Zrazy wołowe z chlebem żytnim 181Jedna z tradycyjnych potraw mięsnych (zaraz obok schabowego, kotletów mielonych czy bitek). Składniki: 1 ½ kg mięsa wołowego 2 cebule 20 dag chleba żytniego 1 jajo 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić na plastry i rozbić, posolić, posypać pieprzem i odstawić na chwilę. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, wymieszać z pokruszonym chlebem, wbić jajo
Tradycyjna Kuchnia
Deser z kaszy jaglanej 183kaszy jaglanej to jeszcze coś na szybko i słodko- czyli zdrowy, pożywny i pyszny deser w wersji lekkiej. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka musli z orzechami 1 łyżka mielonego lnu 2-3 łyżki miodu szczypta soli 1 łyżeczka masła lub oleju Wykonanie: Kaszę zalać jedną szklanką wody, lekko posolić, dodać łyżeczkę masła lub oleju i gotować na wolnym
Tradycyjna Kuchnia
Tarta jabłkowo- migdałowa 151Coś pysznego na weekend :) Składniki na ciasto: 20 dag mąki 5 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka śmietany Składniki na masę migdałową: 7 dag mielonych migdałów 8 dag cukru 4 łyżki śmietany Składniki na masę jabłkową: ½ kg jabłek 8 dag cukru ½ szklanki rodzynek Składniki na krem: 1 szklanka śmietany 2 jaja 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu
Tradycyjna Kuchnia
Domowy paprykarz z kurczaka 157zimno, na kanapkach czy jako dodatek do dań. Składniki: 1 szklanka ryżu 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów 4 papryki czerwone 1 cebula 1 strączek chilli sól, pieprz mielona czerwona papryka 1 ząbek czosnku liść laurowy olej Wykonanie: Ryż ugotować na półmiękko i odstawić. Paprykę pokroić w paski razem z chilli oraz cebulą i czosnkiem. Następnie rozgrzać olej
Tradycyjna Kuchnia
Kebapczeta bułgarskie 235Kebabczeta jest to bułgarska potrawa z grillowanego mięsa mielonego z przyprawami. Mięso jest ukształtowane w podłużne kiełbaski, podobne do hot dogów . Kebabczeta jest bułgarskim odpowiednikiem serbskiej Cevapcici. Z racji tego, że do sezonu grillowego jeszcze daleko, to proponuję dziś wersję domową- smażoną. Składniki: 1 kg mięsa (wieprzowego lub 0,5 kg wołowego + 0,5 kg wieprzowego) 3 łyżki bułki
Tradycyjna Kuchnia
Karmelowe gruszki 240Smaczny i szybki deser. Polecam również: gruszki pijaczki Składniki: 6 gruszek ½ litra mleka 20 dag cukru 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 dag mielonych migdałów 1 cukier waniliowy 1 cytryna 1 łyżka alkoholu 1 łyżka cukru na karmel Wykonanie: Roztopić łyżkę cukru w odrobinie wody i odstawić. Gruszki obrać i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do garnka zalać
Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z mięsem 183mąki 1 żółtko 1 łyżka masła Sól do smaku 200-220 ml ciepłej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto Składniki na farsz: 25 dag mięsa mielonego 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu Sól do smaku Pieprz 1 żółtko Wykonanie farszu: Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podusić
Tradycyjna Kuchnia
Domowe kotlety mielone 187Tradycyjny polski kotlet mielony jest znany wszystkim. Niestety pochodzenie, powstanie tej potrawy nie jest nigdzie opisane. Ale czy to ważne? :) Grunt żeby było smacznie! A jest! Składniki: ½ kg mięsa wołowego ½ kg mięsa wieprzowego 2 czerstwe bułki bułka tarta 2 żółtka 2 cebule 1 łyżka smalcu sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bułki namoczyć w mleku lub w wodzie
Tradycyjna Kuchnia
Klopsiki rybne z karpia w pikantnym sosie 141posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, 1 ½ szklanki wywaru warzywnego, liść laurowy. Składniki na sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, ¾ szklanki mleka, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 1 szczypta ostrej papryki. Wykonanie: Karpia dokładnie oczyścić, wyfiletować i pokroić. Następnie zmielić w maszynce
Tradycyjna Kuchnia
Bób w sosie oliwnym 212przełomie czerwca i lipca, dominuje na straganach. Składniki: 50 dag młodego bonu 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu szczypta papryki słodkiej szczypta mielonego kminku Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodawać kolejno zmielone przyprawy. Dokładnie wymieszać i polać ugotowany bób
Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w sosie z zielonego groszku i porzeczki 195Kurczak w delikatnym sosie z zielonego groszku, z dodatkiem słodkiego dżemu porzeczkowego. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 marchewka 2 łyżki masła 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka przyprawy do zup maggi 1 łyżeczka cukru 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 3 łyżki oleju Wykonanie
Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka węgierska z ryżem i kiełbasą 180dosyć ryzykownym połączeniem. Zapewniam, że smakuje wybornie! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 3 cebule 15 dag wędzonki ½ kg kiełbasy zwyczajnej 1 szklanka ryżu 1 szklanka kwaśnej śmietany Sól i mielona papryka do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Ugotować ryż na sypko. Kapustę przepłukać i ugotować z pokrojoną wędzonką na pół miękko, następnie wymieszać z usmażonymi wcześniej na maśle
Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe ziemniaczki z orzechową niespodzianką 199szklanka cukru 4 łyżki kakao 5 łyżek śmietany 1 kieliszek alkoholu 1/3 szklanki soku z pomarańcza Wykonanie: Zmielić 2 szklanki orzechów( ½ szklanki zostawiamy na faszerowanie ziemniaczków), zmieszać z mielonymi biszkoptami i połową kakao. Następnie dodać śmietanę, alkohol, cukier i sok z pomarańczy. Składniki dokładnie wymieszać, kształtować na dłoni małe placuszki , nadziewać po 1 orzechu laskowym i formować małe kule
Tradycyjna Kuchnia
Wigilijne gołąbki z serem białym 243kiszonej Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 kg chudego sera 10 dag masła 4 jajka 1 szklanka bułki tartej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku mielony kminek do smaku 1 pęczek szczypiorku olej przyprawa jarzynka do posypania gołąbków Przygotowanie: Kapustę podzielić na liście, delikatnie spłukać, zaparzyć we wrzątku i odcedzić. Masło ucierać w mikserze, dodawać
Tradycyjna Kuchnia
Pierożki greckie z jajkiem smażone na głębokim tłuszczu 155Ciasto wykonałam z dodatkiem serka homogenizowanego, farsz natomiast zastąpiłam jajkiem. Wyszło pysznie ! Składniki na ciasto: 1 opakowanie twarożku homogenizowanego 25 dag mąki 12,5 dag masła sól do smaku mielony kminek do smaku składniki na nadzienie: 4 jajka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Z podanych składników zagęścić ciasto i odstawić na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkować
Tradycyjna Kuchnia