mielone - 47549 przepisów (strona:2111/3170)

Domowa sałatka warzywna. Palce lizać :) 196

można ja również wkroić. Jeśli jest za gorąca przelejcie ją zimną wodą. Kroimy marchew w kosteczkę i dodajemy do reszty składników. Wszystko mieszamy i doprawiamy dużą ilością świeżo mielonego pieprzu :) Aaaaa ! i jeszcze jedno jabłko, prawie zapomnieliśmy o nim. Tak więc również w małą kosteczkę i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy solą, jeśli jest taka Wasza potrzeba. My niemal

vegetanie
Brokułowe kąski w cieście naleśnikowym. 204

się za surówkę. My wymyśliliśmy sobie do tego dania mieszankę pomidorów czerwonych z czarnymi z dodatkiem płatków szalotki, kukurydzy i siekanych liści selera naciowego. Całość polewamy oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie skrapiamy octem balsamicznym. Użyliśmy do tej surówki 2 pomidory czerwone i jeden czarny oraz 1/2 szalotki. Na koniec 2 duże łyżki kukurydzy. Teraz czas na brokuły

vegetanie
Świderki w sosie śmietanowym z warzywami :) 110

ząbki czosnku. Mieszamy aby rozprowadzić dobrze koncentrat w sosie i dodajemy warzywa. Teraz bazylię i oregano rozcieramy w dłoniach i dosypujemy do sosu. Na koniec wszystko posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Do odcedzonego makaronu wlewamy cały sos i dobrze mieszamy wszystko razem. Podajemy na talerze i posypujemy kiełkami, szczypiorkiem albo rzeżuchą. Co macie tym monecie pod ręką. Danie to jest

vegetanie
Babka makowa i kawa z kardamonem, czyli wspomnienia z Libanu :) 191

miarkę. Nasza miarka to jedna kopiasta łyżeczka na filiżankę, ale nie taką malutką tylko klasyczną europejską :) Osobno zagotowujemy wodę i zalewamy kawę wrzątkiem, po czym dodajemy ok. 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, parzymy kawę ok. 15 min. często mieszając, aby nie zagotowała się. To wersja klasyczna. Możecie też zrobić ją inaczej

vegetanie
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 187

farszu. Tak więc obieramy pieczarki, cebulę oraz selera i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy, pod koniec dodając grzybowy sos sojowy kilka kropel i świeżo mielony pieprz. W miedzy czasie nastawiamy ryż i gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Po ugotowaniu ryżu mieszamy składniki z warzywami i dodajemy imbir, tymianek oraz pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę

vegetanie
Zielone fusilli z pomidorami i papryką. 153

Teraz dodajemy cebulę, paprykę i przesmażamy, aż staną się kruche. Następnie dodajemy passtę i czosnek oraz przyprawy. Sporą ilość estragonu rozcieramy w dłoniach, pieprz oczywiście świeżo mielony, do tego słodka papryka i odrobinę ostrej. Wszystko dusimy jeszcze chwilę, a w tym czasie kroimy pomidorki na czworo i drobno kroimy szczypiorek, po czym dodajemy do sosu z dwoma łyżkami kukurydzy

vegetanie
Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą. 187

Składniki: 6 średnich ziemniaków 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka soczewicy 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka, majeranek, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Pomysł jest taki po to, żeby szybciej przygotować danie. Kiedy ziemniaki gotują się, my kroimy

vegetanie
Cudowna kapusta zasmażana z jabłkami. 181

pyzami (4 osoby) Składniki: 1 puszka kapusty kiszonej na winie (kupicie ją w Lidlu) 1 duże winne jabłko 1 duża cebula oliwa z oliwek przyprawa curry, kmin rzymski, kolendra mielona, pieprz, ostra papryka, majeranek, kurkuma Kapustę wrzucamy do rondla razem z pokrojonym w płatki jabłkiem. Podlewamy wodą i dusimy. W tym czasie podsmażamy cebulę na oliwie na złoty kolor

vegetanie
Marchewka w cieście z kaszą bulgur. 156

odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Surówkę przygotowujemy z sałaty, jaką macie akurat w domu, rzodkiewek, papryki i rzodkwi lodowej. My wyłącznie przyprawiamy oliwą z oliwek, sokiem z limonki i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mieszamy i podajemy z resztą składników naszego dania. Gotowe :) Nasza sugestia to podawać marchewki z jakimś ostrym sosem. My wybraliśmy tajski słodki sos chili i meksykańską salsę

vegetanie
Super przekąska z krakersów. 130

Potrzebować będziecie jedno opakowanie krakersów, jeden ser gorgonzola, 3-4 łyżki jogurtu w typie grackim, jedną kiść winogron oraz krojone migdały. Ser gorgonzola mieszamy z jogurtem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Nakładamy cienką warstwę masy serowej na krakersy. Następnie winogrona kroimy na połówki i wyciągamy z nich pestki. Układamy na krakersach po dwie połówki, chyba, że chcecie więcej

vegetanie
Marchewka z groszkiem w białym sosie z gorgonzolą. 171

być już kruche. Teraz czas na żółty ser, tymianek i ostrą paprykę. Przyprawy dodajemy według uznania. Mieszając dusimy warzywa, aż ser się dobrze roztopi. Na koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Gotowe :) Podajemy na ciepło z ziemniakami pure i dodatkiem, który najlepiej lubicie. My polecamy kotlety z selera lub boczniaki a'la kotlet

vegetanie
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 223

soczewicą, to potrwa ok. 10 min. W czasie kiedy gotujemy groszek z soczewicą kroimy paprykę. Na dużą rozgrzaną patelnię wsypujemy przyprawy : po pół łyżeczki garam masala, kardamonu, imbiru, mielonej kolendry, kminu rzymskiego, curry, kozieradki. Prażymy delikatnie z uwagą, aby nie spalić, dodajemy nieco oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią paprykę i lekko przesmażamy oraz dodajemy całą passatę

vegetanie
Domowy kapuśniak :) 225

puszce z białym winem dostępną w Lidlu, ale niestety ostatnio jest coraz rzadziej dostępna. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż kapusta zmięknie i na koniec dodajemy sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze małą chwilkę i wyciągamy liście pora i pietruszkę. Dodajemy ziemniaki. Możecie zaprawić zupę niewielką ilością roztworu 1/2 łyżki mąki na 1/3 szklanki wody. Wtedy zupa nieco

vegetanie
Grillowane hamburgery z dziczyzny 169

pokrojonego w kostkę mięsa z sarny, jelenia (dziczyzny) 1 cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ulubionej przyprawy do mięsa mielonego 1 liść laurowy 4 ziarna czarnego pieprzu 3 jagody jałowca 1 łyżeczka suszonych grzybów 40 ml czerwonego wina szczypta tymianku i rozmarynu Przygotowanie: Przy pomocy moździerza rozdrobnić: liść laurowy

naRuszcie
"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem 235

porcje): 1 nieduży kalafior 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki pestki z 1 granatu 100 g płatków migdałowych na pieczoną ciecierzycę: 300 g ugotowanej ciecierzycy, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, szczypta ostrej papryki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka oliwy płatki chilli do smaku sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Zacznij od przygotowania pieczonej ciecierzycy. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W misce

Chilli Czosnek i Oliwa