Jesienią robimy szarlotki, dużo szarlotek Zamówienie przyjęte i zrealizowane Kto zamawiał ten wie. Składniki na ciasto 3 szklanki mąki pszennej typ 500 5 żółtek masło 250 g szczypta soli 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę jabłkową 1.5 kg jabłek kwaskowych 150 g cukru cukier waniliowy garść rodzynek garść orzechów laskowych pół łyżeczki cynamonu(...)Składniki na budyniową piankę budyń śmietankowy (2 małe) 50 g cukru 5 białek szczypta soli Kruche ciasto: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka , wsypujemy cukier i dodajemy pokrojone masło . Włączamy mikser na małych obrotach i miksujemy do połączenia składników. Teraz wyjmujemy z misy , zagniatamy na stolnicy. Pianka: Ubijamy białka z odrobiną soli , dodajemy cukier
Kocham CzekoladęSkładniki na ciasto: 450-500g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży (50g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przyprawy do ciasta (łącznie 1,5 łyżeczki): szczypta bazylii, oregano lub ziół prowansalskich Z powyższych składników otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm, lub jedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą. Składniki(...)włoskich Przygotowanie. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy – wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni. Ciasto przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe
Kocham CzekoladęOdkąd trafiłam na mąkę z płaskurki dodaję ją do chlebów, bułek, ciast, pyszne są z jej dodatkiem także naleśniki i wiele innych potraw. Ostatnio zajadamy się także bagietkami z mąki z płaskurki* z dodatkiem orkiszu. Mają cudowny aromat i niezapomniany smak. Są bardzo wilgotne i jak na jasne pieczywo na drożdżach dość długo pozostają świeże. Piekę je zwykle wieczorem(...)płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 250g mąki z płaskurki typ650 - 250g mąki orkiszowej typ750
Smaczne Zdrowewykorzystać je do czegoś innego niż do picia..i tak tutaj natrafiłam na rogaliki z małym dodatkiem tego mleka..no i wzięłam się do pracy..zagniotłam ciasto drożdżowe i tak podczas zagniatania zastanawiałam się do czego jest potrzebna kostka masła..tak to jest jak przeczyta się tylko składniki [i to w pośpiechu]..opis jak to opis..wiadomo(...)się zagniata ciasto i formuje rogaliki...no ,ale po co to masło?..Ciasto zagniecione , odstawione do rośnięcia..a ja do laptopa do dokładnego czytania opisu wykonania...no i już wiadomo, po co to masło..w taki sposób to nie robiłam jeszcze, ale warto..rogaliki pycha..nie miałam mleka skondesowanego do posmarowania..a mimo to skórka była chrupiąca..podobnie jak croissanty
Moje domowe kucharzeniePyszne dwukolorowe ciasto z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką. Czas na truskawkowe wypieki!!! SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 24x39cm) 3 szkl. mąki 1 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 250 g margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 2 łyżeczki kakao aromat arakowy Krem budyniowy: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 3 łyżki wiórek(...)kokosowych, 1 łyżka likieru kokosowego 1 margaryna Dodatkowo: truskawki, galaretka truskawkowa WYKONANIE Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą. Na brytfankę wylewamy jasne ciasto, na wierzch ciemne
słodki bratekwszystkich pomarańczowych ciast z miesięcznika Good Food, to ciasto chyba najbardziej mi smakuje. Kolendra świetnie podkreśla smak pomarańczy. Polecam pyszne. forma: tortownica o średnicy ok. 21 cm. Składniki: 1 duża pomarańcza 175 g cukru trzcinowego 2 łyżki całych nasion kolendry 50 g polenty 175 g miękkiego masła 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka lukier: 1 pomarańcza(...)następnie ostudzić. Tortownicę wysmarować masłem a jej dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przełożyć masło, mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Dodać miazgę pomarańczową i wszystko zmiksować blenderem. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 180 o C przez 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka, ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić
Mama Gotujebyła petarda! Zrobiłam ją tak na prawdę przez przypadek, a totalnie podbiła moje ( i nie tylko moje! ) serce! To takie połączenie tarty , sernika i szarlotki – czyli chyba tych ciast, które lubimy najbardziej! Kruche, chrupiące ciasto francuskie przykryte masą serową i soczystymi jabłkami zapiekanymi pod kryształkami cukru jest fantastycznym pomysłem dla wszystkich łasuchów! Robi się ją błyskawicznie i jest świetnym(...)mascarpone – 100 g * duże jajko – 1 szt * laska wanilii – 1 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * ciasto francuskie – ok. 250 g * jabłka – 3 szt * cukier do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielony twaróg miksujemy z mascarpone i jajkiem, dodajemy ziarenka wanilii, cukier oraz mąki. Formę do tarty wylepiamy
Ostra na Słodkociepłej wody Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać cukrem, mąką. Dolać wodę – wszystko dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 min w ciepłe miejsce. Na ciasto: zaczyn drożdżowy 300 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki pszennej razowej ( można użyć orkiszowej) łyżeczka soli jajko 2 łyżeczki miodu płynnego ok 400 g jogurtu naturalnego(...)ciepłej wody łyżeczka oleju Do dużej miski wsypać obie mąki, sól – wymieszać. Kolejno dodać jajko, zaczyn drożdżowy, jogurt – wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt zbite trzeba dodać wodę. Ciasto krótko wyrobić – tylko połączenia składników. Konsystencja jest raczej luźna i lepka. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę aż ciasto podwoi objętość
Niebieski kubek z kawaWitajcie kochani :) troszkę mnie nie było ale wracam do Was z pysznym ciastem które zapewne dobrze znacie :) Styropian jak go nazywamy to taki sernik bez sera na jogurtach, jest lekki i mniej kaloryczny niż tradycyjny sernik z dodatkiem jagód lub dowolnych owoców smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny Kasi(...)szklanka cukru pudru 210 g wiórek kokosowych 5 białek 2 budynie waniliowe Winiary 3/4 szklanki jagód ( mogą być mrożone) Blaszka o wymiarach 24/30 cm Wykonanie ciasta kruchego : Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy,żółtka i startą na tarce margarynę. Wymieszać wszystko mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką
Sama słodycz i szczypta chilipołączyć te dwie rzeczy i oto efekt. Drożdżówki chodziły za mną od dłuższego czasu, takie domowe z owocami, kruszonką. Podczas pieczenia cały dom wypełnił się przepysznym zapachem rabarbaru, drożdżowego ciasta i pieczonej kruszonki. Po prostu pycha. Nie dorównały moim ulubionym drożdżówkom, które kupowałam w sklepiku w Kolegium Rungego w trakcie studiów (z owocami leśnymi i furą maślanej, chrupiącej kruszonki(...)jakąś namiastką. Przywiały fantastyczne wspomnienia ; ) Do przygotowania 12 drożdżówek (dość sporych) potrzebujemy: 1/2 kostki drożdży 2 łyżki cukru (rozczyn) + 3 łyżki do ciasta 1 kubek mleka (rozczyn) + ok 1/2 kubka do ciasta 500 g mąki 4 żółtka maliny, kawałki rabarbaru Z drożdży, cukru, odrobiny mąki i kubka mleka przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut. W misce
Szybko Tanio Smaczniełyżeczki cukru sól kilka plastrów boczku 2 cebule 4 pieczarki garść żółtego sera 4 duże ziemniaki łyżka masła płaska łyżka chrzanu 4 łyżki mleka Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy drożdże, sól i cukier, zagniatamy elastyczne ciasto. Gdy jest za rzadkie dodajecie mąki, gdy za twarde - odrobinę wody. Odstaw ciasto na 2 godziny(...)osolonej, zagnieć na gładko, dodaj łyżeczkę masła, mleka i chrzanu. Pieczarki pokrój w cienkie talarki, tak jak cebulkę. Plastry boczku pokrój w większe kwadraty. Gdy ciasto wyrośnie po 2 godzinach podziel je na dwie części - z ciasta powstaną dwie małe pizze lub jedna duża. Jak wolicie:) Ja robię dwie mniejsze na cienkim cieście:) Na rozwałkowane ciasto ułóż
Zasmakuj Kuchniweekend to i ciasto musi być..tym razem tematem akcji Ciasto na niedzielę były rabarbarowe wypieki..Dagmara miała super pomysł z tym rabarbarem, trza korzystać póki sezon trwa..Ja swoje ciasto piekłam wczoraj późnym wieczorem..no i ciut za mocno przypiekłam. Razem ze mną ciasta z rabarbarem piekły: cdn. 300 g mąki pszennej 300 g jogurtu greckiego(...)wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Następnie połączyć razem , dodać rodzynki i troszkę pokrojonego rabarbaru .Wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu ciasta ułożyć resztę rabarbaru , posypać płatkami migdałowymi.Ciasto piec w 170-180 stopniach przez około 45-60 minut
Moje domowe kucharzenieUwielbiam serniki. Czasem się zastanawiam czy to nie mój ulubiony typ ciasta. W większości przypadków są to serniki pieczone w najróżniejszych wersjach smakowych. Ale latem preferuję serniki na zimno. Chłodne, rozpływające się w ustach ciasto, ulubiona galaretka i owocowy akcent. Jak dla mnie ideał smaku. Bez zbędnych słów zapraszam Was na mój sernik na zimno z galaretką i jagodami. Idealne(...)ciasto na letnie dni. Jeśli nie macie akurat jagód możecie użyć dowolnych małych owoców. Sernik na zimno z galaretką i jagodami. Idealne ciasto na letnie dni. Sernik na zimno z galaretką i jagodami. Idealne ciasto na letnie dni. 2016-05-08 02:06:18 Write a review Save Recipe Print 0 calories
Słodkie okruszkirabarbaru wykonanie: Jabłka i rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do naczynia, dodajemy cukier, jajka, olej oraz maślankę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki. Wierzch posypujemy pokrojonymi jabłkami i rabarbarem. składniki na kruszonkę: 90g mąki 70g masła 60g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo: cukier(...)trzcinowy do posypania wierzchu wykonanie: Z mąki, masła, cukru z wanilią oraz zwykłego cukru robimy kruszonkę. Jabłka i rabarbar posypujemy kruszonką oraz cukrem trzcinowym. Ciasto pieczemy przez 40 min w 200 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, do tzw. suchego patyczka. (inspiracja z przepisu kuchnia.lidla.pl
Domowy Smak Jedzeniaczeluściach zamrażarki, składników, wychodzi mi szybkie, ale nadal całkiem zjadliwe danie. A że zgodnie z hasłem akcji, Błyskawiczny Piątek dziś mamy, prezentuję błyskawiczną w przygotowaniu tartę z gotowego ciasta kruchego , kilku rodzajów mrożonych warzyw, pod kołderką z mozzarelli. Nie napracowałam się tu zbytnio. W momencie gdy ciasto się podpiekało w piekarniku, ścierałam na tarce mozzarellę, gotowałam w garnku warzywa(...)szybko w całość, podpiec w piekarniku i błyskawiczny obiad gotowy ! Składniki na 4 porcje na formę do tarty o średnicy 2 7 cm: TARTA: 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego [350g] - u mnie firmy Henglein 1/2 opakowania fasolki szparagowej mrożonej [około 220g] - ja akurat miałam jeszcze resztki zamrożonych zapasów własnych z poprzedniego sezonu 2/3 szkl. mrożonego groszku 1 opakowanie świeżych
Grunt to przepis!