ciasto - 162322 przepisów (strona:2078/10822)

Kurczak garam masala z chlebkiem naan 295

mielonej papryki ostrej, 2 łyżeczek suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kurkumy, 5 goździków, 2 łyżeczek przyprawy garam masala, 1 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania ciasta na chlebki naan, które potrzebuje trochę czasu, aby wyrosnąć. Do miseczki przesiałem 500 gram mąki pszennej typ 450. Dodałem do niej dwie łyżeczki czarnuszki, 2 łyżeczki suszonych drożdży i pół(...)mąki. Całość lekko wymieszałem i dodałem 200 gram gęstego naturalnego jogurtu, 1 jajko i dwie łyżki oliwy. Całość doprawiłem szczyptą soli i wyrabiałem przez około 10 minut, aż ciasto zrobiło się dość elastyczne - w razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać do niego więcej mąki, a gdyby było zbyt gęste - więcej mleka. Wyrobione ciasto przykryłem ściereczką i odstawiłem

Wyprawy kulinarne
prosty chleb... na zakwasie 140

ręce dzierżąc w dzieży, Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta. Gdy wedle doświadczenia niechybnych probieży, Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta, Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta, Kędy cierpliwie pory wypieku doleży. I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie, Skąd roztaczając zapach kuszący i miły Wychodzą wnet pożywne, razowe(...)wyżej, gdy już urósł i bąbelkuje).Dodaję mąkę oraz dodatki ,oraz sól i wodę. Wodę dolewać stopniowo –najpierw 500 ml, mieszać i uzupełniać resztą w zależności od konsystencji ciasta i stopnia wilgotności mąki. Całość dokładnie mieszać i wyrabiać na gładkie, sprężyste ciasto Wyrabiać-miksować jakieś 3-5 minut. Następnie zostawić ciasto pod przykryciem, by odpoczęło przez jakieś 20 minut.W

w mojej kuchni
Bułeczki do odrywania z cynamonem 108

miękkie bułeczki do odrywania- taki "rodzinny" wypiek. Przepisów na tę słodkość jest mnóstwo, ja stworzyłam własny- poza cukrem i cynamonem widniejącymi w większości przepisów, dodałam skórkę z cytrusów do ciasta a do posypania dodatkowo użyłam wanilii i kardamonu. Ciasto dobrze się wyrabia, nie klei się do rąk. W przepisie nie podaję czasu wyrastania- jak już kiedyś pisałam, jestem niecierpliwa(...)wszystkie składniki oraz wyrastające ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do ok. 35 stopni, dzięki czemu czas oczekiwania zostaje skrócony do minimum. Bułeczki cudownie smakują w towarzystwie szklanki mleka bądź kakao zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Kulki z ciasta układałam w tortownicy ⌀28cm: Ciasto: 600g mąki 200ml mleka 100g masła 3 łyżki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli

Wrzosowa Polana
Strudel Mielony 120

lubię jak mi coś chrupie:)). Stopień trudności- średnia- trzeba ciasno zawinąć i nie nakladać za dużo farszu po bokach,gdyż wyplywa Skala smaku- 9/10 Ciasto: 200 g mąki 100 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego (z białego wina) Mąkę przesiać, wlać 100 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju oraz ocet winny. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto(...)marchewka przestygnie dodać, 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Szpinak odparować z nadmiaru wody, dodać ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Dodać 1 łyżkę śmietany kremówki. Ciasto rozwałkować-ja to zrobiłam na papierze do pieczenia- na prostokąt o wymiarach 40 x 55 cm, uważając by go nie rozerwać. 20 g masła roztopić, posmarować nim powierzchnie ciasta. Dookoła

Kubki smaku
Tarta z kurczakiem i warzywami 177

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo lubię ciasta kruche czy to na słodko czy na słono . Gdy mamy podstawowe produkty w lodówce obiad w parę chwil gotowy. Smacznie i zdrowo. Zapraszam… Stopień trudności - proste choć na pewno nie szybkie(...)danie. Skala smaku 10/10 - najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, tarta jest też smaczna na kolejny dzień, ciasto pozostaje kruche.  300 gram mąki pszennej 100 gram masła 300 gram ulubionych warzyw (por może być jedynym składnikiem tarty a cukinia lub bakłażan chętnie wystąpią w towarzystwie podsmażonej połówki papryki i cebuli) 300 gram filetu z piersi kurczaka łyżka oleju 100 gram

Kubki smaku
Babka drożdżowa 152

Kolejna z babek Wielkanocnych,która króluje na nie jednym stole to na pewno Baba Drożdżowa. Kocham ciepłe ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami ale przyznam, że do babki drożdżowej zawsze sceptycznie podchodziłam. Postanowiłam w końcu ją zrobić no, bo jakby inaczej:) i co, i właśnie nic.Nie powiem, bo była smaczna ale ja jednak zostanę przy cieście drożdżowym i babce ucieranej(...)przestudzonego rozczynu z mąki i mleka. Delikatnie przemieszać i odstawić do wyrośnięcia Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodać do nich mąkę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto tak, aby odstawało od ręki Do tak wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło z łyżką oliwy i nadal wyrabiać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą Na koniec dodać namoczone

Kubki smaku
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 1045

danie w 20 minut Szybkie i łatwe wypieki Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Najłatwiejsza babka w łaty Daktylowiec - ciasto Babeczki "Czarny ląd" Ciasto dyniowa-kokosanka Czekoladowo-karmelowe babeczki z orzechami Waniliowe ciasteczka z owocami Waniliowa babka z rodzynkami Ciasteczka makusie (ciasteczka z makiem) Ciasteczka kokosowe Ciasto bananowe z rodzynkami(...)mące kukurydzianej) Jabłkowo-cynamonowe (szybkie) ciasto Ciasto migdałowe Babka kokosowa Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką Zajrzycie także do zbioru ciast świątecznych w poszukiwaniu inspiracji Słodkości dla dzieci / małe słodkości Smerfny deserek Lody domowe (cytrynowo-śmietankowe) - bez maszynki, bez jajek Domowy budyń waniliowy na mrożonych jagodach z pomarańczowo-rumową nutą Gofry kukurydziano-ryżowe (bezglutenowe) z owocami  Mleczne wafle domowe

Słodkie okruszki
Mini chlebki z oliwkami 168

oliwek Przygotowanie zaczynu (na minimum 12 h przed pieczeniem chlebków): Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Do dużej miski wsyp mąkę, sól i dodaj rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj miskę czystą szmatką i odstaw na godzinkę w ciepłe miejsce. Ciasto ciut wyroście (jakieś 20%) przykryj miskę folią i wstaw na noc do lodówki (ja robiłam zaczyn wieczorem, a następnego dnia(...)lodówki na godzinę przez rozpoczęciem pracy. Rozpuść drożdże w 4 łyżkach ciepłej wody wraz z cukrem. Dodaj rozpuszczone drożdze do zaczynu oraz mąkę, masło i szczyptę soli. Zagnieć gładkie ciasto (w razie potrzeby możesz dodać jeszcze 1-2 łyżki ciepłej wody). Przykryj miskę z ciastem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinkę, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając

greenscarf
Rożki z ciasta francuskiego z budyniem 147

pewnego czasu nauczyliśmy się mieć w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Kiedy mają się pojawić niespodziewani goście można z niego wyczarować słodkie rożki z budyniem albo rogaliki z szynką. Można błyskawicznie przygotować cebularze czy zapiekane z żółtym serem parówki albo róże z jabłkami. Możliwości wykorzystania ciasta francuskiego są setki i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Ponieważ wczoraj mieliśmy właśnie takich, bardzo(...)miłych, ale niezapowiedzianych gości więc przygotowaliśmy rożki i tarty z budyniem. Tarty niestety nie dotrwały do zdjęć :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu (waniliowy, czekoladowy lub wasz ulubiony) 350 ml  mleka 2-3 łyżki cukru (jeśli budyń był bez dodatku cukru) gruby cukier kryształ do posypania 1 jajko (rozmącone)  Sprzęt papier do pieczenia lub gruba folia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik "Celinka" - pod kokosową chmurką 369

zrobić ? Zwłaszcza, że mój narzeczony i brat uwielbiają serniki, więc czas uprzedzenia trzeba było pozostawić na bok. I powiem wam, że dawno nic tak pięknie nie pachniało ciastem jak podczas pieczenia się sernika. Nie lubiłam serników bo zawsze ten ser był taki suchy, a w przypadku tego sernika , ser jest dosłownie puszysty, a do tego kokosowa pianka... zjadłam(...)kawałki na raz :) a to o czymś świadczy... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 kostki margaryny / bądź 125 gr masła 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią  Masa Serowa: 1 kg sera mielonego w wiaderku  1 szklanka cukru 4 żółtka 3/4 szklanki mleka 1 suchy

W Moim Magicznym Domu
Ciasto Pani Walewska 1098

Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 250 ml) Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru(...)masła 3 łyżki amaretto ( dałam soplice orzechową) Dodatkowo: 100 g posiekanych migdałów Wykonanie: Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą część wałkujemy i wykładamy na kwadratowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Placki smarujemy dżemem porzeczkowym i pieczemy w temp. 175*C przez 15 minut  jeżeli ktoś mnie ma dwóch jednakowych blaszek i jednoczesne

W Moim Magicznym Domu
Krówka inaczej 125

ciasto jest dla wielbicieli słodkich ciast Z tym ciastem jest trochę pracy więc porcja jest na dużą blaszkę. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka ubić na sztywną pianę, jak już są sztywne powoli wsypywać cukier, ciągle mieszając. Dodawać po jednym żółtku, mieszać już delikatniej. Mąki, proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli po łyżce dodawać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie(...)Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Blaszka może być nawet trochę większa. To jest duża porcja ciasta. Wylać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180, przez 25-30 minut. Ostudzić biszkopt w blaszce. Masa – do gotowania masy użyć garnka w którym masa nam się nie przypali. Do garnka wsypać cukier

Kuchnia Pokoleń
ekspresowe ciastka francuskie z nadzieniem makowym 190

składniki: 320 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat) 300 g gotowej masy makowej 8 kandyzowanych żurawin 8 łyżeczek dżemu żurawinowego dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania cukier puder, do oprószenia wykonanie: Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto francuskie. Odstawiamy na chwilę aby „nabrało” temperatury temperatury pokojowej, wtedy nie skurczy się podczas pieczenia. Przy

Domowy Smak Jedzenia
chatka z piernika – Wesołych Świąt! 174

Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia Dużo ciepła, dobroci i miłych chwil w rodzinnej atmosferze. Spełnienia planów i samych sukcesów w nadchodzącym Nowym Roku. składniki na ciasto: 300 g miodu 150 g cukru 125 g masła 1 jajko 1 torebka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 600 – 650 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)podgrzewamy przez ok. 8 min. cały czas mieszamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia na ok. 10-15 min. Następnie dodajemy mąkę, proszek, kakao, jajko i wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jeśli mieszanka miodowa będzie za ciepła, ciasto pochłonie więcej mąki. Wałkujemy na ok 3-5 mm, wycinamy poszczególne elementy chatki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Domowy Smak Jedzenia