ciasto - 163312 przepisów (strona:2069/10888)

Pyszna pizza na cieście razowym z wędzonym łososiem i serem camembert 317

jakiegoś czasu łosoś i camembert to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Wypróbowałam je już wcześniej gdy robiłam pizzerinki na cieście brokułowym . Dziś zamiast brokułowego ciasta zachęcam Was do razowego, które bardzo przypadło mi do gustu. Przepis na nie znalazłam na blogu Mama Alergika Gotuje. Wszystkie smaki bardzo fajnie się komponują- spróbujcie koniecznie! ;) Składniki: Na ciasto: 200g mąki- ja wymieszałam(...)łyżki ketchupu  łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: wędzony łosoś ser camembert papryka czerwona kilka różyczek podgotowanego brokuła kukurydza z puszki pół cebuli Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto, oprócz wody mieszamy razem. Następnie po trochu wlewamy wodę i próbujemy zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dolewamy wody, jeśli za bardzo się klei można podsypać mąką. Odstawiamy

Czerwona Porzeczka
Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie 191

cieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego ciasta. Upieczony biszkopt możemy przekroić na dwie lub trzy warstwy - tak jak lubicie. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju(...)pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę

Salonik smaków
Ciasto z borówkami i porzeczkami 151

Lato w pełni,w moim ogrodzie krzaczki borówek uginają się pod ciężarem owoców. Już zamrożone ponad 3 kg owoców i na tym nie koniec. Oczywiście obowiązkowo trzeba upiec ciasto. Tym razem w towarzystwie czerwonej porzeczki będzie prezentowało się jeszcze lepiej. Składniki na ciasto (duża blacha 32 x 42 cm): 600 g mąki krupczatki 150 g drobnego cukru 225 g twardego(...)żółtka cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pozostałe składniki 600 g borówek amerykańskich 250 g porzeczek 1 budyń waniliowy małe bezy do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić w robocie kuchennym lub zagnieść ręcznie. Uformować kulkę i włożyć na pół godziny do lodówki lub 15 min. do zamrażarki. Nasmarować blachę masłem i wykleić ją ciastem. Piec

noteskulinarnyfiga
Ciasto pełne jagód na kruchym cieście 153

Składniki:  2 blaty ciasta kruchego (kupuję w supermarkecie, jeśli nie mam czasu) 1/2 kilograma jagód 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mąki  białko z jajka Ciasto pełne jagód na kruchym cieście Przygotowanie: 1. Jagody opłucz na sitku. Wrzuć do miski wysp cukier i mąkę, wymieszaj. 2. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp krupczatką(...)Rozłóż pierwszy blat ciasta. Wysmaruj ciasto białkiem i rozłóż jagody z miski. 3. Przykryj drugim blatem ciasta i zlep brzegi. 4. Resztą białka posmaruj wierzch ciasta i posyp cukrem trzcinowym, lub po upieczeniu oprósz cukrem pudrem. 5.  Piec w temp 180 przez ok. 50 minut

AZgotuj!
Pierogi z pieca z farszem z soczewicy z dipem czosnkowym 128

Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pół opakowania suchych drożdży 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki letniej wody 3 jajka 1 łyżka masła pół szklanki mleka olej Farsz: 2/4 szklanki soczewicy 2 marchewki 2 pietruszki korzeń cebula sól  pieprz 1 łyżka oliwy Przygotowanie: 1. Do miski wlej letnią wodę, dosyp(...)mąki, drożdże i cukier. Odstaw, aby drożdże urosły. Kiedy zaczyn urośnie wsyp resztę maki do misy, w której będziesz wyrabiać ciasto, dodaj jaja, masło, mleko i wyrabiaj. Jeśli to konieczne podsypuj mąkę. Pod koniec wyrabiania dodaj ok 1 łyżki oliwy, wtedy ciasto będzie pięknie odchodzić

AZgotuj!
Półkruche ciasto rabarbarowe 158

Ciasto z rabarbarem. Półkruche. Zrobiłam je pierwszy raz. Nie może się nie udać. Przy tym bardzo smaczne. 1 kg rabarbaru szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto półkruche:  2 i pół szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego 2 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia 2 jaja i jedno żółtko 3 łyżki gęstej śmietany kostka(...)zimnego masła cukier waniliowy Obierz rabarbar i pokrój w małe cząstki. zasyp cukrem. Dadaj mąkę ziemniaczaną.  Wymieszaj.  Zrób ciasto w wyżej podanych składników. Rozwałkuj cienki placek ok 0,5 cm. i wyłóż w wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formę. Możesz spód ciasta wysmarować białkiem, co zapobiegnie przesiąkaniu soku

AZgotuj!
Ciasto na maślance z truskawkami 696

Najsmaczniejsze i najprostsze ciasto z truskawkami na bazie maślanki. Wilgotne i miękkie, a jego przygotowanie odbywa się na zasadzie „wymieszaj składniki”. Jest tak szybkie, że postanowiłam je trochę skomplikować dodając do połowy ciasta kakao :) Tym samym wprowadziłam nową nutę smakową, która idealnie łączy się z truskawkami. SKŁADNIKI: 4 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2 1/2 szklanki(...)misek. Wymieszać dokładnie, ale tylko do momentu połączenia się składników. Podzielić masę na pół i dodać do jednej z nich kakao. Wymieszać. Na dno formy 21x30cm wylać białe ciasto, ułożyć parę truskawek i przykryć ciemnym ciastem. Najlepiej wykładać je łyżką, rozkładając równomiernie po całej powierzchni. Ułożyć truskawki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w 160*C z termoobiegiem przez

https:KKuchniaMniam
Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa 187

składająca się z tego co akurat było w domu. Tym większe było zaskoczenie, że tarta okazała się pyszna!  W związku z zainteresowaniem tym tematem, dodaję informację o samym cieście: Filo (phyllo) ma bardzo cienkie płaty i jest moim zdaniem znacznie mniej kaloryczną wersją ciasta francuskiego. Jego korzenie są grecko-tureckie, jednak dokładne pochodzenie nie zostało udokumentowane. Swoje zastosowanie znalazło(...)wielu kuchniach m.in.: egipskiej, bułgarskiej, serbskiej. Długo mi zajęło znalezienie gotowej wersji tego ciasta, ale się udało ;) Gdzie kupiłam to ciasto, możecie zobaczyć w komentarzu niżej. Składniki forma o śr. 30 cm): - 4 płaty ciasta filo - 2 szklanki wiśni - 2,5 szklanki amarantusa ekspandowanego - 5 łyżek cukru brązowego - 5 goździków - 2 łyżeczki cynamonu, szczypta imbiru - masło/olej - 2 garści płatków

Corner With Recipes
Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku 172

widzicie, zapiekanka nie zawsze musi być daniem po którym czujemy się ciężko i mamy wyrzuty sumienia ;). Wystarczyło zamienić ciasto francuskie na ciasto filo, nie dodawać żadnej śmietany, masła, mąki. Do tego dużo warzyw i feta o obniżonej zawartości tłuszczu. Efekt tak udany, że nawet kot się zainteresował ;). Pomysł stąd: klik! Składniki: - ok. 5 płatów gotowego ciasta filo - 1 opakowanie szpinaku(...)minuty. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory i rozmrożony szpinak. Dokładnie wymieszać poddusić chwilę, dodać fetę i przyprawić. Np. formę do tarty posmarować olejem położyć 3 połówki gotowego ciasta filo na sobie, na to ułożyć połowę farszu. Ułożyć kolejne 3 połówki ciasta filo, na to resztę farszu i przykryć kolejnymi trzema warstwami ciasta filo. Ciasto posmarować delikatnie olejem, posypać sezamem. Piec

Corner With Recipes
Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 168

przepisie nie ma nic odchudzonego, ani nowego, ale uwielbiam ciasta drożdżowe ze śliwkami w klasycznej postaci. Nie mam jeszcze odwagi mocno eksperymentować z tym przepisem, ciężko będzie stworzyć coś lepszego ;). Przepis (lekko zmieniony przeze mnie) pochodzi ze starej książki mojej mamy, z której kartki już wypadają, ale przepisy są świetne: "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilona Dąbrowa,Kinga Ośmycka. Składniki(...)kilka minut, aż drożdże zaczną pracować (zrobią się bąbelki). Jajka utrzyj z cukrem. Do miski wsyp mąkę i rozczyn drożdżowy, i resztę mleka, wymieszaj drewnianą łyżką, a potem wyrabiaj ciasto ręką, aż zacznie odchodzić od ręki (podsypując mąką). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż co najmniej podwoi swoją objętość) w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj masło partiami

Corner With Recipes
Kabanosy w cieście 204

Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakują jak bułka. Wyrabia się je bardzo szybko i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo(...)suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu  1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 5 łyżek oleju 2/3 szklanki ciepłego mleka kabanosy ketchup pikantny jajko do posmarowania ciasta 1. Suche składniki wymieszać, dodać olej i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto ręką lub mikserem z hakami. 2. Ciasto rozwałkować (nie musi wyrastać), pokroić na prostokąty (takiej długości, jakiej chcemy mieć

Kto ugości moich gości?
Ladenia - grecka pizza z pomidorami 237

oliwnego placka chlebowego z cebulą i pomidorami. Nigdy nie byłam na Kimolos, nigdy nie jadłam ladenii, ale przepis tak mi się spodobał że szybko musiałam sprawdzić jak placek smakuje. Ciasto podobne jest do ciasta na pizze, piecze się je jednak długo bo aż 45 minut, i w efekcie dostajemy pyszny gruby placek. Dodatkiem są tylko dojrzałe pomidory i cebula. Pyszne(...)paelli o średnicy dołu 23 cm, góra 28 cm, a drugi w prostokątnej blaszce o wym 25 x 21 cm .  wspomagałam się  tym  przepisem Składniki Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1/8 szklanki oliwy z oliwek 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant 1/2 łyżeczki soli 3 i  1/2 szklanki mąki

Stare Gary
Wieniec drożdżowy z orzechami i syropem klonowym 164

Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi, cynamonem i moim ulubionym syropem klonowym. Mimo, iż jest to bardzo duża porcja ciasta, zapewniam, że szybko zniknie ze stołu:) Składniki na tortownicę 26 cm*: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki tortowej 10 g suchych drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 120 g masła, roztopionego 1/3 szklanki cukru 8 g cukru(...)misce, zrobić dołek. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski z mąką dodać mleko z jajkami oraz masło i sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na duży placek, wielkości blachy z piekarnika. Posmarować syropem klonowym, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć

Moja Galeria Smaku
Bułeczki cynamonowe wg Anny Starmach 162

suszonych drożdży 100 g miękkiego masła 200 ml ciepłego mleka 60 g cukier W misce wymieszać mąkę z suszonymi drożdżami i cukrem. Dodać masło. Dolewając mleko wyrobić ciasto przez około 5 minut, aż nie będzie się kleiło. Można pomóc sobie robotem, jeżeli dysponujemy hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.60 minut, aż podrośnie(...)Nadzienie: 2 łyżki cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki roztopionego masła Ciasto rozwałkować na prostokąt. Można podzielić na pół, żeby lepiej się wałkowało. Prz pomocy pędzelka silikonowego posmarować rozwałkowane ciasto roztopionym masłem. Posypać cynamonem, cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Ciasto pokroić na paski o szerokości 5 cm. Zwijać w kształt ślimaka. Lekko spłaszczyć i przełożyć

Moja Galeria Smaku
Chleb pszenno-żytni na maślance 172

wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 350 g zakwasu 400 g mąki(...)pszennej chlebowej typ 750 200 g mąki żytniej typ 720  100 ml ciepłej wody 300 ml maślanki 2 łyżeczki soli 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki, wymieszać i wyrabiać

Moja Galeria Smaku