łyżki orzeszków piniowych, 1 ząbek czosnku, 50 g startego sera żółtego np. parmezanu sok z cytryny do smaku, 150 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Pesto: do blendera dajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1-2 łyżki soku z cytryny, dodajemy
Moniki Smakołykipolecam do wykonania. :) Składniki: 1/2 średniego batata 1 duża marchew 1/2 pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1/4 młodej kapusty 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 skrzydełko z kurczaka pieprz cytrynowy mielona ostra papryka sól jarzynka bez dodatku soli 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 500ml wody Sposób przygotowania: Batata, marchew i pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kapustę szatkujemy
Truskawkowa FiestaDziś mam dla Was spaghetti bolognese , bo dawno nie robiłam i naszła Nas z narzeczonym ochota na taki włoski smak ;) składniki 500g mięsa mielonego z łopatki 2 przeciery pomidorowe 6 cebuli 5 ząbków czosnku makaron przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, cukier, sól. odrobina parmezanu Makaron gotujemy al dente.Mięso podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu
Cukier&Puderzjadły wszystkie a to jest dla mnie najważniejsze :) Składniki: 3 bataty tymianek sól morska pieprz świeżo mielony 1 łyżka masła Przygotowanie: Bataty dokładnie myjemy,osuszamy i kroimy w ósemki tak aby wyszły "łódeczki". Przekładamy do naczynia żaroodpornego, solimy i pieprzymy. Masło kroimy
Amatorka kuchennaSkładniki: -500g dowolnego mięsa mielonego -jedna lub dwie cebule -puszka kukurydzy -puszka czerwonej fasoli -chilli w proszku -sól, pieprz -dwie łyżki oleju do smażenia -4 gotowe tortille (można kupić w większości sklepów bez problemu) Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zeszklenia a następie dorzucamy do niej mięso. Smażymy razem do momentu
Tanie przepisy studenckieSkładniki: - 150g mięsa mielonego - 1 cebula - jajko - kilka łyżek oleju do smażenia - kilka łyżek bułki tartej - dwie bułki kajzerki lub inne jak ktoś woli - 400g mrożonych frytek - 2 plasterki żółtego sera -sól, pieprz, ketchup do smaku Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na oleju. Wrzucamy ją do mięsa, dodajemy jeszcze jajko, bułke tartą, pieprz i wyrabiamy ręka
Tanie przepisy studenckiemrożone również się nadadzą. Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych muli cebula 2-3 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina puszka krojonych pomidorów pęczek natki pietruszki sól i świeżo mielony pieprz papryczka chilli - opcjonalnie 2 łyżki oliwy Cebulkę i czosnek drobno pokroić, natkę posiekać. W głębokim garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę, dodać czosnek i jeszcze
wyzwania kuchennesiadajcie do stołu :) zapraszam na zapiekankę :) Składniki na 2-3 porcje: 7 większych ziemniaków , 2 średnie cebule , 3 jajka , 10-12 grubszych plastrów szynki , pieprz świeżo mielony , sól , odrobina oleju do natłuszczenia formy . Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Osuszyć na papierowym ręczniku
Codzienna kuchnia niecodziennaponury, deszczowy dzień proponuję Wam piwnego grzańca. Doskonały na długie, zimowe wieczory. SKŁADNIKI: 500 ml piwa jasnego, 4 łyżki syropu malinowego, 10 sztuk goździków, szczypta imbiru mielonego, szczypta cynamonu. PRZYGOTOWANIE: Piwo przelewam do garnka. Podgrzewam na małym ogniu (nie gotuję!!!). Dodaję syrop malinowy, goździki, imbir oraz cynamon. Mieszam i nadal podgrzewam. Gorący napój przecedzam przez sitko, przelewam do szklanek
Tradycyjna kuchnia Kasinajlepszy. Tym razem zamiast mąki ziemniaczanej dałam zmielone siemię lniane. Konsystencja wyszła taka sama, a może nawet lepsza :) ~ Gotowany serniczek z ricotty ~ Składniki: 250g ricotty 1 jajko 10g świeżo mielonego siemienia lnianego słodzidło + dowolne dodatki Podgrzewamy ricottę wymieszaną z jajkiem i słodzidłem. Cały czas mieszając, dodajemy siemię. Gotujemy aż do całkowitego zgęstnienia. Serniczek przekładamy do miseczki i dekorujemy dowolnymi
Kuchenny Skrawek Niebakupcie sami kawałek rekina i łososia) - kilka krewetek koktajlowych - cebula - pół marchewki - puszka pomidorów krojonych - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 łyżeczka harissy - przyprawa do ryb - sól - pieprz czarny mielony - cząber - 1 łyżka oliwy Kluseczki kładzione: - spore jajko - 125 ml wody - 5 czubatych łyżek mąki pszennej - sól Przygotowanie: Do garnka z gorącym bulionem wrzucić mieszankę
W poszukiwaniu inspiracjijuż "sztywny/spieczony", wtedy delikatnie ruszamy patelnią sprawdzając, czy omlet odkleił się już od dna patelni. Podpiekamy jeszcze chwilę i na połowę omleta układamy pomidora, pieczarki, i szpinak. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Zdejmujemy z ognia i zsuwamy delikatnie na talerz, ale tylko do połowy, wtedy szybkim ruchem patelni składamy omleta na pół. Całość posypujemy
vegetaniedodajemy oczyszczone kurki i również dusimy ok. 2 min. Teraz wlewamy całą słodką śmietanę i dusimy, aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy sól do smaku i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i zmniejszamy ogień do minimum. Makaron ugotowany przelewamy lekko wodą, ale nie koniecznie. Są dwie szkoły, więc jak wolicie. Na pewno ważne jest polanie makaronu oliwą z oliwek. Nadaje ona piękny
vegetaniebyła jak najlepszej jakości. Wszystko razem dusimy. W miedzy czasie odsączamy kotlety sojowe i kroimy również w grubą kostkę, i odstawiamy. Do gulaszu dodajemy cukinię i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, cayenne oraz sporą ilością roztartego w dłoniach estragonu. Wszystko razem dusimy, aż cukinia stanie się szklista. Teraz dodajemy pokrojone kotlety sojowe i doprawiamy sosem sojowym do smaku. Dusimy jeszcze
vegetanie