ciasto - 163312 przepisów (strona:2086/10888)

Leśny mech - słodkie ciasto szpinakowe z egzotyczną nutą. 222

Bardzo popularne w ostatnim czasie na różnych stronach kulinarnych stało się ciasto pod ciekawą nazwą Leśny Mech. Szpinak, poza odmianą baby, którego używam do sałatek, mnie nie przekonuje. Tym bardziej, że ten zamrożony w formie posiekanej kojarzy mi się ze zmuszaniem mnie do jedzenia na obiad w przedszkolu,. A fuj! Tak, czy siak postanowiłem spróbować. Troszkę zmodyfikowałem przepis, dodałem swoją(...)masę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Czego użyłem? Do ciasta: -450 gram szpinaku posiekanego zamrożonego; szpinak rozmrażamy i odciskamy na maks z wody -szklanka cukru trzcinowego -szklanka oleju rzepakowego -dwie szklanki krupczatki przesianej z dużą łyżką proszku do pieczenia -3 jajka -pasta migdałowa, łyżeczka Masa: -dwa kubki śmietany 36% po 200 gram -duża łyżka cukru pudru -galaretka, smak

BaRepas
Imprezowe tarteletki porowo-cebulowe 172

Małe , niezobowiązujące tarteletki są świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia karnawałowe, urodzinowe czy sylwestrowe. Spód z ciasta można przygotować i podpiec nawet kilka dnie wcześniej i przechowywać w lodówce. Wtedy przygotowanie tej smacznej przekąski i zabierze nam więcej niż 20 minut. Składniki (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie(...)zielona część z dwóch porów masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% płatki papryki natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy

Pyry na Gaz
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 184

decyzja należy do Was.Napiszę o moich spostrzeżeniach związanych z wykluczeniem pszenicy z mojego menu. Ponieważ sama od lat piekę chleb ,jem wyłącznie domowe makarony i pierogi,ciasta przygotowuję również samodzielnie,nie korzystam z garmażeryjnych półproduktów w łatwy sposób wyeliminowałam pszenicę z diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą i zapychającą mój organizm mąkę pszenną na zdrowszą(...)mąkę orkiszową.O orkiszu możesz przeczytać tutaj .Nie zrezygnowałam z pierogów,które uwielbiam,ani ciast do popołudniowej kawki i nie uwierzycie,powoli i bez żadnych wyrzeczeń kulinarnych z mojej strony wróciłam do wagi sprzed lat,a wystający brzuszek zniknął.U mnie zniknął całkowicie i bezpowrotnie,mężwi w pasie ubyły dwa rozmiary.W naszym słusznym już wieku jest dosyć trudno pozbyć się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek z pomadą śmietanowo - migdałową 166

nareszcie trochę wolnego. Od rana galopada.. A jutro goście, eh.. chyba sobie odpocznę po świętach. Jeszcze zaległy przepis na mazurek z pomadą śmietanową i migdałami. Składniki na ciasto: 50 0 g mąki krupczatki 250 g tłuszczu -  najlepiej w proporcjach 1/3 margaryny, 1/3 masła, 1/3 smalcu 1 jako 3 żółtka 50 g cukru Pomada śmietanowa: 1 szklanka śmietany(...)łyżki kakao ½ szklanki płatków migdałowych Dodatkowo do przybrania: Orzechy, migdały Suszone morele, suszone daktyle Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać tłuszcze, jajko, trzy żółtka , cukier i zagnieść  szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto , część odłożyć na uformowanie wałeczka wokół ciasta, a resztę  rozwałkować tak aby zajął

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem 221

Dzisiaj wybieramy się na wieczorne kibicowanie do córki, więc postanowiłam zrobić ciasto  w naszych ojczystych barwach. Jeszcze dużo mam zamrożonych owoców z zeszłego roku, więc trzeba je wykorzystać. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i porzeczkami białymi i czerwonymi. Lekko chrupiące z delikatnym budyniem w środku i wyrazistymi w smaku porzeczkami. Przepis wzięłam na szarlotkę od dorotus76, tylko zamiast jabłek(...)dodałam porzeczki. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-) Składniki na ciasto : 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła lub margaryny 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany  Dodatkowo: 0,5 kg mrożonych porzeczek (dałam po 250 białych i 250 g czerwonych,  nie ma potrzeby rozmrażać) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru

Na słodko lub wytrawnie
Tarletki z kremem jeżynowym 183

Bardzo lubię kruche ciasto i ostatnio piekę przede wszystkim takie ciasta.  Ponad pół roku temu kupiłam foremki na tarletki i nie miałam okazji jeszcze ich użyć i czas był najwyższy aby je wreszcie wykorzystać. Wspaniałe, tarletki i do tego duża ilość owoców zatopiona w puszystym kremie, tego mi było trzeba :-) Z podanego przepisu wychodzi 14 tarletek. Składniki na kruche(...)ciasto: 510 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru Składniki na krem: 500 ml śmietanki 30 % 1 śmietana śnieżka w proszku 3 - 4 łyżki cukru pudru 300 g owoców ( u mnie jeżyny) Dodatkowo: Owoce do przybrania według uznania. Ja dałam kiwi, figi, jeżyny, morele i winogrono. Sposób wykonania

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 192

przyznać sama przed sobą, że wyszły wspaniałe. Z podanego przepisu wyszło mi ok 50 pierogów. Polecam nawet tym co nie lubią szpinaku :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku olej(...)natka pietruszki sól, pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: 2 cebule olej odrobina pieprzu i soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody i ponownie wszystko wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut. Gdy mąka z wodą trochę po leżakuje, dodać do niej 1 jajko i wszystko bardzo dokładnie

Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka dwukolorowe 171

margaryny 100 g cukru 1 jajko 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Masło posiekać nożem, dodać mąkę cukier, jajko, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite, podzielić je na dwie części i do jednej dodać łyżkę kakao i ponownie tą część ciasta wyrobić. Każdą część oddzielnie zawinąć w folię i wstawić(...)godziny do lodówki. Wyjąc schłodzone ciasto z lodówki i każdą część ciasta rozwałkować na prostokąty o takich samych wymiarach. Na jasne rozwałkowane ciasto położyć ciemne i obydwa zawinąć w rulon. Zwinięty rulon zawinąć w folię i ponownie schłodzić przez około 2 godziny. Schłodzone ciasto pokroić na plastry o szerokości ok 5 mm i pokrojone ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem

Na słodko lub wytrawnie
Wieniec cynamonowy 190

Pachniało w całym domu gdy się piekł, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować. Z resztą nie tylko ja.   Domownicy stwierdzili, że to jest najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jedli.. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-) Przepis znalazłam na  tej stronie . Składniki: 570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki) 2,5 łyżeczki suszonych drożdży(...)mleko i wodę a następnie ostudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Dodać wystudzone masło z mlekiem i wodą a także jajko. Wyrobić dokładnie jednolite, gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W oddzielnym naczyniu wymieszać cynamon z ½ szklanką cukru. 4 łyżki masła rozpuścić i schłodzić Wyrośnięte ciasto krótko

Na słodko lub wytrawnie
Keks czekoladowy 214

Najlepsze czekoladowe ciasto, jakie dotychczas jadłam. Tak nam zasmakował ten keks, że na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Przepis znalazłam na tej stronie. Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 120 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 125 g masła lub margaryny w temperaturze(...)cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo jajka, olejek waniliowy i rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia i dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki, Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek chałwowo - orzechowy z czekoladą 180

przepis na wspaniały mazurek chałwowy. Od dzisiaj to mój mazurek Nr 1. Tak pysznego mazurka w życiu nie jadłam. Polecam :-) Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm Składniki na ciasto kruche: 120 g zimnego masła lub margaryny 80 g cukru pudru łyżeczka olejku waniliowego 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej. Składniki na masę chałwowo – orzechową: 200 g dowolnej(...)łyżki cukru pudru Dodatkowo do przybrania: 100 g gorzkiej czekolady orzechy Sposób wykonania kruchego spodu: Masło lub margarynę posiekać nożem. Dodać mąki, olejek, cukier puder i zagnieść jednolite ciasto. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Odrobinę ciasta odłożyć na uformowanie wałeczków na boki ciasta, wtedy skutecznie przytrzyma nam masę na mazurku. Gotowe ciasto ponakłuwać i wstawić do gorącego

Na słodko lub wytrawnie
Kakaowo - cynamonowy puszek z jabłkami 211

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Dostałam od mamy wycinki z przepisami i na jednym znalazłam przepis najwspanialsze ciasto z jabłkami, jakie dotychczas piekłam. W ciągu dwóch miesięcy upiekłam je już ponad 5 razy i zanim się zebrałam do tego, żeby je sfotografować to ciasta już nie było. Delikatny(...)lekko wilgotny puszek kakaowo – cynamonowy z mnóstwem jabłek w środku, pycha! Ciasto jest niesamowicie proste do wykonania, polecam :-) Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha ciasta. Składniki: 2,5 szklanki mąki 2   czubate łyżki kakao 1 i ¼ szklanki cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ¾ szklanki oleju 4- 5 jabłek

Na słodko lub wytrawnie
PANI WALEWSKA ZWANA PYCHOTKĄ 161

zupełnie mi nie przeszkadza, że niedzielę spędzę w biegu. Wam również życzę miłej niedzieli, a jak byście się nudzili to zapraszam do przetestowania poniższego przepisu :) SKŁADNIKI:   na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   pół szklanki cukru pudru   200 g masła lub margaryny   6 żółtek   na bezę: 6 białek(...)łyżki cukru   16 g cukru migdałowego 200 g masła A jak to zrobić:  Przygotować 2 firmy najlepiej o wymiarach 25x33 cm (moja była większa przez co ciasto wyszło niższe, blaszka może być jedna ale wydłuża to automatycznie czas wykonania ciasta). Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą bardzo dokładnie i podzielić na pół. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia

Kuchnia w opałach
MAKOWIEC CYTRYNOWY 122

Makowiec to ciasto, które obowiązkowo musi zagościć u mnie na Boże Narodzenie. Dlaczego ? Nie wiem ,to chyba wina tradycji. Ja osobiście lubię, gdy makowiec jest wilgotny, dlatego uwielbiam poniższy przepis. Zdążycie go jeszcze przygotować, jest prosty w wykonaniu. Polecam na Święta i nie tylko. SKŁADNIKI: ciasto 30 dkg mąki 30 dkg cukru pudru 6 jajek 2 cytryny 1 łyżeczka proszku(...)maku (mielonego) 1 szkl cukru 3 jajka olejek rumowy 300 ml mleka A jak to zrobić: Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną do białości. Do utartego ciasta dodać sok z obu cytryn i otartą skórkę z jednej z nich. Miksując dodawać po trochu mąkę. Na sam koniec dodać pianę z ubitych białek. Całość dobrze wymieszać. Mak zalać mlekiem i chwilę

Kuchnia w opałach
ROGALE MARCIŃSKIE 171

biały mak mnie skusił, postanowiłam je przygotować w domu. Są pracochłonne, ale warte poświęconego im czasu. Nadzienie z białego maku to rozkosz dla podniebienia. Serdecznie polecam. Ps.  Ciasto warto przygotować sobie dzień wcześniej, gdyż dobrze schłodzone, chętniej będzie z nami współpracować :) Dla zabieganych i wątpiących w swój kulinarny talent, polecam gotowe ciasto na Croissanty. SKŁADNIKI: na ciasto(...)masła), zagnieść w palcach, pod koniec dodać roztopione masło i krótko wyrabiać. Uformować prostokąt, który szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x15 cm, pamiętając o tym aby krótsze strony to nasza góra i dół. Na wierzchu rozsmarować masło pozostawiając 1 centymetrowy

Kuchnia w opałach