ciasto - 162322 przepisów (strona:2084/10822)

Orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi 182

Mimo, iż pogoda nas w to lato za bardzo nie rozpieszcza, polecam Wam to ciasto, właśnie podczas upału. Jest bardzo orzeźwiające, a podane prosto z lodówki, doskonale chłodzi. Mogę powiedzieć, że to taki oszukany cytrynowy sernik z lekką jak chmurka bitą śmietaną i owocami, jakie tylko macie pod ręką. Smak cytryny nie wykrzywia buzi podczas jedzenia, więc nie ma obaw(...)będzie za bardzo kwaśne. Ciasto pieczone jest bez proszku do pieczenia. Podczas pieczenia pięknie rośnie, tylko po to, aby pod koniec - opaść. Nie przejmujcie się tym, bo dzięki temu, mamy miejsce na np. tak jak u mnie bitą śmietanę, ale możecie na wierzch położyć lekko skarmelizowane truskawki czy brzoskwinie. Będzie pysznie! 'orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną

CookYourself
Sernik jagodowo-waniliowy z białą czekoladą i sosem jagodowym 188

masy serowo-jagodowej - obłęd! Przepiękny!!! Napatrzeć się nie mogłam. Szkoda tylko, że pękł po środku, ale to moja wina, bo tak to jest jak się bierze człowiek za pieczenie ciast, po ciężkim dniu i w środku nocy i w środku tygodnia, gdzie na następny dzień należy wcześnie wstać. Ale uwierzcie mi, że na pewno zrobię go jeszcze raz i wtedy(...)łyżki budyniu śmietankowego - 2 szklanki jagód - 1 laska wanilii * sos jagodowy: - 1 szklanka jagód - 1-2 łyżki wody - 1 łyżka cukru (lub więcej - w zależności od smaku) Przygotowanie spodu ciasta: Jajka ubić z cukrem na białą i puszystą masę. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Cienkim strumieniem wlać do masy jajecznej. Ubijać na wolnych obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę

CookYourself
Sernik speculoos 174

Pozostając jeszcze w klimacie korzennych wypieków, dzisiaj przepis na lekko korzenny sernik (ciasto serowe) z ciastkami speculoos. Ciasto jest mega wilgotne i pyszne. Na spód można wykorzystać zarówno ciastka speculoos lub zwykłe herbatniki :) W święta piekłam go dwa razy, bo tak szybko znikał z blachy ;) Ciasto (niestety lub stety;)) potrzebuje nocy w lodówce. Ale uwierzcie mi, że warto. Pracy przy(...)niewiele, godzinka w piekarniku i gotowe :) Najlepiej piec je pod wieczór. Wtedy rano mamy pyszny kawałek ciasta do porannej kawki. Ciasto trochę rośnie, więc lepiej wykorzystać wysoka tortownicę lub jej boki wyłożyć wysoko papierem do pieczenia :) 'sernik speculoos' Składniki: (na blachę o średnicy do 22cm) * spód: - 150g pokruszonych ciastek speculoos (lub zwykłych herbatników) - 50g masła - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy

CookYourself
Murzynek z konfiturą z pomarańczy i chałwy 152

naszym domu, murzynka uwielbiamy. Ciasto proste do wykonania i zawsze dobrze smakuje. Przepis na podstawową wersję murzynka, znajduje się na blogu - klik . A ja dzisiaj, zapraszam Was na "podkręconą" wersję murzynka. Dzisiaj w wersji z konfitura z pomarańczy i chałwy. Czekoladowe ciasto z pomarańczą i chałwą to idealna kombinacja smakowa. Ani za bardzo słodkie, ani za małe. Takie(...)Konfiturę warto przygotować dzień przed pieczeniem ciasta. 'murzynek z konfiturą z pomarańczy i chałwy' Składniki: * ciasto: - 1,5 kostki masła - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 3-4 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia  - szczypta soli * konfitura: - 0,5 kg pomarańczy - 200ml wody - 1-1,5 szklanki cukru - 100g chałwy waniliowej Ciasto: Masło rozpuścić. Dodać

CookYourself
Kruche faworki, chrust na żółtkach 206

spirytusu - 4 łyżki wody - olej do smażenia - cukier puder do oprószenia Mąkę i cukier puder (2 łyżki) przesiać do miski. Dodać żółtka, śmietanę, rozpuszczone masło, spirytus, wodę. Dokładnie zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut (w temperaturze pokojowej). Następnie ciasto wybić wałkiem, czyli napowietrzyć. U.bijać ciasto min 15 minut, składając boki ciasta i ubijać dalej. Owinąć w folię(...)odstawić na min 30 minut do lodówki.  Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. W płaskim rondlu rozgrzać porządnie tłuszcz i smażyć, partiami faworki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

CookYourself
Migdałowiec bez pieczenia 297

Łatwe, słodkie ciasto z 3 warstwami - budyniem, krówka i bitą śmietana. Uwieńczone prażonymi płatkami z migdałów. Dla miłośników słodszych ciast oraz dla osób nie posiadających piekarnika. 'Migdałowiec bez pieczenia' Składniki ( na formę 22x13cm* ): - 1 duże opakowanie krakersów - 1 puszki masy kajmakowej/krówki - 100g płatków migdałowych * masa śmietanowa: - 500ml śmietany kremówki UHT - 2 łyżki cukru pudru * masa budyniowa(...)masła Mleko zagotować z masłem i cukrem. Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Lekko przestudzić. Formę wyłożyć folią aluminiową. Wyłożyć warstwę krakersów, na to budyń i kolejną warstwę krakersów. Ciasto schłodzić.  W między czasie puszkę z masą włożyć do gorącej wody i odczekać 10 minut aż się podgrzeje. Na schłodzone ciasto rozsmarować masę kajmakową i ułożyć kolejną warstwę krakersów

CookYourself
Hot cross buns 140

font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki na ciasto: 45 dkg mąki wrocławskiej + trochę do posypywania stolnicy 3 dkg świeżych drożdży 5 dkg cukru 1 łyżeczka soli 150 ml ciepłego mleka 50 ml ciepłej wody 1 roztrzepane jajko(...)wrzuć przyprawy i rodzynki, dobrze wymieszaj. Wlej mleko, 50 ml ciepłej wody i dodaj jedno jajko oraz roztopione wcześniej masło. Wymieszaj wszystko dobrze najpierw drewnianą łyżką, a potem wyrabiaj ciasto rękami aż będzie sprężyste i nie będzie się kleiło . Jeśli ciasto jest zbyt twarde można dodać troszkę wody, jeśli jest zbyt mokre trochę mąki. 2. Przełóż ciasto do czystej posmarowanej

noteskulinarnyfiga
Mazurki pisanki: z wegańskim kajmakiem oraz różaną masą z nerkowców 167

akcji PLANT IS FOOD , musiałem sprostać wymaganiom i stworzyć alternatywną bezmleczną wersję mazurka. Zarówno kruchy spód, jak i kajmak to był totalny eksperyment. Okazało się, że całkiem udany. Kruche ciasto na mące orkiszowej i mleku kokosowym wyszło świetne. Wspaniale się zagniata i formuje. Zaś po upieczeniu jest idealnie kruche. Kajmak zrobiłem ekspresową metodą, więc bardziej przypomina toffee, ale myślę(...)masła, więc chcąc ją znacznie odchudzić i zweganizować pomyślałem by wykorzystać orzechy nerkowca i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam w te Święta. :) Kruche ciasto: 200 g białej mąki orkiszowej 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 100 g śmietanki kokosowej (zebranej z góry puszki z mlekiem kokosowym) Z podanych wyżej składników zagnieć kruche ciasto. Powinno mieć

Food Square
Ucierana szarlotka 250

jajek 30dkg mąki ½ proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 1 kg jabłek cynamon Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce śmietany. Następnie do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy(...)ciasto wyłożyć obrane i starte na grubej tarce jabłka. Posypać je lekko cukrem i cynamonem. Na jabłka wyłożyć drugą połowę ciasta. Piec w 180 stopniach C ok 1 godziny. Po wystudzeniu szarlotkę oblać polewą czekoladową.     Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Bułki z ricottą i oregano 172

Przepyszne, delikatne bułki, w formie supełków. Lekko pachną oregano, a dzięki  ricottcie   są wilgotne. Ciasto znakomicie  się  formuje, nie ma  najmniejszego   problemu  ze zrobieniem supełków. Polecam, bo pyszne, najlepsze jeszcze ciepłe. Przepis z książki  Christine Ingram &Jennie Shapter "The bread and bread machine bible".   składniki ( 12 bułek(...)proszku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka drożdży instant do posmarowania żółtko wymieszane z 15 ml wody przygotowanie Wymieszać i zagnieść wszystkie składniki ciasta - ręcznie lub mikserem, aż uzyskamy  miękkie i gładkie ciasto. Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, do czasu aż podwoi swoją objętość Delikatnie przełożyć ciasto

Stare Gary
Pikantna tarta serowo-cebulowa 147

cebulką i jabłkiem. Pomyślałam, aby wykorzystać i rozwinąć ten cebulowy aromat i tak powstała Pikantna tarta serowo-cebulowa. Ostatecznym testem dla Smakowitej Pajdy było dodanie smalczyku roślinnego do kruchego ciasta. Sprawdził się bardzo dobrze, a ciasto miało ciekawy aromat i zapach cebulki. Cebulkę do farszu również podsmażyłam na smalczyku Smakowita Pajda. No bo co lepiej będzie pasować do cebuli :) Tarta(...)mojej wersji jest pikantna, ale oczywiście można ograniczyć ilość chili lub zrezygnować z pieprzu kajeńskiego. Składniki: Ciasto 250 g mąki krupczatki 115 g zimnego masła 2 łyżki zimnego smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem 2-3 łyżki lodowatej wody ¼ łyżeczki soli Makę wymieszać z solą. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać nożem z mąką i smalczykiem. Zagnieść ciasto

Pełny talerz
Tradycyjne angielskie bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns) 147

drożdży instant Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać mąkę i cukier, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na 30-40 minut. Mieszanka powinna przynajmniej potroić pierwotną objętość. Ciasto 340 g mąki chlebowej (u mnie typ 750) 60 g miękkiego masła 1 średnie jajo 50 g cukru (można dać trochę mniej) ½ łyżeczki soli ½ łyżki mielonego ziela angielskiego cały przygotowany wcześniej(...)sól i ziele angielskie. Całość wymieszać. Dodać zaczyn. Wyrobić, aż masa będzie gładka i jednolita. Na koniec dodać suszone owoce i skórkę pomarańczową. Wyrobić, aż będą rozprowadzone po całym cieście. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto raz złożyć.* Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 12 porcji. Z każdej części uformować okrągłą

Pełny talerz
Pierogi z mięsem 206

chętnych do ich przyrządzenia. ;) Jeśli się zdecydujecie na lepienie, nie pożałujecie. Pierogi wychodzą pyszne. Z Waszych komentarzy przy pierogach z serem wiem, że niektórym osobom przy tych samych proporcjach ciasta wychodzi ok. 40 pierogów. Mi z tych proporcji wychodzi mi ok. 70 pierogów (ostatnio dokładnie policzyłam i było 69), ale my lubimy naprawdę cieniutkie. Wycinam wykrawaczką o średnicy(...)Jeżeli wolicie grubsze ciasto, 500 g mięsa powinno wystarczyć. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka klarowanego masła szczypta soli Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Masło rozpuścić we wrzątku. Wlewać cienką strużką do mąki, mieszając widelcem lub na niskich obrotach miksera. Następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść jednolite i elastyczne ciasto

Pełny talerz
ORKISZOWE BUŁECZKI RAZOWE 200

misie miksera umieścić pozostałe mąki, dodać otręby, oliwę, sól, ziarna (15g wymieszanych ziaren odłożyć do dekoracji bułek), dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży i dodać część wody (ok.200ml). Dokładnie wymieszać ciasto przy użyciu haka miksera, można również wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto powinno być dość zwarte, ale nie bardzo zbite, elastyczne, ja dolałam jeszcze trochę wody, w sumie dałam 280ml, ale najlepiej(...)wyczuć to samemu, ciasto nie powinno się mocno kleić, tylko minimalnie. Ja za pierwszym razem dałam 270ml wody i 2 łyżki oliwy (tak było w przepisie), jak dla mnie bułki były zbyt zbite, dlatego za drugim razem dałam 3 łyżki oliwy i troszkę więcej wody, były idealne. Wszystko zależy od rodzaju użytej mąki, a także od jej wilgotności. Wyrobione ciasto

Smaczne Zdrowe
Mazurek z dżemem morelowym 146

blogowi kulinarnemu w mojej kuchni pojawiły się mazurki. Te z poprzednich lat znajdziecie we wpisie o słodkościach kulinarnych, a dzisiaj pierwszy tegoroczny mazurek w kształcie pisanki - na jasnym kruchym cieście. Udekorowałam go domowym dżemem morelowym oraz cukierkami i żelkami. Składniki na spód: 150 g zimnego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru(...)śmietana Dekoracja: dżem morelowy - najlepiej domowy, kolorowe cukierki i żelki Mąkę przesiać do miski z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około

Czerwień i błękit