ciasto - 162322 przepisów (strona:2082/10822)

Sernik ze śliwkami 128

moich ustach się rozpływał:) I jestem pewna, że w przyszłym sezonie śliwkowym pojawi się na moim stole jeszcze raz i jeszcze raz... Przepis znalazłam w gazetce "Ciasta na stół" nr 5/36/2004. Autorką przepisu jest Pani Grażyna B. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki cukru pudru; 12,5 dkg margaryny lub masła; 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)cukier waniliowy; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2 żółtka; Margarynę (masło) z mąką posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier, proszek do  pieczenia oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto na pół godziny włożyć do lodówki, a następnie rozwałkować, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać 10-15 minut w temperaturze

In my kitchen
Ciasto malinowo-różane z waniliowym kremem 134

Ciasto jest przepyszne!!! Przepis znalazłam tutaj . Dokonałam troszkę zmian:) Składniki na biszkopt: 160 g obranych migdałów; 100 g cukru pudru; 30 g mąki pszennej; 6 białek; 100 g cukru kryształu; 2 łyżeczki wody różanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Migdały zemleć razem z cukrem pudrem na drobny proszek Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać(...)cukier całkowicie się rozpuści. Dodać migdały, mąkę, proszek do pieczenia, wodę różaną i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 18cm x 18cm. Piec w 180 o C około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić. Biszkopt jest dosyć cieniutki dlatego przekrawałam ciasto nitką. Składniki na malinowe nadzienie: 4 szklanki mrożonych malin (dałam świeże

In my kitchen
Pyszny sernik 287

upieczenia! Waniliowy, na cieniutkim kruchym spodzie, posypany cukrem pudrem... raj dla podniebienia, mówię Wam! Jak dla mnie to koniecznie jeszcze raz do powtórzenia:) Przepis znalazłam tutaj .   Składniki na ciasto: 1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej); 85 g margaryny; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 żółtka; 3/4 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy (dodałam od siebie); Wykonanie: Mąkę(...)przez sito razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, składniki wymieszać. Dodać lekko schłodzoną margarynę, posiekać nożem razem z sypkimi składnikami, dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera; 7 jaj; 85g masła

In my kitchen
Sernik owocowy (Siostry Anastazji) 328

Wypiek z tzw. świątecznych. Dlaczego? A no dlatego, że ciasto jest pracochłonne, a z doświadczenia wiem, że lubimy takie piękne, dekoracyjne i ... no właśnie:) pracochłonne ciasta piec na szczególne okazje:) Poniższy sernik polecam, bo jest bardzo smaczny i dekoracyjny i ... Siostry Anastazji:) U mnie warstwy biszkoptów są ułożone odwrotnie aniżeli w książce "przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast(...)powodu, że od nawału pieczenia i gotowania pokręciło mi się w głowie:) Ale co tam, ciasto i tak było pyszne i i tak pięknie się prezentowało na wielkanocnym stole:) Upiec dwa cienkie biszkopty: jeden jasny, drugi ciemny. Składniki na wkładkę serową: 60 dkg zmielonego sera białego; 30 dkg cukru pudru; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru

In my kitchen
Sernik kokosowo-malinowy 172

deserach i nie tylko:) Sernik kokosowo-malinowy to czysta poezja smakowa. Polecam Wam bardzo. Przepis znalazłam w bardzo starym wydaniu "Świat Kobiety". Składniki na formę o średnicy 26 cm: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 150 g masła; 100 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 jajo; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek(...)pieczenia przesiać przez sito, dodać chłodne masło i dobrze je rozdrobnić nożem razem z sypkimi składnikami. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Masa serowa: 4 jaja; 100 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 kg sera białego; 125 g śmietany 30%; 1 budyń waniliowy

In my kitchen
Babka "Mojito" 164

upiekłam i bardzo mi smakowała:) Wariacje smaków: mięty, limonki i białego rumu zrobiły swoje i podbiły moje kubki smakowe:) Zatem i Tobie, jeżeli lubisz mokre, lekko zbite i ciężkie ciasta, a do tego limonka i mięta nie przeszkadzają Ci w Twoim jadłospisie, babka ta przypadnie Ci do gustu. Przepis znalazłam na anglojęzycznej stronie , zwiększyłam jedynie proporcje składników. Składniki na ciasto(...)razem wymieszać, by składniki się ze sobą dobrze połączyły. Następnie, cały czas miksując na wolnych obrotach, stopniowo i na przemian dodawać mąkę z proszkiem i solą oraz olej. Przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem (lub margaryną) i wysypanej bułką tartą (lub mąką) formy babkowej. Wierzch ciasta wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st.C około

In my kitchen
Bardzo puszysty sernik z rodzynkami 169

serowa 1 kg tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu) 150 ml śmietany do ciast i deserów 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej) 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka 1 czubata szklanka(...)aluminiową. Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Ciasto na kruchy spód  (opcjonalnie) 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła lub margaryny 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru 2 jajka 16 g cukru waniliowego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
domowy chleb pszenno żytni 144

miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: czarnuszka do posypania wykonanie: W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do natłuszczonej foremki, posypujemy np. czarnuszką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami 163

lekkości i aksamitności, a w połączeniu z kruchym, delikatnym spodem oraz orzechami tworzy świetny, Wielkanocny wypiek będący ozdobą niejednego świątecznego stołu.   Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami - Składniki : ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany (lub więcej) pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy odrobina soli 400 g kajmaku(...)dowolnych bakalii (np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy ziemne, migdały, rodzynki, suszone morele, śliwki, żurawina) Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i jej środek wykładamy ciastem tworząc kształt jajka (z ciasta możemy uformować brzegi mazurka lub też wokół poukładać kształty wycięte

Słodka Strona
Ciasto marchewkowe 138

Ciasto marchewkowe to było dla mnie jedno wielkie zaskoczenie. Nie spodziewałam się takiego smaku, kiedy pierwszy raz się z nim zetknęłam. Trochę podobne do piernika , ale… zupełnie inne Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – polecam każdemu je spróbować! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco(...)masę wlać do formy – keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-170 stopni, aż do suchego patyczka. W moim zeszycie mam napisane 30 min, ale moje ciasto potrzebowało posiedzieć znacznie dłużej. Idealnie smakuje polane lurem pomarańczowym, który znajdziecie w dziale „Dekoracje”. Ważna uwaga: wierzch ciasta dość szybko się zarumienia. Gdy za bardzo rozgrzejemy piekarnik, ciasto

Za drzwiami kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 131

Niby jedne pierogi, a dwie odsłony. Polecam na wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować(...)pieprzem . Kiszoną kapustę drobno pokroić i ugotować na wywarze z borowików z liściem laurowym , majerankiem i zielem angielskim . Następnie odcedzić i przysmażyć na patelni razem z grzybami.   Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko , olej i sól . Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę według potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i cienko rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy koła

Za drzwiami kuchni
Wielkanocny tulipan 263

chwilę. Będzie to kolorowa, wielkanocna babka. Biszkoptowa, więc lekka i delikatna. W moim odczuciu najlepiej nadaje się do kawy lub herbaty, bo sama jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak przyznać, że ta baba ma bardzo ciekawy smak i znika błyskawicznie. A jeśli podać do niej wiśnie lub frużelinę albo dobrą, domową konfiturę(...)jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze i wlewamy cienką strużką olej, a następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę (najlepiej po 2 łyżki na raz). Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy dodatkowe dwie łyżki mąki, do drugiej kisiel, a trzecią jeszcze raz dzielimy, tym razem na dwie części. Jedną łączymy z makiem, a drugą

Ratunku obiad
babka marmurkowa z amaretto 162

białą masę. Do masła dodajemy stopniowo masę jajeczną, cały czas ucieramy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksujemy. Formę (22 cm średnicy) natłuszczamy i wlewamy połowę ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao, likier i miksujemy. Przekładamy na jasne ciasto, delikatni mieszamy widelcem aby ciasta się troszkę zmieszały. Pieczemy w 180 st. C. przez

Domowy Smak Jedzenia
Pszenne bułeczki na drożdżach 148

jajko - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki roztopionego masła Z drożdży zrobić rozczyn i odstawić na min 15 minut, aby zaczął pracować. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić jędrne ciasto (aż będzie odstawać od ścianek). Od tego momentu wyrabiać ciasto przez 5 minut. Długie wyrabianie ciasta jest niezwykle ważne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 10 min, aby ciasto "odpoczęło(...)Następnie ponownie wyrabiać 5 min. Powinniśmy uzyskać elastyczne, o konsystencji plasteliny, ciasto. Przełożyć do naczynia delikatnie nasmarowanego oliwą i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko i ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45min. Przed pieczeniem naciąć i posmarować

CookYourself
Kruche tarteletki z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone 151

gości. Albo do niedzielnej kawki. Albo ot tak, na pocieszenie po ciężkim dniu w pracy. Odpowiednią wypowiedź proszę sobie wybrać. Nie będę się za bardzo rozpisywać, bo połączenie kruchego ciasta, bitej śmietany i truskawek, samo w sobie brzmi apetycznie :) 'kruche tarteletki z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone' Składniki (na 8 tartaletek): * ciasto: - 50g miękkiego masła - ok.100g cukru pudru(...)jajko - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli * masa: - 125g mascarpone - 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej - truskawki - gorzka czekolada Ze składników na ciasto (50-60g cukru pudru) ugnieść szybko kruche ciasto i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Foremki na tarteletki wysmarować masłem. Ciasto podzielić na 8 części

CookYourself