ciasto - 162322 przepisów (strona:2015/10822)

Domowy chleb na zakwasie. Pszenno- żytni. 194

gazą i odstaw na 24h. Po tym czasie powtórz czynność, i tak przez  4- 5 dni. Mając zakwas możemy zacząć robić zaczyn na chleb.  ZACZYN NA CHLEB. CIASTO NA CHLEB. 120-150 ml zakwasu wymieszaj z 170 g mąki żytniej typ 720, dodaj trochę wody przegotowanej o temperaturze pokojowej. Zaczyn powinien być bardziej gęsty niż sam zakwas(...)przygotowany zaczyn zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie przygotowujemy ciasto na chleb. Do zaczynu dodajemy 700g mąki pszennej i 1/4 opakowania drożdży świeżych wymieszanych z letnią wodą. Mieszamy z częścią mąki i odstawiamy na 15 minut aby rozczyn ruszył. Dodajemy pozostałe składniki takie jak: płaską łyżkę soli, czarnuszkę według uznania, czubatą łyżkę miodu. Dodajemy wodę przegotowaną, ilość wody zawsze

SMYKWKUCHNI
Torcik leśny mech 176

CIASTO: szpinak mrożony - 35 dag  cukier - 20 dag jajka - 4 szt olej - 1 szkl mąka pszenna - 1 szkl mąka krupczatka - 1 szkl proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki KREM: śmietana 36% - 500 ml śmietan - fin - 3 szt cukier puder - 3 łyżki DODATKOWO: owoc granatu Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypac cukier, zmiksowac na wysokich obrotach(...)puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy. Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej. Pieczemy 60 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wieszch ciasta ścinamy i drobno kruszymy. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy

Camilla w kuchni
PIECZONE PĄCZKI Z KREMEM WAFELKOWYM 273

mlecznym. Palce lizać :) Takie pączki z pewnością poprawią humor. Zdjęcia wykonane w dwóch kompozycjach. W jasnej i ciemnej, która bardziej się podoba? Ja nie mogłam się zdecydować.  ~~SKŁADNIKI~~ Ciasto: mąka 3 i 1/4 szklanki  ciepłe mleko 250 ml.  cukier puder 3 łyżki masło roztopione, ostudzone 3 łyżki drożdże suche 8 gram  jajko 1 sztuka Krem: budyń(...)śmietankowy z cukrem 1 opakowanie  mleko 500 ml.  wafelki Lusette o smaku mlecznym 3 sztuki ( http://lusette.pl/ ) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ~~METODA~~ Ciasto  Mąkę przesiać przez sito. Dodać cukier puder, drożdże, ciepłe mleko, jajko i masło. Zagnieść ręcznie lub za pomocą robota ze specjalnym hakiem, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykryć ścierką lub folią spożywczą

Kuchnia Paulettes
Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami 380

mlekiem, po czym roztapiamy w nim masło i odstawiamy do przestygnięcia. 2 Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól. 3 Dodajemy jajka, wlewamy przestudzone mleko i rozrabiamy mikserem ciasto. 4 Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło objętość. 5 Naczynie, do którego odkładamy ciasto, smarujemy olejem, aby się do niego nie przyklejało. 6 W międzyczasie pomidory blendujemy(...)startym parmezanem i czosnkiem, doprawiamy solą do smaku. 7 Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego prostokąt. 8 Dzielimy ciasto na 5 części i wyrabiamy z każdej części prostokątny placek - tak jak na poniższym zdjęciu. 9 Każdą z części smarujemy zblendowanymi pomidorami z parmezanem i czosnkiem. 10 Następnie nakładamy jeden kawałek ciasta na drugi. 11 Ciasto ponownie dzielimy-kroimy

Kuchnia Bazylii
Szybkie paczki z serka waniliowego czyli Slodki Czwartek odc. 2370

dogadzanie sobie i moim bliskim już teraz. Na blogu Nastoletnie Wypiekanie znalazłam przepis na super łatwe i bardzo pyszne pączusie. Skusicie się??? Szybkie paczki z serka z serka waniliowego ciasto: 400 g serka waniliowego (ja użyłam takiego z Krówką) 350 g mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki cukru 1 łyżka(...)spirytusu/rumu/amaretto szczypta soli olej rzepakowy do smażenia cukier do obtoczenia Wszystkie składniki ciasta mieszamy w misce. Olej rozgrzać do 175 st.C. Z ciasta  przy pomocy łyżki do lodów lu dwóch łyżeczek nabieramy niewielkie porcje ciasta i wrzucamy na olej. Ciasto jest dość rzadkie i klejące, niezbyt łatwo je formować ale pączki i tak stają się okrągłe, same z siebie

Dzieje kuchennej Wiewióry
DROŻDŻOWE BUŁKI Z PARÓWKAMI 153

ciepłą kolację lub na spotkanie ze znajomymi, a jeśli coś nam zostanie, możemy zabrać do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Z podanej porcji wyszło mi 10 bułeczek. SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. ciepłego mleka, ¼ szkl. ciepłej wody, 20 g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 3 łyżki mąki graham, ok. 2 szkl.  mąki pszennej Basia + mąka(...)patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, posypujemy solą, pieprzem i papryką, smażymy na małym ogniu aż odparują. Parówki obieramy z osłonek foliowych, każdą dzielimy na 2 równe części Ciasto : Do ciepłej wody i mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 1 łyżkę mąki pszennej, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy obie mąki, sól oraz

słodki bratek
Pączki jogurtowe 1516

Pączki jogurtowe przygotowane są z ciasta drożdżowego, do którego zrobienia zamiast mleka lub wody, wykorzystałam jogurt naturalny. Pączuszki są puszyste i lekkie, najlepiej usmażyć je bez nadzienia, które mogłoby je niepotrzebnie obciążyć, i nadziać je już gotowe. Zamiast oprószenia cukrem pudrem, można je polukrować, nie należy jednak rezygnować z dekoracji, gdyż samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Pączuszki przyrządza się(...)ekstraktu z wanilii szczypta soli 40g masła 150-200g marmolady lub innego nadzienia 1-1,5l oleju do smażenia cukier puder do oprószenia gotowych pączków Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże i 50g jogurtu, oba składniki wymieszać, dodając do nich nieco mąki

Smakołyki Bereniki
Pączki królewskie z lukrem 271

ciepłe miejsce pod ściereczka na kilka minut do wyrośnięcia.  Mąkę przesiać i połączyć z rozczynem. Dodać pozostałe (tłuszcz wlać ostatni). Wyrabiać rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak). Ja wyrabiam ciasto drożdżowe rękoma około 20 minut, rozciągając je. UWAGA! Ciasto drożdżowe aby było pulchne powinno być dobrze napowietrzone i dlatego należy je długo wyrabiać. Ciasto na pączki(...)będzie dość luźne, więc starajmy się nie dodawać dodatkowej mąki . Z wyrobionego ciasta uformować kulkę i włożyć do oprószonej mąka miski. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu pod ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować je na podsianej mąką stolnicy na grubość ok 2 cm o średnicy szklanki na herbatę. Bierzemy ciasto w rękę, delikatnie je rozciągamy i wkładamy po łyżce

ChilliJemy
FOCACCIA Z SOLĄ I OLIWKAMI 172

Składniki 3 szkl mąki pszennej chlebowej 1 1/4 szkl ciepłej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 1/3 szkl oliwy +do posmarowania ciasta 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru oliwki, sól morska (himalajska) gruboziarnista Przygotowanie Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą. Dodajcie drożdże, cukier i ciepłą wodę i zacznijcie wyrabianie ciasta. Po połączeniu składników dolejcie oliwy i wyrabiajcie ciasto przez kolejne kilka/kilkanaście(...)minut- aż powstanie gładkie i pulchne. Teraz nakryjcie misę folią spożywczą i odstawcie na 40-60 minut. Po tym czasie przygotujcie blachę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Ciasto wyłóżcie z misy do przygotowanej formy, rozciągnijcie je palcami (im mocniej rozciągniecie, tym cieńsza będzie potem focaccia). Końcem łyżki lub palcem poróbcie w cieście "losowe" wgłębienia. Przykryjcie folią spożywczą i odstawcie

OliveandThyme
CIABATTA na zaczynia biga 155

Sama nie wiem, które lepsze…  Decyzje pozostawiam Wam. Składniki zaczyn (biga): 2 g świeżych drożdży 100 ml wody 200 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) ciasto: zaczyn 5 g świeżych drożdży 250 ml wody 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1,5 łyżeczki soli 20 ml oliwy oliwa do nasmarowania ciasta Przygotowanie Dzień wcześniej wymieszajcie rozpuszczone w wodzie(...)drożdże z mąką (składniki na zaczyn). Nakryjcie ściereczką i odstawcie na 12-16 godzin. Następnego dnia drożdże rozpuśćcie w wodzie, zmieszajcie z mąką i solą. Dodajcie zaczyn, zacznijcie wyrabianie ciasta, dodając pod koniec (po kilku minutach) oliwę. Ciasto jest dosyć luźne, ale takie powinno być. Misę przykryjcie folia spożywczą i odstawcie na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania- w połowie

OliveandThyme
Pączki na maślance i mleku 749

budyniem itd..tym razem z dodatkiem maślanki..pomysł na nie podpatrzyłam  tutaj ..moje są bez lukru , posypane cukrem pudrem i nadziewane przed smażeniem..Kiedyś jakiś czas temu robiąc ciasto drożdżowe przez przypadek wszystkie składniki włożyłam do miski...no i dopiero chwilkę później pomyślałam, że źle  zrobiłam..przecież z drożdży  trzeba najpierw zrobić zaczyn i potem działać dalej(...)solą, resztą cukru, dodać 6 żółtek, wlać płynne, ale przestudzone masło. Kiedy rozczyn nam urośnie, stopniowo na przemian z ogrzaną maślanką i spirytusem dodawać do mąki i zagniatać elastyczne ciasto. Gdyby ciasto bardzo się lepiło, można je podsypać maksymalnie 2 kopiastymi łyżkami mąki i porządnie wyrobić.Ciasto przełożyć  do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z kremem czekoladowym (Nutella) 196

Proste i szybkie rogaliki z ciasta krucho – drożdżowego, zawinięte z nutellą. Ciasta się nie wyrabia, nie odstawia do wyrośnięcia, więc jak na ciasto z dodatkiem drożdży robi się je błyskawicznie. Jest miękkie i lekko sypkie, jak ciasto kruche, słodyczy głównie nadaje mu krem czekoladowy. 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 4 żółtka 200 g śmietany 18% 50 g drożdży(...)smarowania rogalików Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć, aż staną się płynne. Wlać do przesianej mąki, dodając sól, rozmącone żółtka, śmietanę i rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko wymieszać zagniatając jednolite ciasto, ale nie trzeba długo wyrabiać, ani odstawiać do wyrośnięcia. Jedynie można je odłożyć na parę minut, aby odpoczęło. Ciasto podzielić na pół i z każdej części rozwałkować koło o grubości około

https:KKuchniaMniam
Chleb pszenny z semoliną i sezamem 129

gazu). Dokarmiamy po raz trzeci i ostatni: 60 g wody +  60 g mąki pszennej pełnoziarnistej. Po 6-8 godz. uzyskamy 210 g silnego, zaczynu, gotowego do dodania do ciasta chlebowego. Ciasto właściwe 210 g zaczynu (cały) 300+30 g wody 12 g soli 400 g mąki jasnej pszennej typ 650, 750 100 g drobnej mąki z semoliny (pszenicy durum(...)połączenia składników (tak aby nie było śladów suchej mąki). Zostawiamy przykryte na 15-20 minut. 12 g soli rozpuszczamy w 30 g wody, dodajemy i wrabiamy krótko w ciasto. Zostawiamy przykryte na 15-20 minut. Dodajemy do ciasta sezam i wyrabiamy w misce metodą rozciągania i składania: 2x co 15 minut, 2x co 30 minut, 2x co 1 godzinę. Pierwsze

Przepisy na domowy ser i chleb
Paszteciki z mięsem z kurczaka 189

Jadłam takie paszteciki u znajomej jakieś 15 lat temu. Cały czas pamiętałam ten smak kruchego i delikatnego ciasta. Przepis na nie wyleżał się w zeszycie dość długo, aż w końcu przyszła na niego pora. Z ugotowanego rosołu pozostało mi mięso z kurczaka, które wykorzystałam jako farsz do pasztecików. Wyszły bardzo smaczne(...)Jedliśmy je z czerwonym barszczykiem. Składniki: Ciasto – 500 g mąki pszennej – 375 g masła (1,5 kostki masła po 250 g) – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 szklanka śmietany kwaśnej – 250 ml – 2 żółtka – szczypta soli Nadzienie – 4 gotowane w rosole udka z kurczaka – 1 gotowana

To co kocham

Proponowane wyszukiwania