się umieją bawić. Dziś chciałam się bawić tak jak oni i zrobiłam... RABARBAR POD KRUSZONKĄ Potrzebne 5 łodyg rabarbaru 8 łyżek cukru 4 łyżki wody 1 torebka mielonego cynamonu Na kruszonkę 110g cukru 110g masła 180g mąki tortowej cynamon Na polewę 1/2 opakowania budyniu waniliowego 350ml mleka 1 laska wanilii [lub jeśli nie jesteście blogerką
les mirabellesSERÓW Zdjęcia biurkowo-podlampkowe, stąd jakość. ok. 0,5 kg żurawiny wielkoowocowej ( tak wyglądała nasza w tym roku) ok. 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka całych ziarenek gorczycy 1 łyżka mielonej gorczycy 1/2 papryczki chilli (może być suszona, bez pestek) 3 łyżki octu winnego 3 czubate łyżki cukru żelującego Żurawinę myjemy i przebieramy zostawiając dojrzałe, zdrowe owoce. Wrzucamy
les mirabellesskończę przy komputerze, z wielkim kubkiem kawy, możliwe że wciąż w spodniach od piżamy. Też będzie fajnie:) CIASTO JABŁKOWE Z TYMIANKIEM 200g mąki 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego (około pięciu ziaren, utartych w moździerzu) 1/4 łyżeczki soli 100g brązowego cukru 100g białego cukru 150ml oleju roślinnego 2 jajka
les mirabellesnoża i wrzucamy na olej. Natychmiast dorzucamy krewetki obtoczone w mące, podrzucamy je na patelni, żeby pokrył je tłuszcz i smażymy 10 sekund. Następnie dodajemy sól i pieprz oraz mieloną paprykę. Smażymy jeszcze 3-4 minuty, cały czas mieszając. Krewetki powinny być chrupiące i złociste. Na talerzu układamy połówki awokado, posypujemy hojnie rzeżuchą i nakładamy porcję krewetek. Polewamy sosem
les mirabelleslodówce bez problemu. Składniki: 3 dowolne serki topione (po 100 g), około 10 cm pora , 2 łyżki oliwy z oliwek , 200 ml słodkiej śmietany , sól do smaku, ostra papryka mielona do smaku, około 1 litr bulionu lub rosołu . Pora oczyścić i posiekać. W garnuszku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć posiekanego pora. Wlać bulion (rosół), pokrojone serki topione, dokładnie wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: na tortownicę 24 cm : ciasto : 3 jajka 2 kubki mąki 1 op mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 1 kubek cukru 1 kubek oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem z owocami leśnymi: 250 g serka mascarpone 4 łyżki mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy i dokładnie
Luźna Kuchniacenie 1,50zł za 200 g, sezam tej samej firmy w cenie 3,50zł za 200 g, pestki słonecznika, np. Gardis w Lidlu, 500 g za ok 6zł, mielony mak również w Lidlu w cenie około 5zł za 200g. Taki zapas wystarcza na naprawdę długo. I jeszcze kilka polskich tytułów wartych obejrzenia: 80 milionów (2011, Krzystek), Mój rower
Qlinarnie i Qlinarniefont:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Do tego dania mam duży sentyment. Moja mama często je przygotowywała , gdy byłam dzieckiem:). Składniki: ziemniaki sól, pieprz, kminek (ja użyłam mielonego) kilka łyżek oliwy lub oleju 250 twarogu chudego 2 łyżki śmietany sól, pieprz posiekany szczypiorek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Qlinarnie i Qlinarnietanio i smacznie. Dogada się po niemiecku lub na migi, gorzej z angielskim. Bardzo smaczne węgierskie kluseczki i panierowany kalafior G ombóc : drożdżowa kula z powidłem śliwkowym, mielonym makiem i sosem a'la budyń waniliowy. Pyyyyszne. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Qlinarnie i Qlinarniemizerię w grudniu, to mizeria musiała być (jogurt, ogórki, cebula czerwona). Do tego więcej lata w zimie: sałata zielona z sosem , puree ziemniaczane, udoskonalone kotlety owsiane (z przyprawą do mielonego, ale bez jajek) i kompot brzoskwiniowy. Cały obiad w nieco pół godziny. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Qlinarnie i Qlinarniedelikatnym kremem budyniowym. Idealne do filiżanki małej czarnej. Poezja – spróbujcie sami:). Brownie idealne Składniki na małą blachę (piekłam w okrągłej o średnicy 28 cm): 3 łyżki wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 1/3 szklanki mąki 1/4 łyżeczki sody 7 płaskich łyżek kakao 100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 1 łyżeczka mocnej kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki
Qlinarnie i Qlinarniesłodkiej papryki w proszku 1 żółta lub czerwona papryka 1 papryczka chili 4 duże dojrzałe pomidory (lub 1 puszka pokrojonych) 2 ząbki czosnku 1,5 kg ziemniaków 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Na patelni rozgrzej olej i zeszklij drobno pokrojone cebule. Zdejmij patelnię z ognia, wsyp czerwoną paprykę w proszku, wymieszaj i postaw na ogniu. Dodaj pokrojone
Qlinarnie i Qlinarniejęczmiennej drobnej 2-3 łyżki masła (najlepiej klarowanego ghee) 1 szklanka rozmrożonej dyni lub świeżej, pokrojonej w kostkę ½ szklanki drobno pokrojonej lub startej marchewki sól, pieprz, curry lub kminek mielony i kurkuma Zagotuj wodę (ok. 2 l), dodaj kaszę i gotuj przez ok. 20 minut. Następnie dodaj podsmażone na maśle dynię i marchewkę i gotuj przez około 15 minut
Qlinarnie i Qlinarniekulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 300 g dyni (mrożonej, świeżej lub marynowanej) 1 garść pestek dyni 100 ml śmietany 100 g startego na tarce twardego sera żółtego świeżo mielony pieprz rozmaryn 1 kulka sera mozzarella W szerokim garnku rozgrzej oliwę, podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę tofu i również smaż przez kilka minut. Dodaj
Qlinarnie i Qlinarniejuż od samego rana - zapach który dochodził z kuchni nie pozwalał o nich zapomnieć. Gołąbki mamine były z białym ryżem i smażoną kiełbasą z cebulką, doprawione świeżo mielonym pieprzem. Na dodatek były one pieczone raz klasycznie we własnym sosie innym razem w sosie pomidorowym. I dzisiaj ja przygotowałam właśnie taką wersję pomidorową ... Gołąbki z kiełbasą pieczone z pomidorami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki