mielone - 47549 przepisów (strona:2046/3170)

Śląski kołacz 182

soli 0,5 kostki masła cukier waniliowy Posypka: 20 dag masła 20 dag cukru 10 dag mąki 10 dag wiórków kokosowych olejek śmietankowy dodatkowo 2 kg jabłek i cynamon mielony Sposób Z produktów wyrobić ciasto, rozłożyć na blaszce. Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, w zależności od upodobań wsypać cukru, aby nadać im słodkości (ilość dodawanego cukru

Kuchenne aromaty
Krokiety z kapustą i pieczarkami 211

naleśniki były cienkie) Farsz:   1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej   0,5 kg pieczarek (mogą być również mrożone)   2 duże cebule   pieprz mielony, sól   20- 30 dag żółtego sera (opcjonalnie) Dodatkowo:   bułka tarta i jajka do panierki olej do smażenia Kapustę wyjmujemy ze słoika, odduszamy z niej wodę, rozdrabniamy, kiedy jest zbyt

Kuchenne aromaty
Galaretka kawowa z czekoladą 176

książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, z poniższych składników wychodzą 4 porcje galaretki. Składniki 2 szklanki pełnego mleka  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 3 czubate łyżeczki mielonej żelatyny 3 łyżki zimnego mleka 8 kostek twardej, gorzkiej czekolady Sposób Na spodzie pucharków rozkładamy rozdrobnioną bądź potartą czekoladę. W 3 łyżkach zimnego mleka moczymy żelatynę, odstawiamy, by napęczniała

Kuchenne aromaty
Zupa meksykańska 206

wszystkie warstwy od a do z, a cała reszta rodziny dłubie w sałatce odrzucając możliwie wszystką kukurydzę. Składniki: 1,5 l. wywaru z 2 kostek rosołowych 1 kg mięsa mielonego 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka groszku bądź kukurydzy 2 puszki  pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika) 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej

Kuchenne aromaty
Pierniczki z kawą miękkie zaraz po upieczeniu 262

łasuchem piernikowym był bardzo pozytywnie zaskoczony, że może je jeść bez moczenia w herbacie. Składniki: 1 kg mąki 8 jaj 2,5 paczki przyprawy do piernika 2 łyżki kawy mielonej 1 kostka margaryny 1 kostka masła 0,5 kg cukru ( z tego 1 szkl. przypalić na karmel) 1 szkl. miodu 60 g kakao 0,5 dużego opakowania proszku

Kuchenne aromaty
Koktajl murzynek 209

koktajl murzynek. Przygotowanie niezmiernie szybkie a smak bardzo przyjemy dla podniebienia... Składniki 2 szklanki pełnego mleka  2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej  2 kopiaste łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 4 łyżki utartej, gorzkiej czekolady kostki kawowego lodu Sposób Do gorącego, ale nie wrzącego mleka sypiemy kawę, cukier, cynamon. Całośc dokładnie mieszamy, odstawiamy do wychłodzenia.  Przed podaniem

Kuchenne aromaty
Polonezy 204

Składniki  40 dag schabu lub polędwicy 30 dag pieczarek koncentrat pomidorowy 3 cebule łyżka musztardy mąka tłuszcz papryka mielona sól pieprz Sposób Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Mięso pokroić w plastry, bardzo cienko rozbić. Na każdym kawałku mięsa ułożyć wałeczki z nadzienia, zwinąć w rulon. Panierować

Kuchenne aromaty
Fasola z kiełbasą 209

Jaś  2 duże marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por 30 dag kiełbasy  mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki ketchupu 1,5 łyżki mąki majeranek papryka słodka mielona pieprz, sól Sposób Warzywa pokroić w kostkę, pora w półtalarki. Namoczoną fasolę (12 godz.) gotować w osolonej wodzie, dodać warzywa i pokrojoną w kostkę kiełbasę, wymieszać, dodać przyprawy

Kuchenne aromaty
Ciasteczka przez maszynkę 219

orzechowy posmak i zapach roznoszący się po całym domu.  Składniki 450 g mąki 250 g masła 250 g cukru  1 opakowanie cukru waniliowego 130 g mielonych orzechów  1 jajko polewa czekoladowa (opcjonalne) Sposób Masło urzec z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać jajko, mąkę, orzechy, całość wymieszać.  Ciasto przepuścić przez maszynkę z nakładką

Kuchenne aromaty
Pszenne bułeczki z makiem, sezamem i siemieniem lnianym 205

mąki pszennej  2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku 2 łyżki siemienia lnianego (w ziarnach lub mielonego) Sposób Drożdże rozpuścić w wodzie. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, sezam, mak oraz siemię lniane wlać rozprowadzone drożdże oraz oliwę. Zarabiać ciasto do momentu aż stanie się

Kuchenne aromaty
Schab inaczej 309

rozpuszczaniem sera bywa ciężko.  Składniki  75 dag schabu 15 dag wędzonego boczku  25 dag pieczarek 25 dag żółtego sera szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz mielona papryka  rozmaryn Sposób Schab pokroić na plastry, lekko je rozbić i obsmażyć na tłuszczu na rumiano. Posolić, posypać przyprawami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pokryć plastrami wędzonego boczku i warstwą

Kuchenne aromaty
Miodowo - winne pieczone jabłka 262

gotuje się zaprawy na zimę.  Różnica jest taka, że starego pieca już nie ma. Składniki 6 kwaskowych jabłek 6 płaskich łyżeczek miodu  6 łyżeczek masła rodzynki  mielony cynamon czerwone wytrawne wino  Sposób Jabłka myjemy. Górną stronę każdego jabłka wydrążamy uważając aby nie uszkodzić dolnej części jabłka.Gotowe jabłuszka układamy na blasze, wydrążoną stroną do góry

Kuchenne aromaty
Tarta z mascarpone i owocami 188

zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.  Formę do pieczenia smarujemy masłem i podsypujemy migdałami mielonymi. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy

Moniki Smakołyki
Kotlety de volaille z serem 2466

niespodzianką w środku, można serwować z ziemniaczkami pure, kaszami, ryżem, frytkami - zawsze doskonale smakują Składniki: 2 filety z kurczaka 4 plastry sera żółtego Gouda 4 plastry szynki Szwarcwaldzkiej papryka mielona słodka sól, świeżo zmielony pieprz Ponadto  2 jajka 2 łyżki mleka mąka bułka tarta smalec gęsi lub olej do smażenia Wykonanie: Filety  myjemy przekrawamy na pół

kgwjanczewo
Sernik Czekoladowy kajmak, Straciatella 189

Składniki: (na tortownicę 18 cm) Spód owsiano-ciasteczkowy: 150 g płatków owsianych 1 łyżka miodu 50 g ciasteczek maślanych 40 g czekolady deserowej Masa serowa: 350 g sera twarogowego mielonego puszka kajmaku o smaku czekoladowym 40 g czekolady deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej łyżeczka soku z cytryny 60-80 g cukru pudru- opcjonalnie- jeśli masa kajmakowa jest zbyt słodka

KreatywnePiny