ciasto - 162322 przepisów (strona:2056/10822)

Krokiety z wątróbką drobiową w cieście filo 180

dawna szukałam inspiracji do wykorzystania ciasta filo. Wreszcie trafiła się smaczna okazja :) Podstawą tej potrawy stała się   wątróbka z kurczaka . Składniki : 450 g wątróbki z   kurczaka  20 dag pieczarek 2-3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 przesmażona cebula, 2-3 ząbki czosnku masło do smażenia 1 jajka 5 śliwek suszonych kalifornijskich sól, pieprz, majeranek 2 płaty(...)ciasta filo 30 x 35 cm Przygotowanie : Pieczarki pokroić drobno i przesmażyć na maśle, to samo zrobić z rozdrobnioną wątróbką Do miksera wrzucić ugotowaną kaszę, pieczarki, wątróbkę, przesmażoną cebulę - zmiksować Do masy dodać roztrzepane jajko, pokroić drobno śliwki i również je dodać, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie całość wymieszać Rozmrożone płaty ciasta filo, (wcześniej posmarowane roztopionym masłem

Proste Potrawy
Drożdżówki z budyniem i konfiturą morelową 154

Ostatnio strasznie za mną chodzi ciasto drożdżowe. Tydzień temu były bułeczki, potem pizza teraz musiałam upiec drożdżówki ;) Te pyszne słodkie bułeczki są doskonałe na śniadanie lub słodki podwieczorek do szklanki mleka. U mnie znikały jeszcze ciepłe... jakieś małe łapki sięgały po nie :)))  Chociaż wydają się pracochłonne to polecam z całego serca. Przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej zajada(...)przy okazji wypróbowałam swoją nowiutką lustrzankę. Jeszcze się poznajemy ;) ale myślę, że niebawem zdjęcia będą jeszcze lepsze :)  Ciasto: 500g mąki pszennej op. drożdży instant szczypta soli jajko szkl mleka 60g masła 3 łyżki miodu Nadzienie: budyń przygotowany wg przepisu na opakowaniu słoiczek konfitury morelowej Lukier: 1,5 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny woda  Ciasto: Suche składniki

Smakołyki Asi
Drożdżowy baranek wielkanocny 162

piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Bardzo lubię takie jadalne ozdoby. A przy lepieniu baranków miałam z córką fajna zabawę. Zachęcam i Was do wspólnego przygotowywania świątecznych wypieków. Na 3 baranki: Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej op. drożdży instant 4 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego szczypta soli 2 jajka szkl ciepłego mleka 60g masła Kruszonka: 25g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek(...)cukru 3 rodzynki na oczy jajko do posmarowania Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać w misie miksera. Dodać jajka i rozpuszczone z ciepłym mlekiem masło. Hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszać ok 10 minut aż ciasto przestanie się kleić. Można też wyrobić ciasto rękami. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze

Smakołyki Asi
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 143

tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem.   Składniki (na 15-20 pasztecików):   Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki(...)grzyby oraz kapustę i smażę całość 5-7 minut. Dodaję świeżą oraz suszoną żurawinę, wlewam wywar grzybowy i duszę całość 10-15 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Studzę.   Ciasto drożdżowe Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami, odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję masło, mąkę, jajko, maślankę oraz sól i wyrabiam jednolite ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto

Mango Papaja
Rurki z bitą śmietaną 187

Jeśli macie ochotę na słodkie co-nie-co polecam domowe rurki z bitą śmietaną:) Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki  250 dkg miękkiego masła   250 dkg śmietany   1 łyżka proszku   szczypta soli     Składniki na bitą śmietanę: 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce(...)Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinamy paski o długości ok. 20 cm. i szerokości ok. 2 cm. Metalowe rurki smarujemy masłem i owijamy ciastem ( ciasto powinno zachodzić na siebie ). Rurki pieczemy na środkowej półce piekarnika, w temp.190 – 200 stopni na złoty kolor przez około 15 minut. Z gorącego jeszcze

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bułeczki ziemniaczane z przedziałkiem 248

Dodać mleko z masłem i solą do utłuczonych na purée ziemniaków i wymieszać aż nie będzie grudek. Letnią masę dodać do mąk i ręcznie lub mikserem wyrobić na gładkie ciasto. Można także  wyrobić ciasto w maszynie do chleba na programie "Dough", dodając płynne i suche składniki w/g instrukcji.Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.  [ moje ciasto rosło(...)multicookerze]. Gdy wyrabiamy w maszynie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia mniej więcej do końca programu. W czasie pierwszego wyrastania dwukrotnie wyjmować ciasto na blat, rozciągać w kształt kwadratu i składać w paczuszkę (ta technika, nazywana "stretch and fold", doskonale jest pokazana na tym wideo, autor demonstruje ją zaraz po wyrobieniu ciasta) i ponownie zostawiać do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 220 stopni

Moje domowe kucharzenie
mieszany razowiec z ziarnami dyni 161

łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, nasiona dyni, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody(...)powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy

Miód i pieprz
Rolada makowo-kokosowa z białek 175

miałam szklankę białek i troszkę poszperałam i gdzieś w necie widziałam właśnie taką roladę,no i upiekłam roladę ..moja jest z innym nadzieniem..masa jogurtowa z żelatyną i galaretką..Ciasto podobne jak na pieguska , ale to jest bez margaryny. 1 szkl. białek  1 szkl. maku  1 szkl.wiórek kokosowych  1 szkl. cukru pudru  1/2 szkl. mąki(...)łyżeczki żelatyny 1 galaretka  Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , mak oraz wiórki.Ciasto przelać na wyłożoną papierem blachę i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut.Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką[ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską

Moje domowe kucharzenie
Ciasto Czekoladowe z Migdałami (Brownies z Migdałami) 233

ocno czekoladowe, wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto z chrupiącymi kawałkami prażonych migdałów. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, a smak po prostu urzekaj ący. Brownies z migdałami to d eser wyjątkowy i wręcz uzależniający - idealny dla fanów czekola d owych cias t. Ciasto Czekoladowe z M igdałami (Brownies z M igdał ami) - Składniki: 170 g masła(...)czekolady gorzkiej 90 g czekolady mlecznej 3 jajka szklanka cukru cukier waniliowy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli ok. 100 g migda łów cukier puder Ciasto Czekoladowe z Malinami (Brownies z M igdał ami) - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkie m, a po wystygnięciu wody obieramy ze skórki . Gdy migdały przeschną podprażamy do bardzo lekkiego zrumienia na suchej patelni

Słodka Strona
Piernik staropolski z masą orzechową 238

Ciasto na piernik staropolski musi leżakować i dojrzewać w chłodnym miejscu przez 4-6 tygodni przed pieczeniem. Z ciastem oczywiście nic się nie dzieje, na pewno się nie zepsuje. Warto o nim pomyśleć wcześniej, gdyż smak jest niezastąpiony. Może czas oczekiwania zniechęca, ale tak na prawdę nie ma przy nim dużo pracy i piecze się go parę dni przed Świętami(...)rozpuścić. Do przestudzonej masy wbić jajka, dodać przyprawę i zmiksować. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać razem z mąką do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem, bo ciasto będzie gęste i kleiste. Tak przygotowaną masę na piernik włożyć w szklaną misę, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni, czyli już w połowie listopada

https:KKuchniaMniam
Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi 141

będzie sezonowa. Ja przeforsowałem dynię, a Karolina ser pleśniowy. Do tego trochę włoskich orzechów i rukoli, które wspaniale się komponują z wymienionymi wcześniej dodatkami. Pizzę upiekłem na moim ulubionym cieście: cienkim i chrupiącym tak, jak zwykło się ją jadać we Włoszech. Gorąco polecam! Przepis ze specjalną dedykacją dla Karoliny z  futraspecjalnejtroski.pl . * SKŁADNIKI na 4 duże pizze Ciasto(...)wody Dodatki: 400 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Danish Blue) 400 g ulubionej dyni 120 g orzechów włoskich 120 g rukoli 3 łyżki oliwy z oliwek * PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę połącz z solą, cukrem i suchymi drożdżami (jeśli używasz). Drożdże świeże rozpuść w leniej wodzie, którą następnie wlej do ciasta wraz z oliwą. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką i zagnieć

Food Square
Rolada z makiem i budyniem 213

Rolada z makiem i budyniem to pomysł na tanie, smaczne i efektowne ciasto. Wystarczy przygotować biszkopt, budyń i całość ze sobą zrolować. Poniższa rolada to słodkie, lekko wilgotne ciasto. Jeżeli macie ochotę na inne rolady lub zawijane ciasta to zachęcam do przygotowania  drożdżowej rolady z jagodami bądź czekoladowego warkocza .  Składniki: biszkopt 1/2 szklanki maku 1/2 szklanki mąki pszennej(...)powoli dodać olej, mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość zmiksować na najniższych obrotach miksera. Formę do pieczenia (40 cm x 20 cm) wyłożyć papierem, następnie wylać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-17 minut w 195ºC (ciasto powinno się lekko zarumienić). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia

Ugotować
Sernik przekładany I wg Siostry Anastazji 193

Składniki: Ciasto 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 kisiel wiśniowy (warto dodać doby jakościowo kisiel z cukrem, ponieważ mamy pewność, że kolor wyjdzie) Ser 1 kg sera 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru budyń śmietankowy 6 jaj bakalie Wykonanie: Ciasto Przygotować ciasto jak na biszkopt i podzielić(...)dodać do sera z budyniem i bakaliami. Lekko wymieszać i podzielić na dwie części. Przygotowanie do pieczenia: W biszkoptach wyciąć kółka. Przełożyć kółka brązowe do różowego i odwrotnie. na ciasto ciemne z różowymi kółkami wylać pół sera i przykryć ciastem różowym. Na ciasto różowe z ciemnymi kółkami wylać resztę  sera i wyrównać. Piec w 180 stopniach przez 45 minut

Pychotkaaa
Roze z jablka w ciescie francuskim 134

cyklu Wypiekanie na śniadanie tym razem swoją propozycję na wspólne wypiek  rzuciła nam Monika z bloga  Matka wariatka . Zapraszam, więc na boskie  róże z jabłka w cieście francuskim, które nie tylko obłędnie smakują, ale i pięknie wyglądają. Poniżej, pod przepisem znajdziecie listę osób, które z nami piekły.  Inspiracja z bloga  Ala piecze i gotuje. Róże(...)jabłka w cieście francuskim Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na 7 ciasteczek Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 czerwone jabłka 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka  powideł śliwkowych 1/2 cynamonu  cukier puder Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, żeby się nieco ociepliło. Jabłka myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazdko nasienne i kroimy w cieniutkie

Kulinarne przygody Gatity