Kotlet paryski 378Kotlet paryski to chyba po schabowym i mielonym mój faworyt na kulinarne "pudło zwycięzców". Szybki, łatwy do zrobienia i wybornie smakuje.....Polecam, zwłaszcza zamarynowanego w soku ananasowym. Składniki: 2 filety z kurczaka 1/2 szklanki soku ananasowego 1 jajko mąka do panierowania sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła
Gosia gotuje
Pizza z serem i pieczarkami 151skórki 225 g 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz i ostra mielona papryka do smaku Dodatki: 10 pieczarek 8 plastrów żółtego sera ( ja użyłam morskiego) 150 g sera pleśniowego rokpol 1 cebula 3 łyżki oliwy świeży tymianek Przygotowanie: Drożdże wymieszać
Gosia gotuje
Truskawki z rukolą w sosie pomarańczowo-balsamicznym 238rukoli kilka listków radicchio kilka włoskich orzechów 5-6 dużych truskawek ( niestety nie ma jeszcze polskich, ale kupiłam całkiem niezłe w smaku) 1 mandarynka Sos: szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy bazyliowej 1 łyżeczka miodu sok z połowy pomarańczy Przygotowanie: Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu, dodać obrane połówki orzechów i segmenty
Gosia gotuje
Boczek peklowany gotowany 422łyżki soli pół łyżeczki saletry 3-4 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Do garnka wlać wodę, wrzucić przyprawy i zagotować. Ostudzić i tak przygotowamą marynatą zalać zrolowane uprzednio mięso. Peklować minimum
Gosia gotuje
Pieczarki faszerowane szynka i żółtym serem 220Kolejne po tych , faszerowane pieczarki na moim blogu. Bardzo je lubię, a farsz można do nich zrobić niemal z wszystkiego...mięsa mielonego, warzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany
Gosia gotuje
Sernik z bitą śmietaną 239szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 5 żółtek 3 łyżki kakao Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka śmietany kremówki 36 % 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 7 jaj 2 budynie śmietankowe 225 g masła 1 duża puszka brzoskwiń garść rodzynek Sposób przygotowania
Gosia gotuje
Kotlety ryżowe z sosem szparagowo-czosnkowym 239posiłków. Składniki: 500 g ryżu 3 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku 1/4 szklanki pokrojonego świeżego lubczyku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry sól i pieprz czarny do smaku bułka tarta olej do smażenia Sos: 1 szklanka gęstego jogurtu 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny
Gosia gotuje
Gołąbki z mięsem i kaszą 295takie jak dzisiaj. Polecam, a już wkrótce na blogu gołąbki z młodej kapusty z ziemniakami. Składniki: 1 duża główka kapusty 200 g kaszy jęczmiennej grubej 600 g mielonej łopatki 100 g masła 200 g miniaturowych marchewek 1 cebula 1 nieduży por 4 duże pieczarki 2 pomidory kilka listków pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie
Gosia gotuje
Bitki wieprzowe z kaszą jęczmienną 230Składniki: 800 g szynki wieprzowej b/k 1 średnia cebula 1 nieduża marchewka 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 szklanka piwa sól i pieprz do smaku olej do smażenia mąka do panierowania Sposób przygotowania: Mięso
Gosia gotuje
Filety z halibuta w panierce z płatków kukurydzianych 203reszta, to kwestia gustu kulinarnego. Składniki: 4 filety z halibuta 2 jajka, 1 szklanka płatków kukurydzianych sok z ½ cytryny 1 łyżeczka suszonego cząbru sól i grubo mielony pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety z halibuta umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem i sokiem z cytryny. Na półmisku rozdrobnić
Gosia gotuje
Sałatka wiosenna z jajkami i miodowo miętowym winegretem 228łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego 3 łyżki oleju kujawskiego 2 łyżki octu balsamicznego 1 ząbek czosnku kilka płatków chili sól morska pieprz czrny mielony Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na robniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Na sałacie ułożyć dookoła jajka przekrojne na ćwiartki, ogórka i rzodkiewkę w płłplasterkach. Cebulę pokroić w piórka
Gosia gotuje
Sałatka z awokado, szczawiu i mozzareli z miodowym dresingiem 159duże garście szczawiu bez łodyg 1 kulka mozzarelli 1 dojrzałe awokado 1/2 papryczki chili Dresing: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy szczypta grubo mielonego pieprzu szczypta soli morskiej Sposób przygotowania: Szczaw przebrac, poobrywać gałązki, umyć i osuszyć. Ułożyć na półmisku, pozypać drobniutko pokrojoną papryczką chili. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę za pomocą noża
Gosia gotuje
Wątróbka wieprzowa z sosem kaparowym 215ciagle mieszajac dodać zmiksowane kapary, sok z cytryny, cukier i pieprz. Sól pominęłam z uwagi na słone kapary. Wątróbkę wyłożyć na talerz i polać goracym sosem, posypać mieloną papryka. Podawać z pieczywem , ryżem lub ziemniakami. Smacznego
Gosia gotuje
Kulki ziemniaczane faszerowane grzybami 267ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki solidna szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia bułka tarta grubo mielona do panierowania Farsz grzybowy: 500 g grzybów lesnych u mnie podgrzybki i maślaki 1 średnia cebula 1 łyżeczka bu lki tartej sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego
Gosia gotuje
Biała kaszanka- domowy przepis 228przepis. Składniki: 400 g grubej kaszy jęczmiennej 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy tandori masala 2 łyżki oleju Cienkie oczyszczone jelita wieprzowe 2,5-3 metry Sposób przygotowania: Kaszę ugotować do miękkości na sypko. Ostudzić i przełożyć
Gosia gotuje