ciasto - 162258 przepisów (strona:2007/10818)

Cappuccino orzechowe 239

miłośników orzechów, kruche, pyszne i eleganckie na pewno posmakuje wszystkim łasuchom. Dość słodkie, choć słone krakersy dobrze tę słodycz przełamują. Wymaga odrobiny pracy, ale dla tego efektu warto. Kruche ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka śmietany  Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche(...)powinno być gładkie i zwarte, jeśli się kruszy dodajemy łyżkę śmietany, a jeśli klei się do dłoni dosypujemy odrobinę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy je na wielkość blaszki (23x35 cm). Karmelizowane orzechy: 200 g orzechów włoskich 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1/2 kostki masła W patelni lub rądlu zagotowujemy cukier miód

Cynamonowe szczęście
Chleb bezglutenowy - gryczany 149

wody Wykonanie: Suche składniki należy wymieszać ze sobą: mąkę, ziarna i pestki, droższe, siemię lniane, sól i cukier. Dodać błonnik oraz wodę i wszystko energicznie wymieszać do czasu aż ciasto zacznie lekko odchodzić od miski. Polecam mieszanie metodą naszych babć - czyli ręką. Najlepiej łączą się składniki. Po mikserze zdarzyły mi się w upieczonym chlebie grudki nie wymieszanej mąki . Uwaga(...)duży i wypłynie z blaszki podczas pieczenia jednak w środku powstanie dziura. Jeśli zaś wody będzie za mało chleb będzie niski i zbity. Niestety nie zrobiłam zdjęć konsystencji idealnego ciasta ale postaram się to nadrobić w najbliższym czasie.  Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Musi rosnąć

Ze smakiem bez glutenu
Chleb bezglutenowy - jaglany 158

ziarna i pestki, droższe, siemię lniane, sól i cukier. Dodać pok rojone grubo suszone śliw ki i wymieszać. Dodać błonnik oraz wodę i wszystko energicznie wymieszać do czasu aż ciasto zacznie lekko odchodzić od miski. Polecam mieszanie metodą naszych babć - czyli ręką. Najlepiej łączą się składniki. Po mikserze zdarzyły mi się w upieczonym chlebie grudki nie wymieszanej mąki . Uwaga(...)dużo chleb wyrośnie bardzo duży i wypłynie z blaszki podczas pieczenia jednak w środku powstanie dziura. Jeśli zaś wody będzie za mało chleb będzie niski i zbity. Idealn e ciasto jest na tyle gęste, że nie rozpływa się zupełnie w misce ale też na tyle rzadkie , że nie tworzy zbitej masy, którą można wziąć w jedną rękę... Niest ety trzeba

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy makowiec bananowo-kokosowy 141

Lekkie, aromatyczne i soczyste ciasto. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Zawsze się udaje. I zawsze znika ekspresowo. Jego zaletą jest to, że ma fajną wilgotność, która pozostaje nawet po kilku dniach od upieczenia Składniki: 4 duże przejrzałe banany - najlepiej żeby miały jednolicie brązową(...)nadgniłości. Żółte banany można również położyć obok jabłek, przykryć tak, żeby ograniczyć dostęp tlenu i poczekać. Dwutlenek węgla wydzielany przez jabłka to świetny stymulator dojrzewania dla bananów. Przygotowanie ciasta. Przygotować mąkę. Wszystkie suche składniki wymieszać: mąkę, mak, wiórki, proszek do pieczenia.  Banany obrać ze skórki, połamać na kawałki, wrzucić do miksera kielichowego. Wybić całe jaja, dodać olej, cukier

Ze smakiem bez glutenu
Pączki bezglutenowe kładzione 215

Najlepsze w tych pączkach jest to, że ich wykonanie zajmuje ok. 1h - od wymieszania ciasta do smażenia.  A na dodatek w ogóle nie trzeba brudzić rąk. Pączki nakłada się łyżką na gorący tłuszcz a w efekcie otrzymuje się piękne, chrupiące i pachnące kuleczki, które rozpływają się w ustach.... Składniki: (na ok. 10 niedużych pączków) 220 g mąki bezglutenowej(...)oddzielnego naczynia skruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i rozetrzeć całość aż stanie się płynna. Dodać do mąki i rodzynek. Wbić jajo, dolać ciepłe ale nie gorące mleko i ciasto energicznie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być lejące, nie może być nazbyt gęste bo pączki wyjdą bardzo ścisłe. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto musi solidnie wyrosnąć, powinno podwoić swoją

Ze smakiem bez glutenu
Odwrócony makowiec na biszkopcie 294

Idealna alternatywa dla osób które lubią makowiec ale nie przepadają za wersją z kruchym ciastem. Można użyć zarówno maku z puszki jak i masy makowej własnoręcznie przygotowanej.  Ja zrobiłam własną  bakaliową masę z suchego maku mielonego . Całość wyszła idealnie - odpowiednio słodka, z dużą ilością maku i bakalii oraz niewielką ilością lekkiego ciasta biszkoptowego. Składniki: Masa makowa - 2 puszki(...)dużą ilością bakalii - pod linkiem znajdziecie szczegółowy opis wykonania. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę makową i delikatnie  wyrównać wierzch. Przygotować ciasto biszkoptowe. Podaję przepis na biszkopt bezglutenowy. Jest to dosyć cienka warstwa. Można wykonać biszkopt z podwójnej ilości składników - nie zaszkodzi to całemu ciastu. Biszkopt: Ogrzane do temperatury pokojowej jaja ubić

Ze smakiem bez glutenu
Napoleonka na herbatnikach 25460

Napoleonka na herbatnikach – to szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Polecam je wszystkim, którzy uwielbiają maślano-budyniowe kremy :) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23,5cm x 23,5cm. Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(...)czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników, a na nią wyło Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. The post Napoleonka na herbatnikach appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pizza dwa sery z kiełbasą sycylijską 210

więcej słońca i udanego weekendu Składniki: (na pizze 30 cm) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 7 g suchych drożdży niepełna szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru przyprawy do ciasta: szczypta (większa) soli, pieprz i duża szczypta suszonej bazylii 3 kiełbasy sycylijskie wieprzowo-drobiowe Duda 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 2 małe cebulki żółty ser na spód kawałek sera(...)podania Przygotowanie: W ciepłej wodzie mieszamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na chwilę. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze rozpuszczone drożdże, dodajemy przypraw i mieszamy całość ręką, aż z ciasta będzie można uformować kulę. Opcjonalnie odrobinę podsypujemy rękę mąką podczas wyrabiania (nie dodajemy zbyt dużo mąki do ciasta, można jedynie delikatnie obsypać rękę mąką). Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe

Słodkie okruszki
Czekoladowa pokusa 168

Zapach piekącego się ciasta czekoladowego to moim zdaniem jeden z najpiękniejszych aromatów w kuchni. Ostatnio takie cuda dość rzadko dzieją się w moim domu, bo znacząco ograniczyliśmy spożycie słodkiego pieczywa. Jednak od czasu do czasu ulegam pokusie i piekę coś pysznego i dużo zdrowszego niż kupne odpowiedniki. Dbałość o składniki sprawia, że domowe ciasto nie ma sobie równych(...)względzie. Ponieważ pogoda ciągle pozostawia wiele do życzenia takie czekoladowe ciasto będzie doskonałe na majówkę. Czekolada jak wiadomo ma dobroczynny wpływ na nasz nastrój. Co prawda daleka jestem od tego by za pomocą jedzenia wpływać na swoje samopoczucie. Na co dzień pracuję ze swoimi podopiecznymi nad tym aby jedzenie nie było lekarstwem na smutki, chandrę i stres. Jednak czekolada sama

Przysmaki Karolki
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 205

Bardzo pyszny budyniowy krem, myślałam o dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest na tyle dużo , aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego:) Trzeba uważać przy pieczeniu ciasta francuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkować na blaszce tak, aby był większy niż blaszka i ponakuwać widelcem , żeby za bardzo nie urosło . Blacha(...)Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy krem z ognia i czekamy do wystygnięcia

Różne smaki w kuchni
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną 210

drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 35 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie się wydłużał(...)polecam aby ciasto kontrolować wykałaczką. Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzamy je  30 min w formie. Ostudzone ciasto przekrawamy na dwa placki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Przekładamy następująco: - 1 placek - dżem - 1/2 ubitej śmietanki -  2 placek - 1/2 ubitej śmietanki Gotowe  ciasto wkładamy na  1 h do lodówki. Przechowujemy w lodówce

Kolejny blog o gotowaniu
Zielona pizza z pesto i boczkiem 212

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, sól oraz odrobinę wody. Całość dobrze wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Do zaczynu wlać pozostałą wodę i oliwę. Mieszając dodawać mąkę. Zagnieść zwarte i jednolite ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulę. Kulki ciasta na pizzę przykryć folią spożywczą(...)odstawić do wyrośnięcia ( podwojenia objętości ). Wyrośnięte ciasto wałkować na cienki placek, ewentualnie rozciągać ciasto ręką, na posypanym mąką blacie. Rozwałkowany placek przełożyć na blachę lub kamień do pizzy. Na cieście rozsmarować pesto, posypać rozkruszoną mozzarellą. Na wierzchu ułożyć plastry boczku. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C prze 12 minut. Tryb pieczenia od dołu. Smacznego

kolorowotorcikowo
orkiszowo bananowe pankejki 146

orzechy włoskie miód wykonanie: Masło roztapiamy. Żółtka miksujemy z miodem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy, dodajemy masło, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Banany kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Patelnię rozgrzewamy z kawałeczkiem masła klarowanego. Nakładamy partiami ciasto, formując placuszki. Smażymy z obu stron. Podajemy z miodem lub z lekko skarmelizowanymi

Domowy Smak Jedzenia
Domowa pizza na cienkim cieście 147

Pizza to ulubiona potrawa moich chłopaków;) Domowa pizza na cienkim cieście dość często gości w naszym domu. Zrobiona własnoręcznie smakuje o niebo lepiej. Z poniższego przepisu wychodzą dwie pizze, ( cienko rozwałkowane) +- 30 cm średnicy. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej ( bardzo dobrze smakuje również z orkiszowej) 160 g wody 10g oliwy z oliwek 25 g drożdży świeżych(...)pomidorowy polecam passatę doprawioną solą pieprzem cukrem i ziołami Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Czekamy, aż zaczną rosnąć. W misce umieszczamy suche składnik, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto tylko do połączenia się składników. W razie potrzeby lekko podsypać mąką. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potrzebujemy około 30 min, ewentualnie, możemy nagrzać

Rusty Fork
TORT URODZINOWY MINIONEK 192

ciasto: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody  szczypta soli 3/4 szklanki kefiru 50 g kakao 2 duże jajka 120 g masła 250 g cukru brązowego cukier waniliowy * składniki w temperaturze pokojowej krem : 400 g mascarpone 330 ml śmietanki 36 % 1/2 szklanki cukru pudru 2 banany masa maślana: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku(...)cienką strużką jajka. Zatrzymujemy mikser, wlewamy kakao, miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy na zmianę kefir i przesianą mąkę z sodą. całość mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części.  Formę wykładamy papierem do pieczenia.  Wlewamy jedna część ciasta i pieczemy w temperaturze 180º C przez 35 - 40 minut, do suchego patyczka

KuchcikoweLove

Proponowane wyszukiwania