mielone - 47549 przepisów (strona:2110/3170)

Szarlotka "Putinka" - #jedzjabłka 231

mała śmietana kremówka (200 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka a do tego: - 2 kg jabłek - cukier wanilinowy (używam jednego opakowania, ale możesz dodać więcej) - cynamon mielony (według własnych upodobań; jeśli nie lubisz cynamonu, nie dodawaj go) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jedną połowę schować do lodówki, a drugą do zamrażarki. W tym czasie obrać

W SMAK
Filet z piersi indyka faszerowany brązowymi pieczarkami 207

pieczenia używam tego z pestek winogron) Polewa potrzebna na koniec pieczenia: 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki czerwonej papryki wędzonej (mielonej) Sposób przygotowania: Filet z indyka umyć, oczyścić z błon, natrzeć sokiem z połowy cytryny oraz solą pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować farsz: cebulę

W SMAK
Leczo z cukinią 213

połączą z potrawą, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Mieszamy od czasu do do czasu, ale delikatnie, żeby cukinia się nie rozpadła. Po ok. 10 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy mieloną papryką - słodką i ostrą. Leczo można podawać samo, z ugotowanym na sypko ryżem lub z podsmażonymi na patelni ziemniakami

W SMAK
Sos boczniakowy 230

zbyt długo dusić - powinny zachować swoją jędrność. Składniki: 500 g boczniaków (standardowe opakowanie) 2 spore szalotki czubata łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka grzybowego sosu sojowego szczypta mielonej gałki muszkatołowej pieprz i sól śmietana 30 proc. (200g) Sp osób przygotowania: Na maśle zeszklić cebulę i dodać umyte i pokrojone w paski grzyby. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową

W SMAK
Klopsiki z pieczarkami i pietruszką 191

naprawdę rewelacyjne! Można podać je zarówno z ziemniakami, jak i z makaronem, ale koniecznie z dobrym sosem, np. z  boczniaków . Składniki (na ok. 10-12 sztuk): 500 g mielonego mięsa wieprzowego 100 g brązowych pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki

W SMAK
Pierś kurczaka z serem kozim i kaparami 292

domem kosztują niecałe 4 zł za opakowanie 250 g). Składniki (dla dwóch osób): 1 podwójna pierś kurczaka kilka plasterków koziego sera 2 łyżki kaparów 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki miodu sól i pieprz do smaku Jeśli pierś chcecie podać jak ja - z ryżem i sosem pieczarkowym - będziecie potrzebować jeszcze: ok. 125 g brązowych pieczarek

W SMAK
Pstrąg z patelni 196

świeży lub mrożony) olej (używam tego z pestek winogron) Sposób przygotowania: Rybę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Skropić sokiem z cytryny i doprawić mielonym pieprzem cytrynowym. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni - na początku od strony skóry, potem przez chwilę od strony mięsa, a potem - już do końca - ponownie od strony skóry. Po ostatnim

W SMAK
Figi w szynce z serem gorgonzola 203

sprawdzą się jako przystawka. Jak dla mnie - palce lizać! Składniki (dla 2 osób): 6 świeżych fig 6 plasterków szynki parmeńskiej 6 drobnych plasterków gorgonzoli ok. 2 łyżeczek octu balsamicznego mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Umyte figi osuszyć i naciąć na krzyż. Każdy owoc owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej, a w nacięcie wepchnąć kawałek gorgonzoli. Owoce polać odrobiną octu balsamicznego

W SMAK
Pieczony łosoś z sosem z wina 189

łyżka mąki 1 kieliszek wytrawnego białego wina pieprz cytrynowy sól Sposób przygotowania: Płat łososia umyć i podzielić w poprzek na dwa kawałki. Nasmarować solą, skropić cytryną i posypać świeżo mielonym cytrynowym pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować oliwą, wyłożyć rybę i bez przykrycia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Pod koniec czasu pieczenia przygotować

W SMAK
Brokuł pod imbirowym beszamelem 203

piekarniku pod imbirowym sosem beszamelowym. Składniki (dla 2-3 osób): 2 brokuły   2 łyżki klarowanego masła 3 łyżki mąki ok. 400 ml mleka sól pieprz 1,5 łyżki mielonego imbiru Sposób przygotowania: Brokuły umyć, podzielić na mniejsze różyczki i osuszyć na sicie. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i lekko posolić. Przygotować beszamel: w rondlu stopić masło, zmieszać z mąką

W SMAK
Rydze w śmietanie z makaronem radiatori 200

razem. Przykryć i na średnim ogniu dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut.  Dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Zredukować do pożądanej gęstości. Na koniec doprawić do smaku mielonym czarnym pieprzem. Swoje rydze w śmietanie podałem z trójkolorowym makaronem radiatori, jednak możecie użyć innego, który będzie dobrze zatrzymywał sos, np. zwykłych świderków

W SMAK
Domowa pizza 254

stopni Celsjusza. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w zalewie 150 ml passaty 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowy 2 łyżeczki octu winnego sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie składniki włożyć do rondla i zagotować. Na małym ogniu gotować bez przykrycia ok. 15 minut, często mieszając. Sos śmietanowo-czosnkowy: 200 g  gęstej śmietany

W SMAK
Krem cebulowo-czosnkowy 177

średni garnek): ok. 600 g cebuli cukrowej 1 główka czosnku włoszczyzna 8 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1 łyżka masła klarowanego 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka żółtej pasty curry 330 ml śmietany 30 proc. szczypta gałki muszkatołowej pieprz sól Sposób przygotowania: Włoszczyznę umyć, włożyć do garnka i zalać tylko taką ilością wody

W SMAK
Sos do mięs z soku z granatu 190

owoc granatu 1/2 szklanki bulionu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki płatków z migdałów 1 łyżka mąki 1 łyżka brązowego cukru muscovado 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy szczypta kuminu 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina Sposób przygotowania: Granat umyć i osuszyć. Odciąć górną część owocu (mniej więcej na 1/4 wysokości

W SMAK
Makaron rigatoni z delikatnym łososiem w śmietanie 259

śmietany użyjecie. Składniki (dla 4 osób): 500 g makaronu rigatoni 200 g wędzonego łososia w plastrach 2 łyżki masła 400 g gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżka tymianku szczypta mielonego czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odlać i ponownie włożyć do garnka. Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietanę, dodać

W SMAK