było zaskoczenie. Jak zwykle miłe zaskoczenie. Jak słyszałem, myślałem "coś w cieście" to kojarzyły mi się parówki w cieście, kalmary w cieście... Wszystko to jednak nie było zgodne z dietą rozdzielną. Nie zaprzątałem sobie głowy tą tematyką. Aż tu nagle Agnieszka wprowadza taki experyment! Proszę bardzo! Prawdziwy szok! Mało, że zgodne z dietą rozdzielną(...)wody lub mleka roślinnego pół łyżeczki proszku do pieczenia sól pieprz łyżeczka czosnku granulowanego tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i obieramy. Z mąki, wody, proszku do pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę, musi być gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby pieczarki mogły pływać), pieczarki
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewody nasiona sezamu i semoliny do posypania chlebków oliwa W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Dodaj ok. 3/4 wody i wymieszaj składniki, do uzyskania sprężystego gładkiego ciasta. Jeśli zagniatasz ręcznie wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie sprężyste i miękkie. Uformuj z ciasta kulę i umieść w misce posmarowanej wewnątrz oliwą. Przykryj miskę folią lub czystą ściereczką(...)godziny (powinno podwoić swoją objętość). Można włożyć wszystko do maszyny do robienia chleba i nastawić program na wyrabianie i wyrastanie. Później postępuj według dalszych instrukcji. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie, lub cztery części (zależy jak duże chcecie chlebki). Dużą blachę (lub dwie mniejsze) wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim kule ciasta i delikatnie naciskając ciasto dłońmi, spłaszcz
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPączki niesamowite. Kapryśne. Trochę trzeba zachodu, aby tak luźne ciasto uformować a następnie wyrośnięte przenieść i upiec. Nie wyszły idealne, no ale w końcu garkotłukowi nie zawsze wszystko wychodzi prawda? Zmierzę się z nimi zapewne jeszcze raz, bo warto. Są pyszne, nawet jeśli nie wyszły takie jakie powinny. Przepis XIX wiecznej, niesamowicie popularnej w owych czasach(...)poradami, jak prowadzić gospodarstwo domowe, z przepisami na przetwory, obiady, desery. Nietuzinkowa Dama :) Przejrzałam bardzo dokładnie oryginalny przepis z książki " Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast " wydanej w 1866 roku. (Po próbach i błędach zaufałam interpretacji przepisu na blogu moje wypieki.) Przepis na około 25 pączków 500 g mąki pszennej 21 g suchych drożdży instant
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmuffinki, batony, są też dania obiadowe: zupy, sałatki, kopytka, kotleciki, pulpety czy tarta. Ale przy okazji tego „zadania” od ładnebebe uświadomiłam sobie, że nie ma na bogu ciasta, chociaż o cieście z kaszy jaglanej myślałam nie raz. Powstał więc ten jagielnik, z dodatkiem wiórków, mąki i mleka kokosowego. Jest wegański i bezglutenowy, zdrowy i pyszny – szczególnie jeszcze(...)wykonane:) 5.0 from 1 reviews Kokosowy jagielnik z jagodami Drukuj Prep time 40 min Cook time 50 min Total time 1 godzina 30 min kokosowy jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej z dodatkiem wiórków, oleju i mleka kokosowego. Idealny z polewą jagodową albo wiśnianą Ingredients na spód: szklanka płatków owsianych pół szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki oleju kokosowego
Cooking for Emilyochotę do działania. Oby więcej takich słonecznych dni! Niby ładna pogoda sprawia, że nie chce się pichcić w kuchni, lecz dzisiaj u mnie było odwrotnie. Zachciało mi się jakiegoś ciasta z jabłkami i ... na szybko zrobiłam kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. Składniki na ciasto: 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia (250g(...)jabłek 5 białek 150g cukru 150g wiórek kokosowych Przygotowanie: Margarynę utrzyj razem z cukrem i żółtkami. Do utartej masy stopniowo dodawaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto wyłóż na blaszkę i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. Gdy ciasto będzie się piekło, Ty zajmij się przygotowywaniem bezy. Jabłka zetrzyj na tarce i wyłóż
My World by Dagmara Rekjabłkami, ale poniższa wersja smakuje jeszcze lepiej. Unikatowy efekt otrzymujemy dzięki posypce z migdałowej praliny. Należy jednak pamiętać, że po pewnym czasie zwyczajnie się ona rozpuszcza, więc polecam posypać ciasto i od razu je podać. Idealne z lodami waniliowymi. Składniki Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 żółtka łyżka śmietany 2 łyżki cukru pudru 125 g masła łyżeczka proszku(...)pieczenia duża szczypta soli Mąkę, cukier, proszek i sól wymieszać. Dodać masło, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg większy od formy do tarty, wyłożyć dokładnie jej dno i boki, odciąć nadmiar ciasta. Schłodzić kolejne 30 min. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, wysypać specjalne
Słodkie inspiracjetakie chwile, że w ciągu tygodnia ma się wielką ochotę na coś słodkiego do kawki. Ale to "coś" to nie ma być czekolada, czy baton lecz.. własnoręcznie zrobione ciasto. Miałam więcej czasu więc postanowiłam na szybko zrobić przekładany murzynek (został nazwany jako "niebo w gębie"). Ciasto idealne nie tylko na weekendowe spotkania ze znajomymi. Przepis na ciasto - murzynek(...)znajdziecie w poprzednich postach ----> Ciasto murzynek Po upieczeniu i odtudzeniu ciasta przekrawamy go na dwie części. Na dolną część kładziemy plasterki bananów, na to galaretkę (ja dałam truskawkową). Gdy galaretka stężeje rozprowadzamy na całą powierzchnię bitą śmietanę. Wszystko przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto udekorować można lukrem bądź resztką bitej śmietany posypanej kawą. Jeżeli korzystasz z moich przepisów
My World by Dagmara Rekpracy :) Przepis na sos szpinakowy jest dość nietypowy i trochę kaloryczny, więc jeśli ktoś z Was jest na diecie, to proponuje zrobić sobie CHEAT DAY ! Niestety nie przygotowuję sama ciasta francuskiego, gdyż jest to praco i czasochłonne. Może kiedyś się zmotywuję i uzbroję w mega siłę i cierpliwość do wałkowania, składania i chłodzenia tego ciasta :) Z podanych składników wychodzi(...)sztuk. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Farsz szpinakowy: Pół opakowania szpinaku mrożonego (brykiet) 1 cebula 1/4 opakowania sera typu feta 2 łyżki majonezu 1/3 szklanki mleka 1-3 ząbków czosnku (kto jak lubi) 1 żółtko sól,pieprz, olej Wykonanie Nasze koperty szpinakowe rozpoczynamy od przygotowania farszu. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy się zeszkli, dodajemy
Justa próbuje gotowaćPleśniak jest znany przede wszystkim jako ciasto z jabłkami lub innymi owocami. Tym razem trochę odmieniony pleśniak z makiem. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego Dodatkowo: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 puszka gotowej masy makowej(...)kokosu Na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek wody Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części. Dwie z nich włożyć do zamrażarki. Jedną część rozwałkować, umieścić w blaszce (24x36 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Na pierwszej warstwie ciasta rozłożyć masę makową, następnie zetrzeć drugą
Praktyczna plDziś obiad szybki i smaczny. Była ochota na pizzę, ale nie było czasu czekać, aż ciasto wyrośnie, więc zrobiłam pizzę na spodzie bez drożdży. Wystarczyło tylko wymieszać ciasto, pokroić ulubione dodatki, ułożyć na cieście a reszta robiła się praktycznie sama ;) Jeżeli masz dość czekania, aż wyrośnie ciasto albo w lodówce zabrakło drożdży to ten przepis jest właśnie(...)Ciebie :) Do pizzy wykorzystałam kapary w zalewie octowej od Ole! . Użyłam również sosu do pizzy od Folwark . Składniki na ciasto: * 4 szklanki mąki * 2/3 szklanki mleka * 2/3 szklanki oliwy z oliwek * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 jajko * szczypta soli Dodatki co kto lubi. U mnie były to pieczarki, szynka, czerwona papryka i kapary
Zrób to smacznieTarta z gruszkami, pyszny owocowy deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, Ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta składa się z trzech warstw. Kruchego ciasta z mąki orkiszowej, gdzie połowę stanowi mąka pełnoziarnista, masy marcepanowej - aromatyzowanej amaretto i ułożonych na niej gruszek. Chrupiaca, owocowa, pyszna! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej(...)ksylitolu+1/2 łyżeczki cynamonu zmielony ksylitol do obsypania Wykonanie: mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać z masłem na małe okruszki, następnie dodać jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny marcepan rozdrobnić lub zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Umieścić w kielichu blendera, dodać mleko, amaretto i zmiksować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smażą się tak jakbyśmy tego chcieli. Ich smak też może pozostawiać dużo do życzenia. Wniosek jest taki, aby naleśniki wyszły nam idealnie potrzebne nam jest nie tylko dobre ciasto ale i dobra patelnia do smażenia. Najlepiej zaopatrzyć się w patelnię przeznaczoną wyłącznie do smażenia naleśników. Jeśli chodzi o ciasto, czasami trzeba po prostu eksperymentować. Jeśli jest za mało mąki, zobaczymy(...)bąbelki powietrza na naleśnikach w trakcie smażenia. Wtedy należy dosypać mąki do ciasta naleśnikowego. Jeśli dodamy jej za dużo, naleśniki będą twarde. Wtedy trzeba dolać do ciasta wody albo mleka. Pierwszy naleśnik powinien być próbą. Jeśli wyjdzie nam taki jaki chcemy żeby był to rewelacyjnie, jeśli nie to poprawiamy ciasto. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecooksżółtko nie jest potrzebne). Do oprószenia krakersów; Sól gruboziarnista i; Świeżo zmielony, czarny pieprz lub; Płatki chili (jak u mnie) - w wersji pikantnej. Dodatkowo: Mikser/robot kuchenny; Radełko do ciasta lub nóż do pizzy; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Małą cebulę obrać, zetrzeć na tarce(...)mnie misa od miksera) wsypać mąkę pszenną, zmielone i ziarniste siemię lniane, proszek do pieczenia oraz masło. Wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadeł/mieszadła, na średnich obrotach, aż ciasto zacznie przypominać piasek (przez około 2 minuty). Następnie dodać startą cebulę i posiekaną natkę pietruszki i wymieszać mikserem. Stale miksując, powoli wlać mleko. Całość miksować, aż ciasto dobrze się połączy. Zagniecione
Gospodyni MiejskaSzarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, ale przez kilka ostatnich miesięcy nie robiłam jej wcale - jakoś szkoda mi było czasu na męczenie się z zagniataniem ciasta, prażeniem jabłek i... chyba wolałam wymyślać nowe przepisy niż wracać do tradycji. Ostatnio jednak naszła mnie ogromna ochota na odtworzenie tego smaku w nieco innej, świeższej i przede wszystkim prostszej odsłonie(...)prościej nie znaczy od razu gorzej i mniej smacznie. Wręcz przeciwnie. Teraz nie musicie spędzać dużo czasu w kuchni, by skosztować swojej ulubionej szarlotki! Ciasto jest wilgotne, o lekko orzechowym posmaku, idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi jabłkami i cynamonem zwieńczonymi migdałową kruszonką. 👌 Koniecznie wypróbujcie ten przepis i napiszcie, jak Wam smakowało. ZOBACZCIE NA FILMIKU, JAKIE TO PROSTE! Zajrzyjcie
Kuchnia Ellieśmietankę, jajko i kleik z mąki - Tang Zhong (przestudzony do temperatury pokojowej ). Dodaj sól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrób dokładnie ciasto (15-20 minut), aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie dodaj przestudzone do temperatury pokojowej masło i wgniataj w ciasto, aż się wchłonie. Przykryj i zostaw do wyrastania(...)godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Po tym czasie podziel ciasto na 3 równe części, uformuj w kulki i zostaw przykryte na 15 minut w temperaturze pokojowej. Każdą część rozwałkuj na potrójną szerokość formy, następnie złóż i zroluj w sposób pokazany na en.christinesrecipes.com . Przenieś rolki ciasta do natłuszczonej formy (szwem do dołu). Przykryj i zostaw do wyrastania
Przepisy na domowy ser i chleb