Pierogi ze szpinakiem i żółtym serem, w cieście z olejem rzepakowym 185oprószonym mąką blacie na około pół godziny (raczej dłużej, niż krócej). Farsz: 450g mrożonego szpinaku 80g żółtego sera 3 spore ząbki czosnku 1 średnia cebula przyprawa warzywna biały pieprz mielony olej rzepakowy do smażenia i gotowania Szpinak rozmrażamy w rondelku i odsączamy wodę. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę prosto do szpinaku. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju
Kuchenna Kontrrewolucya
Bardzo prosty, staropolski sos z suszonych grzybów 186garść suszonych borowików lub podgrzybków 1 duża cebula sól, biały pieprz mielony estragon 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła Grzyby płuczemy i zalewamy ok. 700ml chłodnej, przegotowanej wody. Dodajemy do nich obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Wszystko razem gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Po tym czasie wywar przecedzamy - cebulę wyławiamy i odrzucamy, a grzyby miksujemy, jednak
Kuchenna Kontrrewolucya
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 256dobrze wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze około kwadransa. Na koniec barszcz posypujemy majerankiem i doprawiamy solą. Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką 239filet z piersi indyczej (zwykle około 1kg) 1 czerwona papryka kilka sztuk pieczarek 4 duże plastry żółtego sera 3 suszone pomidory z oliwy pół łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 łyżki keczupu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól morska do smaku Pierś indycza jest bardzo krucha i delikatna, więc
Kuchenna Kontrrewolucya
Plince z pomoćką - warmińskie jadło 228pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej i na dość dużym ogniu smażymy niezbyt grube placki, do momentu, aż z każdej strony osiągną złoty kolor. Jeśli nie mamy pod ręką twarogu mielonego (jak na sernik), zwykły ser dobrze jest zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Mieszamy go ze śmietaną, posiekaną dymką i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku
Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek 205Chyba właśnie zostałam fanką pieczonych przepiórek. :) marynata na 2 przepiórki: 2 łyżki miodu pszczelego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy maggi 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka mielonego cynamonu kilka plasterków limonki garść pieczarek 1 nieduża cebula sól, pieprz łyżka mleka 1. Składniki marynaty (miód, cynamon, olej, maggi, sok z limonki) dobrze ze sobą łączymy, by powstała
Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa krem z selera naciowego z serkiem topionym i grzankami 252mnie na pewno powstanie. :) I voila! 1 cały seler naciowy 1litr dobrego bulionu warzywnego 50g śmietankowego serka topionego 1 średnia cebula 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego/sok z cytryny świeżo mielony czarny pieprz chleb tostowy tłuszcz do smażenia sól Bulion warzywny zagotowujemy. Seler naciowy kroimy w nieduże kawałki i wrzucamy do bulionu. Cebulę kroimy siekamy i szklimy na patelni, następnie również
Kuchenna Kontrrewolucya
Cebulowa zupa krem 226tania i przyjemna przekąska. Tym razem coś dla fanów cebuli (czyli również dla mnie. ;) ). 8 dużych cebul 1 litr wywaru warzywnego 50g żółtego sera szczypta kurkumy sól morska świeżo mielony pieprz czarny grzanki klarowane masło do smażenia Zagotowujemy wywar warzywny. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Szklimy je na maśle, po czym
Kuchenna Kontrrewolucya
Bziała kiełbasa w piwzie 255surowej białej kiełbasy 2 puszki jasnego piwa (1litr) 2 średnie cebule masło klarowane do smażenia sól, pieprz odrobina tartego żółtego sera Piwo przelewamy do garnka i zagotowujemy. Przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli. Do piwa wkładamy białą kiełbasę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na maśle, po czym dorzucamy do piwa i kiełbasy. Całość gotujemy
Kuchenna Kontrrewolucya
Marchwiowo-pomarańczowa zupa krem 233garnka i zalewamy bulionem tak, by była przykryta z 2 centymetrową nadwyżką. Gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i kurkumą (na czubku noża). Pomarańcze chwilę wałkujemy po stole, lekko dociskając. Następnie z obydwu dokładnie wyciskamy sok i dolewamy do zupy. Dobrze mieszamy, by składniki się połączyły
Kuchenna Kontrrewolucya
Kaczka po mazursku 273Mazur. :) Na dwie porcje: 2 kacze nogi 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju rzepakowego 5 ząbków czosnku 2 łyżki otartego majeranku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka miodu pszczelego Nogi kacze dobrze myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do czosnku w misce dodajemy ocet jabłkowy, miód
Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa porowa na drobiowych sercach i wątróbce 209pokrojone w małą kostkę/starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń selera oraz dosyć grube krążki pora. Gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawiamy zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie przyprawą warzywną i wrzucamy posiekaną zieleninę. Tego typu zupa nigdy nie będzie smakowała tak dobrze, ugotowana na zwykłych kościach. Polecam przekonać się o tym na własnych
Kuchenna Kontrrewolucya
Ziołowy politechnik warszawski 209politechnik (1kg schabu bez kości) 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka suszonej ciętej szałwii (np. kotanyi) 1 łyżka rozmarynu suszonego 1 płaska łyżka soli morskiej 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka bulionu mięsnego 2 łyżki mąki kukurydzianej Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W moździerzu rozcieramy rozmaryn
Kuchenna Kontrrewolucya
Pizza z kabanosem z kamienia granitowego - test, porównanie z szamotem, rezenzja 258łyżka oliwy z oliwek na czubku łyżeczki soli morskiej sos: puszka pomidorów w zalewie przyprawy kuchni włoskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku pół łyżeczki soli morskiej świeżo mielony pieprz czarny dodatki: 4 małe kabanosy tarczyński czerwona papryka cebula żółty ser/ wiórki mozzarelli pomidor Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z glukozą i wlewamy do mąki. Dodajemy oliwę
Kuchenna Kontrrewolucya
Ghiveci - rumuński gulasz warzywny 232wielkości ziemniaki 2 nieduże marchwie 2 duże pomidory 2 małe lub 1 duża czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól do smaku sok z połowy małej cytryny oliwa do smażenia Marchew kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy
Kuchenna Kontrrewolucya