dobrze wiecie nie jestem wielką fanką mięsa. Troszkę pokombinowałam i udało mi się zrobić coś co smakowało mojemu mięsożernemu mężowi...kotleciki wegetariańskie. Składniki: 500g twarogu 3 krotnie mielonego 1 duże jajko 1 szklanka mąki pszennej 200g pieczarek bułka tarta olej sól morska w młynki (u mnie Kamis) pieprz kolorowy w młynku ( u mnie Kamis) Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy
Wielki apetytfajnie- chrupiąca skórka, soczyste i aromatyczne mięsko. Składniki: Kurczak Oliwa z oliwek Papryka czerwona 2 cukinie Papryka żółta Czosnek Pieprz młotkowany z kolendrą (Kamis) Sól morska (Kamis) Papryka łagodna mielona Cytryna Sposób przygotowania: Kurczaka natrzeć przyprawami z dodatkiem oliwy i zostawić w marynacie najlepiej całą noc. Do środka włożyć cytrynę w całości i zapiąć otwór szczelnie wykałaczkami. Do naczynia
Wielki apetytnuty jabłka i gruszki. Na spód: 200g ciasteczek pełnoziarnistych 100g masła Wierzch: 5 serków Almette (jabłko+gruszka) 4 jaja 3 łyżki mąki 200 ml gęstej śmietany 18 % opakowanie mielonego cynamonu Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy za pomocą melaksera lub wałka. Dodajemy do nic masło i mieszamy. Uzyskaną masą wylepiamy foremkę (wyłożoną na dnie papierem do pieczenia). Wstawiamy spód
Wielki apetytOkazuje się, że zdrowe może być bardzo smaczne. Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mleka 4 jaja 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka brązoweo cukru twarożek owoce sezonowe cynamon mielony Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z mlekiem, jajami dodajemy cukier i sól. Wszystkie skłądniki miksujemy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na 10-15 minut. Owoce myjemy, osuszamy i jeśli posiadają
Wielki apetytsobie zdrowe odżywianie i lubiących słodycze. Ciasteczka te powstały z myślą o moich małych głodomorach, więc musiałam przemycić coś zdrowego. Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka mielonych migdałów ( BackMit mają w swojej ofercie idealnie zmielone) 200g miękkiego masła/ margaryny 3/4 szklanki brązowego cukru 2 jaja 3 łyżeczki posiekanych orzechów ( u mnie Kresto) 100g posiekanej czekolady
Wielki apetytbłonnika, oraz witamin. Składniki: Makaron świderki (Pełne ziarna) tuńczyk w sosie własnym ugotowane jajka ogórek kiszony czerwona fasola z puszki listki świeżej pietruszki sól morska pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Jajka przekrój na pół i wyjmij żółtka. Makaron gotuj w lekko słonej wodzie ok. 8 minut (musi być al dente). Dodaj do niego czerwoną fasolę, tuńczyka
Wielki apetytmiał kto jeść postanowiłam przygotować sernik z piernikiem w jednym. Pychotka polecam. Składniki: 225 g ciasteczek Digestive 100 g masła 1 łyżka przyprawy korzennej 800 g twarogu 3 krotnie mielonego z wiaderka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 3 jaja 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 pierniczków
Wielki apetytCudowny- w sumie śmiało mogę napisać, że najlepszy jaki jadłam w życiu. Upieczony na blatach z mielonymi migdałami z bitą śmietaną i intensywnym smakiem czekolady. Przygotowałam go z okazji rocznicy ślubu, ale z pewnością przyda wam się na kolację Walentynkową. Składniki: 5 jaj ½ szklanki cukru 2 kopiaste łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zmielonych migdałów szczypta
Wielki apetytdodatkiem ogrodowych ziół. Składniki: 250 g batatów 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g otrąb pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g brązowego Muscovado ( ciemnego) 1 łyżeczka kolorowego, mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 120 ml oleju rzepakowego 1 duża łyżka roztopionego smalczyku roślinnego (Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką) 1 jajko 150 g jogurtu naturalnego odrobina świeżego
Wielki apetytdań). Tym razem padło na wytrawną tartę.... Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody garść tymianku nadzienie: 250 g batatów sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony 200 g boczku delikatnie wędzonego 2 szalotki Smakowita Pajda- jabłko+ cebulka 50 g sera Gorgonzola 50 g sera Radamer 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30% chili suszone
Wielki apetytciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: 150g ziemniaków 150g boczku gotowanego, wędzonego 1 czerwona cebula 200ml śmietanki 30% jad skorpiona sól pieprz kolorowy mielony suszony tymianek Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi dłoniami. Wykleić nim blaszkę, przełożyć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub kulkami ceramicznymi i piec ok. 10 minut
Wielki apetytgłębszego, słodkiego posmaku). Jaja wbić do jogurtu i dodać pokrojone w kosteczkę ser topiony i suszone śliwki. Nadzienie wyłożyć na ciasto i zalać masą jajeczno- jogurtową, z wierzchu posypać mielonym kolorowym pieprzem. Tartę piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z kolorowymi sałatami i kiełkami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytOkazuje się, że ciacho z roszponką może smakować.... i to bardzo. Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 4 żółtka 1 jajko 1/4 łyżeczki sody duża garść roszponki 2 łyżki orzechów mielonych 50 g masy marcepanowej 0,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: Żółtka, jajko i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sodę, mąkę i roszponkę zmiksowaną z orzechami, marcepanem . Wszystko razem
Wielki apetytpewno się przydadzą. Zapraszam. Składniki (na 1 porcję): 2 jajka 35 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1/2 łyżeczki majonezu spora garść posiekanego szczypiorku sól morska pieprz świeżo mielony ( najlepiej kolorowy ) ulubione kiełki bułka razowa/ pełnoziarnista/ grahamka lub inna Sposób przygotowania: Jajka blendujesz z majonezem, i połową szczypiorku na gładką pastę. Dodajesz tuńczyka, resztę szczypiorku i miksujesz
Wielki apetytmąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: 2 białe kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko 300 ml śmietany majeranek szczypta soli świeżo mielony pieprz kiełki/ rzeżucha (opcjonalnie) tarty chrzan (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, po nakłuwać widelcem, przykryć je papierem do pieczenia, obciążyć fasolą, grochem
Wielki apetyt