łyżki śmietany kremówki 3 łyżki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta soli morskiej szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego Farsz: 220 g marchwi (można użyć mrożonej) 1 brokuł 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Z przesianej mąki, drożdży, mleka i wody robimy zaczyn. Po chwili dodajemy
Kolorowy Przepisownikwłasny :) Składniki: Spód: 2 szkl. mąki 3/4 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 8 łyżeczek dżemu żurawinowego 4 jajka 4 łyżki cukru 1 kisiel o smaku żurawinowym 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 szkl. mrożonego groszku 1,5 szkl. mrożonej włoszczyzny 1 duża marchewka 10 łyżek kaszy kuskus 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżki lubczyku 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka szałwii 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy
Kolorowy Przepisownikmalin, czy jeżyn. Składniki: 80 g mąki razowej 40 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 jajka 250 ml mleka dodatkowo 100 g świeżych truskawek 200 ml śmietany 36% 40 g cukru pudru Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć
Niezły Młyneksamodzielną ciepłą przystawką. Składniki: 1 średnia cukinia 5 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 duża szczypta chili 1 duża szczypta mielonego imbiru Cukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Czosnek drobniutko posiekać. Na dużej patelni (najlepiej ceramicznej) podgrzać oliwę, dodać miód, a kiedy się rozpuści dodać sos sojowy chili
Trzeci talerzPyszne, lekkie danie na bazie delikatnego, mielonego mięsa z indyka - bez smażenia. Klopsiki gotujemy w wodzie a następnie dusimy w sosie koperkowym przygotowanym na bazie bulionu z gotującego mięsa. Dodatek boczku dodaje im wyrazistości a koperkowy sos wspaniałego aromatu
Milion SmakówMussaka czyli grecka zapiekanka z bakłażanów z dodatkiem ziemniaków, mięsa mielonego i pomidorów pod sosem śmietanowo-serowym. Przepis pochodzi z książeczki kucharskiej Tupperware
Milion SmakówKotlet mielony to jedno z najbardziej popularnych dań na polskich stołach. Tradycyjnie składa się z mięsa, jajka, bułki tartej i przypraw. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. W ramach eksperymentów z tradycją polecam nieco inną wersję tego kultowego dania
Milion Smakówświąteczne wypieki nie muszą być tylko zapychającymi słodkościami pełnymi pustych kalorii. Te babeczki to połączenie smacznych oraz zdrowych i pełnowartościowych składników. Potrawa jest bezglutenowa: mąkę pszenną zastąpiłam mielonymi migdałami i orzechami laskowymi. Również cukier ma swój zdrowy zamiennik czyli ksylitol. Nie mogło zabraknąć tu także odpowiednich tłuszczy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jego zastosowanie
Milion SmakówKolejna wersja dietetycznych i lekkich naleśników, tym razem migdałowa. Mąka pszenna została zastąpiona pełnoziarnistą i mielonymi migdałami, a mleko krowie napojem również z migdałów. Jako dodatek wybrałam dżem borówkowy i jabłka, ale sprawdzi się tu każda inna kombinacja owocowa
Milion SmakówPulpeciki z mięsa mielonego w lekko orientalnej odsłonie. Wszystko za sprawą aromatycznego sosu na bazie mleczka kokosowego i przypraw. Jeśli lubicie azjatyckie smaki, to danie z pewnością przypadnie Wam do gustu. Inspiracją był przepis Pascala Brodnickiego
Milion Smakówwyjątkowe danie z mięsa mielonego - może służyć jako przekąska oraz jako pełen obiad. Mięso w sosie pomidorowym efektownie podanie w liściach cykorii zaspokoi apetyt i dostarczy ciekawych wrażeń estetycznych
Milion SmakówKebaby z mięsa mielonego grillowane na patykach to tradycyjne greckie danie. Robi się je zazwyczaj z baraniny lub jagnięciny. Moja wersja tego dania jest z wieprzowiny, ale smakuje równie wyśmienicie. Kebaby można podać jako obiad czy kolację ze swoimi ulubionymi dodatkami albo spożywać same jako przekąskę
Milion SmakówKlopsiki to jedno z moich ulubionych dań z mięsa mielonego. Smakują świetnie - a jeszcze lepiej jeśli są zanurzone w sosie pomidorowym Marinara. Wszystko to włożone w chrupiącą bułkę z ulubionymi dodatkami - u mnie z papryczką jalapeno. Dziś przedstawiam wersję uproszczoną - tak, żeby w 20 minut mieć gotową kanapkę na stole
Milion Smakówkabaczki trwa krótko, a szkoda. Są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Mogą zastąpić wiele innych składników używanych na codzień lub stworzyć pełne danie obiadowe. Tym razem kabaczek nadziewany mięsem mielonym
Milion Smaków