ciasto - 163312 przepisów (strona:2016/10888)

Pączki jogurtowe 1556

Pączki jogurtowe przygotowane są z ciasta drożdżowego, do którego zrobienia zamiast mleka lub wody, wykorzystałam jogurt naturalny. Pączuszki są puszyste i lekkie, najlepiej usmażyć je bez nadzienia, które mogłoby je niepotrzebnie obciążyć, i nadziać je już gotowe. Zamiast oprószenia cukrem pudrem, można je polukrować, nie należy jednak rezygnować z dekoracji, gdyż samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Pączuszki przyrządza się(...)ekstraktu z wanilii szczypta soli 40g masła 150-200g marmolady lub innego nadzienia 1-1,5l oleju do smażenia cukier puder do oprószenia gotowych pączków Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże i 50g jogurtu, oba składniki wymieszać, dodając do nich nieco mąki

Smakołyki Bereniki
Pączki królewskie z lukrem 289

ciepłe miejsce pod ściereczka na kilka minut do wyrośnięcia.  Mąkę przesiać i połączyć z rozczynem. Dodać pozostałe (tłuszcz wlać ostatni). Wyrabiać rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak). Ja wyrabiam ciasto drożdżowe rękoma około 20 minut, rozciągając je. UWAGA! Ciasto drożdżowe aby było pulchne powinno być dobrze napowietrzone i dlatego należy je długo wyrabiać. Ciasto na pączki(...)będzie dość luźne, więc starajmy się nie dodawać dodatkowej mąki . Z wyrobionego ciasta uformować kulkę i włożyć do oprószonej mąka miski. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu pod ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować je na podsianej mąką stolnicy na grubość ok 2 cm o średnicy szklanki na herbatę. Bierzemy ciasto w rękę, delikatnie je rozciągamy i wkładamy po łyżce

ChilliJemy
FOCACCIA Z SOLĄ I OLIWKAMI 190

Składniki 3 szkl mąki pszennej chlebowej 1 1/4 szkl ciepłej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 1/3 szkl oliwy +do posmarowania ciasta 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru oliwki, sól morska (himalajska) gruboziarnista Przygotowanie Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą. Dodajcie drożdże, cukier i ciepłą wodę i zacznijcie wyrabianie ciasta. Po połączeniu składników dolejcie oliwy i wyrabiajcie ciasto przez kolejne kilka/kilkanaście(...)minut- aż powstanie gładkie i pulchne. Teraz nakryjcie misę folią spożywczą i odstawcie na 40-60 minut. Po tym czasie przygotujcie blachę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Ciasto wyłóżcie z misy do przygotowanej formy, rozciągnijcie je palcami (im mocniej rozciągniecie, tym cieńsza będzie potem focaccia). Końcem łyżki lub palcem poróbcie w cieście "losowe" wgłębienia. Przykryjcie folią spożywczą i odstawcie

OliveandThyme
CIABATTA na zaczynia biga 174

Sama nie wiem, które lepsze…  Decyzje pozostawiam Wam. Składniki zaczyn (biga): 2 g świeżych drożdży 100 ml wody 200 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) ciasto: zaczyn 5 g świeżych drożdży 250 ml wody 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1,5 łyżeczki soli 20 ml oliwy oliwa do nasmarowania ciasta Przygotowanie Dzień wcześniej wymieszajcie rozpuszczone w wodzie(...)drożdże z mąką (składniki na zaczyn). Nakryjcie ściereczką i odstawcie na 12-16 godzin. Następnego dnia drożdże rozpuśćcie w wodzie, zmieszajcie z mąką i solą. Dodajcie zaczyn, zacznijcie wyrabianie ciasta, dodając pod koniec (po kilku minutach) oliwę. Ciasto jest dosyć luźne, ale takie powinno być. Misę przykryjcie folia spożywczą i odstawcie na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania- w połowie

OliveandThyme
Pączki na maślance i mleku 776

budyniem itd..tym razem z dodatkiem maślanki..pomysł na nie podpatrzyłam  tutaj ..moje są bez lukru , posypane cukrem pudrem i nadziewane przed smażeniem..Kiedyś jakiś czas temu robiąc ciasto drożdżowe przez przypadek wszystkie składniki włożyłam do miski...no i dopiero chwilkę później pomyślałam, że źle  zrobiłam..przecież z drożdży  trzeba najpierw zrobić zaczyn i potem działać dalej(...)solą, resztą cukru, dodać 6 żółtek, wlać płynne, ale przestudzone masło. Kiedy rozczyn nam urośnie, stopniowo na przemian z ogrzaną maślanką i spirytusem dodawać do mąki i zagniatać elastyczne ciasto. Gdyby ciasto bardzo się lepiło, można je podsypać maksymalnie 2 kopiastymi łyżkami mąki i porządnie wyrobić.Ciasto przełożyć  do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z kremem czekoladowym (Nutella) 227

Proste i szybkie rogaliki z ciasta krucho – drożdżowego, zawinięte z nutellą. Ciasta się nie wyrabia, nie odstawia do wyrośnięcia, więc jak na ciasto z dodatkiem drożdży robi się je błyskawicznie. Jest miękkie i lekko sypkie, jak ciasto kruche, słodyczy głównie nadaje mu krem czekoladowy. 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 4 żółtka 200 g śmietany 18% 50 g drożdży(...)smarowania rogalików Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć, aż staną się płynne. Wlać do przesianej mąki, dodając sól, rozmącone żółtka, śmietanę i rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko wymieszać zagniatając jednolite ciasto, ale nie trzeba długo wyrabiać, ani odstawiać do wyrośnięcia. Jedynie można je odłożyć na parę minut, aby odpoczęło. Ciasto podzielić na pół i z każdej części rozwałkować koło o grubości około

https:KKuchniaMniam
Chleb pszenny z semoliną i sezamem 154

gazu). Dokarmiamy po raz trzeci i ostatni: 60 g wody +  60 g mąki pszennej pełnoziarnistej. Po 6-8 godz. uzyskamy 210 g silnego, zaczynu, gotowego do dodania do ciasta chlebowego. Ciasto właściwe 210 g zaczynu (cały) 300+30 g wody 12 g soli 400 g mąki jasnej pszennej typ 650, 750 100 g drobnej mąki z semoliny (pszenicy durum(...)połączenia składników (tak aby nie było śladów suchej mąki). Zostawiamy przykryte na 15-20 minut. 12 g soli rozpuszczamy w 30 g wody, dodajemy i wrabiamy krótko w ciasto. Zostawiamy przykryte na 15-20 minut. Dodajemy do ciasta sezam i wyrabiamy w misce metodą rozciągania i składania: 2x co 15 minut, 2x co 30 minut, 2x co 1 godzinę. Pierwsze

Przepisy na domowy ser i chleb
Paszteciki z mięsem z kurczaka 216

Jadłam takie paszteciki u znajomej jakieś 15 lat temu. Cały czas pamiętałam ten smak kruchego i delikatnego ciasta. Przepis na nie wyleżał się w zeszycie dość długo, aż w końcu przyszła na niego pora. Z ugotowanego rosołu pozostało mi mięso z kurczaka, które wykorzystałam jako farsz do pasztecików. Wyszły bardzo smaczne(...)Jedliśmy je z czerwonym barszczykiem. Składniki: Ciasto – 500 g mąki pszennej – 375 g masła (1,5 kostki masła po 250 g) – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 szklanka śmietany kwaśnej – 250 ml – 2 żółtka – szczypta soli Nadzienie – 4 gotowane w rosole udka z kurczaka – 1 gotowana

To co kocham
Kapuśniaczki w cieście francuskim 156

Kapuśniaczki to znakomity dodatek do barszczu, ale nie tylko...jako samodzielna przystawka również smakują wyśmienicie. Ciasto do kapuśniaczków możemy zrobić kruche, drożdżowe lub francuskie. Dzisiaj poszłam na łatwiznę i do kapuśniaczków użyłam ciasta francuskiego ze sklepu. Takie kapuśniaczki przygotujemy w kilka chwil, a ich smak jest rewelacyjny 😋 Nadzienie przygotowałam z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Kto nie próbował jeszcze(...)takiej wersji to polecam 😊 Składniki: ciasto francuskie 400 g, kapusta kiszona 500 g, grzyby suszone 1 szklanka, cebula 1 szt, papryka słodka w proszku pół łyżeczki, kminek pół łyżeczki, pieprz ziołowy pół łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: jajko 1 szt, s ó l, Sposób przygotowania: Kapustę drobno kroimy, cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju

kulinarne odsłony pati
Sernik z kakaową kruszonką. 230

Przed nami weekend więc czas na kolejne pyszne ciasto! Padło na sernik, ja uwielbiam! Polecam , naprawdę pyszny! Składniki na masę serową; 60 dag sera twarogowego 2 jajka + 4 białka ze składników na ciasto 8 łyżek cukru cukier waniliowy pół szklanki mleka 2 łyżki kaszy manny 10 dag rozpuszczonego masła   Składniki na ciasto; 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szkl(...)miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 4 żółtka   Wykonanie; Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i pozostałe składniki. Wyrabiamy na gładkie  ciasto. Wkładamy je, na około 10 minut, do zamrażalnika. Jeśli ciasto nie będzie się chciało kleić można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Go miski przekładamy ser, dodajemy jajka, mleko, blendujemy aż uzyskamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Eklerki z masą kawową 158

Jednak te sklepowe nigdy nie dadzą Wam tyle radości jak te co sami przygotujecie, a dodatkowo za fatygę wynagrodzą to swoim smakiem.  ok 15-16 eklerów Składniki:  ciasto 90 ml wody 90 ml mleka 40 g masła 100 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 5 jajek szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa kawowa(...)mąki pszennej 90 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 g masła polewa czekoladowa 100 g czekolady deserowej 2 łyżki masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej  Przygotowanie:  ciasto wodę, mleko i masło zagotuj. Przesiane obie mąki dodaj ze szczyptą soli do gotującego się garnka i energicznym ruchem mieszaj trzymając garnek na ogniu jeszcze ok 40 sekund, tak aby mąka

Niezły Młynek
Pączki pieczone 450

dość słodkie, warto dla równowagi smaku wykorzystać mniej słodkie nadzienie, np. konfiturę czy dżem o obniżonej zawartości cukru. Z poniższego przepisu można przygotować 6 sztuk . Pączki pieczone Składniki: CIASTO 250g mąki pszennej 120ml mleka lub wody 55g drobnego cukru 50g masła 15g drożdży 2 żółtka 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii ok. 100-150g dowolnego nadzienia (konfitura, dżem, powidła, marmolada(...)inne) białko do posmarowania pączków przed pieczeniem LUKIER 80g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać do miski - drożdże rozkruszyć, dodać do nich 1 łyżeczkę cukru (około 5g) i  60ml lekko podgrzanego mleka (ma być letnie) oraz kilka łyżek mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Smakołyki Bereniki
KRUCHE GRZEBYKI Z MARMOLADĄ 274

śmietany kwaśnej * 1 kostka margaryny * pół szklanki cukru * 1 żółtko * cukier puder do posypania * marmolada o smaku różanym do nadzienia Wykonanie: Z mąki, śmietany, margaryny, cukru i żółtka zagnieść ciasto. Owinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na około 40 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z zamrażalnika i podzielić na 3 części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować(...)jeden kawałek ciasta na grubość około 7-8 mm w kształt prostokąta. Brzeg ciasta wzdłuż dłuższego boku posmarować marmoladą na szerokość około 3 cm. Zawinąć ciasto tylko raz. Rulonik odciąć od pozostałego ciasta. Pociąć na ciasteczka o długości 6-7 cm. Ponacinać na 1/3 szerokości ciastka wzdłuż dłuższego boku. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzać

Zrób to smacznie
Ciasto ze śliwkami 162

Ciasto ze śliwkami. Edyta Guhl. Witajcie, zgodnie z obietnicą podam Wam dzisiaj przepis na niezawodne ciasto, które jest naprawdę smaczne i zawsze się udaje. Piekłam je już wielokrotnie, ze śliwkami smakuje mi zdecydowanie najlepiej, można upiec je rownież z jabłkami, brzoskwiniami lub innymi owocami. Jest bardzo łatwe do zrobienia, składniki zawsze mamy pod ręką, są tanie i dostepne

dolcevitainmykitchen