długo by wymieniać. Ale teraz jestem tu i teraz i muszę zrobić coś dobrego co poprawi mi nastrój. Szybki rzut oka na składniki i zwycięzcą zostało ciasto migdałowe. W orginalnej wersji to lekkie ciasto migdałowe posypano cukrem pudrem… ale, że pogoda naprawdę jest taka kiepska, postanowiłam polać je kremem czekoladowym i stostowanymi płatkami migdałowymi… na samą myśl(...)takiej uczcie polepszył mi się nastrój… a po spróbowaniu… pogoda nie miała znaczenia! Ciasto migdałowe – składniki : 3 jajka (żółtka i białka oddzielone) 140 g cukru 55 g mąki ziemniaczanej 140 g rozdrobnionych migdałów bez skórki otarta skórka z 1 pomarańczy 135 ml soku pomarańczowego szczypta soli, masło do wysmarowania tortownicy Polewa : 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru
UgotujmyTo.plwikipedii obie nazwy funkcjonują zamiennie więc zwał jak zwał, a ważne, że super smakuje:)! Ja zawsze wybieram jabłka kwaśne bo wtedy nawet lekko posłodzone idealnie smakują na kruchym cieście:)! Oto mój przepis na jabłecznik. Przepis na jabłecznik – składniki: Ciasto: 250g tłuszczu (schłodzonego) 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 150 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku(...)kwaśnych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków (jeśli użyjecie całych trzeba je wyjąć przed wyłożeniem na ciasto) ok. 4 łyżek cukru (lub więcej… w zależności od rodzaju jabłek) około 50 ml wody Jabłka myję, obieram i kroję w kostkę. Przekładam do rondelka i dodaję wszystkie przyprawy, podlewam
UgotujmyTo.pltego chleba zachwycą każdego. Magia tego chleba wynika z jego idealnych proporcji. Piekłam go już trzy razy i za każdym razem wychodzi boski Inaczej niż podają źródła ja podzieliłam ciasto na dwa bochenki, bo bałam się, że jeden duży bochenek to będzie za duże obciążenie dla mojego wysłużonego piekarnika. Największa męczarnia to czekanie aż chleb przestygnie….;) Tak w ogóle(...)zakwasu 100% hydracji 6 cz / 204 g wody 5 cz / 165 g mąki pszennej chlebowej Składniki zaczynu zmieszać i pozostawić przykryte folią na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Ciasto 1:1:2 1 cz / 369 g zaczynu (cały zaczyn minus 2 łyżki zaczynu do rozmnożenia na następny chleb) 1 cz / 369 g wody 2 cz / 738 g mąki pszennej
UgotujmyTo.pldodałam do niego suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, żeby chlebki były bardziej aromatyczne. Następnym razem dodam tylko oliwki pokrojone bo z całymi było trochę zabawy, żeby je wyrobić w cieście Jeden przepis na chleb oliwkowy a ponad 30 Piekarek… co z tego wyszło? Sprawdźcie sami… zapraszam na blogi (lista pod przepisem) Pszenny chleb oliwkowy Składniki: Zaczyn(...)aktywnego zakwasu (u mnie pszenny) 150 g mąki pszennej chlebowej 180 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Ciasto: cały zaczyn 360 g wody (letniej) 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 630 g mąki chlebowej 2 łyżeczki soli 200 g oliwek (dobrze odsączonych i osuszonych ręcznikiem) 4-5 suszonych pomidorów (opcjonalnie
UgotujmyTo.plChlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu(...)spróbuję tak właśnie przygotować ten chlebek. To wersja chlebka odrywanego… można go podawać z dodatkami słodkimi i wytrawnymi…. Bardzo polecam :)! Chlebek bułgarski Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 3 duże jajka 3 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 500 ml letniego mleka
UgotujmyTo.plciepłe miejsce, pod przykryciem, aby podrosły. Masło (i ewentualnie smalec) utrzeć z cukrem. Po kolei dodawać jajka i resztę mleka. Na koniec dodać mąkę z drożdżami. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze to miksujemy na mniejszych obrotach 2-3 minuty a później zwiększamy obroty i wyrabiamy kolejne 7-8 minut. Jeśli metodą ręczną to po połączeniu składników wyrabiamy ciasto około(...)minut. Na końcu dodajemy rodzynki (z resztką rumu) i wgniatamy w ciasto. Ciasto powinno być miękkie, lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny lub aż podwoi objętość. Dużą formę do babki smarujemy dokładnie miękkim masłem i oprószamy mąką. Jeśli używamy migdałów to wkładamy po jednym w każde zagłębienie formy. Wyrośnięte ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy
UgotujmyTo.pltwarogu aksamitnego dr. Oetkera 250 g miękkiej margaryny 8 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki cukru wanilinowego aromat pomarańczowy Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 100 g rodzynek skórka pomarańczowa Mąkę, cukier i cukier waniliowy posiekać z margaryną, dodać jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i szybko zagnieść kruche ciasto(...)Uformować kulę (fot.1) . Owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika na min. 1 godz. Po tym czasie wyjąć ciasto i wyłożyć nim spód - wcześniej wysmarowanej tłuszczem blachy. Ponakłuwać dosyć gęsto widelcem (fot.2) . Twaróg wymieszać z utartym masłem lub margaryną. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru oraz cukrem wanilinowym. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, aromat oraz Sernix (fot.3) . Wymieszać. Białka
Świat Ciastakuchenki i przestudzić (mieszanka powinna jednak zostać ciepła). Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową. Dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem) (fot.1) , tak aby nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje) (fot.2) . Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk(...)Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna) (fot.3) . Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika
Świat Ciastacukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Połączyć obie masy. Połączyć zawartość dwóch naczyń miksując. Na koniec delikatnie wmieszać żurawinę, czekoladę i orzechy (fot.1) . Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10-15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce, zachowując duże odstępy (najłatwiej robić to maczając ręce w wodzie(...)ciasto mocno się klei, ale tak ma być). Każdą kulkę spłaszczyć łyżką (fot.2) . Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, odczekać, aż stwardnieją (około 5-7 minut) i przełożyć na kratkę by ostygły do końca. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Świat CiastaSkładniki na około 40 szt.: gotowe ciasto francuskie powidła śliwkowe cukier puder ewentualnie 1-2 łyżki koniaku Joulutorttu to tradycyjne fińskie ciasteczka, które zawsze pojawiają się na fińskim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Są one wyjątkowe proste do wykonania. Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone najpierw koniecznie je rozmrozić. Następnie ciasto rozwinąć, i wycinać kwadraty ok. 5x5 cm. W zależności, który
Świat CiastaSkładniki na 18 paluszków: 2 opakowania ciasta francuskiego 3 łyżki prażonej cebulki 4 łyżki startego żółtego sera łyżeczka ostrej papryki Cebulkę drobno pokruszyć, wymieszać z serem. Ciasto rozmrozić. Rozwinąć. Posmarować lekko wodą i posypać serem z cebulką. Przyprawić papryką (fot.1) . Położyć na tym drugi blat ciasta. Lekko docisnąć a następnie delikatnie rozwałkować całość - tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły
Świat Ciastawodą na jednolitą masę, a następnie dodać ubitą pianę, mąkę oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Opcjonalnie dla poprawy koloru można dodać odrobinę żółtego barwnika, ale nie koniecznie. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika (fot.1) i piec około 15 minut w temp. 200ºC. Gdy ciasto wystygnie pokroić je na 3 pasy jednakowej szerokości. Pierwszy(...)pasek wyłożyć surowym marcepanem, delikatnie dociskając go do ciasta. Przykryć drugim paskiem, posmarować dżemem wymieszanym dokładnie z wiśniówką (fot.2) . Przykryć trzecim paskiem, a następnie pokroić w niewielkie prostokąciki o wymiarze około 4 x 2,5 cm. Przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Czekolady mleczne roztopić w kąpieli wodnej
Świat CiastaSkładniki na 10 sztuk: gotowe ciasto francuskie 275g 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki rodzynek 15 dag konfitur morelowych Rodzynki namoczyć a następnie dobrze je odsączyć. Ciasto francuskie rozwinąć i posypać cukrem waniliowym i rodzynkami (fot.1) . Lekko docisnąć. Prostokąt ciasta podzielić na 10 pasków o szerokości 3 cm, a następnie zwinąć je w ślimaczki. Blachę opłukać zimną wodą, ułożyć
Świat CiastaSkładniki na ciasto: 3 żółtka 3 łyżki wody 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g stopionego masła 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 ml mleka Do posypania: 1 opakowanie Śmietan-Fix Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru cynamon do smaku Składniki na bezę: 6 białek 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)cukru Żółtka, wodę, cukier i cukier waniliowy ubić na puch, a następnie dodać mleko i roztopione masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach 25 x 30 cm (fot.1) . Wygładzić powierzchnię. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić
Świat Ciastacukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jaka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Przygotować szablon z bucikami (dostępny do pobrania tutaj ) i wykrawać(...)kształt buta z rozwałkowanego ciasta (fot.1) . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 180ºC. Wyjąć i studzić na kratce. Przygotować lukier, ubijając białka a tuż przed końcem ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Ozdabiać każdy bucik osobno (fot.2) . Miłej zabawy
Świat Ciasta