ciasto - 162322 przepisów (strona:2029/10822)

Tarta z buraczkami, łososiem i kozim serem 131

Tarta żytnia z buraczkami, łososiem i kozim serem Składniki - ciasto: Mąka żytnia – 200g Żółtko jaja – 1 sztuka Masło – ½ kostki Sól – 1 łyżeczka Proszek do pieczenia – szczypta Składniki: Burak – 1 duża sztuka Marchew – 1 sztuka Pietruszka – 1 sztuka Śmietana 12% - 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Jogurt naturalny – 3 łyżki Pasta harrisa – 1 łyżka Pasta tahini – 1 łyżka Kumin rzymski – 1 łyżeczka(...)Kozi ser – 200g Gorgonzola - 50g Ser ricotta - 150g Czosnek – 2 ząbki Łosoś wędzony – 200g Pomidorki koktajlowe – 500g Sól, pieprz Czarnuszka – 2 łyżeczki Wykonanie – ciasto: Mąkę przesiać, połączyć z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko jaja i zimne masło. Zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką i lukrem 1108

się dopominać :) Poleciałam więc do sklepu i kupiłam drożdże. Bo mnie tak naszło na drożdżowe, że nie mogłam wytrzymać :) Moja blacha jest o wymiarach 29cm x 22cm Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 2 jajka 50 gramów cukru 60 ml mleka o temp. pokojowej 60 gramów roztopionego masła 3 nieduże jabłka Składniki na kruszonkę(...)Odłożyć na bok, aż drożdże zaczną pracować Do miski wsypać mąkę, cukier i jajka - całość wymieszać. Następnie dodać roztopione masło i znowu całość wymieszać. Ja to robiłam drewnianą łyżką. Ciasto będzie się trochę lepić, ale to nic. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 45 minut) W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kwadraciki Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 2488

okresie jesiennym nie może zabraknąć wypieków z dodatkiem śliwek. Ciasta ze śliwkami są pyszne, aromatyczne i wilgotne. Długo utrzymują świeżość ale też i szybko znikają. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 4 jajka 180 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju  1 szkl cukru 2 łyżeczki cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia około 0,5 kg śliwek cukier kokosowy do posypania Przygotowanie: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Miksując na wolnych obrotach dodawać do ciasta na przemian olej, jogurt naturalny i mąkę. Miksować do momentu az wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem

Ala piecze i gotuje
Śmietanowiec w kruchym cieście 287

Super fajne ciasto na każdą okazję. Ładne, łatwe i  pyszne. W internecie krąży wiele podobnych przepisów na ciasta pod nazwą "styropian", "sernik bez sera" itp. Ponieważ na ten jeszcze nie natrafiłam, więc zamieszczam i gorąco polecam. Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)podanych składników zagnieść kruche ciasto. Połowę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Drugą połowę zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę (23x32) wyłożoną papierem do pieczenia. Leko przygnieść palcami. Przygotować masę śmietanową. Masa śmietanowa: 3 duże (400g) opakowania gęstej śmietany 18% 5 białek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego              Białka ubić

Praktyczna pl
SZARLOTKA NA CIEPŁO Z LODAMI 235

ciasto: 300 g mąki 150 g masła ( zimnego) 100 g cukru 4 łyżki śmietany 18 % nadzienie: 1 kg kwaśnych jabłek 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 szklanki rodzynek 2 łyżki masła Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto kruche nie lubi ciepła, najpierw posiekaj wszystko nożem(...)dopiero na koniec zagnieć.   Podziel ciasto na dwie części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy  na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, cukier i przyprawy. Pod koniec dodajemy rodzynki. Studzimy. Do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, wykładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy

KuchcikoweLove
CIASTO NA JOGURCIE Z ANANASEM I KRUSZONKĄ 302

Kolejna odsłona ciasta na jogurcie.  Zaraz po drożdżowych to mój ulubiony gatunek ciasta.  Proste, szybkie no i może występować w wielu odsłonach: z dowolnymi owocami, z dżemem, z kruszonką lub bez ... w zależności jak lubimy. Zazwyczaj staram się robić takie ciasto z sezonowymi owocami.  Miało więc być z rabarbarem, a wyszło ze świeżym ... ananasem, bo rabarbaru nigdzie(...)pobliżu nie udało mi sie kupić.  Ale nie ważne, ponieważ ciasto jest tak smaczne, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz ... także z rabarbarem :-) Składniki:   (blaszka 31cmx21cm) 2.5  szkl. mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 0.5 szkl. cukru 0.5 szkl. oleju 300g jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki  dowolne owoce   Kruszonka

Walijskie Pichcenie
Domowe bułeczki grahamki 180

ściereczka do przykrycia) wsypujemy mąkę, dodajemy 2 opakowania drożdży instant i sól himalajską. Następnie dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i ciepłą (! nie gorącą) wodę. Całość wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie odchodzić swobodnie od ręki. Ręce podczas wyrabiania można obsypać delikatnie mąką, jeśli ciasto zbyt się klei. Z ciasta formujemy „kulę” i wkładamy do miski (jeśli nie macie(...)specjalnej miski do ciast drożdżowych – śliskie boki, możecie przed włożeniem ciasta spryskać miskę delikatnie oliwą z oliwek).  Miskę zamykamy lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie nie trwa, to długo ponieważ mam bardzo ciepłą kuchnię, a dodatkowo wcześniej nagrzaną po pieczeniu pizzy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy z niego

Słodkie okruszki
Puszyste drożdżówki z serem i borówkami 158

macie zamrożone :-) Nadadzą się idealnie. Oczywiście jeśli nie macie borówek nie musicie ich dodawać. Możecie zrobić bułeczki z samym serem-też są pyszne :-) Uwielbiam robić wszelkie bułeczki,rogaliki z ciasta drożdżowego,nie dość że są łatwe, pyszne to jeszcze w całym domu pięknie pachnie :-) Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo bułeczek, ich ilość zależy od kształtu jaki im nadacie(...)pokażę 2 proste sposoby na uzyskanie ładnych bułeczek o ciekawym kształcie. Ale dość pisaniny,zaczynamy :-) SKŁADNIKI: CIASTO ROZCZYN -5 dag drożdży świeżych -0,5 l ciepłego mleka -0,5 szklanki mąki -3 łyżki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA -1 kg mąki -125g roztopionego masła lub margaryny -1 łyżka cukru waniliowego -0,75 szklanki cukru -1 łyżeczka soli -4 jajka NADZIENIE

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pyszne serowe ciasteczka z marmoladą różaną -idealne na tłusty czwartek czy karnawał :-) 288

pełni mam dla Was bardzo pyszną propozycje na ten czas :-) Coś innego niż wszędobylskie pączki czy faworki. Wspaniałe ciasteczka, które robi się szybko i bardzo fajnie :-)  Bazą ciasta jest ser biały, ciasto pięknie się zagniata, nie klei się. Po upieczeniu jest trochę jak ciasto francuskie :-) Bardzo Wam polecam, bo ciasteczka są przepyszne, i szybko znikają :-) SKŁADNIKI: CIASTO(...)pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO -1 jajko do posmarowania ciasteczek -marmolada różana do nadzienia -troszkę cukru pudru do posypania Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Zagniata się bardzo łatwo i przyjemnie :-) Gdyby ciasto się kleiło należy podsypać mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm, kroimy na kwadraty  Następnie na kwadrat nakładamy nadzienie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto szachownica, łatwe i pyszne 347

Witam Kochani tego letniego popołudnia Ideą tego bloga jest przedstawianie przepisów prostych i pysznych :-) I właśnie dziś kolejny taki przepis chcę Wam przedstawić. Ciasto myślę, ze znane każdemu, ale raczej w formie sernika-szachownica.  Moja szachownica jest inna, niezwykle lekka i smakuje pawie jak wuzetka. Składa się z lekkiego biszkopta, warstwy powideł, oraz bitej śmietany 36%. Wygląda bardzo efektownie(...)pieczenia -10 łyżek oleju DODATKOWO -1 litr śmietany 36% -2 śmietan-fixy *opcjonalnie -3 łyżki cukru pudu -czubate -4-5 łyżek powideł śliwkowych  -kawałek mlecznej czekolady do posypania ciasta PONCZ -0,5 szklanki wody -4 łyżki wódki -1 łyżka cukru -troszkę soku z cytryny Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia biszkopta. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Mięciutkie knedle z borówkami z ciasta parzonego bez ziemniaków, szybkie i pyszne :-) 1802

paranoja :-)  Aby sobie umilić szarobure deszczowe dni polecam Wam rewelacyjny przepis na knedle z borówkami. Robi się je ekspresowo, są mega mięciutkie i pyszne. Robi się je z ciasta parzonego, które jest niezwykle mięciutkie i delikatne. Knedle są bez ziemniaków więc robi się je dużo szybciej, i wydaje mi się,że w smaku są lepsze.  Polecam serdecznie SKŁADNIKI(...)CIASTO -500ml mleka 2% -2 łyżki masła -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -3 żółtka -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej NADZIENIE i SOS -400g borówek -1 cukier waniliowy -2 łyżki cukru -4 łyżki śmietany -0,5 szklanki mleka Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Do garnka wlewamy mleko oraz dajemy masło. Gdy zacznie się gotować wsypujemy 1,5 szklanki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANĄ 142

proste ciasto ze śliwkami, do weekendowej kawki idealne SKŁADNIKI Blaszka o wym.28x20cm Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Składniki na ciasto: ½ kostki masła, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 4 łyżki cukru pudru, 2 szkl. mąki, 1 łyżka śmietany Piana z białek: 3 białka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego, 2 łyżki oleju(...)Dodatkowo: śliwki, cynamon WYKONANIE Składniki na ciasto zagniatamy w misce, robimy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki na 30 min. Następnie 2/3 ciasta ścieramy na tarce, układamy w blaszce, dociskamy. Pianę z białek ubijamy z cukrem, dodajemy olej i budyń. Rozsmarowujemy na cieście, układamy wydrylowane śliwki skórką do dołu, posypujemy cynamonem, ścieramy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

słodki bratek
Pierogi z kurkami i bryndzą 313

handlująca nabiałem namówiła mnie na bryndzę. I tak sobie wymyśliłam pierogi z kurkami i bryndzą. Sami sprawdźcie czy to dobre połączenie ;) Mnie smakuje :) SKŁADNIKI: Mnie wyszło około 60 pierogów. Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli ciepła woda Farsz: 500 g świeżych kurek 2 średnie cebule 1 łyzka masła 200 g bryndzy(...)cebulka dymka sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto na pierogi: 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy masło i szczyptę soli. 3. Wyrabiamy rękami ciasto dolewając co chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. Farsz

W kuchni Katie
Francuskie mini roladki z kabanosami 199

Czasem gotowe produkty kupuję i z nich szybkie przekąski przygotowuję. Ciasto francuskie, kabanosy   tym razem zakupiłam, sera, pieprzu, jajko dołożyłam.  W kilka chwil roladki z tych składników przygotowałam i w piekarniku wypiekałam.  Roladki takie proste, fajnie ostre, czyli kabanosy w cieście francuskim schowane jako przekąska podawane.   Składniki na 40 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)bardzo cienkich kabanosów amerykańskich, garść startego sera np. bursztyn, grana padano, pieprz kolorowy świeżo mielony, 1 małe jajko. Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, cała powierzchnię posypujemy pieprzem i startym serem. Za pomocą nożyka do pizzy kroimy po długości na 5 równych pasków. Pojedyncze kabanosy układamy na ciasto, przy krawędzi dłuższego boku na całej długości i zwijamy w rulon.  Delikatnie spłaszczamy

Moniki Smakołyki
Jagodzianki 157

mleka, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aby zawartość urosła. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ręcznie lub mikserem tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Mikserem na ogół trwa to około 10 min. Następnie dodać rozpuszczony i przestudzony tłuszcz ( w trzech partiach) i wyrabiać, aż się połączy z ciastem. Ciasto(...)odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Trwa to około godziny. Można też ciasto wyrobić w maszynie do chleba, wkładając do pojemnika najpierw płynne składniki, a później sypkie. Piekarnik nastawiamy na 180°C . Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy placuszek. Na środku kładziemy po jednej łyżce nadzienia. Palcami zwilżonymi olejem zbieramy wszystkie

Posadzone i zjedzone

Proponowane wyszukiwania