mielone - 47549 przepisów (strona:2113/3170)

Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 477

meksykańsku . Dzisiejszy przepis jest inspiracją z książki Ani Starmach Pyszne 25 Nowa porcja przepisów z moimi modyfikacjami. Wyszło naprawdę aromatyczne danie!:) Składniki na 6 porcji: Pulpety: 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka imbiru Kilka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki kolendry Szczypta soli Olej do smażenia Sos: 400 ml kremówki 200g

Fabryka pomysłów
Boczek z szynkowaru 193

Zaprawa do mięsa 1 i 1/2 kg mięsa,lub boczku ,co kto lubi 2-4 ząbki czosnku 1 mała łyżeczka mielonej kolendry 2-3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka kminku 1 łyżka kopiasta cukru pudru 4 płaskie łyżeczki pektosoli 3 łyżeczki żelatyny 250 ml wody woreczek do szynkowara Wykonanie

w mojej kuchni
Sosy piwne do dań z grilla 209

sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki startej skórki z cytryny ½ łyżeczki cebuli w proszku ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki pieprzu cayenne sól do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia często mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20-30 minut od czasu

naRuszcie
Miód i kawa sosem barbecue 194

ketchupu ½ szklanki mocnej parzonej kawy 1/3 szklanki miodu 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka octu z jabłek 1 łyżka musztardy Dijon ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Przygotowanie: Masło lub olej rozgrzewamy w rondelku w średniej temperaturze. Dodajemy cebulę i smażymy aż zacznie brązowieć. W międzyczasie dodajemy czosnek i smażymy około 1 minuty. Następnie

naRuszcie
Sos Worcestershire – Tajny składnik z służbie u każdego grillomaniaka! 195

postaci suszu, pasty i koncentratu. Domowy sos Worcestershire – przepis 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże cebule, grubo posiekane ½ szklanki pasty tamaryndowca 2 łyżki wyciśniętego czosnku 2 łyżki mielonego imbiru 2 papryki jalapeno bez nasion, bardzo drobno posiekane ¼ szklanki posiekanych anchois ¼ szklanki pasty pomidorowej 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ½ szklanki ciemnego sosu kukurydzianego 1 szklanka melasy 3 szklanki

naRuszcie
Francuskie ciasteczka z jabłkami 155

trzcinowy do posypania 1 jajko do posmarowania ciasteczek  Wykonanie:  Jabłka umyć , obrać i pokroić w kostkę.  Przełożyć do garnka , dodać miód, cukier waniliowy, cynamon i anyż mielony jeśli ktoś lubi jeśli nie lubicie nie dodawajcie. Jabłka dusimy na małym ogniu około 10 minut  aż lekko zmiękną i odparuje sok . Ciasto rozwijamy wycinamy prostokąty dowolnej wielkości

Sama słodycz i szczypta chili
Mini kotleciki z ciecierzycy z frytkami z batata 184

frytki z batatów. Oba produkty, są nowymi jakie skosztowałam po raz pierwszy. Składniki: Mini kotleciki: (3 sztuki) 25g ciecierzycy (przed namoczeniem) 1 mały ząbek czosnku natka pietruszki zioła prowansalskie mielona ostra papryka pieprz cytrynowy sól olej Frytki: 100g batata  1 łyżka oliwy z oliwy lub oleju zioła prowansalskie pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: Ciecierzycę zalewamy zimną wodą

Truskawkowa Fiesta
szynkowar-z płatkami suszonego czosnku pyszna łopatka z boczkiem... 210

Składniki: łopatka bez kości 70 dag, boczek surowy 30 dag, sól peklowa 2 łyżeczki płaskie, sól ziołowa 1/2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, żelatyna 3 łyżeczki, woda 250 ml, czosnek suszony płatki Royal Brand 1 opakowanie/60 gram łopatkę i świeży boczek pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu

W Mojej Kuchni Lubię
Szynka w marynacie cebulowej 219

soczystość takiej domowej wędliny przechowujemy ją w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię aluminiową.  SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 2 cebule, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki majeranku, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli szczypta czosnku granulowanego,  100 ml oleju.     PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do cebuli dodaję olej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Najprostsza surówka z marchewki 351

Najprostsza surówka z marchewki to jedna z najbardziej klasycznych surówek jakie pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia często ją podawała na obiad, jako na przykład, dodatek do mielonego kotleta i ziemniaków. Mój przepis jest troszkę odchudzony w porównaniu do tego babcinego, ponieważ zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny, którego niestety w tamtych czasach w sklepach nie było.   Najprostsza surówka

Kulinarne przygody Gatity
Krem z dyni z dodatkiem cydru 159

pieczoną dynię), aromatyczna i rozgrzewająca, w pięknym, poprawiającym humor kolorze. 700 g pieczonej dyni  700 ml bulionu 300 ml cydru 1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka ostra mielona) 2 ząbki czosnku ok 1 cm świeżego imbiru starty na drobnych oczkach czubata łyżeczka galki muszkatołowej pół łyżeczki cynamonu łyżka kurkumy/curry sól i pieprz do smaku Pieczoną dynię

Zawsze głodna!
Jesienna potrawka z kurczaka z dynią 250

przepis pochodzi ze strony  Kwestia Smaku , wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, ponieważ danie wychodzi idealne i nie ma potrzeby nic zmieniać w przepisie. Podwójna pierś kurczaka Sól, świeżo mielony pieprz Zioła prowansalskie Papryka słodka 400g dyni (ważonej bez skórki i bez pestek) 300 g pieczarek 1-2cebule mąka  do obtoczenia mięsa masło do podsmażania

Zawsze głodna!
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 348

pojedyńczy filet z kurczaka mały bakłażan 5-6 suszonych pomidorów 2 opakowania kremowego serka Arla Apetina o smaku czosnkowo-ziołowym garść świeżego tymianku papryka słodka, sól morska, świeżo mielony pieprz Kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy sola, pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko, tylko aby zrobił

Zawsze głodna!
Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą 160

nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min. W tym czasie roztrzepujemy jajka z kremówką i z udziabaną widelcem gorgonzolą, aby powstała gęsta, grudkowata masa. Dodajemy posiekany tymianek, świeżo mielony pieprz i ewentualnie szczyptę soli (uwaga, gorgonzola sama w sobie jest słona!). Całosć wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy plasterki gruszki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy

Zawsze głodna!
Czarny makaron z krewetkami 156

mnie kawałek czerwonej i kawałek żółtej) 2 ząbki czosnku 6-8 łyżek śmietany 30% 2 łyżki masła Garść siekanej natki pietruszki Skórka otarta z połowy cytryny Sól morska, świeżo mielony pieprz Krewetki rozmrażamy, dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie i odsączamy. Czosnek drobno siekamy, papryczkę kroimy w cienkie plasterki.  Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miedzyczasie

Zawsze głodna!