Składniki (dla 2 osób) 2 nogi z kury z rosołu 2 średnie marchewki (200g) kawałek białej części pora (100g) kawałek korzenia selera (120g) 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 szklanki wody lub rosołu Do podania 3-4 gotowane ziemniaki natka pietruszki do przybrania Instrukcje Marchewki obieramy
Kulinarna Pokusawędzonego średnio przerośniętego boczku 2 łyżki świeżego szczypiorku + nieco więcej do dekoracji 1 czubata łyżka parmezanu 1 duże (L) żółtko 6 łyżek słodkiej śmietany 18% Dodatkowo czarny pieprz świeżo mielony do smaku i dekoracji 1 łyżka oliwy i szczypta soli do gotowania makaronu Instrukcje Boczek kroimy w krótkie i niezbyt grube paski o szerokości ok. 2 cm. Szczypiorek siekamy
Kulinarna Pokusamała lub pół dużej czerwonej cebuli 4 duże (L) jajka duża garść roszponki 1 łyżeczka ziarnistej musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony Instrukcje Jajka gotujemy na (pół)twardo przez 6-8 minut w osolonej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą i po częściowym ostygnięciu obieramy. W międzyczasie z mięsa z kurczaka usuwamy
Kulinarna Pokusa150g ryżu do risotto 250g filetu z kurczaka 1 mała cebula 2 łyżki masła 150 ml białego wina 450 ml bulionu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego szczypta szafranu 1 łyżka tartego parmezanu Instrukcje Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek i nadmiaru tłuszczu, po czym kroimy na dość cienkie paski o długości kilku cm. Cebulę obieramy
Kulinarna Pokusaśrednia cebula (100g) 6 suszonych fig (100g) 150g makaronu risoni (w kształcie ziaren ryżu) 150ml wzmacnianego czerwonego wina (np. porto) 150ml bulionu 2 łyżki masła sól pieprz czarny świeżo mielony kilka gałązek świeżego rozmarynu 1-2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Figi również drobno kroimy. Szpinak w razie potrzeby płuczemy pod bieżącą zimną
Kulinarna Pokusaszpinaku 120g pomidorków koktajlowych 180g wąskiego makaronu wstążki (tagliatelle, wąskie fettuccine) 1-2 ząbki czosnku 50ml słodkiej śmietany 18% 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy sól pieprz czarny świeżo mielony Instrukcje Filet z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błoniastych części i nadmiaru tłuszczu. Kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Czosnek obieramy i dość drobno kroimy/siekamy. Pomidorki dzielimy
Kulinarna Pokusa250g) 1 średnia cukinia (300g) 1 średnia żółta papryka (250g) 2-3 pomidory (300g) 1 średnia cebula (150g) 200ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oliwy Instrukcje Filety z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błonek lub chrząstek oraz nadmiaru tłuszczu. Nacieramy połową soli i pieprzu, odkładamy na kilka minut. Cebulę obieramy i kroimy
Kulinarna Pokusa350g) 1 średnia cukinia (350g) 2 średnie cebule 1 średnia żółta papryka (250g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 3 niezbyt duże pomidory (350g) zioła prowansalskie sól czarny pieprz świeżo mielony oliwa Instrukcje Bakłażana sprawiamy wg naszych porad . Kroimy go w grubą kostkę o boku ok. 3 cm. Cukinię obieramy (patrz porady) i kroimy w podobnej wielkości kawałki. Cebulę obieramy
Kulinarna Pokusawędzonego na zimno 1 średnia cukinia (300g) 1 średnia czerwona cebula (150g) 150g makaronu „kokardki” (farfalle) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię obieramy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Na silnym ogniu rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy. Intensywnie smażymy
Kulinarna Pokusa450g brukselki – świeżej lub mrożonej podwędzany żółty ser wędzony parzony boczek 2 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka cząbru 1 płaska łyżeczka tymianku sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji lekko pikantnej natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Filety z kurczaka oczyszczamy z ewentualnego tłuszczu, błonek i części chrzęstnych
Kulinarna PokusaDrukuj Składniki (dla 2 osób) 200g mięsa z rosołu 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 300g pieczarek 2 łyżki masła bułka tarta sól biały pieprz mielony olej rzepakowy 4 placki naleśnikowe wg naszego przepisu Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy zacznie wrzeć
Kulinarna PokusaZapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka 70g kurek (świeżych lub mrożonych) 70g młodego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól czarny pieprz świeżo mielony Do podania świeże pszenne pieczywo Instrukcje Szpinak, a zwłaszcza kurki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i drobno
Kulinarna Pokusa600g kiszonej kapusty 100g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1 średnia cebula (ok. 150g) 1 mała marchewka (ok. 100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka kminku mielony czarny pieprz do smaku sól do smaku Instrukcje Kapustę odciskamy (wyciśnięty sok na razie zachowujemy) i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy przez
Kulinarna Pokusa450g) 2 średnie marchewki (300g) 300g korzenia selera kilka gałązek natki pietruszki 1 średnia cebula 500ml piwa 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól czarny pieprz świeżo mielony 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku Do podania pieczone ziemniaki w wersji z majerankiem duszona kapusta kiszona Instrukcje Golonki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym
Kulinarna Pokusasuszonych śliwek 150ml białego (pół)wytrawnego wina 1 łyżeczka łagodnej musztardy sól 2-3 łyżki oleju rzepakowego Glazura 1 łyżka masła 200ml soku jabłkowego (raczej klarownego) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną kolorowe sałaty Instrukcje Śliwki namaczamy w winie przez 30-60 minut
Kulinarna Pokusa