ciasto - 162258 przepisów (strona:2005/10818)

Drożdżówka z nutellą 129

ustach. Dodatkowo niezwykle efektowna. Wykonanie tej drożdżówki było dla mnie wyzwaniem, testem cierpliwości, opanowania i zdolności manualnych. Czy zdałam to już oceńcie sami i spróbujcie własnych sił. Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki (450 g) mąki pszennej 1 szklanka (250 ml) mleka 5 łyżek (60 g) cukru 2 łyżeczki (6g) suchych drożdży 2 żółtka 0,25 kostki (50 g) masła szczypta(...)rozpuścić w ciepłym mleku. 2) Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać. 3) Dodać żółtka, roztopione masło oraz mleko z drożdżami, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. 4) Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. 5) Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. 6) Każdą część rozwałkować i wyciąć koło o średnicy

Fitsweet.me
Czekoladowe ciasto z mascarpone 157

upiększającym czy też zmieniającym rysy twarzy. Nie mam planów odnośnie swojej dalszej ścieżki zawodowej, tej nie zawodowej również. Chyba jedyny zapał jaki pozostał to zapał do czekolady… stąd ciasto… baaardzo czekoladowe. Zapraszam. Składniki: Ciasto: 1 szklanka (140 g) mąki 1 kostka (200 g) masła 0,5 szklanki (ok. 90 – 100g) cukru trzcinowego 3 jajka 0,25 szklanki(...)przestudzoną czekoladę z masłem i mleko. 4) Do masy dodać lekko podprażone na suchej patelni płatki migdałów. 5) Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. 6) Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem. 7) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 30 min., do momentu „suchego patyczka”. 8) Upieczone ciasto odstawić

Fitsweet.me
Quiche serowo-cebulowy 132

zimno, więc można go zabrać ze sobą dosłownie wszędzie: do pracy, na spacer lub piknik. Dlatego a kysz, a kysz sprzed komputerów do kuchni wypróbować przepis. Składniki: Ciasto: 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 200 g sera (u mnie Pecorino i Cheddar(...)cebule 2 jajka 1 kubeczek (200 ml) smietanki kremówki 36% 1 łyżka oleju sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ciasto: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, sól oraz wodę. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii

Fitsweet.me
Drożdżowe Z Mrożonymi Jagodami 154

Jakoś ostatnio bardziej smakują nam drożdżowe ciasta i dlatego piekę je z rożnymi dodatkami, tym razem mama ofiarowała mi pudełeczko zamrożonych jagód które wykorzystałam właśnie w tej drożdżówce. Owoce puściły dość mocno sok, więc radzę blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia aby jej nie zniszczyć. Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: Zaczyn: 15 gr drożdży świeżych 1/3 szkl mleka ciepłego(...)gorącego 1 łyzka cukru Ciasto: 250 gr mąki 40 gr masła roztp. i ostudzonego 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1/3 szkl cukru parę kropel esencji waniliowej szczypta soli 200-300 gr zamrożonych jagód + 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 60 gr masła 5-6 łyżek maki 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy

Gotowanie...to proste !
Milky Way - pyszne ciasto do kawy 218

Ciasto Milky Way - idealny dodatek do kawy, na deser. Sprawdzi się na każdą okazję. W smaku jest bardzo smaczny, nie jest za słodki. Połączenie pysznego puszystego w środku biszkoptu jak również masy sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach ! :) Składniki: BISZKOPT KAKAOWY: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki(...)pianę, dodajemy cukier i dalej ubijać. Następnie dodajemy po 1 żółtku i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy szpatułką.  Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy około 25 - 30 minut (max 30 minut). Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zrzucamy ciastem

Gotuj z Mąką
RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ 149

moją tartę i nadała jej aromatycznego smaku. Tarta jest bardzo prosta w wykonaniu i tak naprawdę składa się z niewielu składników, a jej smak i wygląd robi wrażenie 😉 Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 1 żółtko 100 g masła 50 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie : 1 średnia cukinia 1/2 op. pasty warzywnej czosnkiem niedźwiedzim Rolnik(...)sera feta 2 łyżeczki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Ciasto:   Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, a następnie  żółtko oraz wodę.  Zagniatamy szybko ciasto  i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 60 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy około

Kuchnia MagdaLeny
Proste ciasto z rabarbarem i kokosem + film 290

Proste ciasto z rabarbarem i kokosem, lekko kwaskowate z nutą słodyczy, to znakomity pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy lub wyśmienita propozycja na wiosenny piknik. Świetnie smakuje również z innymi sezonowymi owocami.     składniki na tortownicę 26 cm 200 g masła 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki zimnej wody 7 lasek rabarbaru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 2 szklanki mąki(...)drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, wlewamy przestudzone masło z cukrem, wbijamy jajka i wszystko starannie miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy posmarownej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy a na wierzchu układamy rabarbar. Wiórki kokosowe i cukier łączymy z zimnym masłem delikatnie rozcierając wszystko w palcach

Smakowite Dania
Zwijane pszenne bułki domowe 232

misce mieszamy mąkę pszenną z suchymi drożdżami. Dolewamy ciepłe mleko, wbijamy 1 całe jajko, dodajemy sól, cukier i roztopione masło (ciepłe, przestudzone). Całość wyrabiamy ręką tak długo, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania ,jeśli ciasto zbyt będzie się kleiło do ręki, można podsypywać dłoń delikatnie mąką. Uwaga! nie sypiemy mąki do ciasta, ale posypujemy mąką delikatnie dłoń(...)podczas wyrabiania. Z ciasta formujemy a la kulę – jest miękkie, więc wyjdzie bardziej forma pagórka Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (u mnie w plastikowej misce z pokrywką, ale może być miska przykryta ściereczką) do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę (, gdyby ciasto się lepiło wystarczy lekko podsypać mąką

Słodkie okruszki
ciasto z rabarbarem i truskawkami z galaretką... 173

opakowanie jajka, cukier, aromat rumowy, miękką margarynę mikserem ucierać z 4 minuty na dużych obrotach,wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 29x16 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, na wierzch powkładać większe kawałki obranego rabarbaru, posypać cukrem piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec(...)około 50 minut, do suchego patyczka, upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie na wierzchu wystudzonego ciasta poukładać pokrojone na plastry truskawki, wlać tężejącą galaretkę rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest bardzo delikatne, aromatyczne, kwaskowato-słodkie..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z kremem czekoladowym i brzoskwiniami 255

Lekkie ciasto biszkoptowe z czekoladowym kremem, brzoskwiniami i pomarańczową galaretką idealnie komponuje się z ulubioną kawą. Taki smaczny duet to moja propozycja nie tylko na upalne dni. Składniki biszkopt ( tortownica 21 cm) 2 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem czekoladowy 200 g śmietanki 36 % 80 g czekolady 50 % kakao dodatkowo brzoskwinie z puszki(...)świeże galaretka pomarańczowa Gellwe 1. Ubijamy białka na sztywna pianę, dosypujemy cukier i stopniowo żółtka. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto z przesianą mąką i proszkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. 2. Śmietankę gotujemy. Rozpuszczamy w niej czekoladę. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki na około 6 godzin. 3. Dobrze schłodzona ubijamy i równo smarujemy na wystudzonym biszkopcie

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Drożdżowe Bułeczki Z Rabarbarem I Cytrynową Kruszonką 139

bułeczki które możemy zabrać do szkoły, pracy, na piknik czy na wycieczkę :) Składniki na 9 bułeczek Zaczyn: 15 gr drożdży świeżych 100 ml ciepłego mleka  1 łyżka cukru Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 całe jajko 50 gr masła roztp. i ostudzonego 1/3 szkl cukru kilka kropel esencji waniliowej 1 długa łodyga rabarbaru + 1 łyżka maki ziemniaczanej Cytrynowa kruszonka(...)mleka dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy). 2. Do miski dajemy mąkę, jajko, cukier oraz parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło (dolewamy tak aby ciasto było mięciutkie ale niezbyt klejące). ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot

Gotowanie...to proste !
Torta della nonna z nutą mango czyli ciasto włoskiej babci 83

pozycja Frances Mayes „Pod słońcem Toskanii”, że wręcz poczułam proste, włoskie smaki płynące z kart książki. Jeden z przepisów spodobał mi się szczególnie. Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci, które „wydaje się początkiem i końcem włoskich deserów”. Można go zasmakować w wielu włoskich kawiarniach czy barach. To taki klasyk cukierniczy. Więc dlaczego nie upiec(...)też w polskiej, domowej kuchni? Oto mój efekt. Przepis na ciasto wzbogaciłam nutą mango. Bo nie byłabym sobą…;) /przepis z książki E.Mórawskiej „White Plate.Słodkie”/ Składniki: ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 70g cukru pudru 150g masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka olejku o smaku

Raj dla Podniebienia
Babeczki kokosowo-orzechowe i 2 lata Raju dla Podniebienia 74

rocznicowej okazji specjalnie dla Was małe, wdzięczne, kruche babeczki. Napełnione smacznym kremem na bazie kaszy manny z orzechami i wiórkami kokosowymi. Co Wy na to? Składniki: na 25szt ciasto na babeczki: 300g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 4 surowe żółtka masa:  100g orzechów włoskich 50g wiórków kokosowych 50g kaszy manny 100g cukru pudru 1/8 litra mleka(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: ciasto : przesianą mąkę siekamy razem z masłem i cukrem, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce ok.15min. Przygotowujemy foremki na babeczki. Ciasto można przełożyć do foremek na 2 sposoby. Można najzwyczajniej wylepić foremki ciastem lub ciasto rozwałkować, wykrawać krążki ciasta na kształt foremki, wylepić, lekko przyciskając do dna, zdjąć okrawki. Ciasteczka piec na złoty

Raj dla Podniebienia
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem 99

bardzo proste, jesienne ciasto, które robi się naprawdę szybko, gdyż zarobionego ciasta nie trzeba schładzać. Od razu wylepia się nim foremkę, wykłada owoce i zapieka. Ciasto jest cieniutkie, bardzo delikatne, więc zalecam ostrożność przy krojeniu. Na sam koniec chmurka cukru pudru i smaczny, pachnący cynamonem deser gotowy! Składniki: 125g mąki pszennej, 125g masła,75g cukru pudru, 1 żółtko, 1/2 łyżeczki(...)olejku pomarańczowego, 400g śliwek, 1,5 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki brązowego cukru, kakao, cukier puder Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść szybko. Naczynie do tarty wylepić ciastem. Tym razem nie chłodziłam ciasta. Umyte, wypestkowane i przepołowione śliwki układać naciętą stroną do góry. Posypać cynamonem, brązowym cukrem, użyłam muscavado oraz starłam cocao sticks. Piec w 190C przez 30-40minut.Przestudzone posypać niewielką ilością cukru

Raj dla Podniebienia
Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i malinami 195

chyba najlepsze ciasto czekoladowe, jakie dotąd udało mi się zrobić. Gęste, ale miękkie, w smaku po prostu przepyszne. Naprawdę mocno czekoladowe, więc czekoladoholicy będą zachwyceni.  Rozkosz. Czysta, czekoladowa rozkosz. To ciasto trzeba wypróbować. Bo to takie czekoladowe love z malinami.  Składniki (na tortownicę 26cm) ciasto 250g dobrej, gorzkiej czekolady 125g masła 6 jajek 175g cukru pudru krem 250g(...)mascarpone 3-4 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego dekoracja maliny polewa (kilka kostek roztopionej czekolady gorzkiej i mlecznej z 1 łyżką mleka) Wykonanie: ciasto: masło rozpuszczamy w rondelku w kąpieli wodnej. Dodajemy czekoladę,następnie cukier i  mieszamy do połączenia się składników. Lekko przestudzamy całość. Do tak przygotowanej masy wbijamy 2 jajka

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania