rzeszowskie menu kumpirowe. Do każdego ziemniaka dodawany jest sos (do wyboru: 1000 wysp - nie polecam, octowy; czosnkowy i ostry - bardzo ostry). A Wam smakował kumpir? Moja subiektywna lista najlepszych ciast z warzywami/My subjective list of best vegetable cakes: 1. Tureckie ciasto szpinakowe / Turkish spinach cake (wegetariańskie/vegetarian) 2. Łatwe czekoladow ciasto z batatem / Easy to make chocolate cake with(...)sweet potatoes (wegetariańskie/vegetarian) 3. Dietetyczne ciasto czekoladowe / Low-calorie chocolate cake (wegetariańskie/vegetarian) 4. Cynamonowe ciasto marchewkowe / Cinnamon & carrot cake (wegetariańskie/vegetarian) 5. Cukiniowe ciasto w 2 odsłonach/Zucchini cake in 2 styles: Czekoladowe ciasto cukiniowe z cynamonem / Chocolate zucchini cake with cinnamon (wegańskie/vegan) Cukiniowe brownie z orzechową polewą / Zucchini brownie with peanut
Qlinarnie i Qlinarniecałość, co jakiś czas mieszając, aż kaszanka porozpada się i utworzy ze śliwkami jednolitą masę. Doprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami, solą i pieprzem, studzimy. Do tych pierogów polecam Wam wykorzystanie ciasta pierogowego z jajkiem – jest minimalnie twardsze niż ciasto bez jego dodatku, ale pierogi nie sklejają się i nie rwą, co przy tak ciężkim nadzieniu nie pozostaje bez znaczenia. Mąkę(...)przesiewamy z solą do miseczki, dodajemy olej, wbijamy jajko. Mieszamy. Wlewamy tyle mocno ciepłej wody, żeby składniki po połączeniu stworzyły plastyczną kulę. Zagniecione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego woreczka i odkładamy na blat na godzinę – w mące rozwiną się pasma glutenu, ciasto stanie się elastyczne i będzie dało się dobrze wałkować. Po godzinie wałkujemy ciasto podzielone na porcje, wykrawamy, nadziewamy
Karo in the Kitchenchodziło właśnie o to by w podróży bułki były długo świeże. O See Bloggers, na którym byłam w Gdyni, napiszę pewnie w osobnym poście :) Bułeczki z ciasta drozdzowo-ziemniaczanego, z wiśniami ciasto: 20 g świeżych drożdży 240 ml mleka 70 g cukru 30 g masła 1 jajko 100 g ugotowanych ziemniaków 500 g mąki szczypta soli nadzienie(...)robimy zaczyn i odstawiamy na 10 minut. Do misy miksera wlewamy resztę mleka, zaczyn, jajko, dodajemy, miękkie masło i rozgniecione ziemniaki. Wsypujemy cukier i mąkę z solą. Zagniatamy gładkie ciasto przy pomocy haka. Jeśli ciasto się zbytnio lepi możemy podsypać je mąką. Po zagnieceniu powinno odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na ok 45 minut by ciasto wyrosło. Mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewióryponiedziałkowe południe prezentuję przepis na pyszny sernik z morelami i galaretką. Jest lekki i delikatny, w sam raz do kawy lub herbatki. SKŁADNIKI : Ciasto kruche: 1 szklanka mąki, 60g masła, 1,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki śmietany 18%, Masa serowa: 500g sera białego, 50g masła, 3 jajka, 1/2 szklanka cukru(...)łyżki budyniu śmietankowego, 1/2 łyżki mąki krupczatki, Dodatkowo: 6 sztuk moreli, 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. 2. Masa serowa: Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie ucieram. Nie przerywając ucierania
Tradycyjna kuchnia Kasiprawie pizza ;) To bardzo proste i smaczne danie. Idealnie sprawdzi się w roli obiadu lub kolacji. Można użyć różnych dodatków, wedle uznania. Ważne, by mogły się piec razem z ciastem przez 40 minut. Jeśli użyjemy ryby, warto ciasto przykryć, np. folią aluminiową, aby mięso nie wyschło. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Zielony placek a'la pizza","author":{"@type":"Person(...)u0142y\u017cki jogurt grecki","1 gar\u015b\u0107 natka pietruszki","1-2 z\u0105bek czosnek"],"recipeInstructions":["Cukini\u0119 ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy sk\u0142adniki na ciasto i wyk\u0142adamy do formy ok. 20x20 cm.","Pomidora kroimy w plastry i uk\u0142adamy na wierzch ciasta. R\u00f3\u017cyczki broku\u0142a kroimy w plastry i wyk\u0142adamy na pomidora
Kucharzycasadach i na bazarkach królują owoce, grzech więc nie wykorzystać och do ciast. Latem najbardziej lubimy proste wypieki z dodatkiem soczystych owoców i takie ciasta właśnie najczęściej piekę, kiedy jest gorąco. Ciasto makowe choć proste było tak smaczne, że zanim zdążyło wystygnąć to połowa blaszki była już zjedzona. A jako dodatek do ciasta czy deseru polecam Monte Santi- wspaniałe(...)utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Powoli miksując dodawać po łyżce masy makowej. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki wyścielonej pergaminem. Na cieście ułożyć śliwki i wiśnie. Pozostałe masło, mąkę i cukier zagnieść na kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. piec w 180*C około
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKalafiora obierany z liści, myjemy i dzielimy na różyczki. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy al dente. Gdy kalafior będzie ugotowany odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. składniki na ciasto serowe: 120 g mąki pszennej lub orkiszowej 120 g mąki ziemniaczanej 30 g żółtego sera, startego 2 jajka sól, pieprz ok. 150 -200 ml wody tłuszcz do smażenia wykonanie: Mąkę(...)pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz serem startym na małych oczkach. Dodajemy jajka, wodę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wystudzone różyczki kalafiora maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Podajemy np. z sosem czosnkowym. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniadomu unosi się zapach placka drożdżowego to aż ślinka cieknie ;) Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny placek drożdżowy ze starszego przepisu (ma on około 30 lat) od mojej babci. Ciasto drożdżowe posiada o wiele mniej cukrów, niż choćby sernik. Drożdże są bogatym podkładem witamin z grupy B. Okazuje się, że w 100 g zawartych jest więcej witamin niż dziennie zapotrzebowanie dorosłego(...)mąki pół szklanki letniego mleka (nie gorącego!) 2 łyżki cukru - kruszynki: 1,5 szklanki mąki. można ciut więcej pół szklanki cukru 125 gram masła - reszta składników potrzebna do przygotowania ciasta: 500 gram mąki (z tego odjąć 4 łyżki) pół szklanki mleka pół kostki margaryny pół szklanki cukru (z tego odjąć 2 łyżki) 3 duże jajka szczypta soli dodatkowo dowolne owoce
Wołowina od rekinakampanii pomyślałam o placuszkach z cukinii , które przygotowywała też moja mama. Cukinia to akurat bardzo wdzięczne warzywo i mamy już własne z działki! Lekkie i słodkawe . Do ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące. Hania placuszki zjadła z przyjemnością, choć Franek woli zapiekankę z cukinii i ryżu ;) Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka ¾ szklanki(...)mąki pszennej ¾ szklanki mąki ryżowej sól i pieprz 1 średnia cukinia olej Przygotowanie: Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i obie mąki, sól oraz pieprz. Ciasto powinno być dość gęste (plastry cukinii można nim bardziej smarować niż w tym cieście zanurzać). Cukinię myjemy i kroimy (nie obieramy)w plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Każdy krążek zanurzamy w cieście
bistro mamaPrzepyszna, obłędna, krucha i w dodatku z bezą tarta z ciemnymi owocami takimi jak: jagody, czarna porzeczka i bardzo, bardzo ciemne czereśnie. Powiem Wam Kochani, że to ciasto rozeszło się błyskawicznie podczas spotkania z przyjaciółmi. Każdy się nim zachwycał. W smaku takie jak lubię najbardziej słodko- kwaśne. Zresztą nie będę Was długo przekonywać, po prostu spójrzcie na zdjęcia ;-))) Zerknij(...)listę składników i spraw radość sobie i bliskim! SKŁADNIKI: ciasto: - 150 g masła prosto z lodówki - 300 g mąki pszennej typu 480 - 2 żółtka - 135 g cukru pudru - 2 łyżki mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Z w/w składników bardzo szybko zagnieć ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę
SMYKWKUCHNIposłużyło. Kwiaty leciutko, opłukałam, od spodu trzymając za gałązkę, by wypłukać jak najmniej pyłków. Ułożyłam je na ściereczce by osuszyć z nadmiaru wody i zabrałam się do przygotowania ciasta. Ciasto- całkiem jak naleśnikowe. Na 6 kwiatów zużyłam pół litra mleka, jedno jajko, około 5 czubatych łyżek mąki, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Ciasto powinno mieć konsystencję pitnego jogurtu, nie powinno(...)być zbyt gęste, gdyż placki mogłyby wyjść zbyt grube i nie dosmażyć się w środku. Trzymając za "ogonek" każdy z kwiatów zanurzyłam w cieście a następnie włożyłam na patelnię z dość mocno rozgrzanym olejem. Miejsca, gdzie ciasto słabiej pokryło kwiaty uzupełniłam dolewając odrobinę ciasta łyżeczką. Należy pamiętać żeby kontrolować temperaturę smażenia. Ciasto zawiera cukier, więc zbyt wysoka spowoduje, że placki
Pichceniomaniawyroby. Chyba zresztą, nigdy nie jadłam dobrych pierogów z jagodami kupnych, zawsze domowe, nawet te nieudane, wygrają z tymi sklepowymi. Ponieważ to jak zwykle wspomnienie dzieciństwa, to i dzisiaj ciasto na pierogi, takie jak robi moja mama, czyli bez jajek. Najprostsze ciasto pierogowe z dodatkiem letniej, przegotowanej wody. Jak byłam mała i nie umiałam lepić pierogów, to dostawałam widelec(...)dzielimy się pracą z mamą;). Miało to swoje dobre strony, bo mogłam trochę w trakcie produkcji, uszczuplić zapasy farszu;) Drukuj Pierogi z jagodami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 300 g mąki 250 ml ciepłej wody szczypta soli Farsz 300 gr jagód 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki Śmietana, cukier do podania Sposób przygotowania Ze składników zagnieść ciasto. Powinno być
Mieszam w GarnkuTort czekoladowo-agrestowy Choć ten tort wyglądem nie powala na kolana, smak jest przepyszny. Zazwyczaj torty robione są na biszkoptowej bazie, ja zrobiłam na wilgotnym cieście czekoladowym, dodatkowo nasączonym ponczem z nalewki porzeczkowej, krem agrestowy, i dodatek świeżych malin to kropka nad” i „ Dekoracja to już kwestia swojego gustu. Jest przepyszny! Róże od Cukieteria Składniki: Tortownica(...)Ciasto: 3 jajka 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju 100 ml wody Krem agrestowy: ¾ litra czerwonego agrestu ½ szklanki wody ¾ szklanki cukru 700 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 4 listki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Poncz: ½ szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty 100 ml nalewki
Wanilia i Kardamonroku w lasach jest bardzo dużo jagód. Warto przejść się na chwilkę aby upiec tak pyszne jagodzianki, pulchne, lekkie jak piórko, skrywające bardzo dużo jagód w małej ilości ciasta. Z racji tego iż ciasto będzie delikatne i cienkie warto pomóc sobie papilotkami od muffinek, ale nie jest to konieczne. Składniki (na ok. 20-22 sztuki) : 380 g mąki pszennej(...)wyrabiać ok. 15 minut (nie krócej, można także wyrabiać ręcznie). Długość zagniatania ma znaczenie, dobrze jest patrzeć cierpliwie na zegarek. Dodać masło i wyrabiać wszystko jeszcze pięć minut. Ciasto będzie dość luźne i nie należy dodawać do niego więcej mąki, ostatecznie, gdyby było lejące, co się zdarza bo mąką mące nierówna, najwyżej 50 – 150 g. Im więcej damy mąki
Kocham Czekoladę