mnie 50g masła i 50g oleju kokosowego) 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki BG proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego W rondelku roztapiamy masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, siemię lniane i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche
FitKotwyczuć w nich delikatny smak budyniu. Z ciastem dobrze się pracuje i można wykorzystać foremki z wytłoczkami - nic podczas pieczenia nie zniknie. Polecam też dodać do ciasta kilka łyżek mielonych orzechów - wtedy wychodzą jeszcze bardziej aromatyczne :) Ciasteczka budyniowe kotki 220 g mąki żytniej i orkiszowej razowej 80 g ksylitolu 100 g masła 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
FitKotmielona wieprzowina czerstwa bułka średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy Dijon przyprawy: rozmaryn, papryka słodka, oregano, kolendra, pieprz cayenne sól i pieprz czarny patyczki do szaszłyków Patyczki do szaszłyków namoczyć 10 min w wodzie. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Bułkę, cebulę i czosnek dodać do mięsa
Atlas Smakówmieszanki mielonego mięsa z indyka i wątróbki drobiowej ( w proporcji 3:1 ) średnia cebula ząbek czosnku 1 szklanka białego wina łyżka margaryny ( masło w wersji niealergicznej ) 3 żółtka ugotowane na twardo koperek pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki tymianku olej rzepakowy sól i pieprz Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać
Atlas Smakówczerwona i żółta papryka ( u mnie 5 sztuk ) 30 dag mięsa mielonego drobiowego 100 g ugotowanego ryżu pół pęczka świeżej pietruszki 3 otarte listki suszonej mięty 3 łyżki siekanych orzechów włoskich 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz wywar warzywny żółty ser przecier pomidorowy Paprykę myjemy, odcinamy gorą część i usuwamy środek wraz z nasionami. Siekamy
Atlas Smakówsmarowania chlebka, wypełniania naleśników lub rogalików, przekładania ciasta ... 100 g suszonych daktyli 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki miodu ( alergicy mogą pominąć ) 2 kostki czekolady 85% 5 łyżek mielonych orzechów laskowych 1/4 szklanki wody spod daktyli / mleka 3,2% / mleka roślinnego Daktyle płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do miseczki. Zalewamy wodą do przykrycia daktyli, zostawiamy
Atlas Smakówziarnka pieprzu i 2 liście laurowe i gotujemy na małym ogniu ok 45 min. Po ugotowaniu wywar przecedzamy. Bułkę namaczamy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Mięso szczupaka mielimy. Do ryby dodajemy cebulkę, namoczoną bułkę i posiekany koperek i jeszcze raz wszystko mielimy. Do masy dodajemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Na gazie rozkładamy zwartą masę i formujemy
Atlas Smakówsernik wyszedł mi pyszny już za pierwszym podejściem :) Spróbujcie koniecznie! Inspiracja: Słodkie White Plate, str. 168 ( moja jedyna modyfikacja to dodanie spodu i rodzynek ) 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego ( użyłam sera z wiaderka Vitello ) 300 g cukru 100 g miękkiego masła 40 g mąki pszennej 450 garść rodzynek 1 jajko 4 żółtka 4 białka cukier waniliowy
Atlas Smakówschabu środkowego ( ja zrobiłam z 0,7 kg schabu ) 2,5 l wody 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka majeranku 1/3 szklanki soli łyżeczka mielonego pieprzu 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Wodę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy, czosnek i majonez. Zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy dokładnie
Atlas SmakówKlopsiki: 2 i 1/2 kromki chleba, dokładnie rozdrobnionego 450 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 łyżka mleka 3,2% łyżeczka cukru pudru 1/2 cebuli 2 łyżki masła olej rzepakowy sól i czarny pieprz Sos: 2 czubate łyżki mąki łyżka masła 400 ml bulionu wołowego Do miski włożyć rozdrobniony chleb, zalać bulionem, odstawić na 5 minut. Na patelnię wrzucić drobno
Atlas Smakówwymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 350 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej razowej płaska łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki nasion czarnuszki 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu garść suszonych żurawin pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 300 ml przefiltrowanej wody Wieczorem wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzienawet nastolatki świetnie sobie z nim poradzą, kiedyś przygotowywała je moja córka i wyszły jej genialne. Tym razem zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową, biały cukier na ksylitol, polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym i wyszło nie tylko smacznie, ale jeszcze bardzo zdrowo. Zawsze dawałyśmy 350g masła, tym razem musiałam się zadowolić 300g, z braku większej ilości w domu (jakoś nie przewidziałam
Smaczne Zdrowelód w słoiczku! :) Tak, czy siak, kawa, którą dzisiaj serwuje, jest PRZEPYSZNA, a do tego bez kropli mleka i laktozy! :) Składniki: ulubiona kawa ziarnista/sypana, u mnie Vienna Melange mielona w ekspresie i parzona na dużą Caffee Creama 1 miarka odżywki białkowej o smaku lodów waniliowych bez laktozy kostki lodu super słoik! :) Smacznego! :) Pozdrawiamy z Perunem
Spektrum Smakutrochę innej wersji :) Składniki: 1 op. bobu 1/2 pęczka świezego koperku 1 mała cebula 1 duży ząbek czsnku 2 łyżeczki przyprawy do fasoli (Dary Natury) - można pominąć łyżeczka mielonej kolendry łyżka suszonej natki pietruszki - może być świeża, ja akurat nie miałam 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki ziaren lnu złocistego sól do smaku olej
pyszne zdrowościSłodka propozycja zimowych przetworów, w roli głównej dynia :) Składniki: 1 kg oczyszczonej dyni, 60 dag cukru, ½ łyżeczki kwasku cytrynowego, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki mielonych goździków, 4 ziarna pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego. Wykonanie: Oczyszczoną dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka zalać trzema szklankami wrzącej wody i gotować jedną minutę. Odcedzić, do wywaru dodać przyprawy a dynię przełożyć do słoików
Tradycyjna Kuchnia