ciasto - 162907 przepisów (strona:2106/10861)

Tarta warstwowa z brzoskwiniami 170

kusiło żeby zrobić tartę niestandardową, wielowarstwową. Wizualnie i smakowo wyszła wspaniale. Był tylko jeden problem, a dokładniej sposób jedzenia. Pod sam koniec jedzenia, kiedy dochodziło się do kruchego boku ciasta, to w tym miejscu galareta nieco odklejała się. Ostatecznie gdyby chcieć zrobić wszystko prawidłowo, to spód powinien być nie kruchy, a biszkoptowy :-) Ale wyszło smacznie i przede wszystkim lekko(...)spód: Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypać do miski lub na stolnicę. Dodać żółtka i dwie łyżki zimnej wody. Zimne masło posiekać nożem i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Spód formy do tarty lub do tortów o średnicy 26 cm wysmarować masłem

Passions hobbies life
Placek drożdżowy z jabłkami i rodzynkami 185

Ciepła drożdżówka , kubek mleka ...  i coś więcej ? Nie, nic więcej nie potrzeba ! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe , to stanie się Waszym hitem. Nie  dość, że smakuje doskonale, to jeszcze wygląda bajecznie. Zrobicie ? Składniki: Ciasto:     * około 3,5 szklanki mąki pszennej   * 20 g drożdży   * 3 łyżki cukru    * 1 szklanki letniego mleka(...)drożdże, dodając  cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.   Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, jajami oraz płynnym lekko ciepłym masłem. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto.  Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.   Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić. Przed nałożenie na ciasto

kolorowotorcikowo
Pan rústico, czyli rustykalny chleb hiszpański 203

hiszpański Czas przygotowania: 27 godzin Proporcje na 1 bochenek Składniki Starter: 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 26 g świeżych drożdży  125 g mąki pszennej chlebowej 750 Ciasto właściwe: 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g świeżych drożdży   225 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Uwaga, starter bardzo rośnie. Drożdże z ciasta właściwego rozcieramy z cukrem, dodajemy wodę i odstawiamy na 10 minut. Do miski ze starterem dodajemy mąki, sól, oliwę i rozpuszczone drożdże z cukrem. Wszystko wyrabiamy. Ciasto będzie lepkie. Następnie

Kulinarne przygody Gatity
Waniliowe ciasto z białek 1198

ostatnich deserach zostało mi sporo białek, więc postanowiłam zrobić z nich użytek i powstało to doskonałe ciasto z białek. Jest puszyste, wilgotne i bardzo smakowite, pięknie pachnie wanilią, zagości u mnie na stałe. Szczególnie w tym okresie, gdzie królują faworki i pączki. Ciasto fantastycznie smakuje z serkiem śmietankowym i dżemem. Świetnie się też nadaje na biszkopt pod tort. Bardzo polecam(...)Masło roztopić. 4. Do ubitych białek, ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę mąki. Następnie wlać powoli połowę roztopionego masła. Dodać powoli resztę mąki i na końcu masło z aromatem. 5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm lub 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około

Mała Cukierenka
Ciasto orzechowe z czekoladą, masą kajmakową na cieście francuskim 213

cieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową.    SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie) 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 3 białka ok. 1/2 szklanki cukru 1 mała puszka masy kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę(...)ciasta, by udekorować wierzch) nakłuwamy widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni.  Na podpieczone ciasto wsypujemy orzechy i czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi paskami francuskiego ciasta. Pieczemy w temp. 190 stopni

Zofiana
Żytnia tarta z czekoladowym budyniem :) 128

Wyszło! Pyszne, dietetyczne i chrupiące ciasto do tarty :D Składniki: - 200 g mąki żytniej - 100 ml mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2 - 3 łyżki miodu z cynamonem  Masa budyniowa: - 2 budynie czekoladowe - 750 ml mleka - coś do posłodzenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą. I ugniatamy. Uwaga! Ciasto wyjdzie bardzo kleiste. Aby wyłożyć nim formę(...)silikonową, należy pomóc sobie szklanką z ciepłą wodą :) Mocząc dłonie w wodzie ciasto nie będzie się tak przyklejać. Nakuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na ok. 25 minut. Po upieczeniu, uchylamy drzwiczki i pozostawimy ciasto na ok. 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. To nic innego jak ugotować zwyczajny budyń. Dajemy mniej mleka

Zdrowie na języku :P
Pełnoziarnista pizza z kurczakiem i dużą ilością warzyw, bez tłuszczu :) 140

pory robiąc pizzę używałam wyłącznie mąki pszennej. Bałam się, że dodając razową ciasto nie będzie tak smaczne, nie wyrośnie i innego typu bzdurne rzeczy :D Teraz wiem, że baaardzo się myliłam :) Od dziś pizza tylko i wyłącznie na mące pełnoziarnistej (okej z domieszką pszennej :D). Smak całkowicie inny od TEJ i od TEJ . Inny, ale lepszy! 100 razy lepszy! Pizza(...)upieczeniu odznacza się chrupiącym ciastem i niezwykłym aromatem, dzięki dużej ilości przypraw (jak to u mnie zazwyczaj bywa :D). Farsz to w głównej mierze same warzywa + trochę kurczaka, tak więc nawet na diecie można sobie pozwolić na kawałek, tylko bez sera! (no może troszkę :D). Składniki - ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki

Zdrowie na języku :P
Bułeczki czosnkowe 277

Dobra przekąska na piątkowy wieczór. Idealna do sałatki albo do zjedzenia solo :) Szczególnie polecam wszystkim tym, którzy lubią mocny smak czosnku połączony z pietruszką i ciastem drożdżowym ;) Bułeczki czosnkowe       Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 20 g cukru 1 łyżeczka soli 15 g drożdży 260 ml letniego mleka 30 g roztopionego masła Nadzienie: 100 g masła(...)ząbków czosnku 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozprowadzamy w 5 łyżkach mleka. Mąkę przesiewamy i wszystkie składniki na ciasto łączymy z rozczynem. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Nasze ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po upływie 1,5 godziny ciasto spłaszczamy, składamy na pół (jak pierogi

Lawendowe Niebo
Podwójnie czekoladowe ciasteczka J. Olivera 180

kakao tabliczka białej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i kontynuować ucieranie. Wsypać  mąkę przesianą z kakao i dłońmi zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto  i szklanką wycinać z ciasta koła. Na połowie krążków ułożyć kostkę czekolady i przykryć drugim (brzegi zlepiamy za pomocą widelca). Piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tartaletki ze śliwkami i jabłkami 138

Dokupić 2 jabłka i zrobić tartaletki. Tarty na słono mam już jako tako opanowane. Teraz przyszedł czas eksperymentów z tartami na słodko i różnego rodzaju pie'ami z kruchego ciasta. Lekcja numer 1. tartaleki, jako że są małe, wymagają cienkiego ciasta. Takie ciasto, jeśli ułożymy je w foremce i nie obciążymy folią aluminiową wysypaną fasolą ma tendecję do opadania krawędzi(...)Wniosek? Opiekać wstępnie i obciążać. Zapobiegniemy opadaniu krawędzi i kurczeniu się ciasta. Składniki: Ciasto 1 i 1/4 szklanki mąki 100g schłodzonego masła 1/4 szklanki lodowatej wody 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru Owoce 3 śliwki 2 jabłka cynamon i cukier Krem 200g śmietany kremówki 1 czubata łyżka serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Ciasto wyrabiam w malakserze. Wsypuję

W kuchni wieczorem
Chleb ze śliwką tylko na zakwasie 209

długi czas do pieczenia chleba, nawet na zakwasie, dodawałam drożdży. W końcu jednak, kiedy mój zakwas przetrwał kilka miesięcy zdecydowałam się na próbę upieczenia chleba tylko z jego pomocą. Ciasto przygotowuję zazwyczaj w piątek wieczorem, koło 22 i daję mu wyrosnąć przez noc. Robię chleby z przewagą mąki żytniej i żytniej razowej, dlatego też nie stosuję podwójnego wyrastania - takie ciasto(...)żytniej razowej (2000) 65g mąki żytniej chlebowej (720) 100g mąki pszennej (550) 10g soli 350ml wody 100g śliwek kalifornijskich ziarna słonecznika do posypania wierzchu (można też dodać 100g do ciasta) masło i otręby do wysmarowania i posypania formy lub papier do pieczenia do wyłożenia formy Sposób przygotowania: Wieczorem, w dzień poprzedzający poranne pieczenie przygotować ciasto. Wymieszać wszystkie składniki. Formę wysmarować

W kuchni wieczorem
Pierogi z twarogiem na słodko 126

śmietanką z cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Nadmiar z powodzeniem można zamrozić na następny raz :) Przepis znalazłam na stronie Przepisy Aleksandry . Zapraszam do gotowania! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju szczypta soli ok. 2/3 szklanki gorącej wody (lub więcej w razie potrzeby) Składniki na nadzienie: 500 g twarogu z wiaderka 1 żółtko(...)kaszy manny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru 1 saszetka cukru wanilinowego Do podania: gęsta śmietana cukier puder CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od ciasta. Na blat wysypujemy kupkę mąki, robimy po środku dziurkę, wsypujemy sól i wlewamy łyżkę oleju. Zaczynamy ugniatać ciasto. Stopniowo dodajemy cienkim strumykiem wodę, uważając, aby się nie poparzyć. W razie

My Culinary Art
Sernik z brzoskwiniami 175

kruchym spodzie, z brzoskwiniami i ogromną ilością kruszonki na wierzchu - i okazało się, że to TEN! Jak na razie mój nr 1! SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm) Ciasto kruche : 1 margaryna (u mnie Kasia) 3 łyżki cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek (białka pójdą do bezy) Ser: 3 jajka 1 szkl cukru(...)mnie President) lub innego trzykrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu śmietankowego Ponadto: 1 puszka brzoskwiń 5 białek 3/4 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche.  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć cienką warstwę ciasta (ja nie cierpię wałkować :) dlatego szczypię małe kawałki i "rozciągam" je w blaszce zwilżonymi palcami, dzięki czemu wszystko się

Kto ugości moich gości?
Szarlotka sypana 171

dużo lepiej, miałam ciężkie dni, a możliwość odreagowania w kuchni bardzo mi pomogła i zdecydowanie poprawiła mi ten tydzień. Dziś z podniesioną głową pójdę na uczelnie z kawałkiem pysznego ciasta i pomimo okropnej pogody będę uśmiechnięta. Tak niewiele potrzeba mi do szczęścia :) A co do wypieku, który ze sobą zabiorę - będzie to sypana szarlotka. Ostatnio naszła mnie wielka ochota(...)przygotowanie z własnego przepisu tego tak popularnego ciasta. Ale gdy je zrobiłam byłam w szoku, dlatego bo nie spodziewałam się, że tak banalne ciasto może być tak smaczne. Bez owijania w bawełnę - wypróbujcie koniecznie!" Składniki : 200 g mąki łyżka mąki kukurydzianej łyżka płatków owsianych 180 g cukru łyżeczka cynamonu 80 g masła 4 duże jabłka (po obraniu i starciu

Słodkie Przyjemności
Wianek drożdżowy z jagodami i kruszonką 136

podciągnę. Ale, żeby nie było i na dziś coś Wam przygotowałam, a właściwie nie "coś" tylko Drożdżowy wianek z jagodami i kruszonką. Są tu jacyś chętni na to letnie ciasto?" Składniki : 65 g masła 120 ml mleka 13 g drożdży 2,5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią 1,5 szklanki mąki pszennej żółtko do smarowania szklanka jagód kruszonka(...)Resztę mleka lekko  podgrzewamy, dodajemy drożdże i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na około 10 minut. Do masła dolewamy drożdże, dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. A następnie każdą z nich rolujemy na blacie, lekko obsypanym mąką. Z gotowego ciasta zawijamy warkocz a końcówki zlepiamy

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania