ciasto - 162322 przepisów (strona:2014/10822)

Bliny pszenno-gryczane z tuńczykiem i "Berlin, późne lato" 166

ziemniaczane, bo tak się na nie mówiło w mojej okolicy. Dopiero z książek o Rosji, Ukrainy lub Białorusi dowiedziałam się, że to placki drożdżowe z ziemniaczanymi mające niewiele wspólnego. Ciasto na bliny przygotowują się z różnych składników - może być to mąka pszenna z ziemniakami, mąka pszenna lub żytnia z mąką gryczaną. Na Wschodzie podaje się je z kawiorem, śmietaną, różnymi(...)Sałatka puszka tuńczyka w oleju pół białej rzodkwi sól pieprz kilka liści mięty Do miski wsypać mąkę pszenną. Wkruszyć do niej drożdże i wlać ciepłą wodę. Łyżką wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.  Masło roztopić i ostudzić.  Do rozczynu dodać: mąkę gryczaną/orkiszową, ostudzony tłuszcz, żółtka oddzielone od białek, cukier

Weekendy w domu i ogrodzie
drożdżówki z budyniem 203

Jest tu ktoś, kto nie lubi domowych drożdżówek? Ja nie znam nikogo takiego. U nas w domu zawsze rozchodzą się jeszcze ciepłe. Specjalnie zachwalać ich nie trzeba- puszyste ciasto i gęsty budyń, który nie wylewa się podczas pieczenia. Tylko piec i zajadać.  Składniki na 10 drożdżówek: 500 g mąki szklanka mleka 1 jajko 2 żółtka 100 g masła(...)odrobiną cukru. Zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać. Odstawić na kwadrans. Do tak powstałego rozczyny dodać pozostały cukier, jajko i żółtka. Wyrabiać a po chwili wlać masło i wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleiło. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę aż wyrośnie.  Budynie rozmieszać z cukrem i częścią mleka, ugotować na pozostałym mleku. Przestudzić.  Ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jabłecznik z budyniem wg Mamy Hani 156

dość, że słodkości nie piekę   - to do tego nie kupuję ;) Podczas ostatniej wizyty u Mamy miałyśmy okazję trochę czasu razem spędzić w kuchni i wyszło z tego pyszne ciasto z jabłkami pod budyniową kołderką. Sprawdźcie przepis:   Składniki: 5 szklanek mąki kostka margaryny do pieczenia 3/4 szkl. cukru 1 - 2 łyżki śmietany 2 budynie śmietankowe z cukrem 1 litr(...)jabłek (słodko-kwaśnych, twardych) 3 jajka (2 całe + jedno żółtko) cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Z mąki, margaryny, cukru, jajek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Większą chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Mniejszą wsadzamy do zamrażalnika. Przygotowujemy budyń wg przepisu producenta. Odstawiamy do po mojemu ? Może kiedyś ;). wychłodzenia. Większą częścią ciasta

Kuchnia po mojemu
babka marchewkowo-marcepanowa Lusette ze śmietaną galaretkową... 185

olej rzepakowy, połączyć składniki dodać marchewkę startą na drobnych oczkach lub resztek z wyciskarki soku, wsypać cynamon i krótko połączyć składniki marcepać połamać i w rozdrabniaczu rozdrobnić, wsypać do ciasta i krótko połączyć składniki forma silikonowa z kominkiem, wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie wystudzić zimne ciasto(...)wyjąć z formy i przekroić na części, śmietanę i galaretkę wsypac do mleka i mikserem ubijać z 5 minut na dużych obrotach połowę śmietany dać na część ciasta i nakryć drugą częścią, resztę śmietany rozsmarowac na wierzchu ciasta wafelki Lusette w woreczku rozgnieść na kruszonkę i posypać śmietanę, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest rewelacyjne smakowo, aromatyczne

W Mojej Kuchni Lubię
Tort czekoladowy z malinami 155

Mocno czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, krem czekoladowy i frużelinowy krem malinowy... Idealna propozycja na jutrzejsze Walentynki ;) Całość smakuje pysznie - lekko, delikatnie. Nie za słodki, taki w sam raz ;) Jestem absolutnie zakochana w smaku owocowego kremu Ps. Jeśli macie w najbliższym czasie w planach wysłanie jakiejś przesyłki polecam http://www.epaka.pl/  . Satysfakcja gwarantowana ;) Składniki na ciasto: 2 duże jajka(...)Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników, połączyć. (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera). Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto kakaowe 159

Ciasto kakaowe z dużą ilością kakao, bardzo wilgotne Dzień dobry  Czego wam dzisiaj mogę życzyć? Może aby ''walentynki'' były u was co dziennie, i abyście nawet przez małe drobiazgi okazywali sobie miłość i zainteresowanie. Tak też właśnie parę dni temu zrobiłam niespodziankę mężowi, wiedząc, że miał ciężki dzień w pracy. Jego uśmiech po powrocie do domu kiedy zobaczył ciacho(...)Wykonanie : Polewa: 1. W rondelku rozpuszczamy masło w mleku, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i  dodajemy pozostałe składniki i za pomocą trzepaczki dokładnie całość mieszamy. Odstawiamy.  Ciasto: 1. Suche składniki przesiewamy przez sito (mąka, kakao, proszek, soda), dodajemy cukier, wbijamy jajka  3. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do reszty składników. 4. Wlewamy wodę

Mój pomysł na
PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU I KISZONĄ KAPUSTĄ 165

Dawno nie robiłam pierogów  więc naszła mnie na nie ogromna ochota. Farsz farszem,ale pierogi zostały zrobione z fantastycznego ciasta. Jest ono elastyczne,nie trzeba go mocno podsypywać mąką i co ważne nie musimy dodawać do niego jajka - zabawa tym ciastem to sama przyjemność. Przekonajcie się sami korzystając z mojego przepisu. Składniki na ciasto:   3 szklanki mąki pszennej(...)zagotowania wody odczekać ok 3 min .Mieszamy drewnianą łyżką,aż mąka połączy się z wodą.Następnie wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy ok 5- 10 min,aż ciasto zrobi się gładkie i będzie odchodziło od ręki.Gotowe ciasto odstawiamy na ok 15-30 min aby odpoczęło,oczywiście szczelnie przykrywamy ściereczką by nie obsychało.   Składniki na farsz

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierogi z farszem wieprzowym, z indyka i marchewką 142

robienie pierogów. I żeby nie sąsiadka, która dała mi przepis to nie wiem kiedy bym się na nie zdecydowała. Nadzienie postanowiłam zrobić delikatne w smaku i się udało. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: 1/2 kg mięsa wieprzowego, 1/2 kg mięsa z indyka, 3-4 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler(...)kawałek słoniny, 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Farsz: mięso gotujemy razem z warzywami do miękkości (oprócz słoniny). Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy i studzimy. W między czasie kroimy drobno cebulę i obsmażamy ja na patelni. Zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa, jeśli

Państwo Wojtczuk gotują
Banany w cieście kokosowym 176

Przed nami "słodki" czas - za chwilę Walentynki, potem Tłusty Czwartek :)  Mam dla Was propozycję - słodkości - ale przygotowane z owoców - banany w cieście kokosowym na bazie mleczka kokosowego - słodka pycha!  Dzieciaki (i nie tylko ;)) zajadają :)  SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 1 banan w cieście - 450 kcal - ja zjadam 1/2 :) ) 4 banany 1 szklanka wiórków kokosowych + trochę(...)szklanki mleczka kokosowego 1 łyżka masła do smażenia PRZYGOTOWANIE Banany obieramy ze skórki, odcinamy końce i przecinamy na 3-4 części każdy. Z pozostałych składników (oprócz masła) przygotowujemy ciasto - mieszamy razem składniki.  Obtaczamy banany w cieście i smażymy na maśle na złoto ze wszystkich stron. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy niewielką ilością wiórków - w wersji "wypas" możemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Najsmaczniejsze Pączki Pieczone 150

trawieniem tłustych pączków, mają wreszcie swoja alternatywę, mam i ja ;) :D Składniki na około 14 pączków: Na zaczyn: 25 gr drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Na ciasto: 300 gr mąki 1 całe jajko 2 łyżki cukru z wanilią około 50-80 gr masła ( to będzie zależeć od wilgotności ciasta ) parę kropel esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie(...)odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, całym jajkiem oraz szczypta soli. Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić ) Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h. 3. Kiedy

Gotowanie...to proste !
9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Krótka historia + sprawdzone przepisy na pizzę! 198

wahania wskazujemy Włochy. W dużej części słusznie, bowiem to właśnie w Italii zapoczątkowany został prawdziwy szał na tę potrawę. Ponadto właśnie Włochom zawdzięczamy pizzę w formie, jaką znamy dzisiaj. Ciasto na pizzę Grecy byli pierwsi Jednak zanim Włosi zaczęli wypiekać pizzę, robili to przed nimi Grecy, którzy jeszcze przed naszą erą piekli placki z dodatkiem oliwy, ziół i czosnku(...)specjalnej normie. Oryginalna może powstawać tylko z lokalnych składników: pomidorów San Marzano, mozzarelli z mleka bawolic, mąki – typu 0 lub drobnej zmielonej 00, drożdży neapolitańskich lub browarniczych. Ciasto musi być wyrabiane ręcznie. I tak też formowane. Jego grubość nie może przekraczać 3 mm. Pizza musi być pieczona w temperaturze 485°C przez 60-90 sekund. Znaczenie ma też drewno

Jakugotujesz.pl
TARTA KEBAB-GYROS 173

internecie. I wcale się nie dziwię bo jest bardzo smaczna. Inspirując się tym przepisem postanowiłam zrobić tartę kebab-gyros. I wiecie co ? Jest po prostu przepyszna.  Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 żółtko 120 g masła 50 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 filet z kurczaka 1/2 papryki 1 czerwona cebula 2 ogórki konserwowe Dagoma(...)łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 3 jajka 2 łyżki mleka przyprawa kebab-gyros 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę. Dodajemy żółtko, wodę, sól i zimne masło pokrojone na małe kawałki. Zagniatamy szybko ciasto  i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie

Kuchnia MagdaLeny
Pączki jak u mamy - najlepsze 241

mikrofali aby były znowu pulchniutkie.  Skala smaku 10/10- wg mnie żeby zrobić dobre pączki potrzebne jest jednak doświadczenie. Każdy etap pracy jest tutaj ważny od dobrego wyrobienia ciasta przez odpowiednie jego wyrośniecie aż w końcu do ustawienia odpowiedniej temperatury pieczenia. Wiele czynności robi się na wyczucie:) Skladniki( na około 33 dość sporych pączków): 1kg mąki najlepiej(...)resztę mleka-ciepłego i kieliszek wódki. Zacząć wyrabiać łyżką. Kiedy składniki trochę się połączą wlewać powoli( cały czas mieszając) masło i olejek pomarańczowy.  Wyrabiać kopystką lub ręcznie aż ciasto będzie gładkie na zewnątrz, a w środku zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza - nie dodawać więcej mąki. Wyrobione ciasto  przykryć ściereczką( tak, aby nie dotykała ciasta) i odstawić w ciepłe

Kubki smaku
Chleb na zakwasie z zielonym jęczmieniem i "Błękitne okulary" 157

mąki pszennej pełnoziarnistej 8 g soli 20 g mielonego zielonego jęczmienia łyżeczka mielonego ostropestu 300-350 ml wody ewentualnie łyżka ziaren do posypania (u mnie sezam) Rano Do ciasta z poprzedniego wypieku dolać niewielką ilość wody i całość wymieszać. Przykryć i odstawić na pół godziny. Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Wymieszać. Dodać rozcieńczony zakwas. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać(...)ciasto drewnianą łyżką. Wody należy dolać tyle, by ciasto dawało się mieszać łyżką. Nie trzeba go zbytnio wyrabiać. Wystarczy, gdy składniki dobrze się połączą. Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto zarabiamy wieczorem, lepiej trzymać je przez noc do wyrośnięcia w misce, a rano przełożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Strucla z marmoladą 271

Strucla z marmoladą to drożdżowy zawijaniec, wykonany z klasycznego ciasta drożdżowego, upieczony w formie keksowej. Warstwa marmolady nie jest duża, aby za bardzo nie obciążać strucli i nie ma potrzeby dodawać więcej nadzienia, gdyż samo ciasto drożdżowe jest słodkie. Struclę można upiec w formie o wymiarach 30x11cm . Strucla z marmoladą Składniki: 350g mąki pszennej 165ml (2/3 szklanki) mleka 80g cukru(...)pozostawić do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - wyrośnięty rozczyn wymieszać z resztą mąki, roztrzepanymi żółtkami, cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, pozostałym mlekiem oraz ze szczyptą soli - ze składników zagnieść ciasto, w trakcie zagniatania dodając roztopione masło - ciasto wyrabiać co najmniej przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni (może lekko się kleić) - miskę z ciastem przykryć ściereczką

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania