łyżeczkę mąki wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z kapustą, zagotować kapustę posolić do smaku, oprószyć pieprzem, dodać cukier i zakwasić octem. Podawać na ciepło. Podałam z kotletami mielonymi z orzechami włoskimi. Przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio przygotowanie tego dania przekazałam w ręce mojej młodszej córki i muszę przyznać, że daje radę :-). Spaghetti bolognese Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g mielonej łopatki 500 ml przecieru pomidorowego (najlepiej z butelki) 1 cebula 1 mała marchewka 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska pieprz oliwa z oliwek
Kulinarne przygody Gatityresztę historii sobie już dopowiedziałem. Czego użyłem? -jajko - bułka na kromki pokrojona -starty parmezan -mleko -jogurt naturalny -zielona sałata -majonez -kawałek papryki czerwonej konserwowej -pieprz czarny -papryka słodka mielona Rozgrzewamy dużą patelnię. Nie używam tłuszczu, ale jeżeli nie macie takiej patelni, która na to pozwala, użyjcie masła, będzie jeszcze smaczniejsze. Kromki bułki smarujemy mlekiem, posypujemy parmezanem z jednej strony
BaRepasswoim składzie mają również cenny kwas alfa-linolenowy,magnez,potas,żelazo,witaminę E. Podsumowując, jedzmy orzechy, ale jak wszystko z umiarem :-) Składniki: 200 g masła 200 g mielonych orzechów laskowych 200 g mąki 200 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g marmolady dowolnej ja dałam różaną Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
O kuchni z uczuciemvegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, SOS: - 1-2 pęczki koperku, - śmietana 18%, kubek - domowa Vegeta (mieszanka suszonych warzyw), - pieprz czarny i/lub kolorowy - świeżo mielony, - wywar z gotowania żołądków, pół szklanki. WYKONANIE: Żołądki - dokładnie myjemy, oczyszczamy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem przypraw (wyżej wymienione). Gdy są prawie miękkie dorzucamy warzywa. Gotujemy około
Wypisz WymalujBardzo smaczna marchewka, troszkę inny smak niz tradycyjna, bo z dodatkiem czosnku. Doskonała do ryby, kotletów czy mielonych. Składniki - marchewka 0,5 kg - czosnek granulowany - koperek świeży lub suszony - łyżka masła, - pół łyżeczki mąki - domowa wegeta Wykonanie Marchewkę myję, obieram i szatkuję na grubej tarce, wkładam do rondelka i podlewam wodą tak aby tylko przykryła marchewkę. Gotuję na wolnym
Kuchnia z widokiem na ogródmamą ( a to było bardzo dawno temu) Szybki, smaczny obiad, najlepiej smakuje z frytkami i surówką. Składniki - udka z kurczaka 3 sztuki - czosnek granulowany - domowa wegeta - papryka czerwona mielona Wykonanie Udka myję,odkrawam wszystkie zbędne części, obsuszam przy pomocy papierowych ręczniczków Posypuję z dwóch stron najpierw czosnkiem,potem wegetą i na końcu papryką ( papryka nada im ładny kolorek
Kuchnia z widokiem na ogródzrobiła do tego sałatkę, to mi mówi, że już nic nie trzeba i zajada się ze smakiem. Polecam :) Składniki - mięso gulaszowe z indyka 60 dkg - czosnek 2 ząbki - papryka mielona - domowa wegeta - roztarty majeranek - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki Wykonanie. Mięsko kroję w większą kosteczkę, podsmażam na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Dodaję przecisnięty czosnek, paprykę, wegetę, majeranek
Kuchnia z widokiem na ogródsię podzielić przepisem na duszonki domowe przygotowane w piekarniku. Smaczne, szybkie i lubiane przez rodzinkę i znajomych :) Składniki - ziemniaki - boczek wędzony - dobra cieńka kiełbasa - cebula - domowa wegeta - majeranek - czerwona mielona papryka - olej Wykonanie Ziemniaki obieram i kroję w mniej więcej równe plasterki. Boczek, kiełbasę i cebulę kroję w kostkę. Naczynie żąroodporne, smaruje olejem, wykładam do niego połowę pokrojonych ziemniaków
Kuchnia z widokiem na ogródgulasz z rozpływającego się w ustach mięska ze smakowitym sosem. U mnie podany z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami. Składniki - żołądki z indyka 70 dkg. - czosnek 3 ząbki - papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, domowa wegeta - śmietana 12% - mąka 2 łyżeczki Wykonanie Żołądki moczę w zimnej wodzie, dokładnie płukam, oczyszczam i wykrawam zbędne części. Następnie kroję w plasterki
Kuchnia z widokiem na ogródpraktycznie od zawsze, ale dopiero niedawno wpadłam na pomysł dodania przyprawy gyros i są jeszcze smaczniejsze. Składniki - duża pierś z kurczaka - jajko - mąka - woda mineralna niegazowana - czosnek mielony - przyprawa kebab-gyros Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na mniejsze podłużne kawałki. W misce rozrabiam ciasto z jajka, maki i wody, ciasto musi być gęste, konsystencji gęstej śmietany.Dodaję czosnek
Kuchnia z widokiem na ogródwszystkim a najbardziej dzieciom :) Składniki na 8 roladek : - 2 duże podwójne piersi z kurczaka - szynka ( najlepiej konserwowa ) 8 plastrów - ser żółty 8 plastrów - 2 jaja - mąka, bułka tarta - czosnek mielony - domowa wegeta Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na kotlety ( każdą pojedynczą pierś na dwa ), rozkładam folię spożywczą i rozbijam na cienkie płaty. Na kazdy kawałek mięsa wykładam plaster szynki
Kuchnia z widokiem na ogródpierwszą w tym roku młodą kapustką. Pyszna, bardzo delikatna, okraszona boczkiem, dosmaczona koperkiem. Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - małe jabłko - kilka plasterków wędzonego boczku - odrobina soli do smaku - kminek mielony - koperek świeży - kilka kropel cytryny, lub octu - łyżeczka mąki Wykonanie Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą zagotować, wodę zlać i zalać ponownie świeżą, zagotować. Dodać jabłko pokrojone
Kuchnia z widokiem na ogródwyszła znakomita zupka, syta i pożywna. Obiad jednodaniowy. Składniki - wywar mięsny 2 litry - kapusta kiszona 30 dkg. - kiełbasa cienka - boczek wędzony 15 dkg. - marchewka, pietruszka, kawałek selera, - majeranek,kminek mielony - listek laurowy,ziele angielskie Wykonanie Wywar zagotowałam, dodałam do niego warzywa, kiełbasę i boczek. Kiedy warzywa zmiękły,dodałam drobno pokrojoną kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Po ok. 30 minutach
Kuchnia z widokiem na ogródJajko zapieczone w chlebie tostowym. Bardzo smaczna, szybka przekąska, błyskawiczne śniadanie, czy kolacja. Polecam :) Składniki - chleb tostowy - jajka ( najlepiej małe ) - zielona cebulka lub szczypiorek - masło - domowa wegeta, mielona papryka - sól, pieprz ( opcjonalnie ) Wykonanie Rozgrzewamy opiekacz ( zamykany sandwich ). Kromki chleba tostowego smarujemy po zewnętrznej stronie bardzo delikatnie masłem, układamy w opiekaczu, Na każda kromkę wybijamy ostrożnie jajko, posypujemy przyprawami
Kuchnia z widokiem na ogród