sól himalajska - 100g groszku (mrożonego) - świeżo mielony pieprz - łyżka pestek dyni - kawałek awokado - łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, ostudzić - Brokuła i groszek ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty) - Warzywa schłodzić pod zimną wodą (dzięki temu pozostaną lekko chrupkie i intensywnie zielone) - Ryż
Wegańska kuchnia orientalnaszczelnie zamykanych woreczkach foliowych (takich na zacisk). Są to m.in.: - KARDAMON: używany zarówno do dań ostrych, jak i kawy czy aromatyzowania ryżu. Warto kupować ten w całości, gdyż mielony szybko traci swój aromat. Chińczycy stosują kardamon jako środek wzmacniający organizm. Ma właściwości bakteriobójcze, pomaga przy problemach trawiennych, ułatwia trawienie białek. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn, usuwa nagromadzony
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki kolendry - ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki mielonej białej gorczycy - ¼ puszki mleczka kokosowego - ½ łyżeczki kurkumy - sok z cytryny - ¼ łyżeczki cayenne - ¼ łyżeczki asafetydy
Wegańska kuchnia orientalnaodrobinie oliwy podsmażyć czosnek - Następnie wrzucić ziemniaka i kalafiora, dolać trochę wody, zagotować - Dodać curry i sól, dusić przez 10 minut - Ryż skropić oliwą, wyłożyć na talerz, posypać mielonym kuminem - Obok wyłożyć soczewicę - Kalafior curry z ziemniakiem położyć obok, posypać płatkami chili. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki płatków chili - 1 młoda cukinia - ½ łyżeczki kuminu mielonego - 3 pomidorki koktajlowe - odrobina kurkumy - kawałek czerwonej papryki - sól himalajska - łyżka kukurydzy
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-wiśnie Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 duże, słodkie jabłko - 80g mrożonych wiśni - łyżeczka mielonych orzeszków cola - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Wszystkie składniki oprócz kokosu umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-morele Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (rozmrożonego) - 1 pomarańcza - 5 suszonych moreli - łyżeczka jagód goji - łyżeczka mielonych orzeszków coli - łyżeczka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Banany, szpinak, pomarańczę, morele, jagody goji i orzeszki coli umieścić w blenderze, zmiksować
Wegańska kuchnia orientalnapatki chili - 2 łodygi selera naciowego - ½ łyżeczki mielonego kuminu - 100g brokuła - ½ łyżeczki suszonej miety* - 1 mały ogórek gruntowy
Wegańska kuchnia orientalnaczerwonej fasoli, oliwek i brokuła + czerwony ryż Składniki: - 100g czerwonego ryżu - ½ łyżeczki kuminu mielonego - 100g czerwonej fasoli
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki mięty - 1 marchewka - ¼ łyżeczki mielonego kuminu - 5 rzodkiewek - ¼ łyżeczki płatków chili - 1 łodyga selera naciowego
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - garść mrożonej fasolki szparagowej - świeżo mielony czarny pieprz - kilka czarnych oliwek - kilka pomidorków typu cherry - kawałek awokado Wykonanie: - Ziemniaki
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki ziół prowansalskich - kilka zielonych szparagów (w sezonie;) - czarny pieprz świeżo mielony - 100g ugotowanej soi* (lub z puszki) - suszone chili w płatkach - kilka suszonych pomidorów - sól himalajska - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczka ziół prowansalskich - 40g zielonej soczewicy - świeżo mielony czarny pieprz - ½ cebuli cukrowej - ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 ząbki czosnku
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki ziół prowansalskich - kilka różyczek brokuła - świeżo mielony czarny pieprz - garść roszponki - sól himalajska - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek - ½ młodej cebuli - kilka zielonych oliwek
Wegańska kuchnia orientalna150g kalafiora - świeżo mielony czarny pieprz - 3 łyżki mrożonego groszku - sól himalajska - 1 pomidor - garść roszponki - kilka zielonych oliwek - 1 młoda cebula
Wegańska kuchnia orientalna