ciasto - 163312 przepisów (strona:2004/10888)

Tarte flambée 182

bazą jest sos na bazie creme fraiche i fromage blanc z dodatkiem gałki muszkatołowej. Ja ze sobą z Francji przywiozłam już gotowy ser do tarte flambee którym wystarczy posmarować ciasto, ale taki sos można przygotować samemu i będzie smakował prawie podobnie. Tutaj można poczytać jak zrobić creme fraiche link Składniki 1 szklanka mąki 1/3 szklanki letniej wody  1 łyżka(...)użyłam z oliwek) 2 łyżki creme fraiche 2 łyżki śmietany 12%  1 duża cebula 100 g boczku pokrojonego w kostkę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki razem zagnieść, gdyby ciasto było zbyt lepkie można dodać łyżkę mąki, ale nie za dużo. Ciasto powinno być elastyczne. Następnie ciasto należy rozsmarować i ułożyć na wysmarowanej blaszce. Ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane

Delusional Trine
Tartaletki z kremem waniliowym i owocami 186

dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, poziomki, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.  Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem

Świat Ciasta
Mini tarty orkiszowe z botwiną, szparagami, mini cukinią, pleśniowym serem i jajkiem 152

wynos, doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno- sprawdziłam. Świetna propozycja na piknik, zarówno w porze obiadowej, jak i na śniadanie! Składniki (na 4 - 5 porcji): Kruche orkiszowe ciasto na bazie margaryny Omega Optima: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 1 jajko 2 łyżki wrzątku  3 łyżki jogurtu naturalnego  150 gram margaryny Omega Optima(...)gram sera z niebieską pleśnią  4-5 jaj, w zależności od ilości porcji  szczypiorek  sólo i pieprz Z podanych składników na kruchy spód zagniatam jednolite ciasto, które po wyrobieniu owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum godzinę. Schłodzone ciasto wyciągam z lodówki i wałkuję na podsypanej mąką stolnicy. Grubość ciasta nie powinna przekraczać

Mango Papaja
Puszyste ciasto maślane z rabarbarem. 181

jest sezon letni piekę większość ciast z owocami.Mam jeszcze młody rabarbar to postanowiłam go wykorzystać.Ciasto jest pyszne, mięciutkie, wprost rozpływa się w ustach.  W sam raz dla niespodziewanych gości :) Do ciasta użyłam produktów firmy  CYKORIA. Przepis dodaję  do akcji  Błyskawiczny Piątek. Zapraszam o wypróbowania :) 6 jajek 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki  6 łyżek(...)cukrem, olejem i cukrem waniliowym na puszysty krem, następnie dodajemy jajka, chwilę ucieramy i przesiewamy mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy. Rabarbar myjemy i ściągamy niteczki, następnie kroimy na małe kawałeczki, posypujemy 2 łyżkami cukru i wykładamy na ciasto lekko dociskając.  Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka

Sama słodycz i szczypta chili
Przepis # 19 Tarta czekoladowa... bez czekolady 199

Witajcie, weekend to idealny moment na upieczenie czegoś słodkiego do po południowej herbatki. Dlatego w sobotnie przed południe zapraszam na ciasto:) Muszę przyznać, że jest to mój eksperyment kulinarny. A co to takiego? Tym razem jest to tarta na owsiano- kokosowym spodzie oraz kremem czekoladowym- jednak bez czekolady. Jak to możliwe? Poniżej podaję przepis. Składniki Spód  - 200 gram mąki(...)kokosowy. Następnie dolewamy rozpuszczony olej kokosowy. Delikatnie łączymy. Kolejno dodajemy jajka oraz jogurt grecki. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 40 minut.  Po tym czasie układamy ciasto na blasze (ja dzieliłam ciasto na mniejsze części i przyklejałam do spodu formy). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 150 stopni. Masa Daktyle odsączamy z wody. Dodajemy do nich kakao

Health-Fit-Life
Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella 902

Delikatny biszkopt przełożony prażonymi jabłkami z dodatkiem wanilii. Górę przykrywa pianka z drobinkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest lekkie, owocowe, idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach lub imprezach. BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklani mąki pszennej 1 budyń śmietankowy 2 łyżki oleju JABŁKA PRAŻONE: 1 kg twardych jabłek (waga po obraniu) 3- 4 łyżki cukru z wanilią 2 galaretki(...)śmietankę ubić dodając pod koniec tężącą galaretkę. Wsypać startą czekoladę i wymieszać. Wyłożyć piankę na biszkopt i wyrównać. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami Tagged: czekolada , galaretka , jabłka , kremówka

https:KKuchniaMniam
Drożdżówka z owocami lata. 224

ulubionymi owocami drożdżówki?! ja jestem chętna na kawałek zawsze! Dziś proponuje drożdżówkę z owocami lata a dodatkowo upiekłam ją w pięknych kolorowych foremkach od Alfatec . Foremki są jednorazowe, ciasto upieczone w nich bez problemu zabieramy na piknik lub wręczamy je w prezencie nie martwiąc się czy nasza foremka aluminiowa  wróci do nas czy też nie. Foremki o nazwie(...)niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajko a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na pół. Układamy w foremkach  Alfatec . Po wierzchu ciasta układamy owoce, wcześniej pokrojone

Radość kipiąca uśmiechem.
CIASTO KRUCHE Z KREMEM BUDYNIOWYM, AGRESTEM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ 213

mnóstwo drzew akacjowych. lubiłam się tam bawić chować. Dziś w agreście się nie chowam, ale przygotowuję różne ciacha z jego dodatkiem. Dziś mam dla Was przepis na kruche ciasto z kremem budyniowym, agrestem i pyszną chrupiącą , migdałową kruszonką. Idealne do popołudniowej kawki i błyskawiczne do zrobienia. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 26 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna(...)łyżki * agrest – ok. 2-3 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA: Masło roztapiamy, studzimy, mieszamy z mąką pszenną, mąką migdałową , płatkami migdałów oraz cukrem – miksujemy / wyrabiamy, odstawiamy. CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy na kruszonkę. Dodajemy żółtka oraz śmietanę, szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chłodzimy

Ostra na Słodko
Drożdżowe krokiety z młodą kapustą 279

Młoda kapusta z twarogiem zawinięta w mięciutkie ciasto drożdżowe, tworząc rulon przypominający krokieta. Kształt ułatwia konsumpcję, bo taka drożdżówka dobrze leży w dłoni, dlatego idealnie sprawdzi się na wycieczkach, wyjazdach i piknikach. To jest mój optymalny wybór z margaryną Optima Omega 3, dzięki której powstały krokieciki :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży szczypta(...)ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić na około 10 min. Resztę mleka roztrzepać z żółtkami, jajkiem i śmietaną. Wlać do przesianej mąki dodając sól i spieniony zaczyn. Zagnieść ciasto wlewając rozpuszczoną, ale przestudzoną Optimę. Wyrabiać, aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją

https:KKuchniaMniam
Migdałowe ciasto z rabarbarem i białą czekoladą 198

kilka pianek i je sobie podpiekłam nad ogniskiem. I znów poczułam się kolejne pięć lat młodsza. Nie ma to jak słoneczna sobota... Gdzieś w międzyczasie pojawiło się u mnie ciasto z rabarbarem. Przepis znalazłam w gazecie Spis bedre , nr 4/2017. Połączenie białej czekolady i rabarbaru jest doskonałe, a jak dodamy do tego jeszcze migdałową nutę, to już w ogóle(...)oprzeć. W ogrodzie rabarbar ciągle panoszy się niemal na równi z miętą, więc z zapałem wypróbowuję kolejne przepisy. Ten sprawił, że mam ogromną ochotę do niego wrócić... Słodko-kwaśne ciasto, soczyste i wilgotne - czy może być coś lepszego na pociechę po słonecznej sobocie, gdy w niedzielę niebo zasnuwają ciężkie, ołowiane chmury..? Ciasto rabarbarowe z białą czekoladą i migdałami Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"fistaszek"- ciasto z masłem orzechowym 522

Masło orzechowe zaczęliśmy lubić niedawno ale tak nam zasmakowało, że wyjadamy łyżeczką prosto ze słoika. Ostatnio z braku weny pomyślałam, że zrobię jakieś ciasto z nutą masła orzechowego właśnie. Jak większość ciast robionych bez planu wyszło bombastycznie. Mąż powiedział, że to najlepsze z ostatnio pieczonych. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto orzechowe: 2 jajka 1/2 szklanki startych orzechów włoskich(...)masła orzechowego z kawałkami orzeszków około 60 sztuk herbatników  350 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru  łyżka żelatyny 300 g gęstej konfitury wiśniowej  Ciasto przygotować tak jak biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Upiec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wegański quiche brokułowy 176

Quiche (czyt. kisz), czyli rodzaj tarty, tradycyjnie składa się z kruchego słonego ciasta i mięsnego lub warzywnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. A że my preferujemy wersję czysto roślinną, to w niej znajdziecie sycące ziemniaki, smakowite grzyby i dużo brokuła. A wszystko jest zalane bazyliowo-oreganową masą z tofu. Brzmi smakowicie, prawda? Wprawdzie gdy pierwszy raz pomyślałam o zrobieniu quiche(...)wydawało mi się to zbyt skomplikowane: trzeba wyrabiać ciasto, a mnie nawet do pizzy się nie chce i robię ją na owsianym spodzie . Ale długo nie mogłam się opierać i gdy już raz wypróbowałam ten wegański quiche, to od tego czasu piekę go regularnie. Okazało się bowiem, że wyrobienie ciasta to prosta i szybka sprawa, a nadzienie też przyjemnie się

Lamarida.pl
Wegańskie ciasto rabarbarowe 131

Sezon rabarbarowy trwa w najlepsze, więc pozwólcie, że i ja podzielę się swoim łatwym przepisem na ciasto z rabarbaru. Nie ma w nim oleju, co dla jednych może być wadą, a dla innych zaletą Cukru też niekoniecznie trzeba dodawać do środka – mnie się zdarzyło raz zapomnieć… Skompensowałam to przez bardzo hojne posypanie ciasta cukrem pudrem. I gdybym się(...)przyznała, nikt by się nie zorientował W każdym razie ciasto jest smaczne i znika w oczach, tzn. w buzi . Polecam! Składniki (na blaszkę 21 cm x 21 cm): Suche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub brązowego) Mokre: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody 1 szklanka

Lamarida.pl
Ciasto czekoladowe z truskawkami 225

drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 35 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie się wydłużał(...)polecam aby ciasto kontrolować wykałaczką. Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzamy je  30 min w formie. Następnie wyciągamy ciasto z formy i przekrawamy na  dwa placki.  Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone.  Gotowy krem dzielimy na 2 równe części. Pierwszą warstwę przekładamy kremem

Kolejny blog o gotowaniu
Ciasto z rabarbarem 161

Mamo, upieczemy ciasto z Barbarą?" - zapytała moja córka wchodząc do kuchni. Minęła chwila, zanim domyśliłam się z kim, albo z czym mamy to ciasto upiec. Oczywiście z RABARBAREM. W sezonie letnim obowiązkowo musi pojawić się ciasto z rabarbarem oraz pyszny kompot z jabłek i rabarbaru. Rabarbar ma lekko cierpkawy smak, ale jest bogactwem wielu składników (potas, żelazo, sód, fosfor(...)beta - karoten). Jest również niskokaloryczny.  Dzisiejsze ciasto ucierane z rabarbarem jest lekkie i puszyste. Możemy je przygotować również z truskawkami lub morelami. Polecam! Ciasto z rabarbarem Składniki na tortownicę 25cm: 150g miękkiego masła lub margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 200 g drobnego cukru z wanilią łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru

Smak mojej kuchni