Wydawałoby się, że to takie zwykłe, ucierane ciasto, jednak po spróbowania kawałka okazuje się, że smakuje niezwykle wyjątkowo- jak na taki banalny przepis! Ciasto o cynamonowo-maślanym smaku, miękkie i delikatnie gliniaste, z dodatkiem śliwek (byłam w posiadaniu małej ich ilości, rozłożyłam więc śliwki tak, aby na każdej porcji była jedna, jeżeli jednak macie więcej śliwek, to rozłóżcie po całej(...)powierzchni- ciasto jest zdecydowanie smaczniejsze!). Polecam wypróbować z innymi owocami, jak i zarówno można pokombinować z dodatkami smakowymi (wanilia, kardamon czy ulubiony aromat), a jeżeli chodzi o 'wykończenie' to wystarczy cukier puder z odrobiną cynamonu, choć zachęcam do skosztowania polewy z białej czekolady i cynamonu, która jeszcze bardziej potęguje doznania smakowe. A czy zauważyliście jakie jest proste do zapamiętania?! :) Ciasto
Kraina Miodem PłynącaWczoraj upiekłam wyjątkową babkę, wilgotną, na pomarańczowej oliwie z oliwek z Grecji, z czekoladą i skórką pomarańczową. Dzisiaj została już tylko połowa. Rzadko piekę ciasta, ale wczoraj nawet mroźne powietrze nie zniechęciło mnie do wyjścia po brakujące składniki. Babki dla mnie muszą być wilgotne, wyrośniete i koniecznie pieczone na oliwie z oliwek, która nadaje im wyjątkowy smak, kolor(...)przede wszystkim wilgotność. Zawsze, gdy tylko mam dobrą oliwę z oliwek, korzystam i robię coś na słodko lub na słono. W kolejce czeka focaccia, ale póki co jest jeszcze ciasto, niedziela i świetna okazja do pieczenia. Wykorzystajcie ten wolny czas na realks przy pysznym ciachu. Pomarańczowa babka z czekoladą Składniki: 250 ml mleka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki pomarańczowej
Moja smaczna kuchniaDzisiaj w ramach tygodnia dyniowego i dyniowych potyczek na obiad czy też kolację proponujemy Wam tartę na wytrawnie z kurczakiem, dynią i dodatkiem sera pleśniowego Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 350 g kurczaka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 350 g obranej dyni - 50 g niebieskiego(...)sera pleśniowego - 3 jajka - 300 g śmietany 18% - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki suszonego oregano - kilka listków świeżego oregano Forma na tarte 24 cm. Naszą tartę zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko, śmietanę oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. Teraz robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło
Kuchenne Wariacjeherbatą (może Was to nie dziwić, ale my zawsze, ale to zawsze , pijemy razem kawę) i drożdżówką, którą rano upiekłam. Zabrałam ją ze sobą jeszcze cieplutką! Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, nadziane słodkim, waniliowym twarogiem i cudownie fioletowymi śliwkami. Wierzch posypałam migdałami i cukrem, który utworzył chrupiącą, lekko karmelową skorupkę. Ciasto zawinęłam w roladę, a następnie pokroiłam na plastry; wyszły zgrabne(...)ślimaczki, które można od siebie odrywać bez konieczności sięgania po nóż. Taka aromatyczna drożdżówka to idealny jesienny przysmak, moim zdaniem. Już podczas wyrabiania ciasta można się uspokoić i zamyślić; a gdy z piekarnika zacznie dobywać się słodki zapach, ciężko wytrzymać, aż będzie można sięgnąć po kawałek. Najlepiej jeszcze cieplutki, mmm... A Wy? Jakie jesienne smakołyki lubicie najbardziej? Drożdżowe ślimaczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzerondelka, zalewamy połową szklanki wrzącej wody i gotujemy przez trzy minuty, następnie zdejmujemy rondel z palnika i studzimy ugotowane siemie. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy razową mąkę żytnią, mąkę pszenną razowa, ugotowane siemię, melasę, oraz sól. Jako że chleb wykonany jest(...)cięższego" rodzaju mąki (razowej z pełnego przemiału), oraz ma duży dodatek ziaren lnu, ciasto chlebowe musi być dość luźne aby miało dość "sił" by się podnieść. Całość mieszamy łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się do łyżki. Tak wyrobione ciasto wkładamy do wyłożonej pergaminem foremki, napełniając
Miód i pieprzCiasto na bazie kaszy jaglanej jest zaskakująco delikatne i wilgotne. Obłędnie czekoladowe, więc śliwki świetnie się z nim zgrały. Najlepsze jest w dniu pieczenia, wtedy jest najbardziej puszyste. Takie ciasto jest też dobrym sposobem na przemycenie kaszy do diety dzieci. SKŁADNIKI: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 1/2 szklanki mleka 1 szklanka wody 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)olej. Na końcu wsypać przesiane kakao z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć. Gotową masę przełożyć do formy o średnicy 23cm, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez około 50min. Smacznego :) RADA: Żeby ciasto było bezglutenowe, należy użyć odpowiedniego proszku do pieczenia lub zastąpić go sodą. Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki
https:KKuchniaMniamchrupiące bagietki Ten wypiek zawsze przywołuje uśmiech na moją twarz. Przepis wzorowany jest na francuskim pierwowzorze, lecz w cieście jest więcej masła i mleka. Dzięki temu upieczona bułka, jest delikatniejsza i ma jeszcze bardziej sprężysty, pachnący miąższ. Taka bagietka, podana ze świeżym mlekiem lub konfiturą, jest po prostu przepyszna. Składniki na trzy sztuki długości(...)dodajemy sól, trzy łyżki roztopionego masła, oraz letnią wodę. Całość mieszamy z początku nożem, lub drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie składniki i wyrabiając elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odchodzić nam od rąk ( w razie potrzeby dodajemy do ciasta nieco mąki lub wody). Wtedy ciasto smarujemy łyżką stopionego masła i wkładamy do miski. Misę
Miód i pieprzłyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy razową mąkę żytnią, zsiadłe mleko, oraz sól. Jako że chleb wykonany jest z " cięższego" rodzaju mąki ( żytniej(...)dodatku razowej), ciasto chlebowe musi być dość luźne aby miało dość "sił" by się podnieść. Całość mieszamy łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się do łyżki. Tak wyrobione ciasto wkładamy do wyłożonej pergaminem foremki, napełniając je co najwyżej do trzech czwartych chlebowym ciastem( ponieważ jeszcze urośnie). Wyrównujemy górę bochenka
Miód i pieprzTrochę nietypowa pora na ciasto z truskawkami ale kupiłam takie pyszne truskawki, że musiałam z nimi coś upiec. Jest to późna odmiana truskawek ale są lepsze w smaku jak nie które wczesne odmiany czerwcowe. Ciasto napączowałam 100% sokiem z malin Polska Aronia . Przez co nadałam lekkiej kwaskowej nuty. Sok jest bez dodatku cukru ale bardzo aromatyczny. Ciasto było pyszne(...)Ciasto podane na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj sól szczypta Do napączowania: 100 ml soku z malin 100% Polska Aronia Warstwa z galaretką: 2 galaretki truskawkowe 900 ml wody 400 g świeżych truskawek Krem straciatella
Ala piecze i gotujeKruche blaty z bezą i bakaliami , puszysty krem budyniowy i kwaskowa masa z winnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki krupczatki 25 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego(...)cynamonem 100 ml wody 2 galaretki agrestowe Oetker Polewa chałwowa: ½ szklanki słodkiej śmietanki 60-70 g chałwy waniliowej Lidl Dodatkowo: 100 g herbatników maślanych Sposób wykonania: CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą
Wanilia i KardamonDzisiaj na blogu słodki przepis. Tym razem proponuję Wam przygotować do kawy biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką. Taki biszkopt lubi prawie każdy! To ciasto jest pyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, a poradzi sobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi(...)łyżka cukru pudru Składniki na 2 warstwę: 2 galaretki cytrynowe ( u mnie Winiary) jeżyny Przygotowanie biszkoptu: Białka jajek oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z żółtkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrożdżówkach z owocami to jest to! U mnie akurat są śliwki, które uwielbiam, ale gdy na straganach czerwieniły się kusząco soczyste truskawki to oczywiście one najczęściej lądowały na drożdżowym cieście pod warstwą słodkiej kruszonki. Rumiana bułeczka z owocami a do niej kubek ciepłego mleka- czego chcieć więcej? Składniki na ok 13sztuk: 50dkg mąki pszennej przesianej 10dkg masła (stopić(...)łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wszystko zmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 15min. Resztę składników umieścić w misie, w której będziemy wyrabiać ciasto, dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać ok. 15 min. Ja wyrabiam przy pomocy robota z końcówka typu "hak". Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją
Maślane ciasteczkoniedzielę zamiast rosołu obowiązkowo na obiad były właśnie pierogi. A to dlatego, że w tym dniu miały gospodynie więcej czasu. Pamiętam jak Babcia, już po przygotowaniu farszu i ciasta, siadała przy stolnicy i...odrywała ciasto kawałek po kawałeczku, formowała w dłoni mały placuszek, nakładała farsz i zwinnymi palcami zlepiała fantazyjnie pierogi. Nie używała wałka - lepienie pierogów było dla Niej rytuałem(...)piecu chlebowym :) Długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, aż trafiłam na przepis pani Magdy Gessler. I strzał w dziesiątkę - dokładnie takie jak u Babci! Przepis jest bardzo dobry - ciasto miękkie i elastyczne, a farsz idealny - nie jest zbyt zwarty, ale też nie rozsypuje się przy nakładaniu. Zajadaliśmy się z apetytem - są pyszne na ciepło ale i na zimno niczego
Nie tylko w kuchni