Spód: 150 g herbatników 35-60 g miękkiego masła- w zależności od herbatników- te bardziej maślane i wilgotne potrzebują mniej masła. Masa serowa: 600 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie 2 łyżki cukru pudru 200 g malin 20-30 g cukru 150 g śmietany kremówki 36% 1 łyżka żelatyny na 2 łyżki wody Mus czekoladowy: 250 g śmietany
KreatywnePinyłasny;/ 2 porcje 4 sojowe białe kiełbaski 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki płynnego miody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy Dijon 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz mieszam razem, dodaję posiekane, obrane uprzednio ząbki czosnku. W takiej marynacie zanurzam kiełbaski, które uprzednio nacinam delikatnie (by nie popękały pod wpływem temperatury
W kuchni Karmel-itkitworzy idealną całość, polecam , nie pożałujcie;) Zapraszam też do poczytania "Dekalogu zdrowego żywienia" i prostych przepisów na zdrowe posiłki KLIK biszkopty okrągłe galaretki rubinowa + 300 ml wody 1 kg mielonego sera 3 galaretki agrestowe + 300 ml wody 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki truskawkowe+ 500 ml wody brzoskwinie z puszki Dno tortownicy( 28 cm ) wykładam
Takie tam pichcenieryżu 3 średnie marchewki 1 puszka kukurydzy 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego mielonego sól do smaku (1 łyżeczka) olej do smażenia Wykonanie: Marchew, cebulę, czosnek obrać i pokroić. Marchew w 2 - 3 cm słupki, cebulę przeciąć na 4 części i w pióra, czosnek rozgnieść
Kuchcik gotujeOryginalny przepis ( na końcu postu) z miesięcznika „Cucinare Bene” n°4/2015. Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka Składniki na 2 blaszki scarcelle: 250 g mąki pszennej 250 g mączki z mielonych migdałów 2 żółtka 1 jajko 200 g masła( z lodówki) 120 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy ( Delecta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Delecta) 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mia Cucina Sofietapora ok. 15 dag szynki konserwowej (grubszy kawałek) 4 jajka "L" 1 jabłko ok. 15-20 dag żółtego sera w kostce 3-4 łyżki majonezu do smaku sól, pieprz mielony do smaku Sałatka selerowa z szynką i ananasem - jak zrobić? Ananasa, kukurydzę oraz seler odcedzić z zalewy. Ananasa pokroić w drobną kostkę. Por drobno posiekać. Czerwoną paprykę, jabłko
Moje Qulinariabakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu 3 łyżki zielonej pasty curry mielony czarny pieprz sól zielona kolendra Sposób przygotowania: Bulion doprowadzić do wrzenia. Dodać liście laurowe, anyż i cynamon i gotować ok. 10 minut, by uwolniły swój smak. Dodać pokrojone
W SMAKrazem znalazłem tamaryndowca. Jest tak dobry, że mogę go jeść bez niczego, bez obróbki, ale tym razem spróbowałem zrobić z nim coś na słodko. Czego użyłem? -serek biały mielony, naturalny -łyżka jogurtu naturalnego -pół kwaśnego startego jabłka -wanilia -miąższ z kilku owoców tamaryndowca. Wszystkie składniki ucieramy na jedną masę. Serek wykorzystałem do słodkich bułek, ale będzie również idealny
BaRepaszawsze kwestia gustu. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 duża cebula 2 jabłka o zwartym miąższu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki mielonych goździków 1/2 świeżej papryczki chili 1/2 łyżeczka majeranku 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki wrocławskiej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania
Gosia gotujeobiadowa surówka wyróżnia się kompozycją smaków: kolendry, czosnku, pieprzu i octu winnego. 1 kg buraków ćwikłowych ugotowanych 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka czerwonego pieprzu ½ płaskiej łyżeczki soli 30 ml oleju roślinnego 3 łyżki octu winnego, np. jabłkowego Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier
Trzeci talerznajbardziej świeża, mnie na galaretę ochota naszła wczoraj wieczorem i miałam tylko mrożoną) 1/2 opakowania mrożonej fasoli 1 duży batat 2 litry wody 1 opakowanie suszonego lubczyku pieprz czarny mielony (do smaku) żelatyna PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki (oprócz batatów i żelatyny) wrzuciłam do misy multicookera. Zalałam 2 litrami wody. Ustawiłam program COOK i czas 1 godzina i 15 minut
ClauditteMissCookingschłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć wątróbkę. Mięso i bułkę wyjąć na 15 minut przed mieleniem na sitko by trochę odciekło. Razem z wątróbką zmielić maszynką do mielenia mięsa 3 razy na drobnych oczkach. Do mięsnej masy dodać żółtka doprawić dosyć pikantnie do smaku i energicznie
Ala piecze i gotujesurówką. Oryginalny wygląd a wykonanie bardzo proste… dla osób, które potrafią zaplatać warkocze Składniki (na 2 osoby): 2 filety z kurczaka (pojedyncze) 6 ziemniaków Przyprawy: curry, ostra papryka mielona, sól, przyprawa do ziemniaków olej (3 małe łyżeczki) sos Przygotowanie: Filet z kurczaka rozkroić na dość płaskie pasy (6szt.). Paski rozdzielić na 3 porcje (po dwa paski) i mocno
Za drzwiami kuchnikuchni polskiej. Polecam, ponieważ przygotowanie jej jest niezwykle proste. Składniki: 500g fasoli 5 lasek kiełbasy zwyczajnej 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy łyżka oleju pół łyżeczki cukru pół łyżeczki mielonego kminku sól i pieprz Przygotowanie: Fasolę zalać wodą i pozostawić na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Wymienić wodę, dodać koncentrat pomidorowy , liść laurowy , kminek , cukier oraz sól
Za drzwiami kuchnidwie godziny przed pieczeniem ułożyć karpia na folii aluminiowej na blasze do pieczenia i zamarynować rybę: polać olejem rzepakowym, w nacięcia włożyć koperek i starty czosnek, posypać chimichurri i mieloną solą himalajską z przyprawami azjatyckimi. Na folię wlać odrobinę mleka, w którym karp był wcześniej moczony oraz dwie łyżeczki miodu. Przykryć karpia folią i piec
Weekendy w domu i ogrodzie