ciasto - 164325 przepisów (strona:2070/10955)

Bardzo kruche ciasteczka maślane 171

wypieków tego typu, niestety po upieczeniu jest dosyć twarda.  Sekretem prezentowanych dzisiaj przeze mnie ciasteczek są trzy rzeczy - maka krupczatka, prawdziwe masło i dobre schłodzenie składników przed wyrobieniem ciasta. Jeżeli je spełnimy - to mamy gwarancje udanego wypieku. Ciasteczka są idealne, żeby ugościć w nocy Świętego Mikołaja - serwując je ze szklanką mleka. A jeżeli już nie wierzycie w Mikołaja - zawsze(...)masło. Całość posiekać nożem szybko, tak aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko posiekać nożem i następnie zagnieść, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owinąć folią (fot.1) i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie stolnicę oprószyć lekko krupczatką. Rozwałkować ciasto przez folię spożywczą na grubość około

Świat Ciasta
Wegańskie ciasteczka świąteczne 32kcal 258

łyżka o łyżkę i wychodzi taki proszek) - 100ml płynnego mleka kokosowego - 2 łyżeczki kakao (10g) - 3g sody oczyszczonej - 6g przyprawy do piernika  WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto wyrabiamy, wałkujemy (będzie kruche) i wycinamy kształty. PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 200* PRZEZ 10 MINUT CAŁOŚĆ MA 1150KCAL B33 W130 T55 WYSZŁO MI 35 DUŻYCH CIASTECZEK: 32kcal

fitolarun.blogspot.com
Piernik Młodej gospodyni z żurawiną i marmoladą z pigwy! 247

nowoczesnym wydaniu. Moim zdaniem to najlepszy przepis na piernik. Przepis jest banalny w wykonaniu a piernik do jedzenia jest już dobry po dwóch dniach. Nie musimy przygotowywać żadnego ciasta, które długo dojrzewa itd. Smak piernika jest idealny. Prawdziwy aromatyczny, smakuje tak jakby robiła go babcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł(...)lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy takim patyczkiem

SMYKWKUCHNI
Zakręcona drożdżówka 173

Taką zakręconą drożdżówkę już kiedyś robiłam..tą drożdżówkę zrobiłam specjalnie na konkurs .. i tym razem zrobiłam z innego ciasta drożdżowego, które rośnie w lodówce...a nadzienie to marmolada i troszkę serka waniliowego takie samo jak i bułeczki. ..Na święta zrobię też taką drożdżówkę, ale z makiem..Polecam.. 50 dkg mąki  3,5 dag świeżych drożdży  1/2 kostki(...)cukru i 2 łyżki mąki .Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru, dodać jajka , margarynę ,śmietanę,wlać drożdże i mleko, i wymieszać wszystko.Wyrobić ciasto, przełożyć do miski,  przykryć i wstawić do lodówki na około 3 godziny.Następnie ciasto r ozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować nadzieniem - u mnie marmolada różana i na wierzch

Moje domowe kucharzenie
Paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami 263

Składniki Ciasto: 250 g mąki  100 g masła 2 łyżeczki cukru - pudru 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %) 2 żółtka 1/2 jajka (pozostałe pół zostawić do posmarowania pasztecików) sezam do posypania (u mnie czarny) Farsz: około 50 dag niekwaśnej kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 2 średnie cebule 1 jajko(...)grzyby ugotowac ,odcedzić .Drobno posiekana cebule zeszklić na oleju do miękkości.Pokroic drobno ugotowane grzyby i polączyc je z kapustą.  i pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku. Schłodzić. Przygotować ciasto: Rozpuścić drożdże w śmietanie. Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto. Przed dalszą obróbką można je wstawić do lodówki (przykryte ściereczką). Podzielić ciasto na cztery

w mojej kuchni
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 257

Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć podczas Wigilij. SKŁADNIKI FARSZ: 80 dag kiszonej kapusty 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 15 dag masła 3 łyżki oleju sól, pieprz CIASTO; 2 szklanki pszennej mąki jajko szczypta soli pół szklanki ciepłej przegotowanej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Farsz Grzyby namoczyć w wodzie, następnie gotować około 2 godzi. Kapustę dociskamy z nadmiaru wody następnie drobno(...)oleju. Kapustę oraz masła dodać do wywaru grzybowego i dusić na małym aż do odparowania płynu, pod koniec dodać przesmażoną cebule. Całości doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestygnięcia. Ciasto Do przesianej mąki dodać, jajko, sól, oraz pół szklanki wody, wszystkie składniki zagniatamy, do chwili aż ciasto będzie odstawało od miski. Ciasto rozwałkować, szklanką wykroić krążki, na środku każdego krążka

RAROSSA
Ciasto czekoladowe z kremem pomarańczowym 365

Szybkie i proste ciasto czekoladowe przełożyłam kremem pomarańczowym, który urozmaicił jego smak. Ciasto wilgotne, mięciutkie z pachnącym pomarańczami lekko kwaskowym kremem idealne do kawy. Składniki:  Ciasto: Ciasto czekoladowe duża blacha Delecta 200 g margaryny 4 jajka Krem: 4 pomarańcze 1 duży budyń waniliowy Delecta 200 g margaryny lub masła 2 żółtka 2 łyżki cukru 3/4 szklanki cukru pudru(...)łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30 % kuleczki zbożowe Decorada Delecta  Ciasto przygotować według przepisu na opakowaniu. Pomarańcze obrać, usunąć białą skórkę i jeśli są to pestki, a następnie zmiksować na przecier. Przecier z pomarańczy przełożyć do garnka i zagotować. Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, cukier kryształ wymieszać

talerz przyjemności
Domowe Bułki Pszenne 331

wszystko razem mieszam w misce łyżką do połączenia się składników gdy składniki się połączą dodaję masło (lub margarynę ) i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie dostawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam ponownie do miski lekko oprószonej(...)mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 40 minut Po 40 minut – formowanie bułek Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy . Z ciasta dłońmi formuję wałek o długości około 60 cm dzięki temu łatwiej będzie mi je podzielić na 12 w miarę równych kawałków z których uformuję bułeczki

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym 243

które w miarę poznawania nowych składników i rozszerzania wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania ewoluują, dając ciekawe kulinarne kombinacje.  Przykładem takich smacznych eksperymentów jest tort piernikowy, którego bazą jest ciasto upieczone z dużą porcją puree z batatów z dodatkiem siemienia lnianego. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i nie wymaga dodatkowego nawilżania. Nadzienie to domowa konfitura, u nas niezwykła  czeremcha(...)masą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki , które upiekliśmy dzień wcześniej. Pierniczki użyte do dekoracji jak i sam tort ozdobiliśmy naturalnymi posypkami  Decorada Delecta. Czas przygotowania: Składniki: Ciasto piernikowe: 550 g puree z pieczonych batatów , 450 g mąki pszennej, 170 g miękkiego masła, 150 g brązowego cukru, 170 ml melasy z winogron, 50 ml melasy z granatów

SzczyptaSmaQ
Ucierane Ciasto z Żurawiną, Jabłkami i Kruszonką 211

światełka, świece by umilić sobie szare, bezśnieżne popołudnia. Jest milutko i przytulnie… Do tego ciepły koc, gorąca czekolada, pianki marshmallow, puzzle z dziećmi i kawałek ” nietuczącego” ciasta…yummmy. Dzisiejsze z żurawiną, jabłkami, kruszonką, na „babkowym”, cytrynowym spodzie jest pyszne, proste i zdecydowanie umila grudniowe, przedświąteczne popołudnia. Jest warte przygotowania, nie za słodkie, rzekłabym nawet(...)lekko kwaskowate. Przekonajcie się sami. Polecam. Składniki na ciasto: 140 g cukru kryształu + 3 łyżki skórka otarta z małej cytryny 113 g masła, rozpuszczonego 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 190 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 80 g śmietany kwaśnej 18% 2 duże jabłka, obrane i pokrojone w plasterki

Made By Mom And Son
Choinki z muffinek piernikowych 244

mojprzepisna.pl | Choinki z muffinek piernikowych Dziś mam dla Was przepis, który fajnie sprawdzi się jako ciasto na ostatnią chwilę, na święta, na imprezę. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki . Muffinki są bardzo smaczne, lekko aromatyczne, puszyste i wypełnione jabłkami, polane pyszną gorzką czekoladą, która dostałam od firmy Terravita . Piekłam je w silikonowej formie w kształcie choinek, zakupionej kilka lat temu

moj przepis na
mięciutkie domowe nadziewane pierniczki 3586

rozpuszczenia się cukru i masła. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy pozostałe suche składniki, wbijamy jajko, mieszamy. Następnie wlewamy rozpuszczone składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 3 mm grubości. Przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek koła kładziemy ok. 1/2 łyżeczki nadzienia, przykrywamy drugim kółkiem i przy pomocy mniejszej foremki(...)kształcie gwiazdki wycinamy pierniczki, (nie musimy sklejać boków, gdyż same się skleją), usuwamy odcięte ciasta i ponownie je zagniatamy i wałkujemy. Gotowe pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st. C przez ok. 10 – 12 min. Po upieczeniu studzimy je na kratce a następnie dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w puszcze lub słoiku. Gdyby zdarzyło się

Domowy Smak Jedzenia
Parówki w puchatym cieście z mozzarellą 192

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szybka i smaczna propozycja na wykorzystanie parówek. W moim domu - tak przygotowane - znikają w ekspresowym tempie!   6-7 parówek Ciasto: 1 jajko 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżki octu spirytusowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki sól do smaku (około(...)łyżeczki) Dodatkowo: 6-7 plastrów sera mozzarella (nie z zalewy) mąka do obtaczania olej do smażenia Opcjonalnie: dowolne przyprawy do doprawienia ciasta (*) ulubiony sos (polecam z firmy Folwark )   Jajko zmiksować z mlekiem i mąką. Dodać sól i przyprawy. W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem. Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta

Di gotuje
ciasto "malinowy obłoczek" 236

Deser absolutnie doskonały: cienka warstwa ciasta francuskiego, malinowa pianka, beza i warstwa kremu mascarpone a to wszystko zwieńczone prażonymi migdałami. Ciasto jest tak obłędne, że jedząc zupełnie zapominamy o kaloriach. Może wydawać się bardzo słodkie ale takie nie jest, bo kwaśność malin fantastycznie przełamuje słodycz. Jeśli tak jak ja lubicie połasuchować to koniecznie się skuście. Gwarantuję słodki odlot! *foremka(...)białek 1 szklanka cukru pudru  łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny na krem: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru dodatkowo: arkusz ciasta francuskiego 60 g płatków migdałowych Schłodzone ciasto francuskie rozłożyć na blaszce,wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez około 20 minut. Wystudzić.  Białka ubić na sztywno

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 228

Farsz 250 ml kaszy gryczanej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia 2 czubate łyżki zmielonego twarogu jajko pieprz i sól do smaku Ciasto pół kg mąki pszennej (u mnie typ 480) i kilka łyżek do podsypywania podczas wałkowania ok. 280 ml wrzątku łyżeczka soli Kaszę wypłukać i ugotować na miękko w podwójnej ilości wody(...)liście laurowe oraz ziele angielskie. W misce wymieszać mąkę z solą. Stopniowo dolewać do mąki gorącą wodę i najpierw mieszać łyżką, a potem wyrabiać ręką na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie dodać do kaszy jajko i zmielony twaróg. Dobrze wymieszać i doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić

Weekendy w domu i ogrodzie