ciasto - 162907 przepisów (strona:2115/10861)

Domowy chleb z prażoną cebulką 166

suchych drożdży. Sposób przygotowania: W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, cebulkę, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć(...)miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem. Ciasto posmarować oliwą/olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty), nadać mu owalny kształt i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek naciąć na górze nożyczkami

Gospodyni Miejska
Racuchy drożdżowe z jabłkami 231

drożdże, posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać ze sobą. W osobnej miseczce roztrzepać i delikatnie osolić jaja. Do miski z rozczynem drożdżowym dodać mąkę i osolonej jaja. Wyrobić ciasto. Ja używam do tego celu robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto odczepia się od haków, pozostawiając tylko kilka "zwisów" ciasta. Ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić(...)godzinę. W międzyczasie umyć, osuszyć, obrać ze skóry i pokroić jabłka w cienkie plasterki. Racuchy smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju - na rozgrzany olej nakładać czubatą łyżkę ciasta i nakładać na nie plaster jabłka, a po usmażeniu przewrócić na drugą stronę. Przed podaniem racuchy posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: W zależności od stopnia wilgotności mąki, racuchy mogą

Gospodyni Miejska
Ciastka z kawałkami czekolady 256

czekolady. Sposób wykonania: Miękką margarynę utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Stale miksując, dodać jaja i aromat waniliowy. Mąkę wymieszać z sodą i solą. Dodać do ciasta i miksować, aż do połączenia składników. Czekoladę drobno posiekać. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Z ciasta formułować kulki (nie spłaszczać!) i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce(...)stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut, aż do lekkiego zarumienienia się ciastek. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 18 ciastek. Ciasto jest dość klejące, więc aby nie przyklejało się do rąk podczas formułowania kulek, można co jakiś czas dłonie zwilżać wodą. Ja układam kulki ciasta w dużych odległościach - w trzech rządkach

Gospodyni Miejska
Indyjskie placki roti 230

puchną podczas smażenia. Lekko chrupiące, cieniutkie. Niezastąpniony dodatek do dań kuchni indyjskiej. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypywania; 1/2 szklanki ciepłej wody; Szczypta soli; Olej do skropienia ciasta i posmarowania gotowych placków. Sposób wykonania: Mąkę wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać sól i wymieszać. Dodać wodę i wyrobić ciasto. Ja wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy(...)użyciu haka do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto posmarować olejem. Ciasto podzielić na 8 małych części i z każdej z nich uformułować kulkę. Każdą kulkę oprószyć mąką i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na bardzo płaski placek o średnicy około 12 cm. Placki smażyć na suchej, gorącej patelni. Jak placek zacznie zmieniać kolor, spód będzie miał jasnobrązowe kropki, a na wierzchu

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z oliwkami i estragonem 199

nią całe oblepione). W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, oprószone oliwki, estragon, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć(...)miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem. Ciasto posmarować oliwą/olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty) i umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany chleb posypać mąką po wierzchu i odstawić na 10 minut w ciepłe

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 219

posiekać. W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, oprószone pomidory, posiekaną natkę pietruszki, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć(...)miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem. Ciasto posmarować oliwą/olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty), nadać mu owalny kształt i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek naciąć na górze nożyczkami

Gospodyni Miejska
Pierniczki Katarzynki 192

robota kuchennego) wlać płynny miód, dodać przyprawę do piernika, kakao, cukier, jajo i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do miski z miodem. Zagnieść dość twarde ciasto (ja zagniatam przy pomocy robota kuchennego z hakami do ciasta drożdżowego). Jeśli ciasto jest suche i nie chce łatwo się zagnieść dodać 1 - 2 łyżki śmietany, ja dodałam 2 łyżki). Zagniecione(...)ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy na grubość 5 mm do 1 cm (nie cieniej), wykrawać foremką do katarzynek i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wierzch każdego pierniczka posmarować (przy pomocy pędzelka) delikatnie wodą. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 12 - 15 minut (nie dłużej, bo będą

Gospodyni Miejska
Szpinakowa rolada z łososiem 461

Szpinakowa rolada z łososiem... Jajeczno-szpinakowe ciasto. Oblepione puszystym serkiem twarogowym. Z dodatkiem wędzonego łososia. Smakowita przekąska! Składniki: Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g); 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka; 1 łyżeczka masła; 4 jaja; 2 opakowania puszystego serka twarogowego (u mnie Almette śmietankowy ,  waga 1 opakowania 150 g); 150 g łososia wędzonego w plastrach; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)delikatnie do szpinaku i wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wylać masę szpinakowo-jajeczną, pilnując aby masa była równomiernie rozłożona i tworzyła prostokąt. Ciasto szpinakowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto wyłożyć papierem do góry na rozłożoną czystą ściereczkę

Gospodyni Miejska
Chleb razowy na maślance 231

ciepłej maślanki rozpuścić drożdże. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól, ziarna i wymieszać. Wlać pozostałą część ciepłej maślanki oraz drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto (ja wyrabiam robotem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).  Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po upływie tego czasu, z wyrośniętego ciasta spuścić powietrze(...)ponownie wyrobić przez krótką chwilę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami (rodzaj dowolny). Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto. Wierzch ciasta wyrównać łyżką namoczoną w zimnej wodzie, zwilżając je jednocześnie. Odstawić na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut

Gospodyni Miejska
Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową 2150

Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową... Puszyste placki biszkoptowe. Między nimi warstwa bitej śmietany. Posmarowane na wierzchu masą krówkową. I oprószone orzeszkami ziemnymi. Proste, pyszne i eleganckie ciasto. Zapraszam! Składniki: Biszkopt: 6 jaj; 1 szklanka mąki pszennej; 3/4 szklanki białego cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Bita śmietana: 600 g śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 2 łyżki żelatyny(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką (ja mieszałam mikserem na najwolniejszych obrotach). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wysmarować go olejem. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 25 minut. Wystudzić. Wystuszone przekroić na dwa placki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dobrze

Gospodyni Miejska
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 252

grzybami do barszczu... Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego. Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Oprószone aromatycznym kminkiem. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 szklanek mąki pszennej; 6 łyżek oleju; 3/4 szklanki letniego mleka; 3/4 szklanki letniej wody; 100 g świeżych drożdży; 1 czubata łyżeczka soli. Farsz: 1,5 kg kiszonej kapusty(...)robota kuchennego) pokruszyć drożdże, zalać mlekiem i wodą i wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do rozpuszczonych drożdży (drożdży nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia) dodać mąkę, olej, sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto rozwłkować

Gospodyni Miejska
Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 178

Kolejne udane połączenie granatu z fasolą. Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu. Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8     Składniki: Ciasto: 125 g mąki pszennej, 75 g schłodzonego masła w kawałkach, szczypta soli, zimna woda, oliwa do posmarowania formy. Nadzienie: 200 g liści szpinaku, 1 puszka odsączonej(...)prowansalskich, Sól i pieprz do saku, Granat, Oliwa truflowa.     Przygotowanie: W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło (lub posiekać składniki nożem na stolnicy). Szybko zagnieść ciasto z niewielką ilością zimnej wody, r ozwałkować na stolnicy, wyłożyć na formę posmarowaną oliwą, odciąć ciasto wystające z nad formy. Po nakłuwać widelcem dno, odstawić do lodówki

SzczyptaSmaQ
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem 184

oliwą zaspokoi najbardziej wymagające kubki smakowe.  SKŁADNIKI: na blaszkę ok. 23-30 mąka pszenna 550g (plus do podsypania) woda letnia 450 ml 50 ml oliwy plus do posmarowania ciasta  drożdże suche 7 g  cukier 1 łyżeczkę  sól morska 1,5 łyżeczki sól różowa do posypania ciasta (może być też morska) tymianek 3 gałazki oregano 2 gałązki(...)czasie dodajemy resztę wody, sól , oliwę i część mąki mieszamy drewnianą łyżką, powoli dodajemy kolejne części mąki i wyrabiamy na sprężyste i gładkie ciasto - będzie dość klejące, ale spokojnie wyrośnie( możemy podsypać mąką przy wyrabianiu) - wkładamy ciasto do miski, delikatnie smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia - po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni - wykładamy

Basia w kuchni
Tartaletki z makiem 494

oraz ekstrakt z wanilii. Z poniższego przepisu przygotować można 6 sztuk, ale od razu polecam Wam upiec ich więcej, zwłaszcza, jeśli dysponujecie większą ilością foremek. Tartaletki z makiem Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 60g masła 50g migdałów 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% masa makowa 75g suchego maku 50g orzechów włoskich, laskowych, migdałów(...)łyżka (20g) miodu 1 łyżka (20g) masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki - migdały do ciasta kruchego sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać - mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z cukrem pudrem, dodać zimne masło, żółtko i śmietanę oraz posiekane migdały, zagnieść elastyczne ciasto - ciasto zafoliować

Smakołyki Bereniki
Jogurtowe ciasto z jagodami i truskawkami 466

Ciasto jogurtowe ( przepis taki jak tutaj ): 2 jajka szklanka cukru cukier wanilinowy szklanka kefiru lub maślanki ½ szklanki oleju np. ryżowego lub słonecznikowego 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodajemy po trochę (cały czas ubijając) kefir, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem(...)posypanej mąką lub bułką tartą blachy. Tutaj ciasto rozłożyłam do trzech średniej wielkości foremek ceramicznych (porcja ciasta wystarcza na dużą blachę w standardowych wymiarach) Na ciasto wykładamy owoce – w tym przypadku jagody i truskawki (użyłam mrożonych z tegorocznego sezonu). Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 45-60 min (do tzw. „suchego patyczka”). Filed under: Ciasta

kuchcikownia

Proponowane wyszukiwania