dynia hokkaido w następnych wpisach. A tak żeby zachować poprawność nazewnictwa to właściwie nie jest to tarta tylko quiche. Ale zbyt wyszukane nazwy mnie męczą, zostaniemy więc przy tarcie :) Ciasto: 200 g mąki orkiszowej 100 g masła 1 jajko sól do smaku Farsz: 3 żółte cykorie (mogą być też fioletowe) 1 cebula 1 łyżka masła 150 g wędzonego boczku pokrojonego(...)kostkę Polewa: 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki 30% 150 ml kwaśnej śmietany 22% 150 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Składniki na ciasto zagniatamy dodając tyle zimnej wody, aby ciasto się skleiło (czyli raczej niewiele). Lepimy kulkę, zawijamy w folie spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem
Marder&Marder ManufactureMadzia przygotowała dwa ciasta rabarbarowe. W zasadzie całkiem podobne do siebie, podobnie smakują. Pierwsze nieco zalatuje wanilią, drugie za to jest nieco bardziej puszyste. Zamieszczę oba przepisy i będziecie mogli zrobić to ciasto, do którego akurat macie w lodówce składniki :) A że któreś z nich warto zrobić to możecie mi zaufać na słowo. Są pyszne i absolutnie proste w zrobieniu(...)może jakieś mega piękne, ale ich smak wynagradza wszystko. Pierwsze ciasto Madzia podpatrzyła na Eksplozji Smaku , a drugi na W Kuchennym Oknie . WANILIOWE CIASTO Z RABARBAREM 3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej 5 łodyg rabarbaru 1 i 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki ekstraktu waniliowego
Marder&Marder Manufacturepolecam, ja zamierzam jutro powtórzyć kurację :) Jestem już za stary na nielegalne substancje to chociaż z legalnymi poeksperymentuję. Ale ten, no... Wspominałem, że będzie krótko i rzeczowo... Kłamałem :) Kruche ciasto: 100 g masła (plus trochę do wysmarowania formy) 3 żółtka 30 g kakao 30 g cukru pudru 150 g mąki pszennej tortowej (plus odrobina do posypania blatu) szczypta soli(...)dżemu z czarnej porzeczki Ganasz: 250 ml śmietanki 30% 250 g czekolady deserowej 50 g miękkiego masła 25 ml amaretto Ciasto: Łączymy ze sobą mąkę, kakao, cukier puder, sól i w środku formujemy dołek, do którego wlewamy 3 żółtka. Dodajemy masło i całość siekamy za pomocą noża (żeby jak najmniej ogrzać). Chodzi o to żeby jak najszybciej połączyć wszystkie składniki
Marder&Marder Manufacturepszennej typ 480 200 ml gorącej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2,5 łyżki suszonej żurawiny 4 gałązki świeżego rozmarynu oliwa do posmarowania ciasta Sposób przygotowania Na stolnicę lub do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy stopniowo gorącą wodę ale nie wrzątek,wsypujemy łyżeczkę soli i cukru, wkruszamy drożdże i zagniatamy ciasto aż zacznie(...)odchodzić od ręki i będzie gładkie. Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę smarujemy po wierzchu oliwą z oliwek przykrywamy lnianą ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-ciasto ma podwoić swoja objętość. W tym czasie suszoną żurawinę zalewamy w miseczce wodą . Gdy ciasto wyrośnie ,żurawinę odsączamy i wyciskamy z wody w rekach i dodajemy do ciasta
Wanilia i KardamonWystarczy urozmaicić podstawowe składniki ciasta lub przygotować niecodzienny farsz aby zwykłe naleśniki stały się prawdziwą ucztą,polecam na lekki obiad te cebulowe roladki, dla tych którym znudziły się zwyczajne naleśniki...... Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka cebulowej zupy francuskiej w proszku szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 200 g pieczarek 2 łyżki masła(...)szynki gotowanej pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 300 g sera chudego białego sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zmiksować mikserem,odstawić ciasto na pół godziny aby odpoczęło,tłuszcz rozgrzać na dużej patelni. Wlewać za każdym razem sporą porcję ciasta na dość gruby naleśnik
Wanilia i KardamonDelikatna serowa tarta na kruchym cieście połączona z mocno pomarańczowym musem, rozpływa się w ustach tworząc wspaniałą rozkosz dla podniebienia.Wierzch tarty powstał z pysznego dżemiku pomarańczowego Streamline Foods który dostałam do testowania jakiś czas temu od firmy OWOCOWA ROZKOSZ jest pyszny mega aromatyczny wspaniale podkreślił smak ciasta. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej(...)szklanki cukru szczypta soli Nadzienie: 65 dag kremowego twarogu 100 ml mleka zagęszczonego słodzonego 2 łyżki masła 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy olejek pomarańczowy do ciast 1 budyń śmietankowy 2 czubate łyżki śmietany 18% 1 szklanka musu pomarańczowego lub dżemu ja użyłam OWOCOWA ROZKOSZ Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać
Wanilia i Kardamonosłodzić dzień wpisem na słodko. Taki torcik śmietanowo-ananasowy jest nie tylko pyszny ale i pięknie wygląda na stole, można też upiec w kwadratowej formie i mamy świetne ciasto na różne rodzinne okazje. Do jego przełożenia użyłam dżemu pomarańczowego firmy STREAMLINE który dostałam do testowania od OWOCOWEJ ROZKOSZY, jest zalecany dla diabetyków, wspaniale przełamał całą słodycz(...)ciasta.Zachęcam gorąco do przygotowania tego torciku. Składniki Kruche ciasto: 15 dag mąki pszennej 5 dag cukru 10 dag masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Biszkopt: 3 jajka 5 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego 8 dag cukru 3 łyżki zimnej wody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 700 ml śmietany kremówki
Wanilia i KardamonJestem z niego strasznie zadowolona! To jedno ze smaczniejszych ciast sezonowych, jakie odkryłam. Trochę bałam się o budyń bananowy, ale... lenistwo zwyciężyło. To jedyny, jaki miałam w domu, a iść do sklepu nie chciało mi się naprawdę mocno. I oto jest! Naprawdę pyszne i wcale niewymagające wielkiego wkładu pracy. 330g mąki krupczatki 125g masła śmietankowego 300g śliwek węgierek 450ml mleka(...)jajka 1 op. budyniu bananowego 5 łyżek cukru cukier puder cynamon mielony + dwie łyżki masła do gotowania budyniu 1. Ciasto Do wysypanej na stolnicy mąki wrzucamy zimne masło, pokrojone na grube wiórki. Siekamy je nożem razem z mąką i 5 łyżkami cukru, do momentu powstania jednolitej masy, przypominającej kasze mannę. Pod koniec można rozdrobnić masło, przecierając je delikatnie w dłoniach
Kuchenna KontrrewolucyaMuszę przyznać, że ciasto drożdżowe udało mi się zepsuć tylko jeden raz i to przez drożdże instant. Niestety. Ostatnio ganiałam za świeżymy przez dwa osiedla i... nic. Trochę mnie to rozdrażniło, bo już nastawiłam się na pieczenie drożdżowych rogalików i zmusiłam się do użycia kolejny raz tych suszonych. Tym razem się udało. ;) Miałam ochotę na coś słodkiego - niesłodkiego i takie(...)pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy do niej jajka w temperaturze pokojowej i wsypujemy drożdże. Mleko podgrzewamy tak, by było letnie i również wlewamy je do ciasta, zaś zaraz po nim dodajemy wystudzoną margarynę. Jeśli z jakiegoś powodu ciasto jest zbyt rzadkie, należy podsypać je jeszcze mąką. Całość wyrabiamy przez przynajmniej kilka minut, by nie kleiło się
Kuchenna Kontrrewolucyajest pyszna niesamowicie. Kiedy dusiłam koper włoski (farsz do tarty), do drzwi zapukał pan kurier. Otworzyłam i pierwsze co usłyszałam to było mmmm...jak pachnie! :) A pachnie i ciasto, i farsz. Smak i zapach, jak już wspomniałam, są dość lekkie i bardzo orzeźwiające, jednak - gwarantuję - nikt od stołu nie odejdzie głodny. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 80 g zimnego(...)pieprz, skórkę startą z limonki oraz masło. Dużym nożem posiekać wszystko razem, aż masło będzie rozdrobnione i wymieszane z reszta składników. Na końcu dodać żółtko i śmietanę. Zagnieść szybko ciasto - nie ogrzewać za długo w dłoniach. Ciasto przełożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i obsypaną
Codzienna kuchnia niecodziennaPostawiłam sobie zadanie, czy 30 min wystarczy mi na tartę przygotowanie. Zegarek nastawiłam, piekarnik włączyłam, pomysł już miałam, wiec do przygotowania wszystkich produktów się zabrałam. Wodę nastawiłam, ciastem w tym czasie formę wyłożyłam, kiedy szparagi się gotowały, to jaja z serem w robocie się miksowały. Potem wszystko połączyłam i czas na zegarku sprawdziłam, 20 min jeszcze miałam, tartę do piekarnika(...)schowałam”, za sprzątanie się zabrałam i stół do obiadu przygotowałam. W 100% zadanie wykonałam i przepyszna tartę w 30 min. przygotowałam. Składniki: garść szparagów zielonych, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 2 jajka, 2 łyżki śmietany gęstej 30%, 200 g ARLA APETINA W BLOCZKU CLASSIC, (s er solankowy typu śródziemnomorskiego ) pieprz ziołowy do smaku, 3 łyżki posiekanego świeżego kopru
Moniki Smakołykidopiero co zaczynam :) Także przygotujcie się na to, że na blogu zagoszczą teraz dyniowe klimaty. Orzechów także nie zabraknie. Powoli zaczynam już także myśleć o świątecznych wypiekach. Tak tak - ciasto na dojrzewający piernik już leżakuje w piwnicy a ja siedzę wygodnie na kanapie z moim kochanym rudo - białym futrzakiem i wertuję książki, gazety i własne bazgroły w poszukiwaniu łakoci(...)patelni z łyżką ;) Zatem, jeśli macie jeszcze trochę dyni - gorąco Wam polecam te pierożki :) A przepis znalazłam w książce kucharskiej Świata Kobiety, tom 25. Składniki na 4 porcje Na ciasto: 40 dag mąki (ja dałam 20 dag mąki pszennej i 20 dag mąki pełnoziarnistej) 1 jajko spora szczypta soli około 1 szklanki ciepłej wody Na farsz: 1 cebula
My simple kitchenWszyscy byli nimi zachwyceni, nawet jego kumpel, który za pieczarkami nie przepada. Ja również jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Bułeczki są mięciutkie, puszyste i po prostu pyszne. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze. Skorzystałam z niezawodnego przepisu z Moich Wypieków (klik) i wiem, że na pewno upiekę je jeszcze nie jeden raz. Dużym ich plusem jest również(...)siebie trochę sera a następnym razem planuję dodać jakąś kiełbaskę. Myślę, że takie bułeczki będą doskonałą przekąską na niejednym majowym pikniku czy też grillu. Składniki na 9 dużych bułek: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru Farsz
My simple kitchenpizzę. Jednak dzisiaj to pizza trochę w "włoskich' klimatach, gdyż w tym tygodniu trwa włoski tydzień w Lidl Polska . Można kupić dobrej jakości i pachnące słońcem włoskie produkty. Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej typ 00 180 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli morskiej (drobnej) 0,5 łyżeczki cukru 13 g świeżych drożdży(...)minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać resztę ciepłej wody, sól, cukier, oliwę z oliwek, zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na wolnych obrotach około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę
Ala piecze i gotujeswojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ciasto robione z białej mąki. Ciasto jest bardzo(...)mocno czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę o średnicy ok 24-26cm: 200 g kaszy gryczanej palonej 120 g cukru trzcinowego (lub 150 g cukru+nasiona z 1 laski wanilii
Zawsze głodna!