Składniki na ciasto mąka pszenna, 600g masło, 360g żółtka jajek, 6 szt cukier puder, 125g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Składniki na bezę białka jajek, 6 szt cukier, 1 szkl sól, szczypta płatki migdałowe, 70g Składniki na masę owocową ananas, 1 puszka galaretka ananasowa, 2 opak Składniki na masę śmietanową śmietanka 36%, 500ml cukier puder, 3 łyżki żelatyna, 4 płaskie(...)łyżeczki Przygotowanie Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy resztę składników. Wyrabiamy jednolite ciasto, wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Obie wykładamy na blaszki. Jeden placek pieczemy 20 minut w temperaturze 180st, aż lekko się zarumieni. Do drugiego placka przygotowujemy bezę
Gotowanie moimi oczamidiecie polecam kurczaka jak i kapustę podgotować w garnuszkach, oczywiście osobno i doprawić wedle uznania. Danie nadal będzie super smaczne a zyska na walorach zdrowotnych. Teraz biorę się za ciasto, kontrolując aby kapusta nie przypaliła się, mieszam ją od czasu do czasu. Do pierogów możemy użyć dowolnego rodzaju mąki. Od chłonności mąki zależy to ile wody wlejemy do wyrobienia ciasta(...)Najłatwiej przygotować ciasto z mąki mocno zmielonej typu 400. Bardziej wartościowe typy mąk dadzą nam bardziej gęste i ciemniejsze ciasto. Ja zazwyczaj używam mąki z numerkiem 650. Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody
prawdziwe jedzenieowoców morza. Jeżeli w najbliższym czasie ktoś z Waszych bliskich będzie obchodzić swoje święto, to jest to tort idealny na tą okazję! Przepis pochodzi z książki Dr Oetker „Czekoladowe ciasta”. Składniki: Ciasto: 150 g gorzkiej czekolady 100 g mąki 25 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka(...)doprowadzając do wrzenia, po czym zdjąć z ognia. Rozpuścić w niej krem orzechowy i połamaną na kawałki czekoladę. Dodać likier. Wystudzić, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na małym ogniu i pozostawić, aby przestygła. Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem
MyCookBook.plrosa na trawie.... :) Mmmm, rozmarzyłam się :D Zakochacie się w jego smaku i wilgotnej konsystencji! Przepis jest sprawdzony, sernik za każdym razem się udaje. Szczerze polecam jego wypróbowanie! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 250 g miękkiej margaryny lub masła 3 żółtka (białka zostawić) Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego(...)budyń śmietankowy 16 g cukru waniliowego 2 szklanki zimnego mleka sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Wszystkie składniki na spód włożyć do miski i zagnieść gładkie ciasto. Prostokątną dużą blachę (ok. 40 x 25 cm) posmarować tłuszczem, wysypać mąką i wylepić ciastem, łącznie z brzegami. Widelcem ponakłuwać ciasto. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
MyCookBook.plPyszne domowe cebularze z ciasta drożdżowego z chrupiącą skórką oraz dużą ilością podsmażonej cebulki z makiem są wprost idealne! To nasz ulubiony przepis na ten wypiek. Cebularze można oczywiście kupić niemal w każdej piekarni, ale te przygotowane w domu są zdecydowanie lepsze, świeższe i mają o wiele więcej cebulowo-makowego „nadzienia” :D Jak każde ciasto drożdżowe wymagają trochę czasu(...)jeszcze ciepłe. Z dodatkiem masełka lub serka naturalnego po prostu niebo w gębie! Cebularze należy przechowywać pod przykryciem, zachowają wtedy pełną świeżość przez ok. 2 dni. Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży (lub 25 g suchych) 250 ml ciepłego mleka 60 g masła 1 jajko 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli Cebula z makiem
MyCookBook.plpiękny, intensywny różowo-fioletowy kolor, a w dodatku tak fantastycznie pachnie. Pamiętajcie, aby nie żałować jagód do nadziania bułeczek, dajcie ich tyle ile możecie (oczywiście zwracając uwagę, aby ciasto dało się zlepić :) ). Jagodzianki smakują najlepiej tego samego dnia, w którym zostały zrobione, ale na drugi dzień też dają radę :) Składniki (na ok. 15 jagodzianek): Ciasto: 500 g mąki pszennej(...)mąki dodajemy pozostały cukier, 1 całe jajko, 1 żółtko oraz szczyptę soli. Wlewamy rozczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione, ciepłe masło oraz pozostałe mleko (letnie) i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie błyszczące i jędrne. Jeśli zajdzie taka potrzeba i ciasto będzie się bardzo kleić, możemy dosypać niewielką ilość mąki. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
MyCookBook.plDelikatne, miękkie ciasto z warstwą jogurtu waniliowego, owocami oraz obłędną, lekko chrupiącą, cynamonową kruszonką. Jest odpowiednio wilgotne za sprawą jogurtu (który podczas pieczenia częściowo wsiąka w ciasto) oraz sporej ilości owoców. Smakuje wspaniale zarówno na ciepło (już kilka minut po wyjęciu z piekarnika), jak i po całkowitym wystudzeniu. Podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny zapach cynamonu i owoców(...)zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami, nektarynkami, malinami… Jednak niewielkie, żółciutkie morele pięknie kontrastują z jeżynową czernią :) A to już ostatni moment na ich wykorzystanie. Gorąco polecam wypróbowanie przepisu! Składniki: Ciasto: 200 g masła 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 220 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru trzcinowego 2 łyżki mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii
MyCookBook.plnadzienia, posmarowane masłem lub ulubionym dżemem są również pyszne. Zaraz po upieczeniu można je zamrozić i mieć zawsze pod ręką świeże rogaliki na śniadanie lub podwieczorek. Z podanej porcji ciasta zrobisz 16 małych rogalików lub 8 dużych - śniadaniowych(...)suchych drożdży dodatkowo: dżem lub powidła, mak, sezam i mleko do posmarowania Wykonanie: podgrzej mleko w małym ronelku. Dodaj do mleka pokrojone w małe kawałki masło wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota i przy pomocy haka zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Im lużniejsze będzie ciasto, tym delikatniejsze później rogaliki. Przykryj misę i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na kruche ciasto mąka pszenna, 3szkl cukier, 1szkl margaryna, 250g kakao, 3 łyżki żółtka, 3szt proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki Składniki na masę serową ser twarogowy mielony, 1kg jajka, 5 szt cukier, 1 i 1/2 szkl mąka ziemniaczana, 2 łyżki cytryna, 1 szt masło, 150g Przygotowanie Składniki na kruche ciasto powinny być mocno schłodzone. Wszystkie składniki początkowo siekamy nożem(...)sporej misce, po czy wyrabiamy ręką elastyczne ciasto. 2/3 ciasta wykładamy dno i boki formy, wkładamy do lodówki. 1/3 ciasta mrozimy. Masa serowa: masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach przez 10 minut. Minimalnie zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo, po łyżce twarogu. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę, mąkę ziemniaczaną oraz wystudzone
Gotowanie moimi oczamiJestem uzależniona od pieczenia drożdżowego, więc znowu popełniłam drożdżówki. Tym razem ciasto zrobiłam trochę inaczej, bo dodałam jajka ubite na puch a zawsze dodawałam po prostu całe jajka. Takie ciasto było bardziej elastyczne, puszyste i łatwiej się wyrabiało. Drożdżówki nadziałam marmoladą, dżem się nie nadaje bo podczas pieczenia robi się rzadki i wypływa. Ewentualnie można spróbować z gęstą konfiturą, najlepiej(...)Wymieszać i odstawić na kwadrans. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać dodać resztę mleka, sól, rozczyn i ubite jajka. Wyrabiać ciasto dolewając po trochę masło. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski nakryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na duże prostokąty. Każdy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto na płaski chlebek z mąki z pełnego przemiału wyrobiłam i kabanosy równolegle w nie wbiłam. Taki chlebek w paski krojony, jest moich dzieci ulubiony. To smaczna przekąska dla każdego, dla dziecka i dorosłego. Można w musztardzie maczać sobie i zajadając zapomnieć o głodzie. Składniki: 100 g cienkich kabanosów Nove – produkt wsparła Natura, 25 g świeżych drożdży(...)Dodajemy sól, kminek, pieprz, ser, siemie lniane i całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki. Na początku możemy wszystkie składniki mieszać mikserem, końcówką świder (póki ciasto daje się mieszać), a po dodaniu pozostałej części mąki należy ciasto wyrabiać rękoma. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Ciasto przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dłonie delikatnie moczymy w wodzie
Moniki Smakołykiwrzucamy do kubeczka, dodajemy cukier oraz kefir i rozcieramy całość łyżeczką, na chwilkę odstawiamy. Do miski wrzucamy mąkę, puree z dyni, sól, olej, zawartość kubeczka i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (musi odchodzić nam od ręki). Jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajemy do niego kefir, jeżeli jest za rzadkie, wsypujemy więcej mąki. Ogólnie ciasto musi mieć taką konsystencję(...)się za bardzo nie rozpływało (jeżeli dodajemy pestki dyni to teraz je dodajemy do ciasta i ponownie je zagniatamy). Miskę wysypujemy mąką i wkładamy ciasto uformowane w kulę, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy. Duże sitko wykładamy ściereczką i obsypujemy ją mąką, wykładamy ciasto uformowane
charlotte gotujelubi chrupiących orzeszków?Chyba nie ma takiej osoby,a jeszcze w cieście z kremową masą,kruchym ciastem,pianką i dżemikiem...to połączenie jest naprawdę pyszne,idealne na każdą okazję,To ciasto króluje w moim rodzinnym domu już wiele lat-polecam SKŁADNIKI: ciasto: 40 dkg mąki 4 żółtka 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 0,5 łyżeczki amoniaku dodatkowo: 2 szkl. orzechów powidła (śliwkowe,lub z czarnej porzeczki) 4 białka(pozostałe z ciasta) i 10 łyżek cukru na masę: 0,5 l mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka margaryny PRZYGOTOWANIE: z podanych składników zagnieść ciasto ,podzielić na dwa placki,na wyłożoną papierem dużą blaszkę rozwałkować
Swojskie jedzonkoPrzepysznie orzechowe ciasto z orzechów laskowych, z gruszkami i czekoladą! To ciasto mogę zaliczyć do mojej top listy "10", przepysznych ciast! Jest takie jak lubię najbardziej, mocno orzechowe, czekoladowe, wilgotne- dzięki soczystym gruszkom, chrupiące bo na wierzchu ma mocno czekoladową polewę z całymi orzechami laskowymi. Tak to zdecydowanie idealne ciasto na jesienne popołudnie. Taki maksymalny poprawiacz humoru ;-) Ciasto z orzechami(...)proszku - 4 łyżki margaryny - 2 łyżki miodu - 2 łyżki wody - 4 czubate łyżki brązowego cukru Masę gotujemy w rondlu, ciągle mieszając minimum 12 minut. Przestudzoną masą, polewamy zimne, upieczone ciasto. Na wierzch posypujemy orzechy laskowe. PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU: Moje wypieki. Wielki powrót Organizowany przez durszlak.pl, a do wygrania piękna książka "Moje wypieki. Wielki powrót" Doroty Świątkowskiej
SMYKWKUCHNImąkę. Wsypałam cukier i sól. Wymieszałam. Rozczyn z drożdży pięknie urósł. Wsypałam do niego wymieszaną mąkę. Wymieszałam składniki. Stopniowo wbijałam jajka. Mieszałam składniki drewnianą łyżką. Kolejne 10 minut wyrabiałam ciasto ręką. Następnie dodawałam po kawałku miękkie masło cały czas wyrabiając ręką ciasto. Teraz pozostało wyrabiać ciasto przez 10 minut aż będzie odchodziło od ręki i zrobi się elastyczne(...)błyszczące. Można użyć oczywiście miksera i wyrabiać ciasto używając haka. Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę. Pięknie wyrosło. Zagniotłam ciasto i rękami uformowałam placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinałam kółka. Kolejno brałam małe kółeczka lekko je spłaszczałam. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady. Złożyłam na pół i zlepiłam jak pieroga. Następnie złączyłam rogami ciasto
potrawyregionalne