy w talarki i odstawiamy w osobnym naczyniu, gdyż od marchewki zacznie się gotowanie. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki
Smakowy Rajstwierdziłam, że trzeba dokupić buraczków i jeszcze zrobić co najmniej jedną porcję :) Składniki: 5 kg buraków 1 szklanka cukru ¾ szklanki octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli ½ łyżeczki pieprzu mielonego 10 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych 2 ząbki czosnku Buraczki myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut
Smakowy RajSkładniki: 300g masła 82% lub margaryny 220g miodu (lub 120g syropu klonowego i 100g miodu) 1 jajko ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 100g migdałów (mielonych lub drobno siekanych) 500g mąki Dodatkowo: ½ szklanki cukru Około 50g płatków migdałowych Do mąki dodajemy sodę, sól, przyprawę do piernika i migdały. Wszystko razem mieszamy, dodajemy miód, żółtko
Smakowy Rajczyli tak jak lubię :) Składniki 6 udek z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku Kawałek Imbiru 1 papryczka chili cała 1/2 pęczka natki kolendry lub Bazyli 1 łyżeczka kminu mielonego Ćwierć łyżeczki pieprzu Cayenne 2 łyżeczki garam masala 800g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki ½ szklanki wody Sól, pieprz, olej do smażenia Śmietana 30 % Sposób przygotowania Mięso wytrybować
W kuchennej krainieSprawdzony przepis na smaczne danie. Wypróbowałam i polecam przepis z opakawania ryżu Kupiec. Składniki: 200 g ryżu 1 główka kapusty 250 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 l bulionu warzywnego 1 mała cebulka 60 g tłuszczu: masło, smalec sól, pieprz 30 g masła i 30 g mąki do zasmażki zioła wg uznania (prowansalskie, majeranek) Ryż ugotuj
prawdziwe jedzenieCzubryca lub inaczej czubrica to inaczej cząber górski. Bardzo aromatyczna przyprawa rodem z kuchni bułgarskiej. Może pojawiać się jako mieszanka z solą i papryką mieloną ( czerwona czubryca ) lub z czosnkiem, cebulą, natką pietruszki ( zielona czubryca ). Obie mieszanki pyszne. Czas :1 godzina Składniki 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody
Buniabaje w kuchniwarzyw na patelnie z przyprawą toskańską puszka pomidorów krojonych sól pieprz 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 2 łyżki sosu sojowego 2 torebki ryżu Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę
Amatorka kuchennaprzygotować podobnie jak pieczarki. Chociaż potrawa z boczniaków jest dla mnie bardziej lżejsza. SKŁADNIKI 350 g boczniaków 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz odrobina mielonej słodkiej papryki 150 ml bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietanki. WYKONANIE Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paski lub większą kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnie
W kuchennym oknie Ewyzmielić kaszę w młynku do kawy), 2 łyżki drobno posiekanej szalotki, 2 łyżki posiekanej kolendry, 1/2 łyżeczki garam masali , 1/2 łyżeczki mielonego kuminu , 1/2-1 łyżeczki chili w płatkach , szczypta cynamonu , sól i pieprz cayenne do smaku , Oliwa
SzczyptaSmaQGwiazdki z ugotowanego szpinaku z kilkoma dodatkami zasmakują dzieciom i dorosłym. Składniki: szpinak (świeży lub mrożony) ugotowane ziemniaki cebula jajko ząbek czosnku (jak ktoś lubi) olej sól, pieprz, słodka mielona papryka Cebulkę kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ewentualnie poszatkowanym
prawdziwe jedzeniePrzedstawiam sernik lekki jak pianka, rozpływający się w ustach. Wierzch udekorowałam bananami i borówkami (niestety mrożonymi). Zamiast twarogu sernikowego lepiej użyć zwykłego, trzykrotnie mielonego. Ja jestem leniem, więc poszłam na łatwiznę ;) Sernik najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce, ale można go jeść już po 2-3 godzinach. Składniki (10 porcji): Masa: 600 g sera
Powiedz dietom nie