piekarnią u Amber z pysznym domowym pumperniklem w ersji amerykańskiej. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który wymaga bardzo długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze, ale skład ciasta jest bardzo podobny. Chleb jest przygotowany na zaczynie drożdżowym pełnoziarnistym i wymaga nieco czasu, natomiast nie jest pracochłonny. Powiem Wam, że taka chrupiąca piętka pumpernikla z odrobiną masła, to niego(...)zaczynie Czas przygotowania: 27 godzin Składniki na 2 chleby Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej razowej 4 łyżki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe: zaczyn 2 łyżki miodu 350 ml ciepłej wody 25 ml bardzo mocnej kawy 400 g mąki żytniej typ 1050 600 g mąki pszennej typ 720 1 łyżka soli 4 łyżki
Kulinarne przygody Gatitybardzo zdrowej i wartościowej mąki orkiszowej. Jest niesamowicie smaczny i bardzo długo zachowuje świeżość. Zachęcam do wypróbowania :) Składniki: Na zaczyn: 2g świeżych drożdży 150g mąki orkiszowej 170g wody Na ciasto właściwe: 15g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki letniej wody do drożdży cały zaczyn 450g mąki orkiszowej 350g letniej wody 1 łyżka soli 50g siemienia lnianego (plus 1 łyżka(...)miseczce z cukrem i 2 łyżkami letniej wody. Mieszać aż drożdże całkiem się rozpuszczą. Mąkę wymieszać z solą, ziarnami i rozpuszczonymi drożdżami. Nastepnie dodać zaczyn i letnią wodę. Zagnieść ciasto. Powinno być mocno kleiste i wilgotne. Nie należy dosypywać mąki. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno
kuchnia doskilistę dań, co chwilę wykreślając którąś pozycję albo dopisując nowe pomysły. Wiem jedno - drożdżowy makowiec będzie na pewno. Poniżej dzielę się przepisem na makowiec, który piekłam w zeszłym roku. Ciasto wyszło delikatne, puszyste, a nadzienie makowe w sam raz słodkie i pełne bakalii. Osobiście jednak wolę makowce jeszcze bardziej makowe, dlatego w tym roku zwiększę ilość masy:) Składniki(...)wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajka i żółtka rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić, żeby
Obiad gotowytrzymać się przepisu. Chlebek wyszedł i to naprawdę smaczny, jednak następnym razem dodam bez wątpienia miód, bo lubimy chleby z miodem w składzie. U mnie był krótszy czas wyrastania ciasta. Już po 6h, ciasto było wyrośnięte i miało ładną gąbczastą strukturę. Drukuj Chleb żytni razowy na zakwasie Składniki Zakwas 60 g startera zakwasu ( dałam aktywny zakwas) 250 g mąki żytniej(...)razowej 200 ml wody Ciasto właściwe 450 g zakwasu 150 g mąki żytniej razowej 100 g mąki żytniej chlebowej 250 ml wody 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania Wieczór przed pieczeniem Łączymy w naczyniu w którym będzie rósł chleb, aktywny zakwas z mąką i wodą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc. Rano zakwas powinien mieć gąbczastą fakturę i kwaskowaty zapach
Mieszam w Garnkudrożdże suche. Należy się trzymać zasady - 1 s suchych drożdży to 2 g świeżych. I wszystko się uda. Wprawdzie suche drożdże wolniej pracują, a co za tym idzie - ciasto nie rośnie tak szybko, jednak w perspektywie całonocnego wyrastania chleba, nie ma to tak wielkiego znaczenia. Co do naczynia, w którym ma rosnąć chleb, musi być ono wysokie. Chleb(...)jest konieczny, ale dzięki niemu po upieczeniu, chleb nie będzie pachniał fermentowanymi drożdżami. Do gotowego zaczynu wrzucamy resztę składników zostawiając pół łyżki czarnuszki i mieszamy na gładkie ciasto. Powinno być elastyczne i rozciągliwe. Wyrabianie nie jest konieczne, ze względu na czas jego leżakowania. Gotowe ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy folią spożywczą, w której robimy dziurki. Dzięki temu
Kuchnia od dwojgaMargarita (podstawowa z szynką) 4 szt IV. Wegetariańska (serowa ze szpinakiem i oliwkami) 4 szt Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 25 g drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli Sos pomidorowy (do 12 pizzerinek): 500 g pomidorów (3-4 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)mozzarelli (1 kulka) 10 szt. czarnych oliwek Farsz szpinakowy: 120 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta ½ cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody i odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z solą, oliwą i rozpuszczonymi drożdżami. Ciasto wyrabiać powoli przez około
KuchniaWeDwoje.plCiasto mojego dzieciństwa:) Ten fajny kształt i zabawna nazwa zawsze będzie wzbudzała uśmiech na mojej twarzy. Dziś gdy jem to ciasto nie robi ona na mnie takiego dużego wrażenia, ale kiedyś poczęstowałam nim dzieci mojej koleżanki i strasznie im smakowało – więc chyba jego zachwyt jest spowodowany wiekiem:) Czas wykonania(...)Krok 6.). Polewa: W garnku rozpuścić margarynę, dodać do niej pozostałe składniki – całość wymieszać i zagotować. Gdy polewa trochę ostygnie i zgęstnieje polać nią ciasto i całość posypać kokosem. Pozostawić na 6-8 godzin (całą noc), aby herbatniki zmiękły. Krok po kroku: 1. Zrobić masę serową 2. Rozłożyć herbatniki 3. Przełożyć połową
KuchniaWeDwoje.plzielonych oliwek bez pestek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 300 ml letniej wody. Resztę składników (oprócz oliwek) wsypać do miski, wlać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto (przez około 5 minut). Ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 – 2 godziny, aż potroi swoją objętość. Oliwki kroimy w mniejsze(...)kawałki i dodajemy do ciasta. Następnie formować 6 podłużnych bułeczek, ułożyć je na papierze do pieczenia, przykryć ścierką i pozostawić na kolejną 1 godzinę, aby wyrosły. Bułeczki delikatnie wysmarować wodą i piec 20 minut w 250 stopniach. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Dodać drożdże do reszty składników
KuchniaWeDwoje.plkruche rogaliki z kremem czekoladowym. Idealne na co dzień oraz na świąteczny stół. Czas wykonania: 1 h (+ 2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drożdży 5 łyżek mleka 2 jajka 2 cukry waniliowe szczypta soli Dodatkowo: 250 g kremu(...)czekoladowego Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę, jajka, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Można je wstawić do lodówki na 2 godziny, wtedy będzie się lepiej wałkować, bo będzie twardsze. Podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkować tworząc koło
KuchniaWeDwoje.plPełna koloru i smaku tarta. Szynka, kurczak, papryka, por, czyli wszystko co najlepsze:) Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 8 kawałków Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Nadzienie: 250 g fileta z indyka 1 mały por 100 g surowej szynki np. parmeńskiej 1 niewielka(...)śmietany 18% (mały kubek) 2 jajka szczypiorek z cebuli szalotki 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu odrobina masła Dodatkowo: 70 g tartego sera mozzarella 1 łyżka szczypiorku Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej łyżeczkę soli oraz masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać łyżkę mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie
KuchniaWeDwoje.plgozleme są tłuczone ziemniaki z kozim lub owczym serem. U mnie wersja zmieniona, ale myślę, że ta tradycyjna również pojawi się na moim blogu. SKŁADNIKI na 4 chlebki Na ciasto: 125 ml letniej wody szczypta cukru 25 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej typ 500 (np Wrocławskiej) 1/2 łyżeczki soli 160 ml letniego mleka Na nadzienie: 1 łyżka oliwy(...)2x125g) pieprz, oregano WYKONANIE Do letniej wody dodać rozkruszone drożdże, szczyptę cukru i wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły. Następnie dodać 2 łyżki mąki (z przygotowanych 450 g do ciasta), wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu (drożdże powinny się spienić i urosnąć). Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, sól, wlać letnie mleko i dodać zaczyn. Wymieszać łyżką
Passions hobbies lifekoziego sera, który akurat ostał mi się w lodówce i fajnie przełamał słodycz buraków i kaki. Mam tylko do Was jedną uwagę — nieważne, jak bardzo Wam się spieszy, dajcie ciastu kruchemu czas na schłodzenie się w lodówce, bo inaczej będzie wyglądało tak niezgrabnie, jak na moim zdjęciu. Jednak pośpiech w kuchni nie popłaca! ;) * SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 g mąki orkiszowej(...)zimnej wody Nadzienie: 2 persymony (kaki) 3 buraki kilka gałązek świeżego tymianku kawałeczek koziego twarogu * PRZYGOTOWANIE Mąkę wymieszaj z solą, wbij 1 żółtko, dodaj posiekane masło i zacznij zagniatać ciasto. Z czasem zacznij dolewać powoli wodę. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie kaki i buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Schłodzone
Food SquareKlawisze to jedne z ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Delikatne ciasto, kruchutka beza i słodka marmolada różana. Te kupowane w sklepie były ze zwykłego kruchego ciasta, natomiast moja Mama robiła je z ciasta orzechowego i taki przepis dziś przekazuję. Składniki: na ciasto: 350 g mąki 50 g startych orzechów włoskich 3 żółtka 250 g masła łyżka cukru pudru szczypta(...)soli dodatkowo: szklanka twardej marmolady różanej 2 białka 250 g cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Białka utrzeć z cukrem na gęsty lukier, pod koniec dodać sok z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Radełkiem pokroić je w miarę równe prostokąty o wymiarach około
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzisiejsze parówki w cieście francuskim to idealna przekąska na domówkę, czy każdą inną imprezę, na której chcemy zaserwować coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego, smacznego i wygodnego. Są świetne w każdym calu – od przygotowania, aż po zjedzenie U mnie te parówki sprawdzają się niekiedy na kolacji i zawsze słyszę to samo – że są obłędne,a wydawałoby się(...)tylko parówki ;). Składniki na parówki: ulubione parówki gotowe ciasto francuskie ser żółty ketchup, lub koncentrat pomidorowy mleko do posmarowania Przygotowanie parówek: Gotowe ciasto francuskie dzielimy na prostokąty wielkości parówek. Każdy prostokąt smarujemy ketchupem, układamy plasterek sera, parówkę i zawijamy. Jeżeli na brzegach zostanie za dużo ciasta – ucinamy je, lub podwijamy pod spód. Gotowe, zawinięte parówki w cieście, nacinamy lekko
NiePieprz.plAromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy(...)dodać cukier i drożdże, a następnie zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Przesiać 0,5 kg mąki, dodać do niej mleko z drożdżami, wodę i sól. Ciasto wyrabiać rękami. Na tym etapie powinno być kleiste i raczej płynne. Do ciasta dodawać po trochu resztę mąki aż zacznie ono odchodzić od dłoni. Dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez
Bullio