prawda, niemniej warto się ofiarować i je przyrządzić, gdyż warte są tego zachodu, smakują wyśmienicie, mięta nadaje im ciekawego, specyficznego smaku, a na dodatek farsz przepięknie wygląda Ciasto na pierogi Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy ciasto rękami(...)się nie kleiło i powstały pęcherzyki powietrza. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na ok 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Farsz Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg twarogu 1 średnia cebula 1 łyżka gęsiego smalcu sól, pieprz świeżo zmielony, 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonej mięty lub 5 gałązek świeżej mięty drobno posiekanej Wykonanie: Ziemniaki obieramy
kgwjanczewoZjawiskowe ciasto o niebanalnej nazwie. Połączenie ananasa i kokosu zawsze się sprawdza i smakuje wybornie. Jest to idealne rozwiązanie na nadchodzące cieplejsze, słoneczne dni. Ciasto kruche. 4 żółtka 200 g mąki 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła ( Polskie Mlekovita ) Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce min 60 min. Blaszkę o wymiarach ok 36x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno schłodzonym ciastem. Dokładnie je wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Pieczmy ok 15-20 min w temp 180 stopni do zrumienienia. Kiedy jest gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Beza: 3 białka
Malinowe Pocałunkikostkę i zamroziłam, do wykorzystania w innych przepisach. Dzisiejsza tarta to swego rodzaju serniczek dyniowy, mocno pachnący cynamonem. Idealnie pasuje do herbaty, we wciąż chłodne majowe wieczory :) Ciasto : 250 g mąki pszennej 65 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka śmietany kremówki 36 % Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatka(...)nożem. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto
Chocolate Muffin BlogLubię go :) Tym razem jako składnik farszu do tarty. Połączenie pora ze śmietaną uważam za strzał w dziesiątkę. Dla ułatwienia sobie sprawy oraz skrócenia czasu przygotowania obiadu użyłam gotowego ciasta francuskiego, a farsz przygotowałam dzień wcześniej. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 pory (białe części) 150g boczku surowego wędzonego 2 jajka 4 łyżki gęstej śmietany 18% (jak mamy 12% śmietanę(...)farszu. Boczek kroimy w kostkę, a pory w piórka. Podsmażamy boczek i dodajemy pory. Dodajemy sól i pieprz i dusimy, aż por będzie miękki. Studzimy. Foremkę do tarty wypełniamy ciastem. (Ja nie obciążam ciasta np. fasolą, tylko dziurawię widelcem.) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 10 min. Ciasto na pewno trochę wyrośnie, ale się tym nie przejmujemy. Po wyjęciu
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Maliny!!! Znalazłam rewelacyjny przepis na blogu Smaki Transcendencji maliny, serek mascaropne i czekolada... Lato! Foremka do tarty z wyjmowanym dnem. Potrzebujemy: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g miękkiego masła 50g cukru (oryginalny przepis cukier puder) 1 jajko 1 łyżka gęstej smietany lub jogurtu naturalnego (oryginalny przepis woda) szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietany kremówki(...)bitej śmietany (ze względu na upał, dodałam) 100g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: duże opakowanie malin Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. W kąpieli wodnej ropuszczamy czekoladę i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną kremówkę ubijamy z fixem i cukrem pudrem. Do osobnej miski przekładamy serek mascarpone i trochę go mieszamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Moich Wypiekach znów znalazłam hit - ciasto w 45 minut z przygotowaniem i pieczeniem. Szok! Całkiem smaczne, mokre, kakaowe, z polewą czekoladową ogólnie mniam. Ciasto nie zawiera jajek oraz znikomą ilość cukru ( gdyby nie ta polewa, ale nie dajmy się zwariować coś się człowiekowi od czasu do czasu należy). I coś super, ciasto wyrabiamy widelcem, nie ma mycia miksera! Z resztą(...)organizmu. No i ma magnez który chroni nas gdy się stresujemy. Kakao podnosi także poziom serotoniny ( hormon szczęścia) pomaga w walce ze stresem i depresją. Czyli same plusy, pieczemy ciasto. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 18cm Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżek oleju rzepakowego 4 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/mąką. Uwaga: woda ma być ciepła nie gorąca. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawić na 12 - 18 godzin. Zaczyn najpierw urośnie, a później opadnie. Zaczyn trzymamy w pokojowej temperaturze. Ciasto: 350g mąki pszennej 150g mąki pełnoziarnistej 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek ( może być smakowa lub olej kujawski smakowy) 350g ciepłej wody 1 łyżeczka tymianku(...)łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku albo 1,5 łyżki ziół prowansalskich Zaczyn mieszamy z składnikami na ciasto. Wyrabiamy ciasto które będzie luźne. Wyrabiamy około 15 minut. Zostawiamy ciasto w misce i przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, czyli delikatnie kilka razy wrabiamy. Keksówkę (dł.25cm) smarujemy cieniutko olejem i wysypujemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu(...)ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki. Możemy przekroić go na 3 blaty
Domowy Smak JedzeniaAromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy(...)dodać cukier i drożdże, a następnie zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Przesiać 0,5 kg mąki, dodać do niej mleko z drożdżami, wodę i sól. Ciasto wyrabiać rękami. Na tym etapie powinno być kleiste i raczej płynne. Do ciasta dodawać po trochu resztę mąki aż zacznie ono odchodzić od dłoni. Dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez
Bulliomąk posiadanych aktualnie w kuchni, tym razem to było 200g mąki bezgluten uniwersalnej do chleba oraz 300g mąki gryczanej opakowanie suszonych drożdż kilka łyżek oleju (ja daję 3 do ciasta a 1 wykorzystuję do posmarowania chleba ) 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę ksylitolu, ew. cukru 0,5l letniej wody Do miski wsypać mąkę, wymieszać. Dodać sól i cukier/ksylitol, wymieszać(...)Wsypać drożdże, wymieszać. Wlewać powoli wodę (woda ma być letnia, nie zimna ale nie za gorąca!) i mieszać ciasto. Dodać olej. Czasem nie wykorzystuję całej wody. Jak już ciasto będzie miało ładną nie lepiącą się konsystencję przełożyć (w zasadzie przelać) do foremki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Około 15-20 minut ciasto rośnie. Piekarnik rozgrzewamy
IzaGotujeOczarowana ciastem marchewkowym mamy mojego chłopaka postanowiłam zrobić muffinki marchewkowe. Okazało się to świetnym pomysłem bo nigdy u mnie w domu nie jadło się ciasta marchewkowego więc babeczki zrobiły furorę! Zniknęły szybciej niż się spodziewałam, a musiałam ich bronić bardzo zawzięcie żeby choć trochę się uchowało "na później". Jako że ostatnio fascynuję się produktami "bez cukrowymi" (do czego natchnęła(...)poprzez drobne ziarenka zawarte w suszonych owocach. Oczywiście na początku było to dla mnie lekkim zaskoczeniem ponieważ z natury babeczki nie mają w sobie nic chrupiącego (mówię o samym cieście bo oczywiście dodatki mogą być jak najbardziej chrupiące ale samo czyste ciasto) ale szybko odkryłam w tym coś niezwykłego co z pewnością te babeczki wyróżni. Radzę też się nie przerażać
JedzeniomaniaMocno czekoladowe, banalnie proste i "straaaaszne" - tak można opisać to ciasto. Jest ono świetną propozycją na halloween, szybko się je robi i nie ważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :) Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone(...)czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe :) Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest banalne, szybkie i wcale nie tak drogie jak się może wydawać :) Składniki na ciasto: 85 g kakao (około 3/4 szklanki) 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodki 300 g suszonych owoców (figi, rodzynki żurawina - obojętnie w jakich proporcjach
JedzeniomaniaCiasto szyfonowe robiłam po raz pierwszy. Chciałam spróbować czegoś innego niż zwykły biszkopt. Ciasto szyfonowe jest puszyste, lekkie i wilgotne. Krem, to dopiero zagadka. Konfitura z figi posłużyła jako punkt odniesienia. Możecie ją kupić w sklepie internetowym Maroko Ciasto w całości ma na prawdę bardzo ciekawy smak, krem idealnie zgrywa się z ciemnym ciastem szyfonowym. Ją mam małą prostokątną foremkę(...)równie dobrze można posłużyć się tortownicą o średnicy 18 albo 20 cm. CIASTO: 4 jaka 90 g cukru 50 g oleju 50 g mleka 20 kakao 100 g cieplej wody 100 g mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Wybijamy osobno żółtka i białka. Do żółtek dajemy 50 g cukru i ubijamy je na białą puszysta masę. Resztę
MamaOskarkachoć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w środku nie należy do najprzyjemniejszych ale naprawdę warto wykazać odrobinę cierpliwości! Drożdżowe paluchy z twarogiem lub makiem ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml mleka, ciepłego 22 g świeżych drożdży 35 g cukru 40 g roztopionego masła 2 żółtka kilka kropli ekstraktu waniliowego szczypta soli nadzienie(...)mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy do niego mleko z drożdżami. Lekko zasypujemy mąką z brzegów. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski dodajemy roztopione masło, żółtka i sól. Ciasto wyrabiamy aż będzie ładnie odchodziło od miski. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę by ciasto wyrosło. Twaróg mielimy i łączymy z resztą składników. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości
Dzieje kuchennej Wiewiórystopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 35-40 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia
Domowy Smak Jedzenia