Grill: pieczarki faszerowane mielonym mięsem 299pomidorami- boski!) Wyszło super- soczyste, aromatyczne pieczarki podbiły serca moich gości. Składniki: 8 dużych kapeluszy pieczarek (lub więcej jeśli nie uda Ci się kupić gigantów) 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 5 szparagów (ja uzyłam tych cudownych, zielonych) czerwona papryka cebulka Ketchup (u mnie Tesco z suszonymi pomidorami) Musztarda sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso dopraw
Wielki apetyt
Grill: szparagi w mielonym mięsie 192tych rzeczy! Zerknij na przepis i wszystko stanie się jasne. Wyszło pysznie, więc zachęcam do eksperymentowania, aby twój grill nigdy już nie był tym zwykłym, nudnym. Składniki: 300 g mielonego mięsa z karkówki 10 zielonych szparagów cebulka sól pieprz cynamon czerwona papryczka chilli ketchup Jalapeno ( kupisz go w Tesco) Sposób przygotowania: Szparagi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie złap
Wielki apetyt
Łosoś grilowany w papilotach 263koperku. Taką uwielbiamy i taka na grillu ląduje i tym razem. Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze przecież. Smacznego! Składniki : * łosoś surowy * 2 cytryny * pęczek koperku * sól, świeżo mielony czarny pieprz * łyżka masła Przygotowanie : Łososia kroimy na porcje. Każdy kawałek układamy na folii, dodajemy odrobinę masła, przyprawy, sok z cytryny i posiekany koperek. Związujemy w papiloty
Magiczne Życie Marty
Sernik czekoladowy na zimno z malinami 555gdyż oprócz czekolady nie dodałam ani grama cukru więcej. Jeżeli jesteś słodziakiem, to dodaj do przepisu szklankę cukru pudru, podczas ubijania żółtek i sera. - 3 jajka - 900 g sera mielonego na twaróg - 2 łyżki żelatyny - 100 g czekolady gorzkiej - 100 g czekolady mlecznej - pół szklanki mleka - szklanka malin świeżych lub mrożonych - 1 galaretka malinowa lub wiśniowa Połowę mleka rozpuszczamy
Pasje Jolki
SAŁATKA Z GROSZKU, CEBULI, Z PSTRĄGIEM WĘDZONYM 276zwykły, świeży groszek) pęczek natki pietruszki 1 mała czerwona cebula 200g wędzonego filetu z pstrąga sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego Natkę pietruszki siekam, cebulę obieram i kroję w drobną kostkę, rybę rozparcelowuję palcami na drobne kawałki. Wszystko to mieszam z groszkiem odcedzonym groszkiem (lub blanszowanym, w przypadku świeżego
W kuchni Karmel-itki
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BEZĄ, KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI 267lodówce. Masa serowa: - 125g masła w temp.pokojowej - 600g dobrego twarogu do serników (u mnie firmy Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu (lub cukru trzcinowego) + ok.450g truskawek W misie miksera umieścić miękkie masło, dodać ksylitol lub cukier trzcinowy i utrzeć na gładką masę. Następnie dodajemy jajko, proszek budyniowy oraz partiami
Smaczne Zdrowe
Risotto ze szparagami 360litr bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 100 ml białego, wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki tartego parmezanu + do posypania 1 łyżka zimnego masła sól morska świeżo mielony pieprz kilka listów rukoli lub rukwi wodnej do dekoracji (opcjonalnie) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Szparagi łamiemy na końcach – szparag sam pęknie w miejscu, gdzie
Poezja smaku
szynkowar-czosnkowy schab bez soli peklowej... 278łyżeczki, żelatyna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki schab pokroić w drobną kostkę do 1 cm, wsypac do miski w moździerzu utrzeć czosnek, ziarna pieprzu, paprykę suszoną słodką lub mieloną, majeranek dodać do mięsa, wsypać sól ziołową, żelatynę, wlać wodę i wyrobić dobrze na kleistą masę mięso przełożyć do woreczka i włożyć do szynkowara /tuba/, zamknąc szynkowar i do lodówki
W Mojej Kuchni Lubię
Buraczki zasmażane ze smietana 216Dzisiaj podaje przepis na buraczki zasmazane ze smietana . Ostatni raz jadlam je okolo rok temu, wiec postanowilam ze zrobie je dzis na obiad jako dodatek do ziemniakow i kotletow mielonych . Mam nadzieje, ze skorzystacie z mojego przepisu i beda Wam smakowaly :D Mi i mojemu mezczyznie smakuje :D Składniki: 1 kg buraków 1 kwaśne jabłko
PychaDania
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną 204zdrowszą kaszą jęczmienną. Dodatek koperku działa odświeżająco i nadaje wiosenny wygląd. Potrzebne nam: - 500 g małych pieczarek - średnia marchewka - cebula - pęczek szczypiorku - 1/3 kostki masła - sól - pieprz czarny mielony - liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego - pół szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej - kostka bulionowa Przygotowanie: Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w niezbyt dużą kostkę i podsmażyć w garnku
W poszukiwaniu inspiracji
Piegowaty bananowiec, czyli bananowe ciasto Jamie Olivera 267banan - lepiej użyć 2, wtedy ciasto jest bardziej wilgotne, 4 jajka , 6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany , 1 łyżka esencji waniliowej >klik<, 2 czubate łyżki maku - użyłam maku mielonego BackMit, szczypta soli , 340 g mąki pszennej , 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia , 6 łyżeczek cukru . Masło i brązowy cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo rozgniecionego banana
Codzienna kuchnia niecodzienna
Biszkopt z serem- łatwy przepis na pyszne ciasto 190Jest bardzo prosty w wykonaniu i szybki. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 8 łyżek cukru ¾ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku 1 cukier waniliowy 1 łyżka octu Masa serowa: 30 dag białego mielonego sera 2 jajka 5 dag margaryny 3 łyżki cukru Cukier waniliowy Bakalie Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrami, dodać zmielony
Tradycyjna Kuchnia
Kapusta postna na soku z buraków- potrawa wigilijna 190grzyby drobno pokruszyć i dodać do kapusty wraz ze śmietaną, masłem i cukrem do smaku. Wymieszać dokładnie i dusić na wolnym ogniu przez godzinę. Na koniec gotowania doprawić świeżo mielonym pieprzem
Tradycyjna Kuchnia
Zupa cukiniowa 193Pyszna i zdrowa zupa z cukinii. Składniki: 50 dag cukinii 4 łyżki masła ½ szklanki białego wina (wytrawnego) 4 szklanki wywaru warzywnego 10 dag serka topionego Sól, pieprz ½ łyżeczki mielonej papryki Wykonanie: Cukinię umyć, pokroić w cienki talarki i zeszklić na gorącym maśle. Doprawić do smaku, wlać wino i wywar warzywny. Następnie podgotować na wolnym ogniu, zupę podawać z grzankami
Tradycyjna Kuchnia
Zupa dyniowa z pestkami z dynii 140dyni 1 cebula 4 łyżki oleju z pestek dyni 2 szklanki rosołu wołowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki pestek z dyni 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz mielony kminek Wykonanie: Dynię obrać, pokroić w kostkę, a cebulę posiekać. Na dyniowym oleju zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną dynię i zalać bulionem wołowym. Dusić zupę 15 minut, doprawić do smaku
Tradycyjna Kuchnia