ciasto - 162907 przepisów (strona:2076/10861)

Chleb toskański 159

właśnie o to chodzi) 1 czubata łyżeczka soli (choć nie powinno jej być w tym chlebie) 2 łyżeczki cukru 6 łyżek dobrej oliwy (od niej zależy smak chleba!) Ciasto tuż po akcji ratunkowej po drugim wyrastaniu Rozpuścić drożdże w wodzie. Do mąki dolewać stopniowo wodę z drożdżami. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. Długo, bo ok. 10 minut(...)Odłożyć ciasto do wyrośnięcia na przynajmniej 2 godz. Pamiętajcie, by przykryć je wilgotną ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiać stopniowo dosypując mąkę. Podzielić ciasto na dwie części. Każdą z nich umieścić w formach, w których będziecie piekli chleby (ja odłożyłam chleby do misek, z których ciasto mi zaczęło wyciekać, więc ratowałam,co się dało i w wyniku

Weekendy w domu i ogrodzie
chleb z suszonymi pomidorami i czarnuszką 129

osiem łyżek  zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, drobno posiekane pomidory, sól, oliwę, oraz połowę nasion czarnuszki, całość mieszamy  łyżką(...)dodając tyle wody aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji klejącej się do łyżki ( inaczej ciasto się "nie podniesie"). Tak wyrobione ciasto  wkładamy do wyłożonej pergaminem foremki, napełniając ją co najwyżej do połowy chlebowym ciastem( możemy rozłożyć do dwóch

Miód i pieprz
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 139

ciasto jest rewelacyjne i myślę, że doskonale sprawdzi się z innymi sezonowymi owocami np malinami czy jagodami. Szybkie i proste, czyli dokładnie takie jakie mama z biegającym wokół pomocnikiem lubi najbardziej. Do tego świetnie wygląda, dobrze się kroi i zachowuje świeżość przez kilka dni, gdy jest trzymane w lodówce - oczywiście o ile się go wcześniej(...)Przepis pochodzi ze wspaniałego blogu Moje Wypieki Składniki (blaszka 25 x 33 cm) : na kruche ciasto : 2,5 szklanki mąki tortowej (1 szklanka = 0,25 l) 250 g zimnego masła lub margaryny (przeważnie dodaję masło, choć z margaryną też wyjdzie :)) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek (białka wykorzystamy podczas przygotowywania budyniowej pianki

cucinare
Ciasto krówka 736

Moim zdaniem to ciasto jest idealne. Po pierwsze można je robić przez cały rok w przeciwieństwie do niekórych ciast z owocami. Po drugie wbrew pozorom jest naprawdę proste i wcale nie aż tak pracochłonne. Po trzecie świetnie się prezentuje więc nadaje się do serwowania gościom. Kolejny świetny przepis ze strony Moje Wypieki jedyne co zmieniłam to zamiast posiekanych(...)orzechów wierzch ciasta posypałam płatkami migdałowymi - nie wiem jak Wam ale mi tak smakuje bardziej :) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 150 g miodu 125 g margaryny 2 jajka cukier waniliowy (16 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie : Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić

cucinare
Strucla z makiem 144

masy makowej (850 g) - ja użyłam Dr. Oetkera garść  rodzynek - sparzonych wrzątkiem i odsączonych garść posiekanych orzechów włoskich garść posiekanych suszonych moreli 2 łyżki miodu   Ciasto: 500 g mąki pszennek 50 g drożdży 125 g margaryny 250 ml mleka 150 g cukru pudru 3 jajka szczypta soli   1 jajko do posmarowania ciasta   1 szklanka(...)wyłożyć papierem do pieczenia.   Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, sól, mleko, rozczyn i dokładnie wszystko wyrobić (ja mieszam silikonową szpatułką w misce do ciasta drożdżowego tupperware). Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę, do całkowitego jej wchłonięcia.   Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (można przykryć

cucinare
Bułeczki na śniadanie 206

upieczenie dopiero rano. Wówczas mamy ciepłe bułeczki na śniadanie, a cały dom pachnie świeżym pieczywem.  Przepis pochodzi z tej strony . Czas przygotowania: 15 minut + czas na wyrośnięcie ciasta + czas na pieczenie Ilość porcji: 12 Składniki: Szklanka letniego mleka 110g masła 2 łyżki cukru 2 jajka ¾ łyżeczki soli 4 szklanki mąki pszennej 12g suchych drożdży (ok 3 łyżeczki) Dodatkowo Jajko(...)posmarowania, Cebula, słonecznik itp W sporej misce umieszczamy mleko wraz z masłem. Miksujemy mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Następnie dodajemy wszystkie składniki w kolejności jakie są wymienione w spisie. Pod sam koniec, kiedy robot zaczyna już ciężką chodzić obsypujemy blat mąką, wykładamy ciasto i chwilę wyrabiamy ręcznie. Odkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy, aż ciasto podwoi

Kolizje Smaków
Ciasto jogurtowe - ucierane z jagodami, malinami i ananasem 182

Bardzo delikatne i letnie ciasto z malinami, jagodami i ananasami. Połączenie tych owoców sprawia, że ciasto jest bardzo smaczne.  W zimie możemy wykorzystać mrożone owoce. Ciasto oraz kawę podałam na talerzyku z  New Hollins Gold PORCELANA BOGUCICE   350 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 120 ml oleju 1,5 łyżeczki(...)Jajka ucieramy z cukrem na średnich obrotach. Dodajemy jogurt oraz przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dolewamy olej. Wszystko ucieramy na gładką masę (powinna mieć dość gęstą konsystencję). Ciasto przelewamy do foremki keksowej (12x23 cm). W ciasto wgniatamy maliny, jagody oraz pokrojone dwa krążki ananasa. Pozostałe dwa układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy je w 180*C we wcześniej nagrzanym

VioletoweKucharzenie
Ciasto Mocno Czekoladowe 209

Brzmi poważnie, w mundurku, z dużym plecakiem, z książkami. On trzymał się dzielnie, ja tonęłam we łzach. Ehhh… życie zakochanej w swoich dzieciach matki Z tej okazji zrobiliśmy ciasto czekoladowe. Miało być proste, szybkie, zwyczajne. O ile proste i szybkie jest, tak smakuje i wygląda dość niezwyczajnie. Rzekłabym, iż stworzyliśmy dość konkretny czekoladowy torcik. Tak czy inaczej jest obłędnie(...)byle jaka. Biszkopty są mięciutkie, wilgotne, rozpływające się w ustach. Czekoladowy, maślany krem, choć słodki, pasuje doskonale do biszkoptów. Dżem porzeczkowy to niczym nutka orzeźwienia. Bardzo polecam. Składniki ma ciasto: 400 g mąki pszennej 500 g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 75 g kakao 260 ml oleju 325 ml maślanki 3 jajka

Made By Mom And Son
Czekoladowy jabłecznik z budyniem 126

Mimo tego, iż mistrzem cukiernictwa nie jestem ciasto, które wyszło z pod moich rąk było pyszne. Aż sama się dziwię, że wyszło takie super. Pięknie się kroiło, było idealnie kruche a jabłka i budyń rozpływały się w ustach. Proste w wykonaniu i dość szybkie. Pewnie nie raz zagości na moim stole. Składniki: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 300 gram masła(...)puder do posypania tuż po upieczeniu Mąkę mieszamy z solą, cukrem pudrem i kakao tak by masa miała jednolity kolor. Następnie dodajemy żółtka i masło i cierpliwie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą do zamrażalnika. W tym czasie jabłka kroimy na ćwiartki i dusimy w garnku z grubym dnem z dodatkiem ciemnego

Mango Papaja
Pasteis de nata 182

próbowałam po swojemu, bo z ciastek z kremami dobra nie jestem. Przepis - ciutkę zmieniony - pochodzi z tej strony (na YT Portugalka prezentuje, jak je robi). Nie robiłam własnego ciasta francuskiego, bo bywa kapryśne. Skorzystałam ze sprawdzonego gotowca. Składniki (zmniejszone do połowy): 375 g ciasta francuskiego 250 ml mleka sok z połowy cytryny (w przepisie jest skórka) pół laski cynamonu(...)mąki pszennej 250 g cukru (sugeruję mniej) 125 ml wody 4 żółtka Ciasto francuskie rozwinąć i pozbyć się papieru ze środka. Ciasto ponownie zwinąć. Podzielić na 12 krążków o szerokości 1-1,5 cm. Każdy krążek rozpłaszczyć i wyłożyć nim foremki na muffiny. Ciasto powinno być rozłożone na ściankach foremki jak najwyżej się da. Mąkę rozrobić w 150 ml mleka

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania