ciasto - 164325 przepisów (strona:2099/10955)

PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM 223

Łatwiej się już nie dało. Bardziej kruche ciasto wyjść nie mogło. Bardziej słodki kajmak nie istnieje. Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio nie staję na wysokości zadania - uf, tyle obowiązków na głowie, na blog mam naprawdę mało czasu. Zostaję więc samozwańczą Panią Szybkich Deserów. I dań, coś jakby student ;) Jeść coś trzeba, mimo braku czasu. Słodkościami(...)cukrem oraz szczyptą soli. Kiedy powstanie sypka jak mokry piasek struktura, dodaję zimnej wody i zagniatam elastyczne, jędrne ciasto.Następnie wylepiam nim formę do tarty, posypaną delikatnie mąką. Nakłuwam ciasto widelcem dość dokładnie i gęsto. Na powierzchni  wykładam kawałek folii aluminiowej i wysypuję ceramiczne kulki do pieczenia. Zabieg ten zapobiegnie rośnięciu ciasta i umożliwi maksymalne nadzianie :) Wstawiam do rozgrzanego

W kuchni Karmel-itki
Baklawa 177

jedzenia! Przepis, który prezentuję jak zwykle jest połączeniem kilku receptur - trochę zainspirowałam się Anną Olson, trochę przepisami z sieci i powstała moja wersja balawy. Podobno pyszna;) Składniki Gotowe ciasto filo (do kupienia w sklepach sieci Kuchnie Świata lub Almie) Syrop 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 3 całe goździki Sok z połowki cytryny(...)łyżki miodu kostka stopionego masła orzechy pistacjowe do dekoracji Przygotowanie Wszystkie składniki syropu nalezy wrzucić do rondelka, wymieszać i zagotować. Gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. 4 płaty ciasta filo posmarować masłem i ułożyć jeden na drugim w brytfannie. Na płaty ciasta  wyłożyć 3 łyżki masy, przykryć 2 płatami filo posmarowanymi masłem. Postepować tak aż do wyczerpania składników

Kulinarne Inspiracje
Tarteletki z kurkami, tymiankiem i parmezanem 184

Uwielbiam grzyby! A kurki po prostu kocham - zwłaszcza w śmietanowym sosie z makaronem i odrobiną koperku. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego - tarteletki z kurkami na cieście francuskim. Połączenie tych żółciutkich grzybów, tymianku, śmietany i parmezanu zaowocowało pyszną i bardzo efektową przekąską - u nas wczoraj w roli obiadu;) Składniki na 6 tarteletek ciasto francuskie (mrożone(...)szklanki śmietany 18% biała cebula 400 g kurek kilka gałązek tymianku 2 łyżki świeżo startego parmezanu 2 łyżki masła Sól, pieprz Przygotowanie Ciastem francuskim wylepić foremki na tarty (albo jedną dużą formę). Ponakłuwać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 5-10 minut. Ciasto nie powinno się przyrumienić! Cebulę posiekać drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę

Kulinarne Inspiracje
Bajaderki 240

Przy pieczeniu babki wielkanocnej z zajączkiem w środku klik zostało mi kakaowe ciasto. Szkoda było wyrzucać a okruszki podać na talerzu to trochę nie elegancko. :) Dodałam trochę bakali i zrobiłam pyszne kuleczki-bajaderki. Znikały bardzo szybko. Składniki: Ciasto 125 g margaryny lub masła 1 jajko 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 szkl kefiru 1 łyżeczka proszku(...)siekane Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Margarynę rozpuścić, powinna być letnia. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej na drugi

Ala piecze i gotuje
Parówki w cieście francuskim 278

przetrącić z okazji obiadu i nie mając żadnego pomysłu, zaczęliśmy żartować, że parówki. No i jak to w naszej kuchni, przeszliśmy od żartów do czynów - parówki, ciasto francuskie, ser i sos trafiły do mojego zakupowego koszyka, a następnie na kuchenny blat. I w ten oto sposób powstała smaczna i sycąca przekąska, która z powodzeniem zastąpiła obiadek. Parówki możecie zastąpić mini(...)kabanosami, wtedy wyjdzie Wam 2 razy więcej takich smakołyków i możecie je podać w trakcie imprezy. Potrzebne nam: - 2 opakowania ciasta francuskiego - 8 dużych lub 16 małych plastrów sera żółtego - keczup - 8 parówek - olej po posmarowania ciasta - zioła prowansalskie Przygotowanie: Każdy płat ciasta dzielimy na 4 części (raz tniemy w połowie od góry do dołu i raz od prawej

W poszukiwaniu inspiracji
Makowiec na lanym cieście 288

Dzisiaj wstawiam pierwszy przepis z serii świątecznych. Jest to makowiec na lanym cieście wykonywany co roku przez moja mamę. Ciasto jest z gatunku tych zawsze się udających i zawsze smacznych. Jako że dziś czeka nas jeszcze robienie "ryby po grecku" bez zbędnych wstępów zabieram się do opisania przepisu. Składniki ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 1 łyżka(...)kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: masa makowa trochę bakalii ubite na sztywną piane białko -  mieszamy wszystko razem Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem, i dodać do pozostałych składników ciasta. Wymieszać i dodac stopiony tłuszcz. Ciasto (lejące) nalać na blachę i dużą stołową łyżką nakladać nadzienie. Piec w 180 stopniach 50 minut. Na wierzchu polukrować bądz polać polewą czekoladową. Pierwsze

Lubczyk i Wanilia
Słonecznikowe bułeczki drożdżowe 239

łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka  3-4 łyżki łuskanych ziaren słonecznika Suche drożdże wymieszać z mąkami. Dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Podzielić na równe

Świat Ciasta
Mleczny sernik 276

Ostatnio podawałam przepisy na serniki gotowane. Dzisiaj czas na sernik mleczny .   Bardzo delikatny, puszysty, lekki sernik jaki do tej pory jadłam. Wprost rozpływa się w ustach.  Składniki: Ciasto: 1 jajko 12 dag zimnego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru Masa serowa: 80 dag sera na sernik 5 jajek 1 szklanka(...)cukru 1 budyń waniliowy 120 ml oleju 250 ml mleka Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i wszystko siekamy nożem. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto owinięte w folię aluminiową wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blaszkę oprószoną mąką i pieczemy 15 minut w temperaturze

Salonik smaków
Makowiec na kruchym spodzie 248

Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem . Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu! Składniki na spód: 300 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła(...)mleka 100 g rodzynków cynamon 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy 3 białka Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąc w folię i włożyć na 30 minut do lodówki mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać mak, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z mięsem i pieczarkami – pyszne! 182

Dawno takich dobrych nie jadłam. Często mogłabym takie jeść, niestety nie mam cierpliwości do ich lepienia Podziwiam osoby, które potrafią zrobić ponad sto malutkich, kształtnych pierożków, ja do wykrawania ciasta wzięłam największą szklankę jaką miałam Składniki (na ok 40 dużych pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta soli • 180 ml wrzątku • łyżka oleju Farsz: • 500 g mięsa mielonego wieprzowo(...)Farsz doprawiamy, a kiedy ostygnie dodajemy do niego jajko i mieszamy. U mnie niektóre kawałki mięsa były zbyt duże, dlatego farsz wytłukłam tłuczkiem do ziemniaków. Zbieramy się za ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej. Wodę podgrzewamy, aby była dość ciepła, ale nie gorąca. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół

e-PrzepisyKulinarne
Bawole oko 230

najbardziej tak. Tylko, że wróciliśmy dość późno. Lecz dla chcącego, nic trudnego. I tak oto mamy dziś do kawki bawole oko . Chociaż nie wiem czemu tak się nazywa to ciasto. Mnie w ogóle tak się nie kojarzy.   Lecz nie ja wymyślałam nazwę.  Ale w smaku jest bardzo fajniutkie, takie delikatne i kruche. Naprawdę polecam wypróbować ten przepis. Składniki(...)skórki pomarańczowej kandyzowanej, ale można też cytrynową lub rodzynki, czy orzechy Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszam. Masło kroję na wiórki i dodaję do sypkich składników. Zagniatam ciasto. Na końcu wbijam jajka i ponownie zagniatam. Gotowe ciasto dzielę na dwie części. Jedna większa, druga troszkę mniejsza. Większą część chowam do zamrażalnika, a do mniejszej wsypuję kakao i zagniatam

Ciasteczkowy Potwór
Afrykańczyk 313

burzliwych obradach, stanęło na tym, że upieczemy w tym roku makowca w wersji full-wypas:) Czyli: przekładany, z masą, z dodatkami. Wszyscy byliśmy zadowoleni i baaardzo mile zaskoczeni. Ciasto jest super wilgotne, a smakuje wybornie. Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu(...)folią spożywczą, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch.. Masło ucieram dodając zimny budyń. Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym. Wierzch ciasta smaruję zimną

Ciasteczkowy Potwór
Topielec 187

Bardzo intrygująca nazwa, nieprawdaż? A po przeczytaniu przepisu zastanawiałam się, czy to ciasto w ogóle się uda. i owszem, owszem, udało się i to jak. Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam do tej pory, choć obawy były spore, to, na szczęście, okazały się płonne. Naprawdę polecam ten przepis. Składniki: 10 dag drożdży 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła(...)szklanki cukru 5-10 dag masła  Wykonanie: Mąkę wsypuję do miski, kruszę drożdże, mieszam rękoma, wbijam całe jajka, ponownie mieszam. Masło rozpuszczam i chłodne wlewam do ciasta. Zagniatam kulę.  Wrzucam do garnka z zimną wodą. Ciasto powinno opaść na dno. Zostawiam do chwili, aż ciasto wypłynie. Przekładam do miski, wsypuję cukier i ponownie wyrabiam ciasto. Gotowe przekładam

Ciasteczkowy Potwór
Chałwowiec 193

właściwie otrzymałam kilka przepisów na mój adres e-mail i chciałam je wykorzystać jak najszybciej. No, może nie było to tak szybko jak bym tego chciała, ale jednak. Ciasto wreszcie trafiło na mój stół. Niewielki modyfikacje musiały nastąpić, chociażby z tego powodu, że ciasto z czterech jaj robię tylko jako spod, a nie jako spód i wierzch. Poza(...)łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczam na patelni i cienkim strumieniem dodaję do ciasta. Na końcu wlewam olej, mieszam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 30 minut. Wyjmuje i studzę

Ciasteczkowy Potwór
Uśmiech teściowej 230

Znam to ciasto pod taką, właśnie nazwą, ale ma ono też i inne,np: szarlotka z budyniem, jabłkowo-budyniowe,  czy też budyniowiec. W każdym bądź razie jest to kruche ciasto z kawałkami jabłek przykryte budyniem i jest mega pyszne :) Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 3 żółtka  2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny(...)budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Wykonanie: Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i  siekam z margaryną. Żółtka ucieram z  cukrem i  łyżką śmietany. Dodaję do  ciasta maślanego i zagniatam, w razie konieczności dodaję jeszcze jedną łyżkę śmietany, dzielę na dwie części ( jedna nieco większa od drugiej). Większą część ciasta rozwałkowuję i przekładam  na blachę wyłożona

Ciasteczkowy Potwór