ciasto - 162322 przepisów (strona:2092/10822)

Calzone. 134

Usmażone piersi z kurczaka oraz warzywa łączymy i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodajemy do naszego farszu starty ser żółty oraz ketchup i doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz oregano. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem i pozostawiamy na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy zaczyn z drożdży, ciepłą wodę oraz żółtko jaja. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt(...)lepkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Na koniec wlewamy olej i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce  Ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na kształt owalny. Na ciasto nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi. Łączenie można docisnąć widelcem, żeby ciasto nie rozkleiło

Symfonia smakowa
Chleb orkiszowy ubijany -lutowa piekarnia 182

świeżych drożdży Sól 20 g ok 800 g wody Wykonanie: Wieczorem:  Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę.Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek, lub ewentualnie hak)do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Zeskrobać miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykryć(...)odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia:   Wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 h dla ocieplenia przed dalszym formowaniem. Delikatnie wyjąć ciasto na omączony blat i oprószyć mąką po wierzchu. Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty.  Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowe pierogi z twarożkiem miętowym i waniliową śmietanką 303

Pyszne, delikatne ciasto, miętowy środek i słodka waniliowa śmietanka to doskonałe ukoronowanie poniedziałkowego popołudnia. Tak... Przyszedł dzień, w którym moja chęć na pierogi przerodziła się w czyn. U nas to był akurat rodzinny obiad, ale Wam polecam przygotować takie pierożki na Walentynki. Oczywiście w odpowiednio mniejszej porcji ;) Potrzebne nam (na 34 pierogi): * Na nadzienie: - 1 kg twarogu półtłustego - kilka gałązek(...)świeżej mięty (dostaniecie w Lidlu) - 2 żółtka - 4 łyżki brązowego cukru * Na ciasto: - 625 g mąki pszennej - 7,5 łyżki kakao - 1,25 szklanki gorącej wody - 2,5 łyżki oleju * Śmietanka waniliowa: - 250 ml śmietanki 18% słodkiej - łyżeczka cukru waniliowego - laska wanilii   Przygotowanie:  Śmietankę wlewamy do rondelka. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wyskrobujemy nożykiem ziarenka. Następnie

W poszukiwaniu inspiracji
Pizza z Salami i Anchois na Sosie Słodko-Ostrym Chili 153

przegapiam połowę :) Z pizzą zdążyłam, przypadek, a i pizzę robi się szybko. W kwestii składników pozwoliłam zadecydować dziecku, ja tylko wywalczyłam sos słodko ostry chili i czarnuszkę w cieście :) Wojny nie było, moja propozycja spotkała się z akceptacją. Pizza nie nadaje się na Walentynki, chodzi tu o składniki... sos mocno czosnkowy i anchois..... całowanie odpada :) Obyło się bez całowania(...)oliwek 2 łyżki ziarenek  czarnuszki DODATKOWO: Domowy  Sos słodko ostry chili 10 plasterków salami kilka filecików anchois ser żółty starty na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam ciepłą wodę, jednocześnie mieszając w taki

Blondynka Gotuje
Tartaletki z kremem karpatkowym 86

wczoraj tak wróciłam :) Kolory Wiedziałam jedno, musi być kolorowo skoro mam zachęcić też do zjedzenia mojego Gabrysia. Szybko przejrzałam szafki. Produkty jak znalazł będzie krem z budyniu i kruche ciasto.  Składniki na krem karpatkowy: budyń waniliowy 100g masła Budyń ugotować według zaleceń producenta, przestudzić i dodać masło,zmiksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Składniki na kruche tartaletki(...)blat kuchenny, następnie dodajemy do mąki zimne masło w kawałkach (najlepiej pokroić sobie w kostkę).  Całość siekamy dużym nożem nożem, dodajemy żółtka i cukier i szybko wyrabiamy (z ciastem na tartę nie wolni się cackać).  Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut.  Foremki do tartaletek należy uprzednio wysmarować lekko

ClauditteMissCooking
Cronut - słodki romans donuta z croissantem 166

się i tacy delikwenci, którzy po kulinarne nowinki są w stanie przebyć tysiące mil), to postanowiłem upiec je w domu. Skorzystałem z przepisu Doroty z Moich Wypieków  na ciasto duńskie i upiekłem je jak tradycyjne pączki. I cóż, sam ich smak mnie nie powalił na kolana - są mocno maślane i jak dla mnie trochę za tłuste (w porównaniu(...)cienkie plasterki i wrzuć do miski. Miksuj powoli, by składniki się połączyły, a kawałki masła nadal pozostawały widoczne. Następnie wlej składniki mokre i połącz z resztą za pomocą łyżki. Ciasta nie wyrabiaj (ma być klejące), tylko pozostaw je w misce, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj

Food Square
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 158

jedzenia, od których nie mogliśmy oderwać wzroku, przy których śliniliśmy się i śniliśmy o bezach, owocach i innych pysznościach znaleźlismy w Kukbuku . Do dzisiaj to nasz ulubiony foodporn magazine. Ciasto kasztanowe, które zrobiliśmy na podstawie przepisu w nim znalezionego, było obłędne. Jedzcie, ślińcie się i lepcie od tego wszyscy! składniki: ciasto: 200 g mąki 220 ml wody 200 g masła(...)szklanka cukru 4 łyżki wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek masa kajmakowa: 200 g gotowej masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego 30 g śmietanki kremówki 30% wykonanie: ciasto: Cukier ucieracie z masłem. Musi być ono miękkie, możecie je też pokroić na drobne kawałki. Gdy masa będzie puszysta, dodajecie po jednym jajku, wciąż ucierając. Możecie to robić mikserem, chyba

GRUBY WAŁEK
Pierogi ruskie 307

ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Ser, ziemniaki i cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przyprawić wegetą i pieprzem do smaku. Dodać 3 łyżki skwarek z boczku, dokładnie wymieszać. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml) 1 jajko 3/4 łyżeczki soli szklanka ciepłej wody łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: Mąkę, jajko, sól, wodę i oliwę z oliwek wyrobić(...)gładkie ciasto(wciskamy palec w ciasto w celu sprawdzenia poprawności jego wyrobienia, jeżeli wgniecenie "pójdzie" do góry to znaczy, że nasze ciasto jest gotowe). Rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać okręgi. Na każdy okrąg nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi ciasta**. W między czasie nastawić wodę z solą i odrobiną oliwy. Gotowe pierogi wkładać

Krakowskie smaki Ani
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 185

czosnku mam chlebek uniwersalny, który stworzy duet idealny z domowymi konfiturami (np. z pomarańczowo-imbirową lub z czeremchy i czekolady ).  Gorąco polecam :) Czas przygotowania: zakwas - 7 dni, ciasto - 2 dni pieczenia -  35 minut Porcje: 3 chlebki (z keksówek) Składniki: 150 g zakwas żytni *  (8 godz. wcześniej dokarmiony * * ), 300 g mąka żytnia 720, 220 g mąka żytnia razowa(...)mąka orkiszowa 110, 15 g drobnej soli, Woda 420 ml wody do ciasta, 250 ml do namoczenia nasion chia, 150 ml wrzącej wody do namoczenia pozostałych ziaren Ziarna 50 g nasion chia, 50 g pestek słonecznika, 50 g pestek dyni, 10 g sezamu (w tym przepisie czarny), 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie), 4 łyżki pestek słonecznika do posypania foremek

SzczyptaSmaQ
Chlebki naan 213

stopni, wyjmujemy i następnie układamy na niej chlebki. Ja swoje piekłam na blaszce odwróconej do góry nogami i wyszły wyśmienite. Podam składniki na minimum 20 chlebkow. Moje ciasto cały czas stało w ciepłym miejscu i cały czas rosło. Nawet zostawiając odrobinę ciasta ono na nowo urośnie. Mi wyszła z tego jeszcze ogromna pizza, super alternatywa na pizzę na grubym cieście(...)mnożyć. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, sól i olej. Wlewamy mleko z drożdżami oraz jogurt naturalny, wszystko mieszamy. Wyrabiamy przez około 10 minut, aż uzyskamy błyszczące sprężyste ciasto, w razie potrzeby dodajemy troszkę wody.  Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia przykryte szmatką, powinno podwoić swoją objętość. Do piekarnika wkładamy natłuszczoną blachę do pieczenia (idealny byłby tutaj kamień

Zainspiruj się kuchnią
Snickers 194

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła 3 jajka 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa orzechowa: 25 dag orzechów włoskich 1/2 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki płynnego miodu Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 szklanki mleka 50g cukru 3/4 kostki masła Sposób przygotowania:  1. Z podanych składników zagnieść ciasto(...)garnku z cukrem oraz miodem. Dodać podzielone na mniejsze kawałki orzechy i przesmażyć szybko mieszając. ( ok. 3-4 min. od rozpuszczenia masła ). Gotową masę wylać na drugą część ciasta i upiec w tej samej temperaturze co pierwszą część. ( Masa nie musi być idealnie równo rozprowadzona, ponieważ podczas pieczenia rozpuszczone składniki "bomblują" i rozmieszczają się na całą powierzchnię ciasta

A Ty Smakuj Mnie
Sernik na kakaowym spodzie 136

Składniki : Ciasto: 2,5 szklanki mąki 3/4 kostki masła 2 łyżki kakao 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 wiaderko serka do serników (1kg) 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 budyń śmietankowy 4 białka Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do woreczka i do zamrażalnika, a 2/3 wyłożyć(...)przygotowaną blachę. 2. Ciasto podpiec w piekarniku w temperaturze 190 st. C. (ok. 5-7min.) 3. W tym czasie żółtka do masy serowej dokładnie utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać serek i budyń. 4. W osobnej misce ubić na sztywno białka. 5. Ubite białka delikatnie wmieszać do masy serowej za pomocną łyżki lub szpatułki. 6. Gotową masę wylać na podpieczone

A Ty Smakuj Mnie
Domowa pizza na średniej grubości cieście 229

długiej przerwie zaproponuje Wam pyszną domową pizzę na średniej grubości cieście:) To chyba najlepsza domowa pizza jaką jadłam i dlatego polecam wszystkim.  Kilka zmian w proporcjach i pyszny efekt :) Polecam :) SKŁADNIKI: CIASTO: 42 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej + 3 łyżki mąki pszennej (do rozczynu) 1/4 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 1/4 szklanki mleka  2 łyżeczki(...)przykryciem (w ciepłym miejscu) na około 15 minut. 2. Do miski przesiać resztę mąki, dodać oliwę z oliwek. Po 15 minutach rozczyn dodać do mąki i wyrobić delikatne ciasto.  3. Po wyrobieniu ciasta, pozostawić go w misce pod przykryciem na 15 minut. 4. Dużą blaszkę wysmarować olejem. 5. Przygotować sos pomidorowy. Sparzyć pomidory, przełożyć je do rondla - zagotować. Przyprawić

Serce zamknięte w formie pyszności
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 207

nareszcie nastał czas na ptysie, a ja czułam się jak zupełnie nieprzygotowana do zajęć uczennica. Ściągnęłam z półki pierwszą z brzegu książkę, otwarłam na stronie - PTYSIE i przygotowałam ciasto. Ściąga była dobrym źródłem, bo ciasto wyszło idealne.  Mając w głowie jedynie obraz pokaźnego ptysia, przełożyłam ciasto do szprycy, by zabrać się za masową produkcję. I w tym momencie pomyślałam(...)Polecam! A Amber dziękuję za wspólne ptysiowe popołudnie:) PTYSIE  A'LA CROQUEMBOUCHE   /z podanej porcji upiekłam 33 małe profiterolki oraz sporą porcję groszku ptysiowego dla Synka:) / Na ciasto ptysiowe ** 50g masła  90 g mąki 3 jajka, lekko roztrzepane 180 ml wody Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni. Masło przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać

KUCHARNIA
TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was! 221

Coś do czego mam absolutną słabość. Coś co cudownie poprawia nastrój. I w dodatku coś, co jak większość genialnych przepisów, jest ponoć absolutnym dziełem przypadku! Pewna amerykańska gospodyni piekąc ciasto czekoladowe zapomniała o dodaniu proszku do pieczenia (i chwała jej za to!). Ciasto nie wyrosło tak, jak oczekiwała, ale postanowiła go nie wyrzucać i podała pokrojone na kwadraty(...)trafiło ... brownie . Długo szukałam idealnego przepisu na brownie. Wiem, że jest ich wiele, ale większość podaje użycie mąki, a dla mnie wersja z mąką to już nie brownie , tylko ciasto czekoladowe. Brownie musi być ciężkie od czekolady, z leciutko chrupiącą cieniutką skórką i cudownie wilgotnym i ciągnącym środkiem. Smak najlepszych brownie pamiętam z okresu, gdy przez jakiś czas byłam

KUCHARNIA