mielone - 47549 przepisów (strona:2037/3170)

Duszone ziemniaki z kapustą i boczkiem 240

parzonego boczku w plasterkach, 250 g młodej kapusty, 1 łyżeczka kminku całego, świeży rozmaryn,              sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki bez obierania myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ziemniaki i podsmażamy je kilka min.  Zalewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy sól

Moniki Smakołyki
Sernik kajmakowy Leniwiec 391

czasu w kuchni, to goraco polecam Wam Sernik kajmakowy dla leniwych ;) Bez jajek, bez ubijania… tak na leniucha! :)   Sernik kajmakowy – Składniki: 1kg twarogu w wiaderku (kilkukrotnie mielony) 1 budyń czekoladowy w proszku 1 budyń śmietankowy w proszku 1 opak. cukru wanilinowego 1 puszka kajmaku (460g)   Sernik kajmakowy – wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski

Kulinarne Przeboje
Boczek Parzony z Szynkowara 238

znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 1 kg surowego boczku 9 g soli 9 g soli peklowej gorczyca kolendra kminek grys chili papryka słodka mielona pieprz 3 - 4 ząbki czosnku Z przygotowaniem takiego boczku zejdzie nam około 3 dni, czwartego dnia boczek można kroić i jeść :) Bardzo ważne są proporcje soli i soli peklowej

Blondynka Gotuje
Mleczny sernik z granatem i kwiatami 218

przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego chętnie dodaję je do moich pysznych deserów :) 600 g mielonego twarogu 1,5 szklanki mleka 2% jajko i 2 żółtka opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 5 łyżek oleju rzepakowego   3 łyżki zagęszczonego, słodzonego mleczka ziarenka z połowy

Mienta blog
Zupa krem z pomidorów z migdałami i śmietaną 198

duże lub 4 małe porcje) 1 kg dojrzałych pomidorów 700ml bulionu – np. wg naszego przepisu na bulion , natomiast nie wchodzi w grę żadnego rodzaju kostka bulionowa 50g prażonych mielonych migdałów 100ml słodkiej śmietany 18% 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru garść posiekanej świeżej bazylii do podania Instrukcje Pomidory

Kulinarna Pokusa
Tosty z łososiem i sadzonym jajkiem 255

najlepiej średnie M) 100g plastrów łososia wędzonego na zimno 3-4 duże łyżki twarogowego serka koperkowo-czosnkowego (gotowego lub sporządzonego jak niżej) 4 łyżeczki oliwy sól pieprz czarny świeżo mielony Serek koperkowo-czosnkowy (jeśli nie mamy gotowego ze sklepu) 3-4 duże łyżki serka twarogowego „naturalnego” 1 czubata łyżeczka drobno siekanego koperku 1 mały ząbek czosnku Instrukcje Jeżeli samodzielnie

Kulinarna Pokusa
Duszony dorsz z warzywami korzennymi 286

Drukuj Składniki na 2 porcje 600g dorsza – w formie wg uznania – filetów, dzwonek lub samych polędwiczek 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 100ml bulionu pół płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka soli świeża i chrupiąca bułka / bagietka (opcjonalnie jako dodatek) Instrukcje Dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, po czym obsypujemy ze wszystkich

Kulinarna Pokusa
Pieczona kaczka z jabłkami 253

dowolnej popularnej rasy, wg upodobań) 2 średniej wielkości jabłka, najlepiej słodko-kwaśne i koloru pomarańczowo-czerwonego 1 łyżka miodu 1 łyżka masła pół laski cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 600g niedużych ziemniaków Do podania konfitura z żurawiny świeży rozmaryn Instrukcje Kaczkę płuczemy

Kulinarna Pokusa
Pesto 271

duża garść świeżej bazylii, 50g orzeszków piniowych 30g parmezanu (Parmigiano Reggiano) 75ml oliwy 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, na kolor jasno brązowy. Uważajmy przy tym, aby ich nie przypalić. Bazylię tniemy na niekoniecznie drobne kawałki. Czosnek tniemy na plasterki

Kulinarna Pokusa
Karkówka pieczona z warzywami 307

duża lub 2 małe marchewki (200g) 2 średnie cebule (250g) kilka średnich ziemniaków (400g) 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Czosnek obieramy i miażdżymy w wyciskarce. Plastry mięsa nacieramy częścią soli i pieprzu oraz zmiażdżonym czosnkiem. Odkładamy na chwilę, by przeszły smakiem przypraw. Marchewkę starannie obieramy i kroimy w plasterki

Kulinarna Pokusa
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 321

wypadku patrz uwagi 2 średnie czerwone cebule 150ml wytrawnego białego lub lekkiego wytrawnego czerwonego wina 200g surowego boczku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku kilka gałązek rozmarynu – do pieczenia i do dekoracji 2-3 łyżki oliwy Pure ziemniaczane 600g ziemniaków łyżka masła 50ml słodkiej śmietany (najlepiej 18%) Instrukcje Perliczkę

Kulinarna Pokusa
Kanapki z pesto i kurczakiem 349

przynajmniej średnio dojrzałe 1 nieduży pomidor duża garść rukoli kilka łyżeczek pesto, np. wg naszego przepisu na pesto 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Filet z kurczaka kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm i delikatnie zbijamy je tłuczkiem do mięsa. Nacieramy solą i pieprzem. Oliwę rozgrzewamy na patelni

Kulinarna Pokusa
Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 405

garść suszonych leśnych grzybów 2 ząbki czosnku 2 średniej wielkości czerwone cebule 3 łyżeczki musztardy (zasadniczo łagodnej, ostrej mogą użyć zwolennicy bardziej pikantnych potraw) 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego 1 i 1/2 łyżeczki soli kilka ziaren suszonego jałowca 2 liście laurowe 150ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Do podania ziemniaki gotowane lub pieczone , kopytka kwaszony

Kulinarna Pokusa
Sałatka śródziemnomorska z wędzonym łososiem 252

jajka duża garść poszarpanych kolorowych sałat 8-10 pomidorków koktajlowych 100g fety 1 mała czerwona cebula 1/4 – 1/2 łyżeczki soli (ostrożnie, inne składniki już ją zawierają!) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka drobno siekanego koperku Instrukcje Jajka gotujemy na twardo przez 6-8 minut, chłodzimy w zimnej wodzie

Kulinarna Pokusa
Sałatka z salami na sposób węgierski 220

jędrne pomidory 1 średniej wielkości czerwona cebula kilka rzodkiewek 2 ząbki czosnku kilka łyżek soku z cytryny 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oliwy Instrukcje Plasterki salami rozdzielamy od siebie jeden po drugim i kroimy na połówki – kolejność tych czynności wybieramy tak, aby było nam najwygodniej – zależy to od właściwości

Kulinarna Pokusa