ciasto kojarzy mi się z jesienią. Idealnie pasuje kolorystycznie i smakowo do tej pory roku a przecież orzechy to dary jesieni. Ciasto robiłam już wiele razy i ciągle mnie zachwyca. Przepis zaczerpnęłam od mniam... mniam ciasto: 8 białek 4 żółtka 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 4 łyżki(...)paczka delicji pomarańczowych 1/4 szkl. mocnego naparu kawy 50 ml spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć. Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone orzechy,wiórki,rodzynki,mąkę
Kolorowa kuchnia ElkiCzasem miewam ochotę na odrobinę słodkości, więc mogę liczyć na swoją Madzię, zawsze przygotuje mi pyszny słodki deserek. Tym razem poniżej znajdziecie przepis na ciasto czekoladowe. Przepis jest szybki, prosty w wykonaniu i z całą pewnością nie wyjdzie Wam zakalec :) Ciasto czekoladowe – składniki (na dużą keksówkę): 0,5 l mleka 1 kostka margaryny (250g) 2 szklanki cukru 2 jajka(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu (możecie też dać np. odrobinę przyprawy do piernika) 4 łyżki kakao dżem porzeczkowy (6 łyżek) Ciasto czekoladowe – przepis: Margarynę roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, sodę, cynamon, cukier, kakao. Następnie dodajemy jajka, mleko, dżem, wlewamy margarynę i całość dokładnie mieszamy. Nie musicie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!150g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 12-14 godzin. Ciasto właściwe: Cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 200g mąki orkiszowej jasnej 550g wody 20g soli himalajskiej. plastry jabłka do dekoracji (użyłam szarej renety) Przygotowanie ciasta właściwego: Wszystkie składniki ciasta(...)mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek. Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto
Codziennik KuchennyFlorencji nazywana "stiaccia" to typowy przysmak kuchni toskańskiej, bardzo popularny na jesieni w czasie winobrania. Focaccia wypiekana jest w formie prostokątnego placka z ciasta chlebowego z dodatkiem winogron, odrobin ą cukru i oleju extravergine d'oliva. Focaccia jest przepysznym słodkim chlebkiem, uwielbianym przez wszystkich, tych dużych i małych. Ma cudownie(...)minut. Mąkę wysypujemy na stolnicę lub do dużej, głębokiej miski. W mące robimy dołek i wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, dodając stopniowo letnią wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Z ciasta
La grande e la piccola cuocaFuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone. Najlepsza do nich jest kapusta w domu ukiszona, bo jest w sam raz, nie przekwaszona. Ja do Fuczków, mojej mamy kapusty dodałam i dzięki niej super smak uzyskałam(...)szczypty suszonego cząbru, ponadto: śmietana. Przygotowanie: Odciśniętą kapustę drobno siekamy, kminek kroimy na mniejsze kawałeczki, można rozgnieść go w moździerzu. Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu (powinno być ostre, wyraziste w smaku), dodajemy kminek, cząber i mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto
Moniki Smakołykikońcu udało mi się znaleźć chwilę zatem publikuję pierwszy post na blogu! Sezon na truskawki jeszcze trwa więc trzeba to wykorzystać Dzisiaj więc pieczemy ciasto truskawkowe. Ciasto truskawkowe z bezą Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste i nie powinno sprawić większych problemów nawet tym, którzy nie mają większego doświadczenia w pieczeniu Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)mąkę i żółtka wymieszane wcześniej z wodą, proszkiem i octem. Mieszaj łyżką, nie ubijaj. Gdy gotowe delikatnie przełóż do formy do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Włóż ciasto. Piec 35 minut. Beza: Białka ubij na sztywno z szczyptą soli. Gdy gotowe, zacznij stopniowo dodawać cukier puder. Na końcu dodaj ocet. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym
mecooksużyć mączystych. Robiłam je pierwszy raz i na prawdę jestem zadowolona z wyniku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.: Przepis na około 15 cepelinów Składniki na ciasto: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 100 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól Składniki na farsz: pół szkalnki soczewicy pół szklanki ryżu 2 cebule(...)Składniki na sos pieczarkowy: 400 g pieczarek 250 ml bulionu warzywnego 250 ml śmietanki 8 % sól, pieprz, suszony koperek, pieprz czosnkowy 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Ciasto: 1. Ziemniaki obieramy z czego 0,5 kg gotujemy a 1 kg surowe trzemy na tarce, po czym włożyć do gazy nad sitem i miską i odsączyć. Wody nie wylewać skrobia
Mój pomysł naPierogi ruskie Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad pierogi ruskie Zawsze pierogi robiłam z ciasta do którego dolewałam wody ale tym razem postanowiłam zrobić je na mleku, jaki efekt? Ciasto w smaku aksamitne, delikatne po prostu przepyszne, koniecznie musicie spróbować. Jedyny mankament to ten, że w Danii nie dostanę normalnego twarogu więc do farszu użyłam coś podobnego do serka(...)wiejskiego (zobaczcie na poniższym zdjęciu). Z podanych składników wyszło mi 76 pierogów. Przepis: Składniki : ciasto: 750 g mąki 450 ml mleka 150 g masła 3,5 łyżeczki soli farsz: 4 cebule 600 g obranych ziemniaków 400 g sera białego sól i pieprz do smaku dodatkowo 2 cebule do posypania
Mój pomysł naProziaki to rodzaj placuszków z mąki, kwaśnego lub zsiadłego mleka, sody i soli, dodaje się czasem jajek, ale jak kto woli :) Ja ciasto z jajkami przygotowałam, dzięki temu smak i lekko żółty kolor uzyskałam. To jeden z najbardziej charakterystycznych podkarpackich wypieków regionalnych, jakże prostych w przygotowaniu, a w smaku oryginalnych. Często na festynach, imprezach biesiadnych(...)cukru, 2 wiejskie jajka, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Do naczynia wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy delikatnie roztrzepane jajka, sól, cukier, sodę i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką pozostawiamy w temperaturze pokojowej
Moniki Smakołykiznam osoby, która nie lubi zajadać się pączkami. Sekret udanych pączków to świeże drożdże, dobra mąka i dobrze wyrobione ciasto. Ja do przygotowania pączków zawsze dodaję same żółtka, dzięki czemu ciasto ma ładny kolor i jest pulchne. Tym razem przygotowałam pączki z nadzieniem wiśniowym, które otrzymałam do testowania od firmy ZENTIS . SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mleka, 5 żółtek, 50g drożdży(...)posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mleko podgrzewam. Do mleka dodaję pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Oprószam mąką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki
Tradycyjna kuchnia KasiOdkąd odkryłam ten przepis korzystam wyłącznie z niego. Ciasto na pizzę bez wyrastania wydało mi się zbyt idealne by było prawdziwe... a jednak!:) - jest miękkie i puszyste - nie czuć w nim drożdży - sami decydujemy czy będzie miękkie czy chrupiące zależnie od czasu pieczenia - jeśli chcemy grube ciasto, podwajamy porcję bez obaw, że ciasto się nie upiecze (pieczemy wtedy(...)minut) - możemy zrobić z niego również małe pizze- pizzerinki - możemy rozłożyć ciasto na całą blachę lub uformować kształt klasycznej pizzy 1 i 1/ 2 szklanki mąki 1/2 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczk i cukru 1/2 łyżeczka soli 1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
Szefowa kuchniPleśniak, to ciasto które wszyscy znają. Jest bardzo lubiane, no bo jak tu nie lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego(...)cukrem pudrem przesiać do misy robota, dodać masło pokrojone na drobne kawałki i zmiksować do otrzymania kruszonki. Miksująć dodać żółtka i zagniatać, aż całość połączy się w jednolitą kulę. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą spłaszczyć owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce, drugą uformować w wałek, owinąć w folię i ułożyć w zamrażarce jabłka obrać, pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najbardziej esencjonalną egzotyką. W tym soczyste mango i aromatyczny kokos :D Właśnie te dwa smaki dominują w przedstawianych dzisiaj muffinach! Przenikają się ze sobą między puszystymi warstwami muffinowego ciasta. Są super! W dodatku bez glutenu, dlatego nawet alergicy mogą zanurzyć zęby w słodkim smaku Karaibów :) Moja siostra, która zalicza się do takowych, pochłonęła 3/4 całego wypieku - to chyba dobra rekomendacja(...)Spróbujcie! Bezglutenowe muffiny kokosowe z musem mango Potrzebujesz: Mus: 200g miąższu mango 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki cukru 6-7 listków mięty cytrynowej (opcjonalnie) 1 żółtko Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka w proszku 1/4 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Kuchnia w Słońcu Skąpanapolsku, ale kto wie? Może kiedyś? Jak na tak opasłe tomisko, zdjęć jest znikoma ilość, lecz ta książka nadrabia czymś innym. Tutaj znajdziemy wytłumaczenie wielu technicznych aspektów pieczenia ciast i robienia do nich mas i kremów i dekoracyjnych różyczek z masy cukrowej. Opisuje jak w cieście działa proszek do pieczenia, jogurt, kwaśna śmietana, dlaczego użyć kakao w proszku(...)czekoladę w proszku. Podaje też zamienniki, niemal do każdego ciasta. Ci, którzy nie mogą jeść żółtek, dodają same białka... Przepisy są w formie tabelki, z podziałem na gramy i na szklanki, dokładnie podane są wymiary foremek i czas pieczenia. Książka ma jeszcze jedną zaletę - nie często spotykaną w amerykańskich przepisach - ilość cukru. Wszystkie ciasta jakie upiekłam z tej książki były
Posadzone i zjedzonetygodniu w ramach akcji "Ciasto na niedzielę" na wszystkich chętnych czeka nie lada wyzwanie: drożdżówka z warzywami. W poniedziałek uzupełnię listę osób, które też wzięły w niej udział:) Bardzo lubię wytrawne wypieki. Od razu wiedziałam, że będę chciała się przyłączyć. Na początku chciałam zrobić zawijane pizzerinki z jakimś fajnym nadzieniem (np takie , takie , czy takie ), później pomyślałam o rollsach(...)ciasta drożdżowego z dynią , mmm, uwielbiam dynię, pod każdą postacią, więc moje myśli pobiegły właśnie w tym kierunku;) Na końcu przypomniałam sobie, że zaznaczyłam kilka fajnych przepisów w książeczce wydawnictwa SBM z serii "Smaczne i zdrowe", pt. "Pizza*focaccia*bruschetta*piada". No i znalazłam tam przepis podstawowy na focaccię, wraz z kilkoma sposobami wykorzystania, zmieniłam po swojemu, dopasowałam do gustów
6niebo