mielone - 47549 przepisów (strona:2109/3170)

Francuskie ciasteczka z jabłkami 183

trzcinowy do posypania 1 jajko do posmarowania ciasteczek  Wykonanie:  Jabłka umyć , obrać i pokroić w kostkę.  Przełożyć do garnka , dodać miód, cukier waniliowy, cynamon i anyż mielony jeśli ktoś lubi jeśli nie lubicie nie dodawajcie. Jabłka dusimy na małym ogniu około 10 minut  aż lekko zmiękną i odparuje sok . Ciasto rozwijamy wycinamy prostokąty dowolnej wielkości

Sama słodycz i szczypta chili
Mini kotleciki z ciecierzycy z frytkami z batata 218

frytki z batatów. Oba produkty, są nowymi jakie skosztowałam po raz pierwszy. Składniki: Mini kotleciki: (3 sztuki) 25g ciecierzycy (przed namoczeniem) 1 mały ząbek czosnku natka pietruszki zioła prowansalskie mielona ostra papryka pieprz cytrynowy sól olej Frytki: 100g batata  1 łyżka oliwy z oliwy lub oleju zioła prowansalskie pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: Ciecierzycę zalewamy zimną wodą

Truskawkowa Fiesta
szynkowar-z płatkami suszonego czosnku pyszna łopatka z boczkiem... 245

Składniki: łopatka bez kości 70 dag, boczek surowy 30 dag, sól peklowa 2 łyżeczki płaskie, sól ziołowa 1/2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, żelatyna 3 łyżeczki, woda 250 ml, czosnek suszony płatki Royal Brand 1 opakowanie/60 gram łopatkę i świeży boczek pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu

W Mojej Kuchni Lubię
Szynka w marynacie cebulowej 253

soczystość takiej domowej wędliny przechowujemy ją w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię aluminiową.  SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 2 cebule, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki majeranku, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli szczypta czosnku granulowanego,  100 ml oleju.     PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do cebuli dodaję olej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Najprostsza surówka z marchewki 390

Najprostsza surówka z marchewki to jedna z najbardziej klasycznych surówek jakie pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia często ją podawała na obiad, jako na przykład, dodatek do mielonego kotleta i ziemniaków. Mój przepis jest troszkę odchudzony w porównaniu do tego babcinego, ponieważ zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny, którego niestety w tamtych czasach w sklepach nie było.   Najprostsza surówka

Kulinarne przygody Gatity
Krem z dyni z dodatkiem cydru 229

pieczoną dynię), aromatyczna i rozgrzewająca, w pięknym, poprawiającym humor kolorze. 700 g pieczonej dyni  700 ml bulionu 300 ml cydru 1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka ostra mielona) 2 ząbki czosnku ok 1 cm świeżego imbiru starty na drobnych oczkach czubata łyżeczka galki muszkatołowej pół łyżeczki cynamonu łyżka kurkumy/curry sól i pieprz do smaku Pieczoną dynię

Zawsze głodna!
Jesienna potrawka z kurczaka z dynią 309

przepis pochodzi ze strony  Kwestia Smaku , wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, ponieważ danie wychodzi idealne i nie ma potrzeby nic zmieniać w przepisie. Podwójna pierś kurczaka Sól, świeżo mielony pieprz Zioła prowansalskie Papryka słodka 400g dyni (ważonej bez skórki i bez pestek) 300 g pieczarek 1-2cebule mąka  do obtoczenia mięsa masło do podsmażania

Zawsze głodna!
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 399

pojedyńczy filet z kurczaka mały bakłażan 5-6 suszonych pomidorów 2 opakowania kremowego serka Arla Apetina o smaku czosnkowo-ziołowym garść świeżego tymianku papryka słodka, sól morska, świeżo mielony pieprz Kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy sola, pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko, tylko aby zrobił

Zawsze głodna!
Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą 201

nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min. W tym czasie roztrzepujemy jajka z kremówką i z udziabaną widelcem gorgonzolą, aby powstała gęsta, grudkowata masa. Dodajemy posiekany tymianek, świeżo mielony pieprz i ewentualnie szczyptę soli (uwaga, gorgonzola sama w sobie jest słona!). Całosć wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy plasterki gruszki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy

Zawsze głodna!
Czarny makaron z krewetkami 199

mnie kawałek czerwonej i kawałek żółtej) 2 ząbki czosnku 6-8 łyżek śmietany 30% 2 łyżki masła Garść siekanej natki pietruszki Skórka otarta z połowy cytryny Sól morska, świeżo mielony pieprz Krewetki rozmrażamy, dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie i odsączamy. Czosnek drobno siekamy, papryczkę kroimy w cienkie plasterki.  Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miedzyczasie

Zawsze głodna!
Kawa o smaku świąt 227

idzie aromatyczna, rozgrzewająca kawa o smaku piernikowym. Idealna na zimne listopadowe popołudnia-pobudza, rozgrzewa i poprawia nastrój przypominając o nadchodzących świętach :) Składniki na 2 kubki kawy: 3 łyżeczki dobrej mielonej kawy 2 czubate łyżeczki kakao naturalnego 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 300 ml gorącej wody 150 ml mleka 100 ml płynnej śmietanki

Zawsze głodna!
Pasta z wędzonego łososia i awokado 223

wędzonego łososia 1 awokado 4-5 łyżeczek musztardy miodowej Maille od  DeCare.pl 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku pół czerwonej cebuli sok z połowy limonki sól, świeżo mielony pieprz, papryka ostra Łososia siekamy jak najdrobniej, awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, miąższ rozgniatamy widelcem. Cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Wszystkie te składniki mieszamy w jednym naczyniu. Dodajemy musztardę

Zawsze głodna!
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu, ananasem i kukurydzą (296 kcal) 403

sera żółtego (gouda) duża czerwona papryka 150 g makaronu w kształcie ryżu puszka kukurydzy pół puszki ananasów (150 g) mały por 220 g jogurtu greckiego (dałam light) sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej al dente. Trzeba uważać, bo drobny makaron wyjątkowo łatwo się rozgotowuje Makaron przelewamy zimną wodą, można skropić olejem lub oliwą, żeby się

e-PrzepisyKulinarne
Chłodnik na upalne dni 214

ogórki (osobiście wolę gruntowe) - 4 ogórki kwaszone - 1 duży pomidor - 1 ząbek czosnku - 1 pęczek natki pietruszki - 1 pęczek koperku - 1 pęczek szczypiorku - sól czosnkowa - pieprz ziołowy - czarny pieprz mielony - jogurt naturalny 400 g - śmietana 18 proc. 400 g - kefir 400 g Przygotowanie: Najlepiej zacząć od przygotowania świeżych ogórków. Mają one dużo wody, której musimy się pozbyć, by nasz

W SMAK
Krupnik na żeberkach 269

marchewki - 3 ziemniaki - 2 pietruszki (korzeń) - 1 biała część pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji (w zależności od preferencji smakowych) Przygotowanie: Umyte i pokrojone w kostkę mięso gotujemy, aż będzie miękkie (potrwa to ok. 20 minut

W SMAK