ciasto - 163312 przepisów (strona:2118/10888)

Mokry makowiec z dżemem i galaretką 156

Najlepszy makowiec na kruchym spodzie Oto jeden z moich ulubionych wśród ciast domowych, wilgotny makowiec z dżemem na kruchym spodzie. Przepisów na makowiec jest wiele, sama posiadam kilka i każdy jest inny. Niby składniki te same, ale ciasto nie takie samo. Jednak makowiec na kruchym spodzie z kratką, to klasyka sama w sobie, a do tego konieczna domowa masa makowa(...)Podpowiem także, co zrobić aby ciasto dłużej zachowało świeżość i nie wysychało. Mokry makowiec Jeżeli robisz makowiec na kruchym cieście, to pamiętaj że masa makowa musi być wilgotna i mięciutka. Jak zrobić takie ciasto, jaki dżem do makowca i najważniejsze jak zrobić domową masę makową z mielonego maku? O tym w przepisie. Zapraszam🙂     Przepis na makowiec z dżemem

Dieta moja pasja
ROLLSY Z ORZECHAMI LASKOWYMI I CYNAMONEM 42

może wśród świątecznych ciast zagości na Waszym stole ten oto przepis na rollsy o cynamonowo-orzechowym aromacie. Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu, idealny do herbaty i do kawy. Życzę Wam udanych przygotowań świątecznych. Przygotowanie : 35 min. Leżakowanie : 2 godz. Pieczenie : 40 min. Składniki na 18 rollsów : ● 450 g mąki pszennej(...)cynamonem. Domieszaj lekko roztrzepane białka jajek, dokładnie wymieszaj całość i przelej do rondla. Podgrzewaj na małym ogniu, stale ubijając i nie doprowadzając do wrzenia. Odstaw do ostudzenia. Kiedy ciasto wystarczająco wyrośnie, rozwałkuj je na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 45x40 cm. Wyłóż na niego farsz z orzechów laskowych, rozprowdzając go równomiernie na całej powierzchni, a następnie zwiń ciasto

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kruche gwiazdki ze smalcem 45

soli 280 g (2 szklanki) mąki tortowej 100 g (1/2 szklanki) mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam i formuję z ciasta kulę. Tak przygotowane ciasto owijam w folię i wkładam do lodówki na 60 minut. Następnie wałkuję ciasto na grubość 5 mm na podsypanym mąką stole. Z ciasta wykrawam gwiazdki

Słodki sentyment
Ciasto marchewkowo-bananowe 82

Przepis na zdrowe ciasto marchewkowo-bananowe, z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. Słodycz ciasta została uzyskana w większości z marchewki i bananów dzięki czemu można było zdecydowanie ograniczyć dodawany cukier.   SKŁADNIKI (na keksówkę 22×8) 160 g płatków owsianych 100 g mąki tortowej lub bezglutenowej lub pół na pół 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 jajka(...)soli, wanilię i wymieszaj trzepaczką. Dodaj jogurt i olej, wymieszaj. Dodaj banany i marchewkę, wymieszaj. Wsyp suche składniki i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia. Na koniec dodaj posiekane orzechy. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 min do suchego patyczka (grzałka góra-dół). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej

Słodki Blog
Miodownik czeski 59

Stary przepis na pyszny miodownik, przełożony kremem budyniowym z aromatem migdałowym.  Składniki blaszka 25/35: ciasto: 50 dag mąki pszennej, 15 dag cukru pudru, 10 dag miodu, 5 dag masła, 1 jajko, 1 łyżka octu, 1 łyżka sody, 5 łyżek mleka, krem: 1 litr mleka, 2 budynie śmietankowe, 25 dag cukru, 1 kopiata łyżka mąki pszennej, 1 kostka masła, olejek(...)migdałowy, Sposób przygotowania: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i przykryć ciasto folią spożywczą i wałkować na wielkość blachy. Piec w 170 st. C przez ok 15 minut, aż ciasto będzie złociste.  Krem: 750 ml mleka nastawić

kulinarne odsłony pati
DROŻDŻOWA GWIAZDA Z MAKIEM + FILMIK 58

Bardzo smaczne ciasto drożdżowe z makiem o kształcie gwiazdy. Idealne na święta i nie tylko, polecam przepis.        ROZCZYN : 30 g drożdży  1 łyżka cukru 1/4 szklanka ciepłego mleka  1 płaska łyżka mąki pszennej       CIASTO : 1 jajko 1/2 szklanka mleka  600 g mąki pszennej tortowej  50 g masła(...)makowej lub domowa masa makowa z 200 g maku mielonego.       PRZYGOTOWANIE :  Przygotowujemy rozczyn, następnie wlewamy go do misy robota i dodajemy resztę składników na ciasto. Następnie je wyrabiamy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godziną w ciepłe miejsce aby wyrosło.  Następnie dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na okrąg wielkości blaszki z piekarnika

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowiec na kruchym cieście 59

Szukacie pomysłu na ciekawe ciasto na świąteczny stół? Makowiec na kruchym cieście będzie idealnym wyborem. Artykuł Makowiec na kruchym cieście pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
CIASTO ORZECHOWO - KAJMAKOWE + FILMIK 216

Rewelacyjne ciasto, biszkoptowy - orzechowy spód i masa z macarpone i kajmaku. Cudowne połączenie orzechów i kajmaku. Polecam przepis.          CIASTO :  4 jajka 1/2 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )  1/2 szklanka oleju  1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka mielonych orzechów włoskich(...)mascarpone 6 zagęstników do śmietany lub 3 łyżki żelatyn rozpuszczonej w 1/4 szklance wrzątku 1/2 puszka kajmaku ( puszka ma 510 g  ) kakaowe herbatniki na wierzch ciasta orzechy do posypania        PRZYGOTOWANIE :   BISZKOPT - białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy cukry, żółtka i miksujemy. Następnie wlewamy olej i przesiewamy maki z proszkiem i wsypujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto ucierane z jabłkami 102

Przepis na proste ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Jest bardzo maślane i wilgotne od jabłek. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 50 min SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm) 150 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 3 jajka 2 łyżki cukru kryształu szczypta soli 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 600 g jabłek(...)puder i cynamon do posypania PRZYGOTOWANIE Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Rada: mogą być nieco większe ok. 2cm x 2cm, wtedy ładnie zatopią się w cieście. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, Białka ubij ze szczyptą soli. Jak zaczną się robić sztywne, dodaj cukier kryształ i miksuj do całkowitego rozpuszczenia. W dużej misce utrzyj miękkie masło

Słodki Blog
Sernik Kremowy 201

Olejek pomarańczowy pół buteleczki,  Polewa: Czekolada mleczna 100 g,  Mleko 4-5 łyżek, Ponadto: Bułka tarta 1-2 łyżki,  Sposób przygotowania: Składniki kruchego spodu zagnieść. Ciasto rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dla ułatwienia można ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, wierzch przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie przyklejało się do wałka, a następnie gotowe(...)przenieść razem z papierem na blachę. Ciasto posypać bułką tartą.  Masa serowa: Ser twarogowy zmielić. Jajka oddzielić  białka od żółtek. Wszystkie składniki oprócz białek przełożyć do miski i zmiksować blenderem do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie w 3 partiach dodać ubite białka do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę serową wylać na ciasto

kulinarne odsłony pati
sernik bananowy na zimno 135

spód z herbatników: 160 g herbatników kakaowych 80 g masła, roztopionego wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Gotowym „ciastem” wykładamy dno foremki (ok. 23-24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia), dociskamy dnem szklanki. składniki na masę serową: 500 g sera białego, zmielonego 250 g serka typu mascarpone(...)łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy, wlewamy do masy serowej i miksujemy. Całość przelewamy do foremki. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała (najlepiej na noc). składniki na wierzch ciasta: 200 g śmietanki kremówki 36 % 1 łyża cukru pudru plasterki banana sok z ok. 1/2 cytryny wykonanie: Plasterki banana zalewamy sokiem z cytryny. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dowolnie

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki ale jakie! 152

razy w miesiącu smażycie naleśniki? Ja przynajmniej 2 razy w miesiącu. Korzystam z mojego wiele razy wypróbowanego przepisu na ciasto naleśnikowe, ale nadzieniem lubię zrobić niespodziankę. Prawda jest taka, że smak naleśników zależy od nadzienia. Zatem pożywne, smaczne, zdrowe i domowe naleśniki to te pysznym nadzieniem. Domowe naleśniki – cienkie, czy grube, bezglutenowe czy pszenne, na śniadanie, obiad lub kolację(...)jest ogromny! Dodatkowo, naleśniki świetnie sprawdzają się na każdą porę dnia: od śniadania, przez obiad, aż po kolację. Co niektórzy jedzą naleśniki na deser. Jeśli usmażymy naleśniki z perfekcyjnego ciasta naleśnikowego to będą one idealne na każdą okazję. Cienkie naleśniki – klasycznie! Cienkie naleśniki, często nazywane francuskimi crêpes , to prawdziwa klasyka. Delikatne, miękkie i elastyczne, idealnie nadają się do zawijania

codojedzenia
rogaliki Agi – ciasto rośnie w lodówce 46

dokładnie mieszamy drożdże z letnim mlekiem, cukrem oraz 200 g mąki i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Forujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 60 min. Następnie ciasto dzielimy na 6 części, z których formujemy kule. Każdą kulę rozwałkowujemy na kształt okrągłego placki

Domowy Smak Jedzenia
ciasto Balladyna bez pieczenia 37

gorącej wody 450 g malin wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć dodajemy do niej maliny, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka stężała

Domowy Smak Jedzenia