wygrać w tym starciu. Przepisy konkursowe znajdziecie -> tutaj. Na osoby głosujące czekają atrakcyjne nagrody! Porcja dla 4 osób Składniki : pulpety 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 4 ząbki czosnku 1/3 posiekanego na drobno pora pęczek szczypiorku 4 łyżki pesto bazyliowego 0,5 szklanki zblendowanych migdałów 1 łyżka papryki słodkiej kilka kropli tabasco sól
Niezły MłynekFarsz: -> 2 piersi z kurczaka -> 1 ser feta -> 1 czerwona papryka -> Sól, kurkuma, chilli, zioła prowansalskie Panierka -> 1 jajko -> 100 g mielonych migdałów/orzechów Wykonanie: Ciasto: Szpinak rozmrażamy na patelni i grzejemy do tego czasu, aż większość wody z niego odparuje. Doprawiamy solą i czosnkiem. Odstawiamy na kilka minut aby się
Jedz zdrowo żyj zdrowo!naturalny (można dodać majonez, ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna), chrzan (jego ilość zależy od tego jaki mocny jest chrzan, więc trzeba próbować:)),posiekany szczypiorek, sól i pieprz czarny mielony. Na wierzchu posypujemy ziarenkami czerwonego pieprzu i posiekanym szczypiorkiem
Aga w kuchnimięsa z piersi kurczaka, zielonych oliwek, sera fety i sosu czosnkowego. Gosia wybrała naleśnika "Indorek", ale dokonała drobnej zmiany w składnikach farszu. Standardowy farsz składa się z mięsa mielonego z indyka, ser i z wybranego sosu. Do tego Gosia dodała jeszcze pieczarki i wybrała sos czosnkowy, choć wolała by sos pomidorowy lub ketchup. Jeden, sporawych rozmiarów naleśnik z wybranym
Projekty ze smakiembiałych, 40 pomidorków koktajlowych, ¼ cebuli czerwonej (pokrojoną w drobną kostkę), 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części), 1 łyżeczka soku z cytryny, listki świeżego oregano, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka ketchupu pikantnego, ¼ małej papryczki chili (drobno posiekaną), sól himalajska do smaku, olej rzepakowy Rapso. Przygotowanie: Szparagi płuczemy i osuszamy. Białe szparagi obieramy obieraczką (oprócz
Moniki Smakołykipasternaka, pora, cebuli i selera pęczek natki pietruszki pęczek lubczyku łyżeczka soli łyżeczka pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej łyżeczka mielonego czosnku Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, pasternak, por, cebulę oraz seler, obrać, wymyć i pokroić na drobne kawałki, następnie ułożyć je na pergaminie i podsuszyć (najlepiej na słońcu), następnie przełożyć
Krakowskie smaki Anisandacz (ok. 1,5 kg) 3 cebule 1 por 1 spora marchew mały korzeń selera 200 g mrożonych grzybów 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia ryby 3 łyżki masła klarowanego olej do smażenia (użyłem oleju z pestek winogron) Sposób przygotowania: Grzyby
W SMAKdorsza 1 łyżka soku z limonki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 300 g jarmużu umytego i oczyszczonego z grubych łodyg 2 małe kalarepy 1 pęczek rzodkiewek ½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry ½ łyżeczki cząbru sól według smaku 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rybę opłukać, osuszyć
Pełny talerzjajka, 60 g masła, 700 ml mleka, farsz: 3 cebule, 500 g sera białego półtłustego, 140 g pomidorów suszonych z zalewy, 3 ząbki czosnku, ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego, ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry, 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej, oliwa lub olej Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać
królestwo garówczarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku do wyłożenia formy Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu
królestwo garówkurzej, 200 g żurawiny suszonej, 100 ml żurawinówki, 180 g suchej bułki, 300 g przecieru żurawinowego ze słoika, 10 jajek, 100 ml żurawinówki, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso na półmisek
królestwo garówschabu wieprzowego, ostra mieszanka przypraw, mielony pieprz kolorowy, oliwa do smażenia, mąka do oprószenia, 14 połówek pomidorów suszonych z zalewy, 2 ząbki czosnku, 5 małych papryczek z zalewy, 200 ml bulionu warzywnego, 300 ml białego wytrawnego wina, 4 ziarna pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 300 g mozzarelli Mięso pokroić w kotlety grubości około 2 - 3 cm. Rozbić. Oprószyć
królestwo garówpasternaku, imbir mielony, sól, 400 ml bulionu drobiowego, ja użyłam bulion z kaczki, 4 łyżki łuskanych nasion słonecznika, 80 g szynki prosciutto, bulion: resztki z kaczki: skrzydła, szyjka, kości po luzowaniu... 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula, pieprz, ziele angielskie Pasternak umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody
królestwo garówprzygotowania użyłam między innymi promowane produkty. chleb tostowy, dymka, pesto ze szczypiorku czosnkowego, szynka serrano, truskawki, oliwa Extra Virgin Baena, oliwa Extra Virgin Baena z wanilią*, pieprz czarny grubo mielony, cukier, Chleb tostowy opiec, odciąć skórkę, pokroić w równe prostokąty, posmarować pesto. Truskawki, odszypułkować, przekroić każdą na 2 lub 4 i namoczyć w oliwie waniliowej. Dymkę, umyć, obrać, odciąć
królestwo garówDanie przygotowane podczas warsztatów z Kikkomanem i Tabasco 600g mielonej jagnięciny (najlepiej z łopatki), seler naciowy, 1 marchew, 3 łodygi selera naciowego, garść pomidorków koktajlowych, 1 ogórek szklarniowy, 400g ugotowanej kaszy pęczak (200g suchej), pęczek natki pietruszki, 1⁄2 pęczka kolendry, 5-7 ząbków czosnku, 1 cytryna, jogurt naturalny, TABASCO Original, sól, pieprz Jagnięcinę wymieszać z połową
królestwo garów