porcji) Składniki na marynatę: 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżki miodu 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 szklanki sosu sojowego Składniki na szaszłyki: 1 kg ulubionej części wołowiny, u mnie rostbef, pokrojonego w 1 cm paski 2 młode cukinie pokrojone
karmelowyBrownie z serem i malinami - sernikobrownie' Składniki (na blaszkę 25x35cm): - 200g gorzkiej czekolady - 5 jajek - 7 łyżek mąki pszennej (110g) - 200g cukru - 200g masła - 400g-500g sera wielokrotnie mielonego (ew. kremowego typu Philadelphia) - świeże maliny (ok 250g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - przestudzić. Masło utrzeć z 150g cukru na gładką masę. Dodać 3 jajka - wbijając po jednym
CookYourselfduża kulka sól pieprz olej rydzowy Przygotowanie: Pomidorki pokroić na plasterki. Cebulkę również kroimy drobno. Ser mozzarella kroimy w plasterki. Układamy wszystko na talerzu, polewamy olejem rydzowym, posypujemy świeżo mieloną solą i pieprzem kolorowym. Gotowe
Lawendowe Nieboząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek świeży, młody szczypiorek świeża bazylia tajska świeży tymianek Przyprawy : pieprz ziołowy papryka wędzona kmin rzymski mielony do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem pieprz czarny Schab myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso
Parowar Facetagorące, z ciągnącym się serem i wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :) Gözleme z halloumi, botwinką i chilli inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal Składniki
Chilli Czosnek i Oliwaoleju 2 i pół szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli łyżeczka cukru pudru nadzienie: 3 brzoskwinie 70 dag mielonego sera białego cukier trzcinowy wg smaku łyżeczka cukru z wanilią Przygotowuję ciasto na naleśniki, mokre składniki dokładnie miksuję, dodaję cukier, sól i przesianą mąkę, całość ponownie miksuję. Ciasto odstawiam
Takie tam pichcenieUwielbiam ten ryżowy deser ! Tym razem z pysznymi czereśniami. Składniki: 1 szklanka ryżu, 700 ml mleka, 300 ml wody, 2 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe, ½ łyżeczki cynamonu mielonego, 250 ml śmietanki kremówki, 1 szklanka dojrzałych czereśni lub wiśni, 3 łyżki cukru pudru, szczypta soli. Wykonanie: Wodę zagotować z mlekiem, z odrobina soli, z cukrami i cynamonem. Wrzucić opłukany ryż
Tradycyjna Kuchniaprzygotować na różne sposoby, ale o tym później. Składniki: -70 dkg obranych ziemniaków -30 dkg ziemniaków ugotowanych -1 średnia cebula -1 ząbek czosnku -30 dkg mięsa mielonego -10 dkg kaszy gryczanej -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -odrobina masła Ugotowane ziemniaki gnieciemy gnieciuchem. Kaszę gryczaną z dodatkiem soli gotujemy według przepisu. Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, odcedzamy
Maminek kulinarnyłyżki zakwasu pszennego 200 g mąki żytniej typ 970 300 g mąki pszennej 2 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka miodu 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 350 ml ciepłej wody nieco zwykłej mąki do podsypywania 1. Do miski wlać zakwas, dodać połowę mąki żytniej i kilka łyżek przegotowanej ciepłej wody, wymieszać, przykryć i pozostawić
Kuchnia PrezydentowejWykonanie: Rzodkiewkę myjemy, oczyszczamy z korzonków oraz z górnych listków. Trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do startej rzodkiewki dodajemy majonez przyprawiamy cukrem, solą, pieprzem świeżo mielonym, dokładnie mieszamy. Podajemy z każdym pieczywem do wędliny lub sera żółtego, do smaku posypujemy świeżym szczypiorkiem. Smacznego
kgwjanczewopodwójna, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, woda 1,5 litra, ryż ugotowany 1 woreczek, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, olej rzepakowy 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki woreczek ryżu ugotować w ciut osolonej wodzie, odsączyć i wystudzić - pierś ugotować z włoszczyzną, kucharkiem
W Mojej Kuchni Lubięindyka. W sam raz na doładowanie organizmu, szczególnie teraz kiedy są wakacje, a za oknem wieje i leje :( Porcja dla 2 osób Składniki: 1 duży bakłażan 100 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka kaszy pęczak KUPIEC 1 mała cebula dymka 2 ząbki czosnku 50 g sera feta 0,5 łyżeczki pasty chilli odrobina curry, papryki słodkiej i kurkumy
Niezły Młynekcytryny lub biały ocet winny do smaku sól i biały pieprz do smaku Świeże filety z łososia skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Po ty czasie skropić z obu stron oliwą. Filety ułożyć na tacy do grillowania, piec z obu stron aż mięso
Czerwień i błękitSkładniki: woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, brokuł 1 większy, kalafior 1 wiekszy, cukinia 2 średnie, ryż 1 saszetka, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, masło 3 łyżki, śmietana 1 szklanka, mąka pszenna 3 łyżki, koperek 1 pęczek wodę zagotować i włożyć woreczek ryżu, gdy ryż będzie ugotowany wyjąć z garnka teraz wsypać pokrojoną włoszczyznę, różyczki kalafiora
W Mojej Kuchni LubięDziś mam dla Was przepis na makaron muszle z nadzieniem z pieczarek Składniki: 20 szt makaronu muszli dużych 300 g pieczarek 200 g szpinaku 500 g mielonego 1 puszka pomidorów 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego tartego pieprz sól imbir kurkuma Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 2 min. Wyjmujemy je i w tym czasie
Panda i jej świat